|

De 10 beste boeken over de voetbalclub Feyenoord 2024

Feyenoord Rotterdam is een voetbalclub dat is opgericht op 8 juli 1908. Sinds 1937 wordt er gevoetbald door Feyenoord in het voetbalstadion de Kuip. Voor velen het mooiste stadion van Nederland en na de Arena ook het grootste stadion.

Feyenoord heeft misschien de laatste jaren niet veel prijzen meer gewonnen (2018 voor het laatst) maar dit was in het verleden wel anders Feyenoord is vijftien keer landskampioenschap geworden, dertien keer de winnaar van de KNVB beker, een keer de Europacup I, twee keer de UEFA Cup en een keer de wereldbeker.

Een rijke geschiedenis waar veel over geschreven is, over Feyenoord zijn vele boeken geschreven de 10 beste boeken heb ik voor je op een rij gezet. De boeken gaan allemaal over Feyenoord, maar zijn toch heel divers.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

F is van Feyenoord

Alles wat je wilt weten over Feyenoord. Alle spelers, alle trainers, alle successen, alle prijzen, alle trivia. Alfabetisch geordenend, van Ab Interim tot Clemens Zwijnenberg.

Wie waren de oprichters, de spelers, de trainers, de voorzitters? Wie is de topscorer aller tijden en wie scoorde de snelste hattrick? Wat waren de eerdere namen van Feyenoord? Wie waren Theo de Tank, de Tovenaar van Tatabánya en de Terriër? Wie hadden een café, een sigarenzaak of een slijterij? Wat waren de kampioensjaren, wanneer werd de beker gewonnen? Wat werd er nog meer gewonnen? Waar werd vroeger gespeeld? Wanneer werd de club opgericht en de Kuip gebouwd? Wie schreef Hand in Hand? Wanneer scoorde Coen Moulijn met het hoofd? Wanneer kwam de eerste buitenlandse speler? Waarom was Van Hanegem de Kromme en Kreijermaat Beertje?

En nog veel, veel meer.


Ons Feyenoord

Dit boek legt voor Feyenoorders en niet-Feyenoorders de ziel bloot van de meest markante club van het land. Op 14 mei 2017 werd Feyenoord na achttien jaar weer landskampioen. En toch werd de club juist in al die jaren zonder landstitel alleen maar populairder.

Wat is toch de aantrekkingskracht van Feyenoord? Ons Feyenoord gaat over de identiteit van de club met de trouwste aanhang van Nederland. Wat zorgt ervoor dat zoveel mensen – jong en oud, man en vrouw – zo diep geraakt worden door een voetbalclub? Over de culthelden en over de zanger met de gouden microfoon.

Over de haat voor 020 maar vooral ook over de haast religieuze liefde voor de club uit 010. Ons Feyenoord gaat over de supporters door dik en dun. Over de liederen en over het vloeken op de eigen club. Over de verre reizen en over altijd weer terugkeren naar een zinderende Kuip, het heilige stadion dat voor zoveel verdeeldheid zorgt. Kortom, over alle dingen die voor de supporters van Feyenoord de club meer maken dan een gewone voetbalclub.

Ons Feyenoord geeft het definitieve antwoord op de vraag: wat maakt Feyenoord tot Feyenoord? Supporter Bob Dijkgraaf (1992) heeft een ‘lichte’ obsessie voor Feyenoord. Met al haar mooie en rafelige kanten. Ook Bob stond te huilen op die 14e mei 2017.


Dit is de Kuip

De Kuip leeft. Prikkelt. Daagt uit. Moedigt aan. Het stadion beweegt op het ritme van onze collectieve ademhaling waarbij gebouw en wij – de supporters – samensmelten tot één. De kracht is letterlijk voelbaar. Het kan gonzen, trillen, beuken of doodstil zijn. Het gevoel van verlangen golft door het beton onder onze voeten. Ontzetting elektriseert door in de metalen spanten. Bij extreme vreugde dansen de tribunes mee, waarbij supporters – wij – feestend door de staalconstructie de lucht in worden geslingerd. Voor we het weten, hangen we in de armen van wildvreemden. Altijd samen.

Met vijftigduizend zielen voelt het vertrouwd. Je hoeft niet iedereen te kennen. Het zijn tóch je vrienden. Wanneer De Kuip los gaat weet je waarom je er bij bent. Je wilt nooit meer anders, ook al kost een wedstrijd je soms een jaar van je leven. Dit is het gevoel dat ouders – wij – willen doorgeven aan onze kinderen. Door de sfeer van het levende stadion te laten ervaren. Te laten opsnuiven. Te leren koesteren. Dit zijn de momenten waarop nieuwe generaties fans worden geboren. Voor het leven. Dit is niet zomaar een gebouw.

Dit is het stadion waar wij zielsveel van houden, dit is De Kuip. Met veel liefde dragen wij dit boek op aan De Kuip. Het stadion dat ons zoveel heeft gegeven – en dat nog steeds doet. Waarmee we lief en leed delen. Waar we grote triomfen vieren en door diepe dalen gaan. Waar generaties Feyenoorders zijn grootgebracht en waar het voelt als thuiskomen. Geen plek ter wereld is meer Feyenoord dan hier.

Supporter Berne van Leeuwen – schreef de tekst Supporter Patrick Janssen – maakte de foto’s


De Coolsingel bleef leeg

Het klassieke boek over Feyenoord

Het is precies vijfentwintig jaar geleden dat Hugo Borst het klassieke boek over Feyenoord schreef. In De Coolsingel bleef Leeg bericht hij op onnavolgbare wijze over het turbulente seizoen 1995/96, toen hij in de boezem van de club verkeerde en zag hoe Willem van Hanegem en Jorien van den Herik de opstandige spelersgroep in toom probeerden te houden.

Ook een kwart eeuw later is dit baanbrekende werk nog net zo actueel als toen, en veel meer dan een sportboek alleen. Het is niet alleen een ontnuchterende schets van de gang van zaken achter de schermen van een volksclub, maar ook een portret van de rijke geschiedenis van Feyenoord en bovenal een prachtige ode aan Rotterdam en de Rotterdammers.


Feyenoord

Feyenoord was altijd de eerste van Nederland met winnen: eerste Europa Cup I, eerste Wereldbeker voor clubs, eerste UEFA Cup. Maar Feyenoord was niet zo heel vaak de beste.
Het legioen zingt, scheldt, hunkert, toont zelfspot en trouw. Het cultiveert het eigen lijden, want Feyenoord wint nooit gemakkelijk.

Maar dat hoeft ook helemaal niet voor een club die zich gaarne afficheert met het stadsmotto ‘sterker door strijd’. Moeilijk winnen, en niet zo vaak, is zeker zo mooi als veel winnen. Feyenoord won in deze eeuw de UEFA Cup in 2002 en de KNVB-beker in 2008 en 2016, maar nooit het kampioenschap. Tot 2017.

Willem Vissers en Bart Vlietstra verrijkten interviews uit de Volkskrant met onder anderen Dirk Kuijt, Eljero Elia, Karim El Ahmadi, Nicolai Jørgensen en Leo Beenhakker, en voegden tal van nieuwe stukken toe. Met supporters, met Louis van Gaal over zijn Feyenoordgevoel, met Wouter Bos, Ronald Koeman, Rinus Israel, Pierre van Hooijdonk en veel anderen. ‘Feyenoord, de eerste van de eeuw’, is een document over een unieke landstitel; de eerste sinds de eeuwwisseling.


100 Jaar Feyenoord

Beschrijving van de complete geschiedenis van de club. In bijna 650 pagina´s wordt u door gerenommeerde auteurs meegenomen op een unieke reis. Een leesboek, een kijkboek en een naslagwerk. Een must voor elke Feyenoord-supporter die geïnteresseerd is in het verleden, het heden en de toekomst van de mooiste club van Nederland.

De auteurs Michel van Egmond, Hans Fortuin, Peter Ouwerkerk, Rob Vente, Adri Vermaat, Jaap Visser en Cees Zevenbergen hebben anderhalf jaar lang met de hulp van clubarchivaris Henk van der Stoep aan dit super-luxe boek gewerkt.

Het resultaat is dat de geschiedenis van Feyenoord nu volledig in woord & beeld is samengebracht in een dikke pil van maar liefst 640 blz. en met een gewicht van bijna 4,5 kilo. Op het mooist mogelijke papier komen de decennia-gerichte verhalen over wedstrijden, spelers, trainers en fans plus de 1.000 veelal exclusieve foto´s (zwart wit en kleur) optimaal tot hun recht.

In het boek is zelfs nog een apart boek opgenomen: een 168 blz. omvattend overzicht in woord & beeld van alle wedstrijden die Feyenoord vanaf 1908 heeft gespeeld, waarbij ook alle teams, alle spelers en alle doelpuntenmakers van wedstrijd tot wedstrijd zijn te volgen.


Een rood wit eerbetoon in zwart wit

Het Feyenoord boek “Een rood wit eerbetoon in zwart wit” is een meesterwerk over Feyenoord en toont in krachtige zwart/witbeelden het rood/wit van Zuid. Door het winnen van de Europacup in 1970 zijn dit de eerste hoogtepunten van Feyenoord en werden de gouden jaren bereikt. Een boek om in te verdwijnen als jij een hart hebt voor Feyenoord en Rotterdam!


Rotterdam hooligan

Leven met en sterven voor Feyenoord: de niet aflatende strijd tegen rivaliserende groepen van andere voetbalclubs, de haat van de Feyenoorders tegen ‘020’ en vice versa. De bizarre hang naar extreme situaties. De buitenlandse trips en de onderlinge samenwerkingsverbanden. De minachting voor het wettelijk gezag van politie en justitie.

In ‘Rotterdam Hooligan’ beschrijft Yoeri Kievits, een van de bekendste frontmannen van FIIIR, de derde generatie Feyenoord-hooligans, hoe de ‘hoolies’ leven, denken, voelen – en vooral: wat ze allemaal doen. ‘Rotterdam Hooligan’ geeft de lezer inzicht in de zeer gesloten subcultuur van de meest gevreesde harde kern voetbalsupporters van ons land. Het is voor het eerst dat een ervaren hooligan hierover vertelt. De centrale vraag in Rotterdam Hooligan is: ‘what makes him tick?’ Wat drijft Yoeri Kievits, om het extreem risicovolle leven van een hooligan te leiden?

Yoeri Kivits (1983) heeft een gezin en is een hardwerkend ondernemer – en toch is hij al vele jaren een van de bekendste frontmannen van FIIIR, de derde generatie hooligans van Feyenoord.


Boskamp

André van Kats volgt een jaar lang de club Feyenoord door de ogen van ex-speler, tv-analist en volbloedsupporter Jan Boskamp. Hij schetst niet alleen een beeld van de gebeurtenissen op het veld en de hunkering van het legioen naar de titel, maar levert bovenal een humorvol portret van de cultfiguur Jan Boskamp. Hij gaat met hem op reis, praat openhartig over diens privéleven en bezoekt tal van mensen die een bijzondere inkijk geven in het leven van het Rotterdams schoffie dat altijd zichzelf is gebleven.


De geschiedenis van Feyenoord

De geschiedenis van Feyenoord is uitgebracht in 3 delen. Van 1908 het begin van Feyenoord tot 1956. Hieronder zie je de 3 delen:


Vergelijkbare berichten