De beste boeken van Dichter des Vaderlands (Nederland) 2024

De titel Dichter des Vaderlands is voor het eerst op 27 januari 2000 toegekend. Het is een initiatief van NRC Handelsblad, de NPS en de stichting Poetry International. Het idee van Dichter des Vaderland is geïnspireerd door de Poet Laureate prijs in Engeland die al eeuwen bestaat.

De eerste drager van de titel Dichter des Vaderlands was Gerrit Komrij, Dit was officieel niet de winnaar met de meeste stemmen van poëzielezers, Rutger Kopland had de meeste stemmen maar bedankte voor de titel vanwege het vele werk dat de titel met zich mee brengt. Gerrit Komrij won dus met de tweede plaatst de titel en werd de eerste Dichter des Vaderlands.

Op 29 januari 2004 stopte Gerrit Komrij per direct met zijn functie. Kort hierop organiseerde Rottend staal een verkiezing voor de opvolging. op 23 februari werd Simon Vinken (ad interim) Dichter des Vaderlands. Deze verkiezing werd door de initiatiefnemers niet erkend. De NRC vroeg na aanleiding van het overlijden van koningin Juliana, aan Ilja Leonard Pfeijffer het Dichters des Vaderlands gedicht te schrijven.

Na een officiële verkiezing werd op 26 januari 2005 de Groningse Dichter Driek Van Wissen de tweede Dichter des Vaderlands.

Vanaf 2009 is de keuze van dichters niet meer vrij maar wordt er door een commissie een shortlist gemaakt van vijf kandidaten waaruit gekozen mag worden. In januari 2009 werd Ramsey Nasr gekozen als Dichter des Vaderlands.

Op 31 januari 2013 werd Anne Vegter benoemd tot Dichter des Vaderlands voor 4 jaar in plaats van gekozen.

Hieronder het overzicht van Dichter Des Vaderlands.

Dichter des VaderlandsJaartallen
Gerrit Komrij2000 – 2004
Simon Vinkenoog2004 – 2005
Driek van Wissen2005 – 2009
Ramsey Nasr2009 – 2013
Anne Vegter2013 – 2017
Ester Naomi Perquin2017 – 2019
Tsead Bruinja2019 – 2021
Lieke Marsman2021 – 2023

Naast een Dichter des Vaderlands kent Nederland ook diverse stadsdichters.

Autumn 2- 728 x 90

Gerrit Komrij

Gerrit Jan Komrij geboren in Winterswijk op 30 maart 1944 en gestorven in Amsterdam op 5 juli 2012. Komrij was een Nederlands dichter en kenner van de Nederlandse poëzie,  schrijver,  feuilletonistvertaler, criticus, polemist en toneelschrijver.

In 1993 ontving Gerrit Komrij de P.C. Hooft-prijs toegekend voor zijn beschouwend proza.

Komrij stond bekend om zijn kleurrijke en virtuoze taalgebruik.

De beste boeken van Gerrit Komrij

Hieronder vind je de 3 beste werken van Gerrit Komrij.

Morgen heten we allemaal Ali

Schrijven is voor Gerrit Komrij even noodzakelijk als ademen, en al schrijvend beschouwt hij kritisch en met humor de tijdgeest: de opkomst van het populisme, de ontaarding van de seksualiteit en het verraad van zijn eigen generatie. De generatie die in de jaren zestig beloofde de wereld te vernieuwen en een paradijs op aarde te scheppen.

Zijn oordeel is vernietigend: met bluf en handigheid is zij aan de macht geraakt en met die macht heeft ze vrijwel overal de grootst mogelijke narigheid aangericht. In Morgen heten we allemaal Ali gaat het natuurlijk ook over muziek, literatuur en poëzie, die meer kunnen dan troosten. `Poëzie is niet alleen een aanjager van dromen, een bezweerder van angsten, een opwekker van doden, maar ook de meest betaalbare en meest gulle toverdokter.


Alle gedichten

Gerrit Komrij debuteerde vijftig jaar geleden met poëzie die voor die tijd zeer opvallend en afwijkend was: vormvaste en virtuoze gedichten, met een hang naar het absurde. Komrij’s werk ontwikkelde zich van frivole ongrijpbaarheid naar groeiende ernst, een donkergrijs getinte visie op het ondermaans bestaan.

‘Ik was verliefd op jouw durf. Ik was geïmponeerd door jouw technische bravoure.’ Tom Lanoye

‘Ik ken geen dichter bij wie de versplintering zo mooi opbloeit in vormvaste verzen. Bij Komrij weet je nooit of de ontgoocheling nu positief of negatief is, of je nu moet huilen of lachen. Bij Komrij gebeurt beide.’ Ramsey Nasr

Alle gedichten omvat vijftig jaar dichterschap: Alle gedichten tot gisteren (2004) en de bundels die daarna verschenen, Spaans benauwd (2005) en Boemerang (2013). Een eigenzinnig, omvangrijk en imposant oeuvre waarin het eindeloos ontdekken en herontdekken is.

Het was op de Jachthuisweg. Daar werd ik, op mijn negentiende, dichter. In een handomdraai was het gebeurd. 


Humeuren en Temperamenten

De encyclopedie van het gevoel in een fraaie nieuwe editie Humeuren en temperamenten is een boek waar de lezer zijn tanden in kan zetten: een staalkaart van emoties. In negentig alfabetisch geordende lemma’s schetst Komrij op onnavolgbare wijze een scala van menselijke gevoelens: van ambitie tot wanhoop, van aanstellerij tot zuiverheid. Kennen wij onze emoties? Bestaat er zoiets als een zuiver gevoel? Deze en andere vragen komen aan bod in deze klassieker uit het oeuvre van Gerrit Komrij. Een boek om te herlezen en te koesteren. `Behoort tot het mooiste wat Komrij tot nu toe schreef. de Volkskrant `Een prachtig, tijdloos boek. Humo


Simon Vinkenoog

Simon Vinkenoog geboren in Amsterdam op 18 juli 1928 en gestorven op 12 juli 2009, Simon was een Nederlandse schrijver en dichter en voordrachtskunstenaar. In 2004 werd Simon tijdelijk interim Dichter des Vaderlands. in 2006 was Simon lijstduwer bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006 voor de partij Groen Vrij. De partij die voor egalisatie van de cannabis strijde. het werd misschien wel geen Kamerzetel, maar dit leverde Simon wel de bijnaam wietambassadeur op.

De beste boeken van Simon Vinkenoog

Hieronder het meest aansprekende werk van Simon Vinkenoog

Vinkenoog verzameldgedichten 1948-2008

Vinkenoog Verzameld is een noodzakelijk boek voor iedereen die zich wil verdiepen in de twintigste-eeuwse Nederlandse poëzie. En daarnaast een belangrijk cultureel monument: geen internationale stroming of Simon Vinkenoog (1928) is erbij betrokken, en alle grote namen uit de wereldgeschiedenis trekken in zijn werk voorbij!


Laat nooit deze brief aan iemand lezende briefwisseling tussen Hugo Claus en Simon Vinkenoog

Het zijn de eerste jaren van het experiment in de poëzie en de schilderkunst, Parijs is het centrum van de wereld. Een enerverende tijd van nieuwe stromingen, jonge, geestverwante kunstenaars, boeken en films.

Hugo Claus en Simon Vinkenoog zijn twee gretige jongens die het grote Europa willen ontdekken. In hun openhartige briefwisseling komt het turbulente leven van relaties, reizen, ontmoetingen en contacten ter sprake. Het zijn cruciale jaren, het experiment beleeft een doorbraak met de publicatie van de spraakmakende bloemlezing Atonaal. In korte tijd zullen de Vijftigers zich een prominente plek in de Nederlandse canon weten te verwerven.

Wanneer in 1955 Hugo Claus vanuit Italië terugkeert naar Vlaanderen, en Simon Vinkenoog in 1956 vanuit Parijs terugkeert naar Amsterdam, behoren ze tot het establishment van de Nederlandse literatuur, en is de geboorte van een nieuwe invloedrijke generatie schrijvers een feit.

Laat nooit deze brief aan iemand lezen bestrijkt een belangwekkende periode uit het leven van twee jonge hemelbestormers, die zowel elkaars sparringpartner als bondgenoot zijn. Een bijzondere en historische correspondentie, bijeengebracht, ingeleid en van commentaar voorzien door Georges Wildemeersch.


Driek van Wissen

Henricus Cornelis (Driek) van Wissen geboren in Groningen op 12 juli 1943 en gestorven in Instanboel op 21 mei 2010.  Driek van Wissen was een Nederlandse dichter.

In de jaren zeventig publiceerde Driek gedichten onder het pseudoniem Albert Zondervan in het literair-satirische studentenblad De Nieuwe Clercke, waar hij ook redacteur was. Driek zijn zelfstandige debuut was in 1978 met “Het mooiste meisje van de klas”.

In het dagelijks leven was Van Wissen van 1968 tot 2005 docent Nederlands werkzaam aan het Dr. Aletta Jacobs College te Hoogezand. Hij beëindigde zijn loopbaan in het onderwijs toen hij Dichter des Vaderlands werd.

De beste boeken van Driek van Wissen

Hieronder de meeste bijzondere boeken van Driek van WIssen

De Laatste Jaren

Op 21 mei 2010 overleed Driek van Wissen. Hij was de ongekroonde koning van de ‘sonnettette’, het zesregelige sneldicht over de actualiteit dat hij sinds 2000 wekelijks schreef voor het Dagblad van het Noorden. DE LAATSTE JAREN is een verzameling van de mooiste sonnettettes die Van Wissen schreef tijdens de laatste tien jaar van zijn leven, inclusief zijn allerlaatste gedicht.


De Dikke Driek – het betere werk – luchtige taalbeschouwingen

Sinds jaar en dag voert Driek van Wissen zijn eigen eenzame strijd tegen de verloedering van het Nederlands . telkenmale wijst hij in zijn gesproken en geschreven columns de taalgebruikers op hun tekortkomingen, al troost hij hen met de gedachte dat onze taal zo onlogische in elkaar steekt dat ze het praktische nooit goed kunne doen.

Opdat zijn strijd niet vergeefs moge zijn, zijn nu van Wissens beste taal beschouwingen van het vorige millennium verenigd in de dikke Driek.

Zo bespreekt hij in dit boek onder andere de talloze en dubieuze neologismen die onze taal binnensluipen (van werkplek tot zwartblaffer) en de rare modewoorden die te pas en vooral te onpas worden gebruikt(zoals smoel en wensenplaatje).

Ook laat hij zijn licht schijnen over brandende kwesties( zit je voor of achter de computer; ga je op of met vakantie), bewijst hij de inconsequentie van onze woordkeuze( een voetballer staat niet opgesteld, want hij ligt eruit en dus zit hij op de bank) en analyseert hij op onnavolgbare wijze onze vaderlandse liederenschat: waar is Berend Bortje nu eigenlijk gebleven?

Van Wissen heeft daarnaast alle verkeerde woorden en spreekwoorden uit ons taalgebied verzameld. Hij maakt onder meer duidelijk dat een arrestant welbeschouwd de persoon is die arresteert, en dat het spreekwoordelijk hol van de leeuw in werkelijkheid niet bestaat.


Ramsey Nasr

Ramsey Nasr is geboren in Rotterdam op 28 januari 1974. Nasr is niet alleen een Nederlandse Dichter maar ook schrijver, essayist, acteur, regisseur, librettist en vertaler. Ramsey is deel van Palestijnse afkomst. Nasr was de tweede stadsdichter van Antwerpen. In de tijd dan Ramsey Dichter des Vaderlands van Nederland vervulde hij ook het ambassadeurschap van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd.

Ramsey heeft diverse prijzen gewonnen waaronder de prijs voor Journalist voor de vrede in 2006, De gouden ganzenveer in 2013 en de gouden kalf voor beste acteur in de televisie drama I.M.

De beste boeken van Ramsey Nasr

Hieronder vind je de 3 beste boeken van Ramsey Nasr.

27 gedichten en geen lied

Het meest opvallende aan de poëzie van Ramsey Nasr is de gedrevenheid waarmee ze geschreven is, en de veelzijdigheid van het talent dat er uit spreekt. Hij is een dichter die kan verleiden, maar die ook van het ene op het andere moment bruusk en bot kan zijn. Dan blijken onder de glans van de melancholie vileine krassen en barsten schuil te gaan.
De ’27 gedichten’ zijn een daad van bevestiging; niet over hoe het er nu met de poëzie voorstaat, maar hoe het er voor zou mogen staan. In het lange, epische gedicht ‘Geen lied’ dwaalt een jongeman door de onderwereld, op zoek naar zijn eerste liefde. Hij vindt haar terug maar verliest haar voor een tweede – en een derde keer.


De fundamenten

Ramsey Nasr maakt de balans op van een land in coronatijd

Hoe komen we uit deze crisis? Dat is de vraag die Ramsey Nasr, een van Nederlands meest veelzijdige kunstenaars, zichzelf stelt.

De pandemie legt volgens Nasr bloot wat we lange tijd niet wilden zien: het politieke en economische systeem heeft de fundamenten van onze samenleving aangetast. In een uiterst persoonlijk en tegelijk rationeel betoog ontleedt Nasr de corona- en klimaatcrisis als twee rampen die wezenlijk met elkaar verbonden zijn. Stap voor stap bevraagt hij onze gehele westerse manier van leven. Aan de hand van kunstenaars als Boccaccio, Rilke en Van Gogh houdt Nasr een pleidooi om onze plek op aarde en ons idee van geluk radicaal te herzien, niet als zweverig ideaal, maar puur uit lijfsbehoud.

De fundamenten is daarmee naast een indringende hartenkreet een politieke oproep tot opstand. Tegenover de chaos van deze tijd plaatst Nasr een urgent maar hoopvol geluid voor een land en wereld in crisis.


Mi have een droom – Alle vaderlandse gedichten

n dit boek zijn alle gedichten die Ramsey Nasr in functie schreef samengebracht.

Als Dichter des Vaderlands ontpopte Ramsey Nasr zicht tot een uiterst betrokken poëet: behalve op de dichterspodia liet hij vaak van zich horen op de opiniepagina’s van de krant. Omdat die artikelen een onlosmakelijk onderdeel vormen van zijn dichterschap des vaderlands, staan in deze bundel de opiniërende stukken schouder aan schouder met alle poëzie die hij tijdens zijn vierjarige termijn schreef.

We leren de Dichter des Vaderlands erin kennen als een scherp en vurig redenaar, maar ook als schepper van zuivere en intieme liefdeslyriek. en dit is mijn gedicht,

“komt u binnen
let niet op de galm, wees niet bang
laat ons beginnen in leegte
welkom in mijn krater van licht”

Anne Vegter

Anne Vegter geboren op 31 december 1958 in Delfzijl, Anne is Nederlandse dichteres, proza-, toneel- en kinderboekenschrijfster.

In 1989 bracht Anne Vegter het kinderboek “De dame en de neushoorn uit” Geerten Ten Bosch zorgde voor de illustraties. Met dit boek won Anne de Woutertje Pieterse Prijs in 1990.

In 1991 bracht Anne haar eerste gedichtenbundel Het veerde uit. In hetzelfde jaar werd ze genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs voor het kinderboek Verse Bekken! of Hoe Heel Kort zich in een kip vergiste, uit het wc-raam hing, het op een sluipen zette en andere avonturen van de rat.

Vanaf dit moment maakte ze deel uit van jury’s en won nog vele prijzen. 2013 werd Anna als eerste vrouw Dichter des Vaderlands. in januari 2021 werd ze voor benoemd tot stadsdichter van Rotterdam voor een periode van 2 jaar.

De beste boeken van Anne Vegter

Hieronder de 3 beste boeken van Anne Vegter

Wat helpt is een wonder – gedichten van de Dichter des Vaderlands 2013-2017

De kroning van Willem-Alexander, de heropening van het Rijksmuseum, Dodenherdenking, MH17, vluchtelingencrisis, Jules Deelder, Gerrit Kouwenaar en Sinterklaas, Gronings gas en aanslagen in Parijs – alles wat de afgelopen jaren belangrijk was kreeg een echo in de gedichten die Anne Vegter er als Dichter des Vaderlands over schreef.

Dat deed ze met een eigenzinnige, karaktervolle pen, en tegelijk zo dat het iedereen kon raken, ook wie niet gewend was gedichten te lezen. ‘Twintig keer naar het journaal gekeken en het is nog steeds / waar: zomaar in het web gevlogen van de oorlog van anderen’ – zo wordt nieuws poëzie.

Wat helpt is een wonder verschijnt bij het einde van Vegters ambtsperiode en bevat alle vaderlandse gedichten, een aantal columns en last but not least een checklist voor
haar opvolger:


Je bent mijn liefste woord

‘Wat is een nuttig gedicht? Natuurlijk trek je ’s ochtends geen gedicht aan tegen koude voeten. Je smeert geen brood met een gedicht en je fietst niet op een gedicht naar je werk. Je kruipt ’s nachts niet tegen een gedicht aan in bed.

Toch was het vertrekpunt voor het samenstellen van deze bloemlezing het nut van een gedicht. We zoeken nu eenmaal vaak naar woorden bij bijzondere gelegenheden. En wanneer we iets moeilijk onder woorden kunnen brengen, zijn er gelukkig onze dichters die het voorwerk hebben gedaan.’ Anne Vegter, Dichteres des Vaderlands


Eiland berg gletsjer

Met deze ontroerende, soms adembenemende poëzie overtreft Anne Vegter haar eerdere werk. In het lange titelgedicht wordt met tedere wreedheid en een onpeilbare melancholie een liefdesleven bezongen.

Het overrompelende derde deel van de bundel is een Bijbelcommentaar, een toneelmonoloog en een groot lied van verlangen en rebellie. De tekeningen, door de auteur zelf, getuigen van eenzelfde kwaliteit als de gedichten: kwetsbare lijnen verraden ondergrondse, vulkanische activiteit. ‘Iedereen is mooi in het licht, iemand vingert je standpunten en ik kan je bijna aanraken.’ ‘

De gedichten van Anne Vegter lijken afkomstig uit een ander, groter gebied waar onbekende wetten heersen.’ Vrij Nederland.


Ester Naomi Perquin

Ester Naomi Perquin geboren op 16 januari 1980 in Utrecht en is een Nederlandse dichteres. hoewel ze geboren is in Utrecht is Ester opgegroeid in Zierikzee. in 2006 stuurde ze af aan de Amsterdamse Schrijversvakschool met als hoofdrichting poëzie. Ester publiceerde gedichten in de literaire tijdschriften De Tweede Ronde en Tirade. Van laatstgenoemd blad Tirade was ze van 2008 tot 2013 redacteur.

Perquin was tot april 2014 columnist voor de Groene Amsterdammer en schreef radioverhalen voor De Avonden van de VPRO. Daarnaast leverde Perquin bijdragen aan onder meer: De Gids, Trouw en NRC Handelsblad. In 2011 werd ze voor een periode van twee jaar Stadsdichter van Rotterdam.

In 2007 debuteerde ze met de dichtbundel Servetten halfstok, waarvoor ze gelijk de Debuutprijs van het tijdschrift Het Liegend Konijn mee won ontving. Eén van deze gedichten werd vertaald in alle 23 officiële talen van de Europese Unie. Ester won met deze bundel ook de 4e Eline van Haarenprijs 2008 voor de beste bundel van een dichteres tot 35 jaar. Tevens werd ze genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2007 en de Jo Peters Poëzieprijs 2008.

Niet alleen de eerste dichtbundel viel in de prijzen maar ook de haar tweede en derde bundel. In 2017 werd Ester voor twee jaar benoemd tot Dichter des Vaderlands. In 2018 werd de Herman de Coninckprijs aan haar toegekend.

De beste boeken van Ester Naomi Perquin

De 3 beste boeken van Ester Naomi Perquin

Servetten halfstok

Servetten halfstok, de gedichtenbundel waarmee Ester Naomi Perquin in 2007 debuteerde, is een bundel die wonderbaarlijk verstaanbaar is zonder daarbij aan raadselachtigheid en suggestie in te boeten.

Waarnemingen, ontmoetingen en terloopse gedachtenexperimenten vormen het materiaal waarvan Perquin haar gedichten maakt: de maaltijd die ’s ochtends nog een warme koe was, de nachtsuppoost die na jaren ineens alle vogels loslaat, een lichaam dat zich aanbiedt voor een volgende bewoner.

Maar ook: het kind dat zijn kinderverdriet ontgroeit en de liefde die het huis uitgepoetst moet worden – dagelijkse en tegelijkertijd grote ervaringen waarvoor, zoals je dat van een gedicht verlangt, onvergelijkbaar nieuwe woorden gevonden worden.

ARCHITECTEN

Vandaag gehoord hoe zij als kinderen
vaak al verlangden naar een stad,
langs een modderig pad torens bouwden
van wat aan erf of slootkant lag.

Niet één heeft toen aan grijs gedacht,
aan al te grauwe grootte waarin
wij sporen bijster raakten, muren
waarin geen hand nog uitzicht maakte.
Niemand perste strenge vouwen
in gevels van kantoorgebouwen.

Alles bestond nog uit water en zand.
Zo laag was het land dat dromen
hoog moesten reiken, zo leeg de horizon
– ze bleven kijken tot hun dag begon.


Celinspecties – Winnaar VSB Poezieprijs 2013

Ester Naomi Perquin mocht voor twee bundels maar liefst zes prijzen in ontvangst nemen. Haar werk werd getypeerd als ‘urgent, vermakelijk, diepzinnig, maar steeds messcherp’. In deze derde bundel Celinspecties neemt Perquin de lezer mee in de beslotenheid van systemen, verhalen en verwachtingen.

De poëzie van Ester Naomi Perquin draait in kleine cirkels naar een midden en sluit dan de deur. Celinspecties zijn niet alleen letterlijk zoektochten naar de essentie, maar ook – en misschien is dat nog letterlijker – een poging onder de huid van een ander te kruipen. Perquin schrijft vanuit de aandrift tot begrip, meer dan uit de wil tot oordelen.

Perquin is een van de weinige dichters in ons taalgebied die het raadsel niet opzoekt maar het zorgvuldig bewaakt.


Lange armen – gedichten over de politie

Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin liep op uitnodiging
van de Nederlandse Politie een paar maanden mee met
verschillende politiemensen. Hun verhalen, herinneringen
en optreden vormden de basis voor Lange armen. In tien gedichten
trof ze de alledaagse werkelijkheid achter het credo
‘waakzaam en dienstbaar’.


Tsead Bruinja

Tjeerd Pieter (Tsead) Bruinja geboren in het Friese Rinsumageest, op 17 juli 1974. Bruinja is een Nederlandse dichter van Friestalige en Nederlandstalige poëzie. De eerste twee bundels gaf Tjeerd uit in eigen beheer. Zijn bundel Dat het zo hoorde werd genomineerd werd voor de Jo Peters Poëzieprijs.

Met het collectief Gewassen van 2001 tot 2004, met onder anderen dichter Sieger MG en videokunstenaar Alan D. Joseph, wonnen hun in 2002 het Hendrik de Vriesstipendium. In 2009 werd de Kees van der Hoef-prijs aan Tsead Bruinja toegekend. In januari 2019 werd hij voor een periode van twee jaar benoemd tot Dichter des Vaderlands.

De beste boeken van Tsead Bruinja

De 3 beste boeken van Tsead Bruinja:

Het vaderpaard ; It faderpaardalle gedichten

De bundel Het vaderpaard / It faderpaard – Alle gedichten omspant het volledige dichterlijke oeuvre van de Friese dichter Tsjêbbe Hettinga.

Het boek bevat vele gedichten die niet eerder uit het Fries naar het Nederlands zijn vertaald, waaronder zijn laatste bundel De ring van Gyges, die na Hettinga’s dood werd aangetroffen op zijn computer. Het is een beeldende en kleurrijke bundel over liefdeskoorts en de dood. De laatste twintig jaar van zijn loopbaan trad Hettinga in het buitenland op. Door zijn markante voordracht bereikte hij binnen en buiten onze landsgrenzen een groot publiek. Met zijn vitale en mythische gedichten over hartstocht en verval veroverde hij veel voorname Europese poëziepodia.

Van zijn werk uit de daaraan voorafgaande jaren bestond tot nog toe geen vertaling. Met de uitgave van Het vaderpaard / It faderpaard – Alle gedichten kan de lezer de ontwikkeling van het oeuvre van Tsjêbbe Hettinga volgen, en kennis nemen van het bijzondere werk van een van de grootste dichters van de Lage Landen.


Binnenwereld, buitenwijk, natuurlijke omstandigheden

Binnenwereld – dat is het onuitputtelijke universum van onze wensen, dromen en twijfels, van obsessies en ons verlangen naar geluk. Hoe reageert dit universum – hart en ziel, verstand en onverstand – op de buitenwijk, de wereld om ons heen, voor onze neus en ver weg? Wat betekent het om het leven te omarmen? Zijn binnenwereld en buitenwijk dan in evenwicht, of harmonie?

Bruinja’s gedichten lukt het op speelse manier iets in beeld te brengen, wat in het tijdperk van de ik-bv uit het zicht is geraakt: de complexe en gelaagde verhouding tussen binnen en buiten, tussen individu en maatschappij, of – zoals Bach het genoemd zou hebben – tussen wereld en mens. De buitenwereld schept altijd een binnenwijk; het zijn communicerende vaten. Wij denken, doen en dromen met de wereld erbij, nooit zonder.


Springtij Gedichten over het leven met tbs

In de zomer van 2020 mocht Tsead Bruinja, als Dichter des Vaderlands, op uitnodiging van de Pompestichting met tbs’ers en hun behandelaars spreken. Dat werden openhartige conversaties over hun jeugd, hun leven in de kliniek en de problemen waar ze tegen aanlopen.

Op basis van deze gesprekken schreef Bruinja teksten die hij omschrijft als documentaire poëzie. In springtij komen de mensen die we ter beschikking stellen aan de staat zelf aan het woord, in hun eigen taal. Mensen die een vreselijk delict hebben begaan, maar ook mannen en vrouwen met wie we verlangens, dromen en ambities delen.


Lieke Marsman

Lieke Marsman geboren in ‘s-Hertogenbosch op 25 juli 1990, Lieke is een Nederlandse dichteres, woonachtig in Amsterdam. In januari 2021 is zij voor de periode van 2021-2023 benoemd tot Dichter des Vaderlands.

Tijdens haar studie filosofie in Amsterdam begon ze met publiceren voor de Gids, Vrij Nederland en voor Tirade.nu. In 2010 verscheen haar debuut Wat ik mijzelf graag voorhoud dat in 2011 onder meer de C. Buddingh’-prijs won. In juni 2017 verschenen twee boeken bij Atlas/Contact: haar eerste roman: “Het tegenovergestelde van een mens”en de “Man met hoed”. De Man met hoed zijn haar verzamelde gedichten en een selectie vertalingen.

In april 2018 werd in haar bovenrug een kwaadaardige bottumor ontdekt die met succes operatief verwijderd is.

Marsman wordt in het Engels vertaald door de dichteres Sophie Collins.

De beste boeken van Lieke Marsman

De 3 beste boeken van Lieke Marsman:

Het tegenovergestelde van een mens

Nog nooit verscheen er een roman als ‘Het tegenovergestelde van een mens’. Lieke Marsman kantelt onze ideeën over klimaatverandering en identiteit op een manier die duizelig maakt.

Lieke Marsman in ‘Het tegenovergestelde van een mens’: “Waar het op neerkomt is dat de mensheid als geheel ook eenzaam is. We kunnen er niet tegen dat er niemand iets terugzegt, dat we nog altijd geen dieren hebben horen praten – ja, misschien zo nu en dan in de vorm van het schrille gegil dat onze slachthuizen vult, maar niet met woorden, niet met een oplossing voor de dingen waar we al tijden mee zitten.

Zelfs de hemel is leeg. En dus zetten we ons af door al die zwijgende natuur om ons heen te vernietigen, als een wanhopige geliefde die maar niet wordt terug ge-sms’t en het in het café op een zuipen zet.” Nog nooit verscheen er een roman als ‘Het tegenovergestelde van een mens’. Lieke Marsman kantelt onze ideeën over klimaatverandering en identiteit op een manier die duizelig maakt.


In mijn mand – gedichten

In mijn mand, de derde bundel van Lieke Marsman, behandelt de grootste thema’s die het menselijke bestaan kenmerken: de waarde van het leven en de plek van de dood in een mensenleven.

Hoe leef je met een levensbedreigende ziekte? Hoe verandert dat je blik op de wereld, op wat van waarde is, op wat je je herinnert en het verloop van de tijd? En hoe verhoud je je tot de wereld in dergelijke omstandigheden? Trek je je eruit terug, of laat je je juist gelden en houd je die wereld een spiegel voor? Lieke Marsman kiest resoluut voor het laatste.

Lieke Marsman is Dichter des Vaderlands 2021-2023.


Man met hoed – gedichten 2005 – 2017

De poëzie van Lieke Marsman heeft altijd veel begrip voor de lezer. Dat levert een vorm van vervreemding op die bijzonder is. Maar niet oncomfortabel, hoe weet ze dat nu? ben je geneigd te denken.

In ‘Man met hoed’ zijn haar eerste twee bundels bijeengebracht: ‘Wat ik mijzelf graag voorhoud’ en ‘De eerste letter’. Een simpele daad van rechtvaardigheid, want deze bundels horen er gewoon te zijn. De bundels worden bovendien aangevuld met vroeg en minder vroeg werk, en met enkele vertalingen die misschien een voorzichtig antwoord geven op de vraag hoe ze het allemaal weet. Man met hoed is een aangename ontmoeting met een dichter.

De poëzie van Lieke Marsman heeft altijd veel begrip voor de lezer. Dat levert een vorm van vervreemding op die bijzonder is, maar niet oncomfortabel. Hoe weet ze dat nu? Ben je vaak geneigd te denken als je de gedichten van Marsman leest.

Bronvermelding: Wikipedia


Autumn 2- 728 x 90

Vergelijkbare berichten