De 10 beste boeken over hardlopen en de marathon 2024
Is hardlopen een passie van je? Of wil je juist graag beginnen met hardlopen? Ben je aan het oefenen voor de marathon en wil je graag meer informatie? De boeken die ik hieronder geselecteerd hebt in de top 10 hebben allemaal met het hardlopen en de marathon te maken. Boeken voor zowel beginners als gevorderden, als boeken over de sport zelf.
Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl
- Alles wat je wilt weten over hardlopen
- Missie marathon – Hardlopen zonder geblesseerd te raken
- Waarover ik praat als ik over hardlopen praat
- Ik heb geen zin – inspirerende loopverhalen om je van de bank naar de deur te krijgen
- Trainen als een topatleet hoe ik mezelf in 16 weken klaarstoom voor de marathon
- De hardlooprevolutie – meer vet verbranden door training op hartslag en goed ademen
- De tien, de halve en de hele – Handboek voor de prestatiegerichte hardloper
- Abdi Nageeye – Atleet zonder grenzen
- De marathon: magisch of waanzin?
- Brandstof voor lopers – wat je eet als duursportatleet
Alles wat je wilt weten over hardlopen
Het boek “Alles wat je weten over hardlopen” geeft je veel informatie over het hardlopen zelf, de sportmaterialen, blessures, voeding, prestaties, en je mentaliteit.
Dit boek is geschikt voor de beginnende hardloper als voor de gevorderde hardloper. Het geeft namelijk erg veel informatie waar iedereen iets aan heeft. Ook wordt er een duidelijkheid geschept over de waarheden en onwaarheden als het voeding, sportschoenen etc.
Wetenschapsjournalist Mariska van Sprundel is na haar zoveelste blessure vastberaden de wetenschap achter hardlopen bloot te leggen. In het boek Alles wat je wilt weten over hardlopen verteld Van Sprundel alles over de nieuwste ontwikkeling uit de sportwetenschap om de wisselwerking tussen hardlopen en ons lichaam helder in beeld te krijgen.
Mariska zocht alles uit wat waar is als het gaat over hardlopen. Dit deed ze samen met enkele experts.
De reacties van lezers zijn: Een ontzettend leerzaam boek voor elke loper. – Olivier Heimel, hoofdredacteur Runner’s World
Het fascinerende van dit boek is dat je leest over werkelijk alles rond het hardlopen dat ooit wetenschappelijk onderzocht is, maar nog fascinerende vind ik dat blijkt dat je gewoon zelf moet gaan lopen om uit te vinden wat voor jou waar is – Dolf Jansen
Missie marathon – Hardlopen zonder geblesseerd te raken
Ook dit boek Missie Marathon is geschreven door Mariska van Sprundel. Mariska trainde drie keer voor een marathon en ze raakte drie keer geblesseerd. Na de derde keer ging het roer om. Nu. Onder begeleiding van enkele experts probeert ging ze het nog één keer proberen.
De looptrainer maar een persoonlijk schema, De fysiotherapeut zorgde dat de pijntjes onder controle zijn. De sportdiëtist stuurt bij waar nodig is als het om de voeding gaat. Ook de sportpsycholoog draagt een steentje bij. Met als resultaat dat Mariska in 2019 haar eerst marathon uitloopt.
In dit boek deelt Mariska haar ervaring van haar maanden aan voorbereiding. In het boek vind je informatie over: trainingsschema’s, voeding, motivatie, looptechniek en nog veel meer. Of je nu een beginnende hardloper bent of van plan bent om een (halve) marathon te gaat lopen. De informatie en tips van Mariska en haar begeleidingsteam helpen je de kans op blessures te verkleinen en zorgen ervoor dat jij met plezier je trainingen loopt.
Waarover ik praat als ik over hardlopen praat
De populaire schrijver Murakami neemt jou als lezer mee in het verhaal over het hardlopen. In 1982 verkocht Haruki Murakami zijn jazzclub en is zich op het schrijven gaan richten. Haruki is begonnen met hardlopen met als doen om zijn conditie op peil te houden. Een jaar later rende hij een Marathon.
In dit boek, na tientallen wedlopen, triatlons en door de pers bejubelde boeken, onderzoekt hij de invloed die de sport heeft gehad op zijn leven – en op zijn werk.
Hij gunt de lezer een blik op de meest persoonlijke en uiteenlopende zaken: van het moment waarop hij besloot schrijver te worden, tot zijn grootste triomfen en teleurstellingen.
Een zeer boeiend verhaal met hardlopen en sporten in de hoofdrol.
Ik heb geen zin – inspirerende loopverhalen om je van de bank naar de deur te krijgen
Motivatie is voor de meeste hardloper en sporters een groot probleem. De honderdduizend smoesjes zijn sneller bedacht dan dat de schoenen zijn aangetrokken. De motivatie is vaak ver te zoeken.
Het boek “ik heb geen zin” lees je de meeste motiverende verhalen van Annemerel en van bekende en onbekende hardlopers. Over hardlopen in de stromende regen, in de vrieskou, na die oud en nieuw die net iets te gezellig was.
Na het lezen van dit boek weet ik zeker dat jij sneller en de hardloop schoenen aantrekt dan ooit te voren. Want uiteindelijk is die stap van beginnen vaak zwaarder dan iedere stap die je verder tijdens je training en tocht zult zetten.
Trainen als een topatleet hoe ik mezelf in 16 weken klaarstoom voor de marathon
Wat gebeurt er als je vier maanden traint, eet en leeft als een topsporter?
Na tien marathons met tegenslagen , vindt Annemerel het tijd voor grof geschut. Wat zou er gebeuren als jij één keer gaat leven als een topsporter. Dit houdt in trainen onder toeziend oog van een coach, goed en gezond eten, gesprekken voeren met een sportpsycholoog en je fitheid monitoren bij een sportarts. Als je alle omstandigheden gunstig zijn, wat gebeurt er dan met je trainingen, je lijf en uiteindelijk met je wedstrijd?
In de boek lees je de ervaringen, tips en tricks om een betere en snellere loper te worden. Annemerel heeft zich in 16 weken klaar gestoomd voor de marathon in Berlijn in 2018. Dit boek gaat o.a. over deze 4 maand.
Een prachtig verhaal met veel informatie en adviezen waar je als hardloper echt iets aan hebt op welke niveau je ook loopt en traint.
De hardlooprevolutie – meer vet verbranden door training op hartslag en goed ademen
Je loopt hard met grote regelmaat, maar je blijft wel hangen op hetzelfde niveau. Terwijl je juist graag beter wilt worden.
Je weet niet precies hoe je het aan moet pakken en wel met welk schema, ademhalingsoefingen jij vooruitgang kan boeken. Dan weet jij dat je hier het goede boek gevonden hebt.
In dit boek leggen Stans van der Poel en Koen de Jong uit hoe je slim traint en goed herstelt. Het duo is bekend geworden met De Marathonrevolutie – het schema waarbij je maximaal 14 kilometer traint in aanloop naar de marathon.
In dit boek zijn de bestsellers Ik, hardloper en De Marathonrevolutie gebundeld en aangevuld met nieuwe kennis en oefeningen.
Stans van der Poel (1955) is voormalig hoofd van een longfunctie-afdeling in een ziekenhuis en een lopende encyclopedie als het gaat om ademhaling en inspanningsfysiologie. Ze begeleidde al duizenden sporters en leidde honderden trainers en behandelaars op. Koen de Jong (1979) schreef zes boeken over sport, kou en ademhaling. Van zijn werk zijn meer dan 100.000 exemplaren verkocht en zijn werk is in meerdere landen vertaald.
De tien, de halve en de hele – Handboek voor de prestatiegerichte hardloper
Ken je het gevoel dat je aan de finish gekomen bent met het gevoel dat er toch meer in zat? Ondanks die hardloop-apps, online community’s, hartslagmeters en urenlange training Lukt het maar niet dan is het tijd voor een wat grondigere aanpak.
De tien, de halve en de hele is een verslag van de jarenlange ervaring van hardlooptrainer Rob Veer in de begeleiding van zowel lopers op topniveau als prestatie gerichte amateurs lopers.
De trainingsmethodes, hartslagmeter, rust, voeding, adem, techniek: alle onderdelen van het lopen, vertaald naar de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen, komen, rijkelijk voorzien van praktische adviezen en tips, aan bod in dit complete handboek waarin de focus ligt op de populaire lange afstanden. Loop sneller, voorkom blessures en haal meer voldoening uit het lopen.
Wil jij succesvol worden of je eigen prestaties verbeteren dan wordt het tijd dat je dit boek gaat lezen en er mee aan de slag gaat. Je zult er zeker geen spijt van krijgen.
Abdi Nageeye – Atleet zonder grenzen
Atleet Abdi Nageeye (Mogadishu, 1989) is de koning van de lange afstand in Nederland. Nadat hij op jonge leeftijd terechtkwam in Den Helder, volgde een wonderlijke en bij vlagen levensgevaarlijke reis die hem in Syrië, Somalië en Ethiopië bracht, voordat hij als tiener op eigen kracht terugkeerde in Nederland en de liefde voor het hardlopen ontdekte.
Inmiddels is Nageeye houder van het Nederlands record op de marathon, traint hij met de beste trainingsgroep ter wereld in Kenia en maakt hij samen met wereldtoppers als Eliud Kipchoge en Kenenisa Bekele deel uit van het NN Running Team.
André van Kats volgde de verrichtingen van Abdi Nageeye een jaar lang op de voet, reisde met hem mee naar onder meer Boston, Eldoret (Kenia) en Berlijn en sprak uitgebreid met de atleet over zijn veelbewogen jeugd.
Dit boek geeft een inkijk in het bijzondere bestaan van Nederlands beste langeafstandsloper en een blik achter de schermen van een van de koningsklassen van de atletiek. Bovenal is het een verhaal over een zoektocht naar een betere toekomst van een atleet zonder grenzen, die vastberaden zijn eigen weg kiest.
Het gaat over de gevaren onderweg, de dunne lijn tussen slagen en falen en de route naar vrijheid, in zowel de marathon als het leven zelf.
Met een voorwoord door Eliud Kipchoge, wereldrecordhouder en olympisch kampioen op de marathon.
De marathon: magisch of waanzin?
DE MARATHON: MAGISCH OF WAANZIN?
Wat is dat toch met die marathon? We zien 42,195 kilometer af, hebben kramp en blaren, maar negeren de gefronste wenkbrauwen van de mensen die het bestempelen als WAANZIN. We rennen door naar de meet, naar dat shot euforie. Het heeft iets betoverends, iets MAGISCH.
Twintig marathonlopers omschrijven dit gevoel. Al lezend ren je met hen mee, proef je het zweet en voel je de adrenaline. Het is een blijk van herkenning of wellicht een voorproefje op een nieuwe ervaring.
Dit boek staat boordevol tips, een marathon trainingsschema van twintig weken en prachtige verhalen. Misschien ben jij de volgende die het hardop durft te zeggen: De marathon: MAGISCH of WAANZIN? Léandra Sprenkels, Femke van Eck, Joan Simon Artigas, Ilse van de Zande en Suzanne van Gaa
Brandstof voor lopers – wat je eet als duursportatleet
Nurdin Pattipilohy is voedingsdeskundige en trainer bij de Amsterdamse Vondelgym en heeft helemaal niets met hardlopen. Klaas Boomsma is zijn collega en is compleet bezeten van hardlopen.
Pratend over duursport en voeding merkten zij op dat de meeste hardlopers eigenlijk maar wat doen als het op voeding aankomt. En dat terwijl voeding een basisvoorwaarde is voor succes als hardloper.
Nurdin en Klaas komen daarom met een handzaam boekje voor hardlopers en andere cardiokonijnen. Heel praktisch, geen overkill aan informatie; dit heb je nodig als brandstof en zo krijg je het binnen.
Aanbevelingen, recepten en wat leuke verhalen over eten en hardlopen. In Nederland doen elk jaar honderdduizenden mensen mee aan hardloopevenementen.
Nurdin en Klaas weten vanuit de praktijk dat er veel vragen zijn over voeding en dat sporters behoefte hebben aan eenvoudige antwoorden. Die vinden zij in dit boek.