De 5 beste boeken van Herman Brusselmans (+ nieuwste boek)
Herman Brusselmans is niet alleen een Belgische schrijver, maar ook dichter en columnist. Brusselmans is zowel bekend in België als in Nederland. In Nederland was hij veelvoudig te zien in “De Wereld Draait Door” maar is ook een graag geziene gast in andere programma’s als Herman Brusselmans aanwezig is gebeurt er altijd iets bijzonders.
Wellicht kennen Nederlanders Herman ook van de jury optredens in de Vlaamse versie van de Slimste Mens. Van 2014 tot 2016 en van 2018 tot heden is Herman ook regelmatig als jurylid te zien.
Naast dat er altijd iets gebeurt als Herman aanwezig is, is dit ook het geval in zijn boeken. Het is een bijzonder schrijfstijl dat gekenmerkt wordt met een hoog gehalte aan thema’s met schoonheid van de vrouw, sigaretten, verveling, seks en drank. Hij verwijst in de boeken vaak naar de jaren zestig, de tijd en omgeving zijn zijn eigen jeugd.
Op deze pagina lees je de beknopte biografie van Herman Brusselmans het nieuwste boek en de 5 beste, leukste en populairste boeken van hem.
Biografie
Herman Frans Martha Brusselmans is in Hamme België op 9 oktober 1957 geboren. Herman heeft geen makkelijke jeugd gehad, was een verdienstelijke voetballer. Het speelde als linksbuiten Bij o.a. Sporting Lokeren. In 1976 ging Herman studeren aan de universiteit van Gent, hij studuurde Germanistiek ( Wetenschap van de Duitse taal).
In 1980 studeerde Herman af en ging hij aan de slag in een Brusselse Bibliotheek van de Rijksdienst van arbeidsvoorziening. 1982 was het jaar dat de verhalen bundel “Het zinneloze zeilen uitkwam“. 1985 was het jaar dat Herman doorbrak met de roman “De man die werk vond“.
Het werk/oeuvre van Herman Brusselmans bestaat uit 80 boeken voornamelijk allemaal romans. Vanaf 1984 komt er vrijwel elk jaar minimaal 1 boek uit. Tussen 1982 en 1984 debuteert Herman als columnist in het satirische weekblad “De Zwijger”. Begin jaren 90 schrijft hij wekelijk columns in het weekblad “Humo”.
1991 had Herman zijn eigen rubriek in het Vlaams Televisie programma “Het huis van wantrouwen” Herman kreeg bekendheid met zijn uitspraken: Bedankt voor u.. Waandacht en Doch dit alles terzijde. In 2000 kreeg Herman een typetje van imitator Chris Van den Durpel en sindsdien is hij vaak te zien in talkshows en andere programma’s.
Herman heeft veel fans, maar is ook de meest verguisde Vlaamse schrijver, hij krijgt vooral kritiek op de eentonigheid, de schuttingtaal en de platte seksuele getinte opmerkingen en uitspraken. dit komt mede omdat de boeken over zijn leven als beroemd schrijver gaat en hij spaart zijn omgeving en collega’s auteurs zeker niet. Dit heeft herman ook een rechtzaak opgeleverd door het boek “Uitgeverij Guggenheimer” in 1999.
In 2007 werk de Roman “Ex Drummer” verfilmd in de gelijknamige film Ex Drummer.
Het werk van Herman is vooral populair bij jong publiek en is één van de beste verkopende schrijvers van Vlaanderen.
De 5 beste boeken van Herman Brusselmans.
Herman Brusselmans heeft zelf In 2009 zijn vijf favoriete eigen boeken gekozen dit zijn:
- De man die werk vond (1985)
- Ex-minnaar (1993)
- De terugkeer van Bonanza (1995)
- De kus in de nacht (2002)
- Mijn haar is lang (2009)
Inmiddels zijn er al weer veel meer goede boeken uitgekomen en heb ik de huidige top 5 van de beste boeken van Herman Brusselmans gemaakt.
Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl
Feest bij de familie Van de Velde

De oude heer Van de Velde wordt 85 jaar. Zijn vrouw organiseert een feest voor hem, waarvoor familieleden en goede vrienden zijn uitgenodigd. Een andere invité is een verrassingsgast, een beroemde man van wie vader Van de Velde een groot bewonderaar is. Als deze gast arriveert in het midden van de niet al te best functionerende familie Van de Velde gaan de poppen pas echt aan het dansen.
Feest bij de familie Van de Velde is een typische Herman Brusselmans-roman, met een vermenging van tragiek en het komieke, gevuld met wijsheden en inzichten, en geschreven in een stijl die sinds 1982 uniek is in Vlaanderen en Nederland. Het is een prachtig boek geworden.
De man die werk vond

Louis Tinner is eenzaam. Louis beweegt zich angstig door de bibliotheek waar hij werkt. Hij verlangt naar mooie vrouwen die goede boeken lezen en kijkt uit naar de komst van het koffiemeisje.
Hij hoopt op boeiende gesprekken met literatuurkenners en wil ooit eens Brussel bewonderen, badend in zonneschijn. Maar het regent. De bibliothecaris doet niets. Hij is bang, en terecht.
De man die werk vond van Herman Brusselmans is een sterk humoristische roman over verveling, en wordt algemeen beschouwd als een moderne klassieker.
Guggenheimer

Als de machtige zakenman Guggenheimer bij toeval ontdekt dat het medium literatuur het volgens bepaalde prognoses in de 21ste eeuw volop gaat maken, schiet hij op de hem eigen wijze uit de startblokken en besluit hij om uitgever te worden.
Hij wordt ook meteen de allerbeste uitgever die ooit is opgestaan in het Vlaamse letterenland. Hij begint als hoofd van Uitgeverij Guggenheimer concurrerende bedrijven te dwarsbomen en ook een aantal literaire boegbeelden blijft niet ongeschonden.
Daarnaast zorgt hij er natuurlijk voor dat hij een uniek fonds op poten krijgt. Zijn hoofd loopt om, maar hij houdt niet op voordat zijn doel bereikt is: een Guggenheimer-boek op nummer 1, nummer 2 en nummer 3 van de Vlaamse boeken top tien.
Moord en andere onzin. Zeik-omnibus – de Zeik-trilogie

De Moordbrigade van Gent, bestaat uit commissaris Übertrut, inspecteur Zeik, El Bazaz, Compas en Broekgat.
Deze trilogie bevat drie boeken die je meeneemt op pad om brute, heldhaftige, noodzakelijke maar ook absoluut onzinnige moorden op te lossen. Hugo Claus zal voorbijkomen – of hij nu zijn eigen poetsvrouw om het leven bracht of niet. Ook worden er meisjes gewurgd, en, een zeer zeldzame gebeurtenis, zal er een lijk worden gevonden op de dijk.
Niet zelden komt de aap pas vrij laat uit de mouw, zodat de spanning wordt opgebouwd tot immense proporties. De tijd zal dringen, stress zal erger worden, bloed zal door de aderen razen.
Gelukkig heeft de absolute held van dit drieluik, inspecteur Zeik, vaak een gouden ingeving op het juiste of minder juiste moment.
Herman Brusselmans blijkt als een vis in het water in de kunst van de whodunit. Drie boeken lang gniffelen, nagelbijten en in de broek plassen, speciaal van hem voor jou.
Hij schreef te weinig boeken

Hij schreef te weinig boeken is het 75ste boek van Herman Brusselmans.
Het is een autobiografie waarin hij zichzelf op de hielen zit, z’n adem in z’n nek voelt, z’n eigen wereld herschept, z’n ik-personage meerdere levens geeft, en tientallen andere figuren creëert die de werkelijkheid gedeeltelijk tot fictie weten te maken.
De man, de vrouwen, het werk, de jeugd, gisteren, het heden, morgen, wat misschien is geweest en mogelijk nog komt, de dieren, de motor, het drumstel, het weer, de nacht, duizend wezens en dingen, ze worden op een hoop gegooid, gerangschikt, in geuren en kleuren beschreven, van de achtergrond naar de voorgrond getrokken en vice versa, en de schrijver houdt alles pontificaal in de hand.
Hij schreef te weinig boeken is een immense roman, een bravourestuk barstend van de humor en de tristesse, een monument voor degenen die bestaan en voor hen die aan dat bestaan wel of niet willen deelnemen.
Herman Brusselmans legt met deze roman op tafel wie hij is: een vent, een kunstenaar, een mens van hoogten en laagten. Iemand zoals nagenoeg iedereen, maar tegelijk een van de grootste Nederlandstalige auteurs van deze tijden.
Het nieuwste boeken van Herman Brusselmans
Hieronder de laatste uitgebrachte boeken van Herman Brusselmans.
Problemen die er geen zijn

De personages in de zestien verhalen waaruit deze bundel bestaat, zijn zelden achttien karaat. Ze hebben fysieke en/of psychische troebelen, voelen zich niet thuis in hun wereld, willen ontsnappen langs moeilijk begaanbare paden, en werpen hun gebreken in de strijd tegen iedereen die hen niet kan begrijpen, en dat zijn er velen.
Het zijn personages van vlees, bloed, en woorden. Voor sommigen had het ondanks alles goed kunnen aflopen, maar helaas.
Problemen die er geen zijn is een echt Brusselmans-boek, en de auteur bewijst met verve dat hij ook op de korte afstand een meester is.
Het zou niemand hoeven te verbazen dat enkele van deze verhalen, of misschien wel allemaal, klassiekers in het genre worden.
Theet 77

Op het adres Theet 77 te Hamme, Oost-Vlaanderen, woont en werkt het veehandelaarsgezin Brusselmans: de moeder, de vader, hun twee zonen en hun dochter. De ene zoon, Herman Brusselmans, lijkt voorbestemd om zowel voetballer als drummer te worden, maar deze disciplines verwateren op doodlopende wegen. De ware bestemming van deze Hammenaar leidt naar het schrijverschap.
Na meer dan tachtig zowel bejubelde als verguisde boeken vindt Brusselmans het hoog tijd worden om de lang in z’n hoofd verwijlende roman Theet 77 te schrijven. Hij kijkt achterom naar een jeugd die hem gevormd heeft, en die reeds vroeg het schrijverschap in zich draagt, en in de steeds sneller elkaar opvolgende jaren zijn de invloed van en de gedachten aan Theet 77 nooit ver weg. De volwassene blikt terug, leeft ondertussen z’n leven als auteur, minnaar, vriend, en ex-Theetenaar, en op het geschikte moment komt eindelijk de eerste zin van Theet 77 op papier.
Brusselmans evoceert wat reilt en zeilt om en rond deze plaats, en geeft hoofdrollen aan de gezinsleden en bijrollen aan verschillende mensen, dieren, dingen en gebeurtenissen. Het is een feest voor de lezer, vol herkenning, heimwee en herinneringen aan wat geweest is en dankzij het geheugen en de fantasie zal blijven bestaan. Theet 77 is grootse literatuur.
Herman Brusselmans werd geboren te Hamme op 9 oktober 1957. Na veel vijven en zessen groeide hij uit tot misschien wel een heel belangrijk auteur. De schrijver is bescheiden, beleefd en vriendelijk. Vele fans zijn hem daar dankbaar voor, en ook voor z’n meer dan 85 boeken, die de literatuur steeds weer op stelten zetten.
Het huwelijk van Jan en Sofie

Jan en Sofie ontmoeten elkaar dankzij het toeval en het lot. De vonk slaat over. Ze zijn allebei jong, knap, cynisch en hebben groene ogen. De toestand in de onverklaarbare wereld lijkt ver van hen af te staan, al zijn ze zich bewust van het schisma tussen Oost en West.
De liefde is net groot genoeg om hen te laten trouwen. Sofie wordt op de koop toe zwanger. Hoe zal het hun met z’n drieën verder vergaan?
Het huwelijk van Jan en Sofie is een roman die de pen van Herman Brusselmans waardig is. Het zoveelste toppunt in zijn gestaag uitdijende, door velen bewonderde oeuvre.
Herman Brusselmans werd geboren te Hamme op 9 oktober 1957. Na veel vijven en zessen groeide hij uit tot misschien wel een heel belangrijk auteur. De schrijver is bescheiden, beleefd en vriendelijk. Vele fans zijn hem daar dankbaar voor, en ook voor z’n meer dan 85 boeken, die de literatuur steeds weer op stelten zetten.
Over Theet 77:
‘Niet eerder bood Brusselmans zo’n inzichtelijke en daarmee sympathieke blik in de raison d’être van zijn oeuvre.’
NRC ••••