De top 7 van de beste boeken van Jan Dijkgraaf 2024

an Dijkgraaf, geboren op 9 augustus 1962 in Rotterdam, is een bekende Nederlandse columnist auteur en journalist. Hij begon zijn journalistieke reis in 1982 en heeft sindsdien gewerkt als verslaggever voor verschillende media (kranten en tijdschriften). De doorbraak bij het grote publiek kwam mede door de publicatie van de biografie van Martien (Meiland). Het boek Martien werd genomineerd voor de NS Publieksprijs. Inclusief de boeken over Martien, zijn vrouw Erica en Dochter Maxim heeft Jan Dijkgraaf meer dan 40 boeken uitgebracht en geschreven.

Maar welke van de ruim 40 boeken van Jan Dijkgraaf zijn nu echt een aanrader en mag je niet overslaan. Om hier antwoord op te geven heb ik een top 7 gemaakt met de beste, mooiste, leukste, beste verkochte en meest aansprekende boeken.

Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun jij het boek eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Martien

‘Martien – van burgemeesterszoontje tot kasteelheer’ is de biografie van tv-persoonlijkheid Martien Meiland.

Iedereen kent Martien Meiland van de televisieserie ‘Chateau Meiland’, die op SBS 6 wekelijks (veel) meer dan een miljoen kijkers trekt. Iedereen heeft ook een oordeel over hem. Je houdt van ‘m, of je vindt ‘m vréselijk. De televisieserie laat echter maar een klein deel van Martien zien.

In dit boek vertellen Martien, Erica, Montana, Maxime, broer Jaap en schoonmoeder Jenny hún complete verhaal. Zonder zichzelf en anderen te sparen. Over de jeugd van Martien, met zijn alcoholische vader Nico en zijn al op 45-jarige leeftijd overleden moeder Nel. Over zijn relatie met broer Jaap, zijn beste vriend, over zus Nelleke, die hij al jaren niet meer spreekt. Over de Meilanden, de Duivenvoordens en de Renkema’s. Over Martiens onvoorwaardelijke liefde voor Erica, die als een blok viel voor “de lelijkste man die ik ooit heb gezien” en die hem altijd door dik en dun is blijven steunen. Over een korte ontmoeting in Eilat met een dubbelganger van voetballer Zinedine Zidane die zijn hele wereld op zijn kop zette.

Over zijn jaren in Amsterdam, die zelfs tot twee zelfmoordpogingen leidden. Over zijn werk als ontbijtkok en stylist in loondienst en de zakelijke avonturen met Erica in winkels en groothandel, die varieerden van complete mislukkingen tot geweldige successen. Over een hachelijk avontuur in China, waar hij moest rennen voor zijn leven. Over de zoektochten naar kastelen en de kolderieke avonturen in Frankrijk.

Over de serie ‘Chateau Meiland’, die van alle leden van het gezin Bekende Nederlanders maakte. Over het vertrek van Caroline en Nadège. Over de prettige en minder prettige kanten van de televisiewereld. Over de Gouden Televizier Ring. Over… álles! Wie de biografie ‘Martien – van burgemeesterszoontje tot kasteelheer’ uit heeft, heeft gelachen, een traantje weggepinkt én kan een echt oordeel over hem vellen.


Louis van Gaal in zijn eigen woorden

Louis van Gaal in zijn eigen woorden is een selectie van de uitspraken van de man die het Nederlands elftal naar het WK voetbal in Brazilië bracht. Al als voetballer was Louis van Gaal (Amsterdam, 8 augustus 1951) nogal overtuigd van zijn visie. Maar hij ontbeerde het talent om in die rol ‘de beste van Amsterdam, Nederland, Europa en de rest van de wereld’ te worden. Als trainer werd hij dat, zo vond hij, wel, toen hij met Ajax in 1995 de Champions League won. Sindsdien trok hij langs topteams als Barcelona, Bayern München en tot twee keer toe het Nederlands elftal en overal lag het als het goed ging aan hem en als het fout ging aan anderen.

Tussendoor schoffeerde hij zijn ‘vrienden van de pers’ zo ongeveer bij elke gelegenheid en liet hij zelden na zijn visie op ‘de totale mens’ met het nodige fanatisme te prediken.
Kortom: Louis van Gaal in zijn eigen woorden is een verzameling uitspraken die er mogen zijn van een man die zonder meer een van de beste voetbaltrainers is die Nederland ooit heeft voortgebracht. Wat dat staat vast: Van Gaal maakt het vaak waar.


Erica

Erica Renkema is als vrouw, moeder én manager de motor achter de Meilandjes. In dit boek vertelt zij álles.

Iedereen kent Erica Renkema van de televisieserie ‘Chateau Meiland’, die op SBS 6 twee keer per week (veel) meer dan een miljoen kijkers trekt. Ze werd gezien als ‘de klusser in huis’, maar is in de serie én in het dagelijks leven zoveel meer dan dat. Zoals: een hardcore feministe.

In dit boek vertelt ze haar intrigerende levensverhaal. Over haar jeugd in een kunstzinnig gezin, waarover een grote zwarte schaduw hing. Over haar moeder Jenny, die het bewaren van de goede lieve vrede tot haar levensdoel maakte. Over haar vader Jan, een emotionele binnenvetter met een hartgrondige hekel aan ‘die rooien’. Over zus Saskia, die overleed tijdens een zelfmoordpoging, en broer Vincent, die jong overleed aan de gevolgen van een overdraagbaar DNA-defect. Over Martien, die van “de lelijkste man die ik ooit heb gezien” de liefde van haar leven werd. Over de pas op 40-jarige leeftijd geopenbaarde homoseksualiteit van Martien.

Over haar woede en verdriet en de wens Martien te vermoorden. Over pilletjes. Over de emotioneel en financieel zware jaren waarin ze alleen voor de kinderen zorgde toen Martien in Amsterdam op zoek ging naar een nieuwe partner. Over de dochters Montana en Maxime, de kleinkinderen Claire en Vivé en de schoonzoons Dirk en Leroy. Over haar mislukte pogingen een nieuwe man naast Martien te vinden. Over de bedrijven die ze samen met Martien opzette en haar voortdurende hang naar ‘een kantoor’.

Over ‘Chateau Meiland’, de serie die van de wat verlegen, gortdroge Erica een geliefde tv-persoonlijkheid maakte. Over feminisme en politiek. Over geld, huizen en de media. Over angst voor eenzaamheid en de dood. Over… álles! Wie de biografie ‘Erica – de motor achter de Meilandjes’ uit heeft, heeft geslikt, gelachen en zijn pet een paar keer diep voor haar afgenomen.


Wake-up call voor mannen

Vanaf een jaar of 40 begint de aftakeling van de man pas echt. Roken, drinken, eten, snoepen en te weinig beweging hebben steeds zichtbaarder sporen op het lichaam achtergelaten. Voor ‘de jacht’ hoeft dat ook niet meer extra te worden onderhouden, dus de persoonlijke verzorging schiet er ook steeds meer bij in. En dan hebben we het nog niet eens over de geestelijke aftakeling.

Meneer zit in een wereld vol routineuze handelingen (zappen, naar de voetbal, naar de kroeg, naar dezelfde camping, naar dezelfde baas, met dezelfde vrouw) en lijkt het allemaal wel best te vinden. Tot daar opeens het besef is dat de helft erop zit. Zoveel tijd verlummeld, zo kort nog maar te gaan. Op die tweesprong in zijn leven kan de man kiezen: rommelt ie zo door richting begraafplaats of crematorium of gooit hij het roer nog één keer om? Dit boek is een gids voor die tweede optie. Het boek waarop elke vrouw met zo’n 40-plusser op de bank heeft zitten wachten!

Jan Dijkgraaf werkt sinds 2010 als professioneel buttkicker. Daarvoor was hij onder meer hoofdredacteur van Metro, Management Team en HP/De Tijd. Zijn missie: zorgen dat mannen niet als suffe sukkels richting de kist glijden.


Bres

Omdat je je niet uit je eigen stadion laat wegjagen, liep Henk Bres in zijn eentje op een vak met vijfhonderd Ajax-supporters af. Het leverde hem eeuwig respect en een jarenlange rol als voorman van de harde kern van FC Den Haag op. Inmiddels is Bres meer knuffelbeer dan hooligan.

Aan Jan Dijkgraaf vertelde hij zonder enige reserve over de knokpartijen, de bezetting van de bestuurskamer, een bom op Amsterdam Centraal en hoe zijn eigen vrienden hem uiteindelijk verraadden. Maar ook over zijn leven als crimineel, sportschoolklant, sexclubeigenaar, actievoerder, BN’er en beroeps-Hagenees.

Het is een hilarisch boek waarin Bres zichzelf geen moment spaart en achter die ruwe bolster een enorme blanke pit blijkt schuil te gaan. Met centrale rollen voor ‘mijn Corretje’ en ‘die ouwe’. Ondanks zijn streken, ondanks zijn soms weinig fijnbesnaarde gedachten ga je een beetje van Bres houden.

‘Ik vind niet dat ik raar ben. Vind jij dat ik raar ben, Jan?’
Met een voorwoord van Humberto Tan.


Erop en erover – Hoe EVB Barendrecht veroverde

Hoe veroverde de lokale partij EVB (Echt voor Barendrecht) de absolute macht in de gemeenteraad. Het nietsverhullende verhaal van een partij die kwam, zag en overwon.

Als in één Nederlandse gemeente de arrogantie van de traditionele politieke partijen de afgelopen tien jaar is afgestraft, is het in Barendrecht. De lokale partij EVB verstoorde in 2014 de gezapige rust door met 9 zetels binnen te stormen in de gemeenteraad en kreeg in 2018 na vier jaar besturen met 14 zetels een ‘motie van goedkeuring’ van de bevolking. Toen de zes andere partijen EVB daarop buitensloten, voerde de partij vier jaar lang keihard oppositie tegen ‘het monsterverbond’.

In 2022 gaven de kiezers EVB met 20 van de 29 zetels het definitieve mandaat om het goede voor Barendrecht te doen. Bij het (pas) 10-jarig bestaan wordt met de twee partijleiders, mede-oprichter Dirk Vermaat en zijn opvolger Lennart van der Linden, teruggenlikt op de hoge pieken en diepe dalen die EVB tegenkwam. “Als er een boek komt, vertellen we ook álles”, zei Vermaat. Aldus geschiedde…


Maxime

Maxime’ is het bijzonder openhartige levensverhaal van Maxime Meiland. Zij wil met dit boek meiden en vrouwen die het slachtoffer zijn geweest van sexting (en erger) een hart onder de riem steken.

Iedereen kent Maxime Meiland van de televisieserie ‘Chateau Meiland’, die op SBS 6 al enkele jaren meer dan een miljoen kijkers per aflevering trekt. Ze is een uitgesproken persoonlijkheid, die wordt gewaardeerd én bekritiseerd. In dit boek leren we de echte Maxime kennen.

De echte Maxime was gewoon een gelukkig kind, tot haar vader Martien het gezin verliet en zij op de middelbare school het slachtoffer werd van sexting. Daarna ging het van kwaad tot erger. Ze werd onhandelbaar, vluchtte in de drank en werd op haar vijftiende verkracht door een ex-bajesklant. Daardoor brokkelde haar zelfbeeld nog verder af en ging ze keihard richting de goot. Tot ze door therapie, de geboorte van dochter Claire en de verhuizing naar Frankrijk de knop wist om te zetten…

Wie de biografie ‘Maxime – Misbruikt, ontspoord en nu… gelukkig!’ uit heeft, heeft kennisgemaakt met een sterke jonge vrouw met wie het na heel veel tegenslag toch nog goed is gekomen. En die zich kwetsbaar opstelde om andere vrouwen en meisjes een hart onder de riem te steken.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten