Dit is geen dieetboek van Teun van de Keuken Boekrecensie 2023
Dit is geen dieetboek: je hoeft niet op dieet, dat heeft Teun al gedaan: de populairste diëten ontrafeld is het nieuwste boek van Teun van de Keuken. Dit boek is januari 2022 verschenen. Op deze pagina lees je informatie over het boek, een uitgebreide recensie en een achtergrond informatie over de auteur Teun van de Keuken
Boekomschrijving
Wat is de zin en onzin van diëten? En welke lessen kun je eruit trekken voor een gezonde levensstijl?
We worden met z’n allen steeds zwaarder. We eten zo veel dat er nauwelijks tegenop te trainen valt. Om gezond en slank te zijn, draait alles om gezonde voeding en voldoende bewegen en voor zowel eten als sport is het devies: volhouden. Geen ‘dieet volgen’, met het vermaledijde jojo-effect tot gevolg, maar jezelf écht een nieuw leefpatroon aanmeten. Maar hoe dan? Wie is zijn leven lang gedisciplineerd?
Teun van de Keuken zet zijn tijdelijke bevliegingen aan de kant en gaat op zoek naar een manier om blijvend zijn leefpatroon te veranderen. In Dit is geen dieetboek probeert hij onder professionele begeleiding zeven populaire diëten uit – de Schijf van Vijf, keto, sport, vegan, intermittent fasting, een sapkuur en het puntendieet – en zet alles voor je op een rij.
- Hoe werkt het?
- Wat zijn de grondbeginselen van elk dieet en wat zegt de wetenschap?
- Wat zijn de voor- en nadelen, valkuilen en tips?
Teun neemt je mee langs diepe afgronden en momenten van grote euforie, obsessieve gedachtes, rode vlaggen en nieuwe inzichten. Lukt het hem een gebalanceerd eetpatroon te ontwikkelen dat hij een leven lang kan volhouden
Boek specificatie
- Titel: Dit is geen dieetboek
- Auteur: Teun van de Keuken
- Uitgever: J.M. Meulenhoff
- Bindwijze: Paperback
- Aantal pagina’s: 176 pagina’s
- Druk: Eerste druk
- Verschenen: Januari 2022
- EAN / ISBN: 9789029092623
De auteur van het boek: Teun van de Keuken.
Teun Gerrit (Teun) van de Keuken is geboren in Amsterdam op 4 september 1971 en is naast schrijver van boeken, journalist en televisie- en radioprogrammamaker.
Van de Keuken is de zoon van filmmaker Johan van der Keuken en geluidsvrouw Noshka van der Lely. Regisseur en cameraman Stijn van Santen is een halfbroer van hem. Van de Keuken is te zien in de in 1974 door zijn vader gemaakte documentaire Vakantie van de filmer. Hij is sinds 2000 getrouwd met de Britse Nathalie Rey en heeft samen met haar twee dochters. Zijn familiegeschiedenis werd getoond in het televisieprogramma Verborgen verleden, op 23 januari 2016.[5]
Teun studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Van de Keuken werd bekend bij het grote publiek als verslaggever van het NTR televisieprogramma “Keuringsdienst van Waarde”. Naast dit televisie programma heeft Teun meer televisie programma gepresenteerd en aan deelgenomen, zoals het onderzoeksjounalistiek programma “De monitor”. Teun van de Keuken is ook op de radio te horen hij presenteerde radioprogramma’s op Radio 1, 3 en 5, waaronder LLink en Vroege Vogels.
Van de Keuken zijn wekelijks columns voor de Volkskrant. Deze columns gaan meestal over duurzaamheid maar hij behandeld ook politieke en maatschappelijk onderwerpen.
in 2015 verscheen het eerste boek van Teun van de Keuken “Puur en Eerlijk” over de misleiding van de consumenten. Het boek “Goed volk” kwam uit in 2017 en is een roman gebaseerd op de jeugd van hemzelf. In 2018 bracht Teun het boek “Supermarktsurvivalgids” uit. Met dit boek helpt hij de supermarkt bezoeker om beter boodschappen te doen. Het boek “Dit is geen dieetboek” is januari 2022 uitgebracht.
Hieronder vind je een beschrijving van de 3 eerder uitgebrachte boeken van Teun van de Keuken.
Puur en eerlijk
Teun van de Keuken koopt niet graag knollen voor citroenen. Ook geen citroenen voor knollen overigens. Hij houdt er niet van om bij de neus te worden genomen. Als tegendraadse presentator, journalist en columnist van onder andere Keuringsdienst van Waarde, De Slag om Europa en Het Parool zit het stellen van kritische vragen hem in het bloed.
In dit boek dompelt hij zich onder in vragen over het ware `Puur en Eerlijke leven. Waarom is diervriendelijk niet meteen goed voor het milieu? Kun je een goed mens zijn zonder te lijden? Zaten al die E-nummers echt in oma s recepten? Als geen ander kan Teun zich verbazen over de manier waarop wij als moderne consumenten heerlijk worden misleid.
Puur en eerlijk is het vrolijke verslag van een man die het goede probeert te doen in onze complexe wereld. Maar die daarin geregeld jammerlijk weet te falen.
Goed volk
Amsterdam, eind jaren zeventig. Teuns ouders hebben het beste voor met de wereld. De schrijnende ongelijkheid in de maatschappij moet aan de kaak worden gesteld. Vooral voor Teuns vader is de juiste, linkse politieke opvatting allesoverheersend: die bepaalt wat hij leest, wat hij eet en wie zijn vrienden zijn.
Eén verkeerde opmerking over ontwikkelingshulp, werklozen of krakers en het kan zomaar het einde van de vriendschap betekenen. Teuns ouders mogen zich dan omringen met vrienden die allemaal hetzelfde zijn als zij – links, wit, artistiek en enigszins intellectueel – Teun sturen ze naar De Brug, een ‘volkse’ lagere school, zoals Teuns vader dat noemt.
Een school vol plat pratende Jordanezen en migrantenkinderen, waar overleven belangrijker is dan een goed rapport. Op De Brug zal de jonge Teun meer leren over het leven dan zijn ouders lief is. Maar het biedt hun wel een uitgelezen kans om een duidelijk ideologisch statement te maken tegen de tweedeling in de samenleving. Dat statement was Teun.
Goed volk toont hoe het leven van een kind bepaald wordt door de ideologie van zijn ouders. Het is een persoonlijk en indringend verhaal van een niet zo typische Amsterdamse jeugd.
De supermarktsurvivalgids
eun van de Keuken is de best denkbare reisleider voor de supermarkt: de afgelopen jaren heeft hij enorm veel kennis opgedaan over de voedselindustrie en van die “insider tips’ kun jij nu profiteren. Teun voert je langs de belangrijkste bezienswaardigheden op de afdelingen van de grootgrutter en vertelt je waar je de grootste gevaren kunt verwachten.
Hij leert je ook van de gebaande paden af te wijken en door de marketingtaal op de verpakkingen heen te prikken zodat je nooit meer met onzinproductenthuiskomt: geen ambachtelijke fabrieksproducten volgens grootmoeders recept of “handgekookte’ chips uit een industriële ketel.
En deze gids staat boordevol praktische tips: hoe bereid je je voor (maak een lijstje!), wat moet je kopen en wat juist niet? Hoe lees je een etiket? En je krijgt ook achtergrondinformatie: waarom zijn eetrijpe avocado’s nooit eetrijp? Wat is bijvoorbeeld plakvlees en zijn pitloze druiven echt pitloos? Dankzij de eerste survivalgids voor de supermarkt kun je eindelijk goed geïnformeerd boodschappen doen en de juiste keuzes maken.
Recensie van het boek: Dit is geen dieetboek.
In dit boek probeert Teun van de Keuken zeven populaire diëten uit. Hij volgt deze diëten onder begeleiding van sportdiëtist Esther van Etten. Naast de Esther, Teun advies geeft eet zei ook de resultaten van het dieet op. Esther is niet de enige specialist die Teun in schakelt voor zijn project, er wordt ook een professional trainer ingehuurd en diverse experts geraadpleegd. Hij vraagt de experts op het gebied van voeding na het hut van het dieet die hij opdat moment volgt.
De meeste dieet boeken gaan over 1 dieet die helemaal de hele wordt in geprezen met dit boek laat Teun iets anders zien. Hij ondergaat als objectief persoon zonder belangen 7 diëten en meet de resultaten en ondervraagt experts over het dieet. Op deze manier krijg je een ander en een eerlijk beeld van de diëten die uitgeprobeerd worden in het boek.
In het boek deelt Teun naast de input van de experts ook zijn eigen ervaring van de diëten, wat de bepaalde diëten met hem gedaan hebben. Het geeft je niet alleen een beeld van het dieet maar ook interessante inzichten over de voeding.
Het boek is interessant om te lezen zeker als je geïnteresseerd bent in voeding en diëten. Het boek is luchtig geschreven bevat humor, en leest makkelijk weg. Je krijg een inzicht van de verschillende diëten maar komt ook meer te weten over je eigen eetgedrag, voeding en te lezen hoe je op de lange termijn gezond kunt gaan eten of blijven eten.
Hoewel ik het boek leuk vond om te lezen en mij veel heeft geleerd, had ik wel een paar vraagtekens het wordt gepresenteerd als het is geen dieet boek. Maar waarom staan er dan wel recepten in? Voor mij handen deze er niet in gehoeven en heeft ook geen toegevoegde waarde. Als jij geïnteresseerd bent geraakt door een bepaald dieet kun je altijd hier nog speciale boeken voor aanschaffen. Die enkele recepten zetten geen zonden aan de dijk.
Het boek heeft 176 pagina’s met de informatie van de expert en op basis van 7 diëten had ik wel meer diepgang verwacht. En bijvoorbeeld wat nu goede gezonde levensstijl is op basis van de gegevens van de experts.
Dit neemt niet weg dat het boek je veel informatie geeft, prettig leest en ook veel mensen kan helpen die nog twijfelen over diëten en welke diëten.