De top 10 van de mooiste dichtbundels en poëzie 2024
Gedichten en poëzie is misschien niet zo populair als de andere genres, toch is er een groot publiek voor poëzie. Dit is uiteraard niet zonder reden gedichten en poëzie kunnen je raken en lang bij je blijven soms wel jaren lang. Als je nog niet bekend bent met poëzie kan het lastig zijn met de enorme keuze.
Daarom help ik je met de 10 mooiste gedichtenbundel en poëzie boeken. De top 10 is heel divers en daarom zit er voor iedereen een geschikt boek tussen. Wist je dat een dichtbundel of poëzie ook een erg leuk, verrassend en uniek cadeau is.
Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl
- Ik wou dat ik een vogel was – een natuurgedicht voor elke dag van het jaar
- In mijn mand – gedichten
- Gedichten van de broer van Roos
- De mooiste kindergedichten
- Einde en begin – verzamelde gedichten
- Rutger Koperland – Verzamelde gedichten
- Het bekende weg
- De profeet
- Nasr Compacter
- Laten we het er maar niet over hebben
Ik wou dat ik een vogel was – een natuurgedicht voor elke dag van het jaar
Prachtig cadeauboek op groot formaat met linnen rug, met een natuurgedicht voor elke dag van het jaar!
Dit is een rijk geïllustreerde verzameling van 366 natuurgedichten – één voor elke dag van het jaar, inclusief schrikkeldag. Gevuld met bekende favorieten en nieuwe gedichten, geschreven door een grote verscheidenheid aan auteurs. Een prachtig boek om in te grasduinen, of om elke dag open te leggen!
Met 180 illustraties van Frann Preston-Gannon en gedichten van J.C. Bloem, Imme Dros, Jan Hanlo, Judith Herzberg, Ingmar Heytze, Rutger Kopland, Ted van Lieshout, Lucebert, Hendrik Marsman, Koos Meinderts, Bart Moeyaert, Ester Naomi Perquin, Edward van den Vendel, Bette Westera en vele anderen.
‘Echt een prachtig, prachtig, prachtig boek.’ – Matthijs van Nieuwkerk
In mijn mand – gedichten
In mijn mand, de derde bundel van Lieke Marsman, behandelt de grootste thema’s die het menselijke bestaan kenmerken: de waarde van het leven en de plek van de dood in een mensenleven.
Hoe leef je met een levensbedreigende ziekte? Hoe verandert dat je blik op de wereld, op wat van waarde is, op wat je je herinnert en het verloop van de tijd? En hoe verhoud je je tot de wereld in dergelijke omstandigheden? Trek je je eruit terug, of laat je je juist gelden en houd je die wereld een spiegel voor?
Lieke Marsman kiest resoluut voor het laatste.
Lieke Marsman is Dichter des Vaderlands 2021-2022.
Gedichten van de broer van Roos
Het poëziedebuut van Tim Hofman, BNN-presentator, DWDD-tafelheer en winnaar van Wie Is De Mol 2016.
Je kent Tim Hofman waarschijnlijk als presentator van programma’s als Je Zal Het Maar Hebben of #BOOS, de documentaires van Spuiten & Slikken op Reis of anders als winnaar van Wie Is De Mol? 2016. Maar, zoals hij zelf zegt, televisie overkwam hem gewoon, zijn eigenlijke passie is altijd de rijmkunst geweest: het lezen, maar vooral toch het schrijven ervan. En dat blijkt, want sinds zijn veertiende schrijft Tim al gedichten.
Nu, veertien jaar later, is daar eindelijk een gebonden werk. Variërend van rijmpjes geschreven op de grap, tot heel technische stukken – maar gerust ook bijna lyrische gedichten die strak op rijm over liefde, de maatschappij of de dood gaan – neemt hij je aan de hand mee zijn hoofd in. Soms light verse, soms klassiek, soms makkelijk, soms een puzzel, soms zwaar, soms licht. Maar elke keer raakt het iets. Een beetje om te lachen, een beetje om te huilen.
De pers over Gedichten van de broer van Roos
‘Je ziet aan alles dat hij plezier heeft in taal, en in het spelen met taal.’ NRC Handelsblad
‘De variatie in zijn gedichten zou wel eens de reden kunnen zijn waarom Hofmans bundel vooral jongeren aanspreekt.’ Trouw
‘Een poëziebundel vol persoonlijke liefdesbeslommeringen, grappige observaties, maar ook duistere passages uit zijn verleden.’ Algemeen Dagblad
‘Tim bespreekt in gedichten de grote thema’s van het leven: anorexia, het bankwezen, depressies, relaties en (f)euthanasie. Dit doet hij met humor en rijm.’ Tzum
De mooiste kindergedichten
Van Hendrik Haan tot Sebastiaan – de mooiste kindergedichten van Annie M.G. Schmidt in een prachtige cadeau-editie. Schitterend geïllustreerd door Sieb Posthuma.
Sebastiaan, Ik ben lekker stout, Het fluitketeltje, Dikkertje Dap, De lapjeskat, De wim-wam reus en Drie ouwe ottertjes – de gedichten van Annie M.G. Schmidt zijn een feest om (voor) te lezen.
Door de sprankelende illustraties van Sieb Posthuma, waar hij in 2012 een Gouden Penseel voor ontving, zijn ze ook een feest om naar te kijken.
Een ideale kennismaking met de mooiste gedichten van ‘de echte koningin van Nederland’!
Einde en begin – verzamelde gedichten
Wislawa Szymborska is een van de meest gelezen én meest gelauwerde dichters van deze tijd. Einde en begin. Verzamelde gedichten omvat de vertaling van vrijwel alle gedichten die ze sinds 1957 heeft gepubliceerd.
Szymborska slaagt er telkens in zich over het meest alledaagse te verwonderen en daarin een nieuw perspectief te openen: nuchter, helder, direct en vaak met humor. In een interview met NRC Handelsblad zei ze hierover: ‘De verbazing, de verwondering mag je niet verliezen. Bij alle desillusie moeten die overeind blijven. De verwondering is de belangrijkste missie van de dichter… het is het hoofdthema van de poëzie.’
Einde en begin is aangevuld met de bundel Het moment. De gedichten zijn vertaald door Gerard Rasch, die voor zijn vertalingen uit het Pools de Martinus Nijhoffprijs voor Vertalingen 1997 ontving.
Rutger Koperland – Verzamelde gedichten
Na het overlijden van Rutger Kopland in 2012 is de belangstelling voor zijn poëzie alleen maar toegenomen.
Van zijn verzameld dichtwerk werden inmiddels ruim 25 000 exemplaren verkocht. Kopland blijft een groot publiek aanspreken.
De doden zijn zo hevig afwezig, alsof niet alleen ik, maar ook zij hier staan en het landschap hun onzichtbare armen om mijn schouders slaat. […]
Het bekende weg
Laten we er geen doekjes om winden: alles is het begin van een afscheid. Eerste auto’s gaan kapot en nemen herinneringen mee. Mensen gaan zomaar dood. Je beste vriend verhuist naar Amerika. Dromen blijken illusies. Huizen worden te klein, leugens te groot. Je verliest jezelf in gedoe in je kop. Jaren komen niet meer terug. Keuzes sluiten paden uit. En ineens is het bekende weg.
‘Het bekende weg’ van Merel Morre is een dichtbundel over afscheid. Over verlies, in het klein en in het groot. Over missen en raken. Merel Morre (1977) schrijft toegankelijke, talige gedichten. Vaak zet ze je even op het verkeerde been om je daarna met een glimlach en nét andere blik naar iets alledaags te laten kijken.
Scherp en kwetsbaar tegelijk raakt ze de kern en haar lezers. Bij Palmslag verschenen drie succesvolle dichtbundels van haar hand: ‘Met mijn ogen dicht ik alles heel’ (2013), ‘Een bundel geluk’ (2015) en ‘Dons op mijn tanden’ (2015). Samen met illustrator Maaike Hartjes maakte ze de verjaardagskalender ‘Lang zullen ze lezen’, in 2016 bij Palmslag verschenen.
Merel, van 2013 tot 2015 onder meer stadsdichter van Eindhoven, heeft meer dan 22.000 volgers op Twitter. Van haar bundels werden al enkele duizenden exemplaren verkocht.
De profeet
Kahlil Gibran, de auteur van het prachtige boek ‘De Profeet’, stond op het kruispunt van twee werelden: die van de oosterse mythen uit zijn jeugd en die van de westerse verlichting en tolerantie die hij als kunstenaar omarmde.
In Gibrans meesterwerk ‘De profeet’ worden het oosten en het westen samengebracht en daarmee spreekt hij een enorm lezerspubliek aan. ‘De profeet’ wordt universeel als Gibrans beste werk beschouwd en verschijnt nu in een fraaie, eigentijdse jubileumeditie. ‘Je bent goed wanneer je ernaar streeft van jezelf te geven. Toch ben je niet slecht als je uit bent op gewin. Want als je streeft naar winst ben je niet anders dan een wortel die de aarde vastklampt en zich laat zogen door haar borst. Zeker, de vrucht kan niet tot de wortel zeggen: “Wees als ik, rijp en vol en immer schenkend van je overvloed.” Want voor de vrucht is geven een noodzaak, zoals ontvangen een noodzaak voor de wortel is.
Kahlil Gibran, ‘De profeet’ Kahlil Gibran (1883-1931) werd geboren in Noord-Libanon. Als jongeman reisde hij naar Europa en Amerika en ontwikkelde zich tot schrijver, filosoof en kunstenaar.
Nasr Compacter
The best of: van liefdespoëzie tot politieke gedichten
Sinds hij zijn entree maakte in de letteren wordt de poëzie van Ramsey Nasr geprezen om zijn muzikaliteit, engagement, scherpte en humor. ‘Soms is hij venijnig, dan weer geestig, soms lichtvoetig, dan ronkend en cynisch,’ zo beschreef Trouw zijn werk ooit. In Nasr compacter brengt de auteur het beste uit ruim twintig jaar dichterschap bijeen.
Voor deze verzamelbundel maakte hij een selectie uit 27 gedichten & Geen lied (2000), Onhandig bloesemend (2004), Onze-lieve-vrouwe-zeppelin (2006) en Mi have een droom; alle vaderlandse gedichten (2013). Van de ontroerende klaagzang ‘Geen lied’ tot het virtuoze en vernieuwende ‘Mi have een droom’ (‘wullah, poetry poet, let mi takki you 1 ding’) is Nasr compacter tweehonderd pagina’s tintelende taal en brandende betrokkenheid.
Even vurig als intiem, even verontwaardigd als liefdevol: deze bundeling is een bijzondere kennismaking of een waardevol weerzien met een groot dichter en denker
Laten we het er maar niet over hebben
De dichtbundel Laten we het er maar niet over hebben van Akwasi gaat over ongemak in communicatie. Akwasi is een meester in het vertellen van verhalen en in deze bundel komen al zijn talenten samen.
Laten we het er maar niet over hebben
“we leven in een staat waarin iemand door zes politiemannen wordt belaagd
op de grond ligt en zegt
ik kan niet ademen
ik kan niet ademen
ik kan niet ademen”
uit: ‘maarten luwte king’
Laten we het er maar niet over hebben van Akwasi is een bundel met de impact van een vuistslag. Laten we het maar niet over hebben. Waarom doen we dat? Akwasi gaat het omzeilen te lijf. Of het nu gaat om je haar of je hoofddeksel, je taal of je Nederlands, je adem of je tanden, je kleur, je houding, je kookkunsten, je familie, je verzwegen geschiedenis, je hartkloppingen, je stijl, je geloofsovertuiging, je seksuele geaardheid, je fobieën of je achtergrond.
‘Laten we het er maar niet over hebben? Ik ga het er tóch over hebben.’
Akwasi