De top 10 van de beste boeken over kaas 2024
Welkom kaasliefhebbers en fijnproevers! Vandaag ga ik je meenemen op een smakelijke reis door de rijke wereld van kaas, een universeel geliefde lekkernij die de harten van velen heeft veroverd. Van romig tot pittig, van zacht tot brokkelig, kaas is niet zomaar voedsel; het is een kunstvorm op zich.
Op deze pagina vind je de top 10 van de beste boeken over kaas, om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek en via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een alternatief voor het kopen bij Bol.com is Bookspot.nl!
Geschiedenis van kaas.
In de vroege geschiedenis werd in Nederland al kaas gemaakt. Dit blijkt uit gevonden aardewerk potjes uit ± 800 v.Chr. met gaatjes, waarin de wrongel uitlekte en kon drogen. In zijn boek “De bello Gallico” uit 57 v.Chr. schreef Julius Caesar dat door de Germanen kaas werd gegeten.
De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Friesland zijn door de natte bodem het meest geschikt voor het houden van melkvee. In de middeleeuwen werd al Nederlandse kaas naar het buitenland geëxporteerd. Nederland wordt vanaf de Gouden Eeuw (1600-1700) in het buitenland bekend als kaasland.
Vroeger werd kaas door meestal de boerinnen zelf op de boerderij gemaakt. Eind 19e eeuw kwamen zuivelfabrieken op. Begin 21e eeuw waren er in heel Nederland ongeveer 500 boerderij waar kaas gemaakt wordt.
Bronvermelding: Wikipedia.nl
De top 10 van de leukste boeken over kaas.
Hieronder vind je een top 10 van de leukste boeken die met kaas te maken hebben. Naast een boekomschrijving van Bol.com vind je hier een recensie geschreven door mij zelf.
Vegan Zuivel
Veganisme is niet meer weg te denken anno 2019 en is een keuze die steeds meer mensen maken. Het aanbod in de winkels wordt steeds groter, zo ook de behoefte om zelf de lekkerste veganistische zuivelvervangers te maken. Dit praktische boek laat niet alleen zien hoe, maar geeft ook talloze variaties waardoor zelfgemaakte plantaardige zuivelvervangers nooit vervelen.
‘Boter’ kun je maken van diverse noten en zaden of op basis van kokos: elke variant heeft z’n specifieke eigenschappen. Zo is hazelnotenboter uitermate geschikt om te bakken of voor het aanmaken van dressings terwijl pecannotenboter zich juist goed leent voor het maken van desserts.
Maak diverse soorten melkvervangers, yoghurts en kazen; lekkere roomkaas of de perfecte vervanger van Parmezaanse kaas. ‘Vegan zuivel’ geeft goede uitleg over de diverse basisproducten die nodig zijn om zuivel te vervangen en de benodigde keukenapparatuur. Als bonus geeft het boek recepten voor het maken van koekjes, taarten, ijs, karamelsaus en meer.
Recensie:
Dit kookboek geeft een duidelijke uitleg hoe je zuivel producten kunt maken op basis van vegan. Het klinkt lastig, maar door de duidelijke uitleg is het goed uitvoerbaar. Het boek heeft een mooie vormgeving en bevat naast het maken van vegan kaas nog meer mooie zuivel producten die je kunt maken op vegan basis.
Kaas uit eigen Keuken
Zelf je eigen kaas maken is echt zo moeilijk niet. Met een paar pakken melk en een beetje oefening is iedereen in staat om zijn eigen kaasje te maken. Veel van de benodigde materialen zijn met een beetje knutselwerk en creativiteit eenvoudig te maken.
Van makkelijk en snel tot iets moeilijker en met wat meer geduld. Verse kaas, Goudse kaas, maar ook een aantal klassiekers van elders uit Europa, zoals blue stilton en camembert. Kaas uit eigen keuken is een stap-voor-stap handboek dat je alle ins en outs van het kaasmaakproces leert. Wat komt erbij kijken, welke spullen heb je nodig? Wat zijn de valkuilen en wat is cruciaal? Bovendien biedt het extra recepten van Vlielander topchef Robert Buurma om je zelfgemaakte kazen te verwerken in heerlijke gerechten.
NILS KOSTER is al jaren geïnteresseerd in alles wat eetbaar is uit de natuur. Zijn eerste kaas maakte hij in 2013 en na eindeloos proberen en aanpassen van recepten heeft hij inmiddels op Vlieland een oude bunker waar de meest fantastische kazen liggen te rijpen en waar hij proeverijen, workshops en rondleidingen geeft.
Recensie
Het boek is mooi vormgegeven. Naast mooie verhalen en duidelijke uitleg staan er mooie foto’s in. Ook zijn er diverse foto’s bij van het maken van de kaas, dit maak het proces wel een stuk makkelijker. Wil je zelf kaas maken dan is dit het boek dat je zeker gaat helpen.
Zelf kaas maken
50 heerlijke kazen die u kunt maken in uw eigen keuken.
Kaasmaken is een kunst en een fascinerend tijdverdrijf. Met dit boek verandert iedere hobbyist in een kaaskunstenaar. De meeste benodigdheden heeft u al in huis en als u geduldig te werk gaat, krijgt u kaas die veel verser en lekkerder is dan die uit de winkel.
Als bij het noemen van namen als cantal, provolone of stilton met bosbessen het water u in de mond loopt, en als uw nieuwsgierigheid wordt geprikkeld door minder bekende namen als Cabra al vino, Halloumi en Crottin, dan mag dit boek niet in uw boekenkast ontbreken.
Recensie
In het boek vind je veel informatie over kaas en 50 recepten om kaas te maken. Een aantal kazen zijn eenvoudig in de keuken te maken, maar dit geld niet voor alle kazen. De recepten zijn duidelijk omschreven en voorzien van mooie foto’s. Het boek is van oorsprong Amerikaans, maar is naar het Nederlands vertaald.
Geillustreerde kaas encyclopedie
Dit naslagwerk is bedoeld voor alle kaasliefhebbers, maar ook voor iedereen die in een kaaswinkel of op een kaasafdeling werkt. Door de grote hoeveelheid nieuwe, al dan niet trendy kazen en de ‘heropleving’ van een aantal vergeten, klassieke kazen is het aanbod bijna niet meer te overzien.
In deze encyclopedie vindt u uitgebreide informatie over het bereiden van kazen, de kaaslanden en hun tradities en het grote palet aan smaken en stijlen.
Honderden kazen uit Frankrijk, Nederland, Italië, Spanje, Duitsland, België, Engeland en veel andere landen worden afgebeeld en beschreven met passende wijntips. Met deze encyclopedie kunt u uw kennis van kaas verdiepen en zult u vele nieuwe soorten ontdekken.
Recensie.
Dit is echt een boek voor de liefhebber van kaas en als je je kennis van kaas wil vergroten. Het boek geeft veel nuttige informatie en leuke weetjes en feitjes over kazen.
De meest voorkomende kazen in de kaaswinkel staan wel in het boek. Ook wordt er verteld hoe je de kaas het beste kunt eten en welke wijn er lekker bij is. Het boek geeft zoveel informatie dat je er ook beroepsmatig veel aan kan hebben.
Kaaskenner wordt je zo
Welke kaas je ook maakt, het gaat eigenlijk overal ter wereld op dezelfde manier. Het begint met melk – van koe, geit of schaap – die wordt verzuurd en vervolgens gestremd. Na het koken, uitlekken, zouten, persen en eventueel toevoegen van schimmels heb je na enkele dagen, weken, maanden of jaren rijpen kaas.
Leer alles over de verschillende melkrassen en andere factoren die van invloed zijn op kaas. In Kaaskenner word je zo worden 420 verschillende kazen behandeld, ieder voorzien van nauwkeurige productinformatie en weergegeven door moderne illustraties. Stel de ideale kaasplank samen en ontdek de perfecte wijn-kaascombinatie.
Met ‘Kaaskenner word je zo’ haal je een praktisch en modern vormgegeven handboek in huis en leer je behalve de geschiedenis van kaas ook het productieproces en de producerende landen kennen.
Recensie.
Kaaskenner wordt je zo is 1 van mijn favoriete boeken als het over eten gaat. Veel informatie en de geschiedenis over de kaas, maar ook de productieproces en de verschillen van landen worden goed weer gegeven.
Ook de foto’s zijn mooi die in het boek staan en het boek is modern en speels, maar goed leesbaar.
Persoonlijk vind in de kaart waar de kazen vandaag komen een mooie aanvulling.
Hollandse Kaas
Nederland is hét kaasland. In Hollandse kaas tref je de heerlijkste kazen uit ons land en het hele plaatje er omheen: de makers, de dieren, het gras en het landschap. Kaasexpert Betty Koster reisde het hele land door voor haar selectie van de ruim 40 meest bijzondere kazen. Van een Camembert uit Friesland en kaas uit de Beemster tot verse kaas van de Wadden, en uitleg over het grote verschil van rijping van verschillende kazen. Dit is Kosters verhaal over haar passie voor schapen-, geiten- en koeienkaas.
Betty Koster geldt al jaren als dé kaasexpert van Nederland. Zij is – samen met haar man – eigenaar van fromagerie L’amuse in IJmuiden en Amsterdam. Betty levert kazen aan toprestaurants en reist langs leveranciers en klanten in binnen- en buitenland.
Fotograaf Desiré van den Berg legde deze bijzondere kaasreis vast: de verschillende seizoenen, het melken om vijf uur ’s ochtends, de ontmoetingen met de boeren en het productieproces.
Recensie
Dit boek is erg interresant en erg leuk om te lezen. Maar het boek Hollandse Kaas is ook erg geschikt om cadeau te geven.
Het boek bevat erg veel mooie foto’s en prachtige beschrijvingen over de verschillende kazen. Het boek is met zorg en passie geschreven dat is goed terug te lezen.
500 favoriete kazen
Betty Koster is een begrip in de kaaswereld. Elk jaar trekt ze naar Bra in Italië om er de beste kazen uit de hele wereld te selecteren. In deze nieuwe kaasbijbel presenteert ze haar 500 favoriete kazen, waaronder 50 Belgische en 50 Nederlandse. Elke kaas wordt gerubriceerd per familie en is voorzien van een foto met productinformatie. Een seizoenskalender en overzicht per land maken deze gids compleet. Een perfecte leidraad om je kaasschotel samen te stellen en volop van elke variëteit te kunnen genieten.
Recensie.
Weer een boek van Betty Koster in de top 10 van leukste boeken. Terwijl het andere boek over speciale Nederlandse kazen ging is dit een boek met kazen van over de hele wereld.
Het boek geeft goede informatie over de kazen ondanks dat Betty op zoek gaat naar kazen uit de hele wereld ligt de focus op Franse kazen. Gelukkig heeft Frankrijk veel te bieden als het om kazen gaat. Er staat leuke verrassende kazen in. Het boek is prettig geprijsd waardoor je een uitgebreid naslagwerk over kaas hebt voor een kassakoopje.
¡Foodie! Kaas
Michel Van Tricht leidt u op een heel verstaanbare wijze binnen in de geheimzinnige wereld van het kaasmaken en het affineren. Als professioneel affineur laat Michel Van Tricht kazen rijpen in zijn eigen rijpingskamers tot ze perfect op punt zijn om gedegusteerd te worden.
Hij neemt u mee naar artisanale kaasmakerijen en besteedt uitgebreid aandacht aan enkele Belgische kaasboerderijen. Zo maakt u kennis met pareltjes van Belgische kazen gemaakt van rauwe melk of buitenlandse specialiteiten waarvan u zich zal afvragen hoe ze de weg naar de Berchemse speciaalzaak van Van Tricht hebben gevonden.
Dit boek is bedoeld als lexicon. U vindt er basisinformatie in over het maken van kaas, de verschillende kaasfamilies en u krijgt gedetailleerde informatie bij iedere kaassoort. Een onmisbaar naslagwerk voor iedere kaasliefhebber
Recensie
Een goedkoop naslagwerk met een veel informatie over de kazen die behandeld worden in het boek. Dit boek is zowel geschikt voor de liefhebber als beroepsmatig.
Het is een leuk klein boekje leuk om te weggeven en uiteraard zelf te lezen. Naast veel informatie over de verschillende kazen ook informatie om zelf kaas te maken en hoe het proces loopt.
De kunst van kaas
et veel liefde en passie produceren Belgische kaasmakers zeer diverse topproducten met verfijnde smaken. Herve van Le Vieux Moulin, Drie Mussen, Grevenbroecker van Catharinadal, Corneel, Cabricharme, Le Rompî… prachtige Belgische kazen waar we trots op mogen zijn, maar ze zijn nog onbekend bij het grote publiek.
Ann Keymeulen, kaasmeester pur sang, brengt in De kunst van kaas veertig Belgische kaasmakers voor het voetlicht. Ze trok op ochtendlijke uren naar abdijen, kaasboerderijen en zelfs een gevangenis om er het productieproces te bekijken en te proeven van het leven als kaasmaker, maar vooral om er te luisteren naar hun boeiende verhalen. Van Namen tot Luik, van Veurne tot Achel vond ze gepassioneerde kaasmakers die elk hun eigen verhaal vertellen. Een unieke blik achter de schermen.
Recensie
Een prachtig mooi weergegeven boek over 40 bijzondere kaasmakers van België. Ook leuk om als je in België 1 of meerdere van deze kaasmakers te bezoeken. In het boek lees je uitgebreid over het proces van kaas maken.
Naast de 40 kazen die gemaakt worden zijn er ook mooie verhalen over de kazen en het ontstaan. De foto’s maken het boek helemaal af. Dit boek is ook erg leuk voor Nederlanders.
Klaasplank
In het allereerste boek over kaasplateaus De Nederlandse Kaasplank geeft Maarten Koek, fromager-sommelier van sterrenrestaurant Perceel, praktische tips om jouw eigen ideale kaasplank samen te stellen met Hollandse kazen.
Kun je een kaasplank maken van alleen Nederlandse kazen? Wat is het ideale kaasplateau voor na het kerstdiner? Leg je een zachte geitenkaas nu op de eerste of tweede plek van je kaasplank neer? En wat voor drank en zoetigheid passen goed bij een blauwschimmelkaas? Maarten Koek ontdekt, proeft en combineert.
”Als fromager constateer ik dat steeds meer liefhebbers voor een kaasplateau kiezen tijdens hun restaurantbezoek, maar ook tijdens etentjes met vrienden”, vertelt Koek. ”Ik merk echter ook dat het vragen oproept, zoals wélke kaas kies ik dan en wáár moet ik die neerleggen? Met De Nederlandse Kaasplank wil ik die enthousiaste groep een houvast geven en hen inspireren om te experimenteren met producten uit eigen land.”
In een roadtrip langs 21 Nederlandse boerderijen gaat Maarten Koek – door Gault&Millau uitgeroepen tot Beste Fromager van het Jaar 2015 – op zoek naar de verhalen achter de kaasmakers en proeft hij voor hem bekende en onbekende Nederlandse kazen. ”Natuurlijk, we staan bekend om onze prachtige Goudse kazen, maar er is zoveel meer. De boerenkazen zijn aan een opmars bezig, maar Nederland produceert ook hele mooie geiten- en schapenkazen van goede kwaliteit en zelfs blauw- en roodflorakazen! Die variëteit proberen we terug te brengen in De Nederlandse Kaasplank.”
Naast mooie anekdotes van de boerderijen en de proeverij, besteedt Maarten Koek ook aandacht aan begeleidende wijnen én bijpassende zoete drupjes – zijn signatuur bij Restaurant Perceel. ”In De Nederlandse Kaasplank vertel ik niet hoe het moet; smaken verschillen nu eenmaal. Het gaat erom dat ik liefhebbers van kaas inspireer op alle gebieden. Het is uiteindelijk aan henzelf om op pad te gaan, de verschillen te proeven en te experimenteren: er is genoeg.”
Recensie
Vergelijkbaar met het bovenstaande boek de Kunst van kaas. In dit boek worden er 21 speciale in Nederland in gemaakte kazen beschreven. Naast de informatie over de kaas wordt ook het ontstaan van de kaasboerderij toegelicht. Het boek heeft prachtige foto’s en is een heel mooi geschenk.
Dit boek laat zien dat je voor lekkere en vooral speciale kazen niet over de grens hoeft, want Nederland is niet voor niets een echt Kaasland.