De top 7 van de beste boeken over erfrecht 2024
Erfrecht is een intrigerend en complex onderwerp dat de belangen van families en erfgenamen over de hele wereld raakt. Het regelt de verdeling van eigendommen en bezittingen na het overlijden van een persoon, en de regels variëren sterk van land tot land. Of je nu een jurist bent die dieper in dit rechtsgebied wil duiken, een erfgenaam die zijn of haar rechten wil begrijpen, of gewoon geïnteresseerd bent in dit fascinerende rechtsgebied, boeken over erfrecht kunnen een onschatbare bron van kennis en inzicht zijn.
Of je nu op zoek bent naar praktische gidsen voor het opstellen van een testament, of geïnteresseerd bent in de geschiedenis en ethiek van erfrecht, voor deze pagina heb ik een lijst met de beste boeken samengesteld die gaan over het erfrecht en wat er bij komt kijken.
Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek.
Handboek Erfrecht
Handboek Erfrecht is al jaren hét toonaangevende boek voor de notariële praktijk en het onderwijs. Het beantwoordt elke vraag die u op erfrechtelijk gebied kunt hebben. Wat moet er na een overlijden met de nalatenschap gebeuren? Waar gaan het vermogen en de bezittingen – of schulden – dan naartoe? Sommige mensen schuiven die vraag voor zich uit en laten de vererving aan de wet over, andere maken hun wensen kenbaar in een testament. Een bijzondere vorm van het testament is het levenstestament, dat werkt voor situaties tijdens leven. Bijvoorbeeld wanneer iemand verwacht binnen afzienbare tijd niet meer zelf te kunnen handelen door dementie of een andere ziekte.
Handboek Erfrecht start met de geschiedenis van de totstandkoming van Boek 4 BW en het algemeen overgangsrecht. Daarna volgen onder meer algemene bepalingen en een uitgebreide uiteenzetting van het wettelijk erfrecht, uitgesplitst naar de wettelijke verdeling en de wilsrechten. De #uiterste wilsbeschikking# krijgt uitgebreid aandacht, evenals de legitieme portie. Uiteraard wordt ook de boedelafwikkeling, waaronder executele en bewind, gedetailleerd behandeld.
In deze zevende druk is een nieuw hoofdstuk Internationaal erfrecht opgenomen, waarin ook de Europese erfrechtverklaring ruime aandacht krijgt. Uiteraard zijn de recente literatuur en jurisprudentie verwerkt. Ook de ontwikkelingen in wetgeving en praktijk vinden hun weerslag in nieuwe teksten. En uiteraard wordt door de auteurs hier en daar voortschrijdend inzicht geëtaleerd.
Handboek Erfrecht neemt in de rechtspraktijk en het onderwijs een vooraanstaande positie in. De vijf auteurs kunnen bogen op ruime ervaring in de notariële praktijk en de notariële rechtswetenschap. Hun gezamenlijke kennis en inzichten delen zij graag met u in dit boek. Daarmee is Handboek Erfrecht al jaren hét toonaangevende boek voor de notariële praktijk en het onderwijs.
Het Nederlandse Erfrecht
Meer dan 650 vragen en antwoorden over het erfrecht in begrijpelijke taal Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met erven: vermogen dat achterblijft na overlijden en dat verdeeld moet worden. De wetgever heeft voor de meest voorkomende gevallen een standaard oplossing bedacht, maar steeds vaker verloopt een mensenleven niet standaard: er is sprake van meerdere huwelijken, verschillende typen partnerschappen en kinderen uit verschillende relaties.
In deze bundel worden twee boeken samengebracht die eerder afzonderlijk zijn verschenen: Erven zonder testament en Wat kan ik bij testament regelen? Beide delen worden aan de hand van praktijkvragen tekst en uitleg gegeven over de meest voorkomende situaties die zich in het erfrecht kunnen voordoen. In het eerste deel wordt in heldere en begrijpelijke taal uitgelegd wat de erfrechtelijke gevolgen zijn als iemand komt te overlijden zonder een testament op te stellen.
Het tweede deel legt uit wat u allemaal zelf kunt regelen in een testament en welke mogelijkheden er zijn. Ook wordt aandacht besteed aan het levenstestament en de erfbelasting. De teksten stellen u in staat na te denken over uw persoonlijke omstandigheden en om na te gaan of het verstandig is in uw situatie een testament te maken.
De basiskennis die dit boek biedt, dient zodanig als handleiding en helpt u zich voor te bereiden op een bezoek aan de notaris. Ook is dit boek onmisbaar voor degenen die al een testament hebben gemaakt. Door gewijzigde regelgeving, of als uw persoonlijke omstandigheden zijn veranderd, is het misschien nodig uw testament te herzien.
Personen- en Familierecht & Erfrecht – in een notendop
Welke juridische gevolgen heeft een huwelijk? Wie zijn iemands erfgenamen? Op welke gronden kan iemand zijn naam wijzigen? Wat houdt een samenlevingsovereenkomst in? Kan iemand zijn kind onterven?
“Personen- en Familierecht & het Erfrecht in een notendop” geeft antwoord op dergelijke vragen. Met deze rechtsgebieden krijgt iedereen te maken. Zij staan het dichtst bij de mens: ze volgen hem van wieg tot graf. Dit boek geeft een algemene inleiding tot deze boeiende materie. Aan de hand van een casus, die als een rode draad door alle hoofdstukken loopt, raakt de lezer vertrouwd met de basis van Boek 1 en Boek 4 BW.
Het Personen- en Familierecht & Erfrecht zijn aan permanente verandering onderhevig. Tot de opmerkelijkste wijzigingen van de afgelopen decennia behoren de invoering van het nieuwe erfrecht, het nieuwe afstammingsrecht, ingrijpende veranderingen in het gezags- en echtscheidingsrecht, de introductie van het geregistreerd partnerschap, aanpassing van het recht rondom curatele, meerderjarigenbewind en mentorschap, de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht en de wijzigingen in het huwelijksvermogensrecht, waaronder de ingrijpende aanpassing van het stelsel van gemeenschap van goederen.
De meest recente wijziging betreft het alimentatierecht. Op 1 januari 2020 is de regeling van de termijnen die betrekking hebben partneralimentatie aangepast, waardoor een alimentatieplichtige na een echtscheiding of een beëindiging van een geregistreerd partnerschap minder lang alimentatie hoeft te betalen aan zijn ex-partner dan voorheen. De voortdurende ontwikkelingen zijn de aanleiding om opnieuw een geheel herziene druk van dit boek uit te brengen.
Ars Aequi Wetseditie – Personen-, familie- & erfrecht 2023/2024
Deze wetseditie bevat verdragen, wetten, besluiten en reglementen op het gebied van het personen-, familie- en erfrecht
Erven zonder testament
Dit boek is bestemd voor mensen die willen weten wat de gevolgen zijn als men zonder testament komt te overlijden. Het is een handleiding om zich te verdiepen in de eigen persoonlijke omstandigheden en om na te gaan of de nieuwe regels een testament noodzakelijk maken. Maar ook voor nabestaanden die willen weten welke rechten zij op grond van de nieuwe wet hebben, is het een nuttig hulpmiddel. Bovendien biedt het boek veel basiskennis waardoor een bezoek aan de notaris beter kan worden voorbereid en veel tijd en geld kan besparen.
Erfrecht voor de praktijk
Erfrecht is traditioneel een onderwerp dat zich hoofdzakelijk op het notariaat richt. Dat weerspiegelt zich ook in de bestaande literatuur terzake. Ook advocaten hebben echter behoefte aan een toegankelijke uitleg van het materiële erfrecht (versterferfrecht, testamentair erfrecht en legitieme portie). Daarnaast blijken handvatten over de manier waarop informatie kan worden achterhaald over de mate van gerechtigdheid van de betrokkenen in de nalatenschap en de omvang van de boedel en de uit te brengen keuze, eveneens gewenst. De (on)mogelijkheden van aantasting van de uiterste wilsbeschikking en de manieren waarop de afwikkeling kan plaats vinden, c.q. de invloed daarop van executeurs, de vereffening en testamentair bewind zijn ook onderwerpen waarover vragen leven.
‘Erfrecht voor de praktijk’ is een boek over erfrecht en de afwikkeling van een nalatenschap. Het is met name bedoeld voor de advocatuur en andere personen buiten het notariaat die betrokken zijn bij de afwikkeling van nalatenschappen. Uit de aard van de werkzaamheden van de verschillende betrokkenen vloeit voort dat onderwerpen die in het notariaat als vanzelfsprekend bekend worden verondersteld bij andere afwikkelaars niet bekend zijn en omgekeerd. Daarom zijn de klemtonen in deze uitgave anders gelegd dan in de klassieke handboeken over dit onderwerp. Zo komt de afwikkeling meer uitgebreid aan de orde en wordt de daarbij (veelal lagere) jurisprudentie betrokken, steeds bezien vanuit de advocaat dan wel andere persoon die bij de afwikkeling is betrokken.
Over de auteur(s): Eric Ebben is universitair docent notariaat aan de VU Amsterdam en juridisch adviseur. Mathieu Schipper is advocaat en notarieel jurist bij Schipper en Lof advocaten te Heerhugowaard. Beiden zijn ze gespecialiseerd op het gebied van het erfrecht. De auteurs weten ieder vanuit zijn eigen invalshoek de link met de juridische praktijk op een praktische wijze te leggen.
Handboek nalatenschappen
Steeds meer mensen steunen non-profit organisaties via hun testament. Eén op de vijf euro’s die particulieren geven komt via een testament. Tot 2040 voorzien we een verdere grote groei. Door vergrijzing overlijden ieder jaar meer mensen. Een steeds groter deel van de ouderen blijft kinderloos. En de voorspelling is dat ook het vermogen van hen verder zal toenemen. Maar het is ook een bijzonder mooie manier van steun. Voor erflaters is het geven via het testament vaak het afronden van hun persoonlijke levensverhaal, hun levensbijdrage aan een betere wereld.
Geen wonder dat nalatenschappen zo in de belangstelling staan. Bij de traditionele fondsenwervende organisaties, maar ook bij culturele en maatschappelijke organisaties, bij ziekenhuizen en zorginstellingen. Zelfs lokale verenigingen en sportclubs vragen zich af hoe zij nalatenschappen kunnen werven. Want hoe kan je op een integere en effectieve manier mensen stimuleren om hun organisatie via het testament te ondersteunen? Hoe vertel je het verhaal van jouw organisatie? Hoe doe je dat binnen dit juridisch en fiscaal bijzondere terrein van fondsenwerving, met een vooral oudere en soms kwetsbare doelgroep?
Dit boek ontvouwt stap voor stap hoe je voor jouw organisatie nalatenschappen kan werven en afwikkelen. Het omschrijft welke doelgroepen je kan benaderen en wat de beste boodschap is. Het maakt je vertrouwd met de juridische en fiscale kaders. Het geeft inzicht en praktische inspirerende voorbeelden uit Nederland en andere landen. Dit boek is onmisbaar wanneer je serieus met nalatenschappen aan de gang wilt.