| |

De top 10 van de leukste stripboeken over de geschiedenis 2023

Strips hebben vaak een doel, je bijvoorbeeld mee te nemen naar een andere wereld, een statement maken, je te vermaken etc. Er zijn tegenwoordig ook veel stripboeken en verhalen die je mee terug nemen naar de geschiedenis, de verhalen van Asterix en Obelix hebben veel historische verwijzingen, dit geldt ook voor Suske en Wiske en vele andere strips.

Daarnaast zijn er ook strips die de geschiedenis op een leuke manier verhalen, soms in hoever mogelijk waargebeurd en anders met een leuke twist. Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 10 beste strips / stripboeken met als thema geschiedenis. De boeken kunnen gaan over de Nederlandse (Vaderlandse) Geschiedenis, maar ook over Europese of wereld geschiedenis.

De 10 stripboeken over de geschiedenis worden uitgebreid beschreven en om je een goed beeld te geven over het boek heb ik er een link van Bol.com aan toegevoegd. Deze link geeft veel extra informatie over het boek o.a. de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het stripboek ook eenvoudig bestellen.

Van Nul tot Nu deel 1 t/m 4 – De vaderlandse geschiedenis in strip

Wie dacht er nog dat geschiedenis een muffe opsomming van feiten en jaartallen was? Met dit boek laat de vaderlandse geschiedenis zich lezen als een boeiend stripverhaal!

Deel 1 Van Nul tot 1648 De eerste mensen in ons land, de Romeinen en de Bataven, kruistochten, Middeleeuwen, Bourgondische tijd, de Habsburgers, Tachtigjarige Oorlog.

Deel 2 Van 1648 tot 1815 De Gouden Eeuw, de VOC, rampjaar 1672, periode van neergang, Bataafse Republiek, Franse Tijd, Slag bij Waterloo.

Deel 3 Van 1815 tot 1940 Opkomst van handel en industrie, onafhankelijkheid België, grondwetsherziening van 1848, ontstaan politieke partijen, Eerste Wereldoorlog, opkomst fascisme, begin Tweede Wereldoorlog.

Deel 4 Van 1940 tot 2002 Duitse bezetting, Jodenvervolging, bevrijding, Indonesië onafhankelijk, wederopbouw, koude oorlog, provo, oliecrisis, protestbewegingen, Europese samenwerking, van Berlijnse muur, invoering euro.

De 4 delen zijn ook te verkrijgen in 1 strip zowel de losse 4 strips als de verzamelstrip vind je hier onder.

<

Brabant – daar brandt nog licht 2000 jaar geschiedenis in strip

Twee jongeren maken via een App op hun mobieltje een reis door de tijd op Brabantse bodem. Dit scenario vormt de basis voor een stripboek over de geschiedenis van Noord-Brabant. Een lichtvoetige en humoristische wijze om kennis te nemen van onze historie van Bergen op Zoom tot Eindhoven en Den Bosch. Over zandgronden, keuterboeren, de Peel, de dorpen en de beekdalen.

De reis begint in de Romeinse tijd en laat vooral het leven zien van de gewone Brabander. Geen geschiedenisboek vol met jaartallen en adellijke families, maar een historisch verantwoord overzicht van wat de mensen in dit deel van Nederland is overkomen.

Een greep uit de onderwerpen in de strip Het ontstaan van de zandgronden en de venen, de Romeinen, de eerste missionarissen, het ontstaan van ‘s-Hertogenbosch en de Mariaverering, Jeroen Bosch, Bergen op Zoom als middeleeuwse handelsstad, het ontstaan van Breda en de tijd van de 80-jarige oorlog.

Maar ook de fraters van Tilburg, waarom er leer kwam in de Langstraat, Waalwijk, de bedevaarten en processies, de Sint Elisabethsvloed en de Biesbosch, Schijndel van hop naar klompen, Vincent van Gogh, de opkomende industrie, de ontwikkeling van Eindhoven en Veghel, Eerste en Tweede Wereldoorlog, operatie Market Garden en nog veel meer!


Het achterhuis

Zeventig jaar geleden werd Het Achterhuis voor het eerst gepubliceerd. Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt het verhaal van Anne Frank nu in stripvorm – het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen het Anne Frank Fonds Basel en de bewerkers Ari Folman en David Polonsky (beiden bekend van Waltz with Bashir).

Het unieke samengaan van originele tekst en levendige dialogen, in combinatie met de verbluffende tekenstijl, zal jong en oud onmiddellijk aanspreken en raken.
Deze stripbewerking is ook bij uitstek geschikt als eerste kennismaking met het onvergetelijke verhaal van Anne Frank.


Ridders van Gelre – Ons verloren hertogdom – Gelderse geschiedenis in strip

Een kleurrijk en grappig stripalbum over de sprookjesachtige geschiedenis van Gelderland met draken, ridders, kastelen, oorlog en liefde. Een must-read voor iedere trotse Gelderlander van 8 tot 80!

Hertog Karel van Gelre staat op uit zijn praalgraf en slaat twee gewone jongens tot Ridders van Gelre. De Ridders krijgen een bijzondere opdracht: onderzoek de geschiedenis van het verloren hertogdom Gelre. Een meisje uit het Duitstalige deel van Gelderland is hun gids.

Met behulp van de Gelderse vlag reist het drietal op magische wijze door de geschiedenis van Gelderland. ‘Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom’ is een spannend verhaal over de geschiedenis van Gelderland dat eeuwenlang een zelfstandig en machtig vorstendom was.

Het hertogdom Gelre ging in de golven van de geschiedenis ten onder, maar toch zie je overal de sporen van dat verdwenen land terug. De Gelderse geschiedenis leert ons veel over onze tijd. Over het prachtige landschap in Gelderland, over onze goede banden met Duitsland en over het ontstaan van onze steden. Ook leren we dat Gelderland eeuwenlang vooropliep in de ontwikkeling naar democratie, maar ook in economische en culturele vernieuwingen.

Net als in Friesland en Brabant mogen we in Gelderland trots zijn op de provincie waarin we wonen.


Zeeland van Nehalennia tot Westerscheldetunnelm – 2000 jaar geschiedenis in strip

Zeeland van Nehalennia tot Westerscheldetunnel, 2000 jaar geschiedenis in STRIP


De ontdekking

Jeroen zoekt bij zijn oma op zolder naar spullen voor Koningsdag. Tussen alle rommel vindt hij de oorlogsplakboeken van oma.

Hij hoort dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in zijn familie dingen zijn gebeurd waarover altijd gezwegen is.

Als Jeroen daarna op 4 mei de dodenherdenking meemaakt, doet hij een schokkende ontdekking…


De scherp – schutterde slag om de Schelde

Deze strip volgt de belevenissen van de Canadese oorlogscorrespondent Jim Borden en zijn zoektocht naar een Duitse scherpschutter.

We volgen beide hoofdpersonen vanuit Frankrijk en België in Zeeland waar ze getuige zijn van de slag om de Schelde.


Quaco – Leven in slavernij

Een verhaal uit het Nederlandse slavernij-verleden. Quaco is nog maar een kind als hij rond 1770 op brute wijze wordt ontvoerd door mensenhandelaren. Na een lange voettocht wordt hij verkocht aan de kapitein van een slavenschip.

Daar weet Quaco de ontberingen aan boord te doorstaan en komt hij uiteindelijk in Paramaribo terecht op het erf van de rijke planter en bestuurder Walter Kennedy. Quaco wordt Kennedy’s loopjongen en wordt later uitgeleend aan legerkapitein John Gabriel Stedman, die ten strijde trekt tegen de marrons (gevluchte slaven).

Quaco moet mee en wordt onderweg geconfronteerd met het harde leven op de plantages. De militaire missies brengen Quaco in gewetensnood en dan dreigt hij ook nog zijn grote liefde Afua te verliezen. Quaco heeft echt bestaan. Hij was een van de miljoenen Afrikanen die slachtoffer werden van de trans-Atlantische slavenhandel.

Zijn levensverhaal is onder meer gebaseerd op het geïllustreerde verslag van John Gabriel Stedman over zijn tijd als legerkapitein in Suriname.


Hannes Hunebed 1 – Scharminkel uit de steentijd

Prehistorisch lachen geblazen met Hannes Hunebed. Zijn opa vond het vuur uit, zijn vader het wiel. Maar eh… Wat gaat Hannes uitvinden? Beeldverhaal vol spanning en actie, volledig in kleur.

Hannes Hunebed, scharminkel uit de steentijd is het eerste deel in de serie Hannes Hunebed, een boemboek volledig in kleur. Prehistorisch lachen geblazen, met tekst is van Aaron Reynolds en illustraties van Phil McAndrew.

Zijn opa vond het vuur uit, zijn vader het wiel. KATSJING! Maar eh… wat gaat Hannes uitvinden? En hoe komt hij onder zijn verplichte overgangsrite uit?? En als hij daar niet onderuit komt, hoeveel spierballen heeft hij dan wel niet nodig om te overleven?!

Een boemboek is een beeldverhaal vol spanning en actie, volledig in kleur. Bovendien zijn boemboeken supergrappig en je steekt er ook nog wat van op, want een boemboek is goed voor je taalontwikkeling en woordenschat. (Zeg dat maar tegen je moeder!)


Eureducation Strips

Eureducation is een stichting die stripboeken maken over de Geschiedenis. Hieronder lees je wat de stichting over zichzelf zegt:

Doelstelling van de Stichting is onder meer om ‘Leren leuk te maken’ en ‘Jongeren in Europa deelgenoot te maken van elkaars cultuur en geschiedenis. Kennis en respect voor elkaars cultuur is de kern waar de wereld om draait. Zonder dat, verliezen mensen zich snel in vooroordelen. Dat geldt voor volwassenen, maar sterker nog voor jongeren. Door middel van het stripverhaal en andere media probeert stichting Eureducation jongeren te informeren en aan het denken te zetten. Pakkende verhalen, actie, humor en fantastisch tekenwerk zijn daarbij belangrijke ingrediënten.

Hieronder zie je de stripboeken van Eureducation:


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *