|

De leukste 10 stripboeken voor kinderen 2023

Stripboeken zijn niet alleen voor kinderen, maar ook zeker voor volwassenen. Omdat er ook veel boeken voor volwassenen worden gemaakt zijn niet alle stripboeken geschikt voor kinderen.

In deze blog ga ik de 10 leukste stripboeken voor kinderen toelichten, waarom je als kind deze stripboeken niet mag missen. Ook zijn deze stripboeken series leuk om cadeau te geven. Ook als ze beginnen met lezen zijn stripboeken geschikt,de teksten zijn vaak kort en de bladzijdes worden opgeleukt met mooie tekeningen.


Wat zijn stripboeken?

Een stripalbum of stripboek is een album met een deel van een stripverhaal, een geheel stripverhaal of meerdere stripverhalen. Een stripalbum bevat vaak een compleet afgerond verhaal.

Stripalbums over eenzelfde persoon of groep personen worden soms als stripreeks uitgegeven. In de stripreeks worden de stripalbums opvolgend genummerd. In West-Europa bestaat een stripalbum meestal uit 48 of 56 bladzijden. Stripalbums worden uitgegeven met harde kaft (hardcover) of zachte kaft (softcover)

Het stripverhaal (ook beeldverhaal of strip genoemd) is een vertelvorm waarbij een verhaal verbeeld wordt door een aantal afbeeldingen, die achtereenvolgende scènes in het verhaal verbeelden. Een stripverhaal wordt gemaakt door een striptekenaar en een scenarioschrijver. Soms schrijft de tekenaar tevens het scenario, soms werken er meerdere personen aan het tekenwerk (schetsen, inkten, letteren) of aan het verhaal.


De geschiedenis van de strips.

De eerste stripverhalen waren krantenstrips die halverwege de jaren dertig van de twintigste eeuw voor het eerst op grote schaal werden herdrukt in albums. De reguliere uitgifte van strips in albumvorm begon in de Verenigde Staten vanaf 1933 in de vorm van comics en leidde daar tot de zogenaamde Golden Age van het stripverhaal.

In West-Europa verschenen vanaf de jaren vijftig veelvuldig verhalen uit striptijdschriften als Kuifje, Robbedoes, de Sjors en Sjimmie en de Pep in albumvorm. In het Nederlandse taalgebied worden jaarlijks rond de 1000 verschillende nieuwe stripalbums uitgegeven. Stripalbums zijn een geliefd object voor verzamelaars.


De 10 leukste stripboeken series voor kinderen.

Hieronder lees je de 10 leukste stripboeken series voor kinderen tot 12 jaar. Een aantal series zijn meer geschikt voor de oudere kinderen van 10 tot 12 jaar. Maar er zitten ook zeker series tussen voor de beginnende stripboek liefhebbers en voor de beginnende lezer.

Naast de naam van de stripserie, een beschrijving waar de stripserie over gaat en een link waar je de mooiste stripboeken kan kopen.

De onderstaande strips zijn niet alleen geschikt voor kinderen, ook zijn er veel volwassenen fans van deze prachtige series. Naast de voor de hand liggende series vind je ook een paar verborgen parels.

Yakari – Gemaakt door Derib & Job


Yakari is een klassieke kinderstrip over een indianenjongetje die een gave heeft om met dieren te kunnen praten. Samen met zijn dierenvriendjes beleven ze mooie avonturen op de prairies van Noord-Amerika.

De vriendelijke verhalen hebben een goed einde, zonder dat het ten koste gaat van het verhaal of het oubollig wordt. De zorg voor de natuur en liefde voor mens en dier staan voorop.

De prachtige tekeningen vervelen nooit, zelfs ouders die met de kleine Sioux zijn opgegroeid zullen verrast zijn hoe innemend de verhalen nog steeds zijn. Yakari is een van de zeldzame strips die ook goed voor te lezen zijn en niet alleen leuk zijn voor de kinderen.

Bestel hier de Yakari stripboeken.


Douwe Dabbert – Gemaakt door: Piet Wijn & Thom Roep


Klassieker uit de Donald Duck over een kabouter met een toverknapzak die spannende reizen onderneemt en daar allerlei avonturen beleeft. Laatste deel verscheen in 2001, maar de albums zijn nog steeds vrij goed verkrijgbaar.

Douwe Dabbert beleeft allerlei vreemde avonturen, vaak met bovennatuurlijke wezens. Hij heeft een toverknapzak waarmee hij zichzelf uit de meest benarde posities kan redden omdat er altijd dingen in zitten die hem uit de brand helpen.

De verhalen zijn humoristisch, spannend, avontuurlijk en sprookjesachtig. Sommige verhalen kunnen wel spannend zijn voor jonge kinderen, maar de kleurrijke tekeningen spreken de kinderen wel aan. De verhalen worden ook graag door volwassenen gelezen.

Bestel hier de boeken van Douwe Dabbert


Brammetje Bram – Gemaakt door Ryssack

Brammetje Bram is een pienter kereltje die per ongeluk scheepsjongen wordt bij de gevreesde piraat Knevel de Killer op het piratenschip De Zeemadelief. Aan boord zijn verder de kat Knarf, boots Marius, de viking Driek, de Chinese kok So-Wi-So en de scheepsdokter Salver Quak.

Iedereen is bang voor Knevel, behalve Brammetje, die bewijst dat je met slimheid veel kan bereiken. Hij redt de piraten dan ook regelmatig uit de penarie. De verhalen gaan de hele wereld over. De verhalen zijn ideaal voor kinderen zijn wel spannend maar niet eng. Daarnaast zijn de strips ook erg mooi getekend.

Bestel hier de stripboeken van Brammetje Bram.


Dog Man – Gemaakt door Pilkey.


Hilarisch grappige stripverhalen rond Dog Man, die half agent en half hond is. Inmiddels zijn er vijf dikke boeken verschenen Het achtste boek komt november 2021 uit. De verhalen zijn spannend en lachwekkend.

In de verhalen komen honderden figuren langs waaronder de kwaaie Karel, Vega-man, een gekloonde kat en een bottendino.

Dog Man is niet voor niets genomineerd door de Nederlandse Kinderjury in 2019. De verhalen lezen eenvoudig en snel dit komt mede door de prachtige vertalingen van kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp. De boeken zijn zeer geschikt voor 7 jaar en ouder.

Bestel hier de stripboeken van Dog Man.


Kuifje

Kuifje is 1 van de bekendste strips zowel geliefd door kinderen als volwassenen. De avonturen van Kuifje gaan over de fictieve reporter Kuifje. Kuifje beleeft samen met zijn hondje Bobbie de meest bijzondere verhalen.

De verslaggever is slim en vecht tegen onrecht, kan autorijden, vliegtuigen, tanks, een duikboot en een maanraket besturen, kortegolfzenders bedienen en ondanks zijn leeftijd en tengere gestalte kan hij vechten als de beste. Kuifje kan ook overweg met vuurwapens.

Kuifje is in 110 talen en dialecten uitgebracht en er zijn meer dan 230 miljoen exemplaren van verkocht.

Bestel hier de Kuifje stripboeken.


Suske en Wiske.

Suske en Wiske werd in 1944/1945 bedacht door Willy van der Steen en wordt tot op heden nog steeds uitgebracht.

De verhalen zijn altijd in de eerste plaats humoristisch van aard, met daarnaast vaak een moraliserende ondertoon. Soms staat er min of meer een actueel maatschappelijk thema centraal. Daarnaast vormen allerlei elementen uit de (Vlaamse en later ook de Nederlandse) folklore, bekende sprookjes, volksverhalen, de geschiedenis en de mythologie vaak het uitgangspunt van een avontuur.

Naast de genummerde serie, tegenwoordig vanaf nummer 67, zijn er ook veel speciale versies uitgebracht. Zoals beginnend leren lezen en veel reclame uitvoeringen.

Suske en Wiske zijn zowel bij volwassenen als bij kinderen geliefd. De strips zijn eenvoudig te krijgen zoals op rommelmarkten omdat het aanbod erg groot is. Suske en Wiske in een ideale strip om mee te beginnen voor kinderen.

Bestel hier de Suske en Wiske strips


Donald Duck.

Donald Duck een combinatie van alle mensen waaraan Walt Disney − de grondlegger van het bedrijf The Walt Disney Company − zelf een grote hekel had. Waar de meeste andere Disneyfiguren zoetsappig, vriendelijk en goedaardig zijn, is Donald Duck driftig en opvliegend.

Donald Duck heeft naast de standaard strips ook diverse pockets en ook een eigen weekblad. In de verhalen komen diverse andere Disney figuren langs zoals Katrien Duck en de neefjes Kwik, Kwek en Kwak.

Het karakter van Donald kenmerkt zich in veel verhalen door enerzijds veel temperament en anderzijds een grote onhandigheid, waarmee hij zichzelf geregeld flink in de problemen brengt.

Veel kinderen komen via Donald Duck in aanraking met strips. De strips zijn eenvoudig te lezen en hebben veel humor. Ook de tekeningen spreken kinderen erg aan. Naast kinderen zijn er ook veel volwassenen die nog steeds fan zijn van de bijzondere eend.

Bestel hier de stripboeken van Donald Duck


De muziekdoos – Gijé & Carbone, Dupuis.

Een geweldige fantasy-strip over een meisje dat in een muziekdoos kruipt en daarbinnen allerlei fantastische avonturen beleeft.
Een serie vol prachtige wezens, andere werelden en magische momenten. Dit boek is zeer geschikt voor liefhebbers van fantasy-boeken en Harry Potter-liefhebbers.

De tekeningen zijn fabelachtig mooi, spectaculair en ontroerend tegelijk. De stripboeken van de muziekdoos zijn spannend, maar niet eng. Deze strip is een vervolgverhaal dus je kunt het beste bij deel 1 beginnen. Tot nu toe zijn er 4 delen verschenen.

Bestel hier de stripboeken van de muziekdoos


Babbel & Boef – Gemaakt door Bertolucci & Brrémaud

Aandoenlijke verhaaltjes over het kleine, bangige hondje Boef en zijn avontuurlijk ingestelde tegenpool: het stoere eekhoorntje Babbel. Samen gaan ze op de klassieke manier op avontuur, ze trekken over de hele wereld. De verhaaltjes zijn eenvoudig te volgen en daarom vooral leuk om voor te lezen.

Deze Instap stripserie is ook erg geschikt om je leesvaardigheid mee uit te bereiden. Op het moment van het schrijven van deze blog zijn er 6 boekjes uitgebracht.

Bestel hier de boeken van Babbel & Boef


Lucky Luke.

Lucky Luke is een cowboy die de spannendste avonturen beleeft in het wilde westen. De cowboy beleeft de avonturen samen met zijn trouwe paard Jolly Jumper.

Luky Luke zwerft rond door het wilde westen en helpt om onrecht en misdaad te bestrijden. Hij staat bekend om het feit dat hij sneller schiet dan zijn schaduw. Veel voorkomende personages zijn de Daltons een boevenbende en de domste hond ter wereld Rataplan.

De verhalen spelen zich af in de 19de eeuw. Lucky luke ontmoet ook regelmatig beroemde historische figuren zoals Billy the Kid en Calamity Jane. Ook is lucky luke betrokken bij historische gebeurtenissen zoals de eerste telegraafverbinding of de Pony Express.

De verhalen zijn leuk getekend, spannend en bevatten veel humor. Daarom zijn de verhalen zowel erg geschikt voor kinderen als voor volwassenen. Het is ook een leuke strip om mee te beginnen.

Bestel hier de boeken van Lucky Luke

BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten