De top 5 van de beste boeken van auteur Ramsey Nasr 2024

Ramsey Nasr is geboren in Rotterdam op 28 januari 1974, naast schrijver is Ramsey ook dichter, acteur, vertaler, librettist en regisseur. Ramsey is een zoon van een Palestijnse vader en Nederlandse moeder.

Van januari 2009 tot januari 2013 was Ramsey Dichter des Vaderlands en Ramsey is/was ook stadsdichter van Antwerpen.

Na de middelbare school ging Ramsey naar de toneelacademie en sluit zich na de studie aan bij het Zuidelijk Toneel. In 2000 debuteerde Ramsey Nasr als Dichter. Naast het spelen op toneel is Ramsey ook acteur en speelde hij in verschillende tv programma en series.

Ramsey Nasr heeft met zijn werk ook vele prijzen gewonnen waaronder; De gouden Ganzenveer, De gouden Kalf en de Taalunie Toneelschrijfprijs. (Bron: Wikipedia)

Ramsey Nasr heeft ook diverse boeken uitgebracht de 5 beste boeken van Ramsey Nasr heb ik voor je op deze pagina op een rij gezet. De boeken worden uitgebreid beschreven en ook is er een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek en via de link kun je het boek eenvoudig bestellen.

BoekenBoeken

De fundamenten

Ramsey Nasr maakt de balans op van een land in coronatijd

Hoe komen we uit deze crisis? Dat is de vraag die Ramsey Nasr, een van Nederlands meest veelzijdige kunstenaars, zichzelf stelt.

De pandemie legt volgens Nasr bloot wat we lange tijd niet wilden zien: het politieke en economische systeem heeft de fundamenten van onze samenleving aangetast. In een uiterst persoonlijk en tegelijk rationeel betoog ontleedt Nasr de corona- en klimaatcrisis als twee rampen die wezenlijk met elkaar verbonden zijn. Stap voor stap bevraagt hij onze gehele westerse manier van leven. Aan de hand van kunstenaars als Boccaccio, Rilke en Van Gogh houdt Nasr een pleidooi om onze plek op aarde en ons idee van geluk radicaal te herzien, niet als zweverig ideaal, maar puur uit lijfsbehoud.

De fundamenten is daarmee naast een indringende hartenkreet een politieke oproep tot opstand. Tegenover de chaos van deze tijd plaatst Nasr een urgent maar hoopvol geluid voor een land en wereld in crisis.


Nasr Compacter

The best of: van liefdespoëzie tot politieke gedichten

Sinds hij zijn entree maakte in de letteren wordt de poëzie van Ramsey Nasr geprezen om haar muzikaliteit, engagement, scherpte en humor. In Nasr Compacter brengt de auteur het beste uit ruim twintig jaar dichterschap bijeen.

Voor deze verzamelbundel maakte hij een selectie uit 27 gedichten & Geen lied (2000), Onhandig bloesemend (2004), Onze-lieve-vrouwe- zeppelin (2006) en Mi have een droom; alle vaderlandse gedichten (2013). Van de ontroerende klaagzang ‘Geen lied’ tot het virtuoze en vernieuwende ‘Mi have een droom’ (‘wullah, poetry poet, let mi takki you 1 ding’) is Nasr Compacter driehonderd pagina’s tintelende taal en politieke betrokkenheid.

Even vurig als intiem, even verontwaardigd als liefdevol: deze bundeling is een bijzondere kennismaking of een waardevol weerzien met een groot dichter en denker.


27 gedichten en geen lied

Het meest opvallende aan de poëzie van Ramsey Nasr is de gedrevenheid waarmee ze geschreven is, en de veelzijdigheid van het talent dat er uit spreekt. Hij is een dichter die kan verleiden, maar die ook van het ene op het andere moment bruusk en bot kan zijn. Dan blijken onder de glans van de melancholie vileine krassen en barsten schuil te gaan.

De ’27 gedichten’ zijn een daad van bevestiging; niet over hoe het er nu met de poëzie voorstaat, maar hoe het er voor zou mogen staan. In het lange, epische gedicht ‘Geen lied’ dwaalt een jongeman door de onderwereld, op zoek naar zijn eerste liefde. Hij vindt haar terug maar verliest haar voor een tweede – en een derde keer.


Mi have een droom

In dit boek zijn alle gedichten die Ramsey Nasr in functie schreef samengebracht.

Als Dichter des Vaderlands ontpopte Ramsey Nasr zicht tot een uiterst betrokken poëet: behalve op de dichterspodia liet hij vaak van zich horen op de opiniepagina’s van de krant. Omdat die artikelen een onlosmakelijk onderdeel vormen van zijn dichterschap des vaderlands, staan in deze bundel de opiniërende stukken schouder aan schouder met alle poëzie die hij tijdens zijn vierjarige termijn schreef. We leren de Dichter des Vaderlands erin kennen als een scherp en vurig redenaar, maar ook als schepper van zuivere en intieme liefdeslyriek.

‘en dit is mijn gedicht, komt u binnen let niet op de galm, wees niet bang
laat ons beginnen in leegte
welkom in mijn krater van licht’


De andere stem

De monoloog La voix humaine van Jean Cocteau uit 1928 is een klassieker. Het stuk heeft sinds 1930 vele roemrijke opvoeringen gekend, zowel in het theater als in de opera. Daarnaast werd het verfilmd. Ook Toneelgroep Amsterdam heeft het stuk sinds 2009 op zijn repertoire staan.

Aan het woord is een vrouw die telefoneert met haar ex. Wat hij zegt, kunnen we proberen af te leiden uit de reacties en insinuaties van de vrouw, maar we horen het niet. Ramsey Nasr heeft zich altijd afgevraagd: wie is dat aan de andere kant van de lijn?

De andere stem is het hedendaagse antwoord van Nasr, dat qua literaire en theatrale kracht niet onderdoet voor Cocteaus monoloog en samen met diens tekst een dialoog vormt. Waar Cocteaus theatermonoloog vooral het tragische verhaal van één vrouw schetst, benadrukt deze nieuwe tekst het onontwarbare verbond van een koppel dat wanhopig tracht los te komen van elkaar, maar daar niet in slaagt.

Je bent er nog. Gezellig. (Charlotte staart hem aan.)
Luister. Jij bent niet de juiste persoon voor mij.

(…)

Daar moet je geen sorry voor zeggen. Dat is het punt
juist: die dingen horen vanzelf te gaan.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten