De top 7 van de beste glutenvrije bak- en kookboeken 2024
Het kan best een shock zijn als jij hoort dat jij of één van je familieleden geen gluten meer mag nuttigen. Je wilt graag meer informatie welke meelsoorten glutenvrij zijn en welke gerechten je allemaal kun maken. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel alternatieve producten en ingrediënten, en ook in de horeca zie je steeds meer glutenvrije gerechten.
Dat glutenvrij een steeds grotere rol speelt zie je ook wel terug in het aantal kookboeken en bakken boeken met glutenvrije recepten en gerechten. Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan na de 7 beste glutenvrije kook- en bakboeken. De boeken zijn geschikt voor je als je net te horen heeft gekregen dat je glutenvrij moet gaan eten of als je juist nieuwe recepten en gerechten wil gaan uitproberen.
Om je een goed beeld te geven heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft extra informatie over het kook- / bakboek zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig bestellen / kopen.
Vegetarisch, koolhydraatarm en glutenvrij
Meer dan 100 gezonde, heerlijke en stijlvolle vegetarische en koolhydraatarme recepten – van ontbijt tot hoofdgerecht, en zelfs voor desserts en feestelijke hapjes. De recepten zijn ook geschikt voor een glutenvrij dieet.
- Het eerste koolhydraatarme boek speciaal voor vegetariërs, maar inspirerend voor iedereen
- Volledige voedingsanalyse van elk recept
- Alle gerechten bevatten slechts 0-10 g koolhydraten per portie
- Geschikt voor mensen met het insulineresistentiesyndroom en voor lage glykemische- indexdiëten.
- Geschikt voor glutenvrije diëten
Zoetigheden – zonder suiker, gluten & lactose
Steeds meer mensen schrappen suiker, gluten en melkproducten uit hun maaltijden. Ze doen het niet omdat ze er allergisch voor zijn, maar omdat ze zich er prettiger bij voelen. In dit boek staan recepten voor taart, snoep en drankjes, die voedingsrijk en gezond zijn en die je achteraf geen schommelende bloedsuikerwaarden en een schuldgevoel geven.
Wat zou je zeggen van mango-ijs, chocolademuffins of een verfrissende frambozen-kokosmilkshake? Of perentaart met vanille, gewokte ananas met kokoscrème of overheerlijke mokkapralines? Neem gerust nog een stukje – je krijgt er geen spijt van!
Gezond kookboek glutenvrij, lactosevrij en suikervrij
Met het receptenboek Gezonde praktijken in de keuken willen we graag een bijdrage leveren aan jouw gezondheid. Door je te laten zien wat je allemaal kunt eten om jouw lichaam te helpen herstellen. In het kookboek vind je voldoende variatie en recepten, vrij van gluten, lactose en suiker en die makkelijk te bereiden zijn.
Het kookboek bevat
- 10 weekmenu’s
- 5 dagen per week een ontbijt, lunchgerecht en diner.
Voordelen
- Compleet met boodschappenlijstjes
- Standaard in huis lijst.
- Lekkere verantwoorde zoetigheden
- Dressings
- Kruidenmixen (bijv. nasikruiden)
Uitvoering
We hebben bewust voor een ringband gekozen, zodat het boek niet dicht kan vallen tijdens het bereiden.
Bijzonderheden
Alle recepten zijn suiker-, lactose- en granenvrij.
Ons verhaal:
Wij zijn natuurgeneeskundigen en ervaren dat mensen die bij ons in de praktijk komen het lastig vinden om anders te gaan eten. Men weet vaak niet wat men dan precies moet gaan eten. Dit kookboek is een handreiking om dit aan te gaan passen. Daardoor wordt het ook gemakkelijker om zelf te gaan experimenteren.
Hoe maak je alles glutenvrij
Hoe maak je alles glutenvrij is het eerste kookboek dat je laat zien hoe je alles wat je wilt eten glutenvrij kunt bereiden zonder smaakverlies. Waarom zou je je moeten beperken tot soepen, salades en fruit als je intolerant of allergisch bent voor gluten? Waarom zou je moeten leren leven met het idee dat je nooit meer je lievelingsrecept kunt eten? Want waar je natuurlijk echt zin in hebt, zijn gerechten waarvan je denkt dat je ze niet meer mag eten.
Bestsellerauteur en instagrammer Becky Excell legde zich tien jaar geleden volledig toe op het ontwikkelen van glutenvrije recepten. Het vervangen van ingrediënten door glutenvrije ingrediënten was altijd een teleurstelling.
Dé geheime formule om dezelfde smaaksensatie te krijgen is het volledig her denken van het recept, van begin tot eind. En dat deed Becky voor de meer dan 100 recepten in dit kookboek. Van stokbrood tot pizza, van boerenbrood tot focaccia, van kipnuggets tot pad thai, van muffins tot cheesecake, met lactosevrije, vegetarische, vegan en low FODMAP-opties.
Bakken zonder gluten
Meer dan 100 makkelijke glutenvrije recepten
Gluten zijn natuurlijke eiwitten die overvloedig voorkomen in brood, pizza, gebak, pannenkoeken… Maar veel mensen hebben baat bij een glutenvrij dieet. Naar schatting 5 à 10 procent van de bevolking zou zonder gluten minder last hebben van darmklachten en een opgeblazen gevoel.
Emmelou Green van de populaire blog Bakers and Fakers deelt in ‘Bakken zonder gluten’ al haar glutenvrije bakgeheimen en foodhacks, waardoor je binnenkort zonder veel moeite kunt genieten van een overheerlijke Philly-cheesecake, boekweitwraps, en faux roggebrood (op basis van linzen en rijst). Een prachtig vormgegeven boek met meer dan 100 haalbare recepten en sfeervolle fotografie.
500 glutenvrije gerechten
500 glutenvrije gerechten is een omvangrijke verzameling van ontbijtgerechten, snacks, amuses, hoofd- en bijgerechten en zoete lekkernijen die de hele familie zal aanspreken. Jouw glutenintolerantie hoeft nooit meer een hindernis te vormen tussen u en uw favoriete gerechten.
Stil uw lekkere trek en maak indruk op uw vrienden met overheerlijke maaltijden, maar zorg tegelijkertijd dat jij en jouw gezin geen gluten binnenkrijgen.
- Met traditionele favorieten als pizza’s, hartige taarten en pannenkoeken.
- Inclusief een beschrijving van coeliakie, met oorzaken en symptomen, en aanbevolen behandelmethoden om uw gezondheid te verbeteren.
- Voor de meeste recepten worden ook koemelkvrije alternatieven gegeven.
Geniet Glutenvrij
Geniet Glutenvrij: vol recepten, tips en inspiratie
Een heerlijke verzameling recepten die makkelijk thuis te maken zijn. Van ontbijt tot dessert, alle recepten zijn voedzaam, glutenvrij en vegetarisch.
Daarnaast zijn de recepten voorzien van allergie-informatie voor lactose, koemelk, noten en ei, inclusief handige suggesties om de recepten aan te passen naar deze diëten.
Ook vind je veel praktische tips over glutenvrij leven en eten en inspiratie voor het starten met het kweken van je eigen groenten en kruiden. Dat glutenvrij en vegetarisch eten een feestje is – daarover is met dit boek geen twijfel meer mogelijk.
Recepten
Het boek staat vol recepten voor de hele dag. Onderverdeeld in ontbijt, taart, lunch & spreads, dranken, soep, diner en dessert. Alle recepten zijn glutenvrij en vegetarisch en de meeste zijn vrij van lactose, koemelk, ei en noten. Ook vind je veel prachtige foto’s en een handig register met alle ingrediënten en recepten.
Verhalen
In het boek vind je veel tips en inspiratie. Zo nemen we je mee in ons ‘metzondergluten’ huis. Hoe richt je je keuken zo in dat glutenvrij en niet-glutenvrij veilig naast elkaar kunnen bestaan? Ook gaan we de moestuin in en delen we praktische tips voor het kweken van je eigen groenten en kruiden. Daarnaast lees je meer over biologisch eten en handige hulpjes voor in de keuken.
Over de auteurs
Stefan en Ilona zijn al jaren de gezichten achter de foodblog metzondergluten.com. Ilona weet sinds haar 16e dat ze coeliakie (glutenintolerantie) heeft. Stefan eet sinds een aantal jaar vegetarisch. Dat je ook met deze combinatie heerlijke gerechten op tafel kunt toveren, dat is met dit kookboek duidelijk geworden. Geniet Glutenvrij is het derde kookboek van Stefan en Ilona.