Bekijk hier hoe je het beste een gedicht kan maken! 9 onmisbare tips.

Soms is het nodig om een gedicht te maken, dit kan zijn voor Sinterklaas, voor je liefde, een speciaal moment of om een andere reden. Voor de één is dichten geen probleem, een ander heeft er wel veel moeite mee.

Om je een beetje te helpen vertel ik op deze pagina de basis voor rijmen en heb ik als extra nog 9 waardevolle tips die je gaan helpen met een mooie, gevoelig of juist grappig gedicht te maken.

Wat is Rijmen?

Met rijmen wordt bedoeld als twee woorden in de beklemtoonde lettergrepen een zelfde klank hebben. Het laatste gedeelte van het woord. Dus boom en droom. Rijmen speelt een belangrijke rol bij het dichten. Al hoeft een gedicht niet alleen maar gerijmd te zijn. Ook zijn er verschillende rijmschema’s.

Rijmschema

Om een gedicht lekker te laten lopen wordt er vaak gebruik gemaakt van een rijmschema. Een rijm schema wordt gemaakt door rijmende woorden aan het eind van de zin / regel dezelfde letter te geven.

Bijvoorbeeld:

  • AA BB CC dit noem je gepaard rijmen
  • AB AB die noem je gekruist rijmen
  • AB BA dit noem je omarmt rijmen
  • AAA BBB dit noem je slagrijmen
  • Gebroken rijmen is dat de eindwoorden niet gelijk rijmen aan elkaar.

De 9 gouden tips voor je gedichten.

Nu je de mogelijkheden weet van rijmen wordt het tijd voor de tip 10 die je kunnen helpen bij het rijmen.

1. Alliteratie

Je zult je wellicht afvragen wat Alliteratie betekend. Alliteratie is een trucje om je gedichten structuur te geven. De teksten lopen beter en klinken lekkerder. Alliteratie houdt in dat je de woorden met de zelfde letter beginnen bij elkaar zet. Dit wordt ook wel stafrijm of letterrijm genoemd

Voorbeelden:

  • De zomer zon schijnt
  • Het wilde water
  • Het bruine bankje in het park

2. Kies een doel van je gedicht

Als je niet weet waarover je wil gaan dichten, wordt het een moeilijke opdracht om er een goed gedicht van te maken. Je kunt het jezelf gemakkelijker maken.

Vraag je zelf af voordat je gaat dichten wat het doel is van het gedicht waarvoor of waarom jij gedicht maakt. Het wordt een stuk makkelijker als jij iets wil uitdragen of iets wil vertellen. Bijvoorbeeld over een gebeurtenis of je gevoel. Dit maakt het makkelijk en dan komt de inspiratie ook vanzelf.

3. Zorg voor emoties

Gedicht krijgt pas een lading als er emoties bij betrokken zijn. Je moet het gedicht leven en gevoel geven. Probeer zoveel mogelijk het gevoel bij de lezer te houden zonder teveel over je eigen emoties te schrijven. Als jouw gevoelens en emoties de overhand krijgen, blokkeert dit de emotie van de lezer.

Laat ruimte over voor je gevoelens van de lezers, de lezer herkent zich op dan vaker in verhaal. Deze tips zou niet altijd van toepassing zijn het kan ook wezen dat je juist graag je eigen emoties uit in het gedicht.

4. Maak gebruik van specifieke woorden.

Dichters en schrijvers hebben de neiging om abstracte woorden en termen te gebruiken zoals liefde, schoonheid, vrijheid etc. Maar deze woorden zeggen eigenlijk niet zoveel. Iedereen heeft zijn eigen ervaring en beeld bij deze woorden.

Gebruik daarom woorden die geen onduidelijkheden veroorzaken, maar voor iedereen duidelijk zijn. Als je over rood praat denkt iedereen aan voorwerpen en producten die een rode kleur heeft. Als je zegt de kleur van bloemen kunnen ze ook aan wit of geel denken.

Abstracte woorden worden ook sneller vergeten dan concrete woorden. Concrete woorden zet de lezer ook aan het denken.

5. Wees uniek

Blijf van de clichés weg. Kreten zoals zo groen als gras, liefde is blind etc. Mensen willen iets nieuw lezen, wat ze nog niet eerder gelezen of gezien hebben. Probeer er voor te zorgen dat het gedicht langzaam wordt gelezen en dat ze bij elke zin even nadenken. Bij clichés lezen ze snel door naar de volgende regel zonder erbij na te denken. Kortom bedenk iets unieks, origineels waarbij de lezer aan het denken wordt gezet.

6. Rijmen hoeft niet.

Zoals je al gelezen hebt in de rijmschema’s is rijmen niet nodig. Een goed rijmend gedicht loopt vaak prettig als je het leest of voor wordt gelezen. Maar dit is tegenwoordig niet meer verplicht. Af en toe niet rijmen zorgt voor een verrassing. Zorg wel dat het geen afbreuk doet aan de inhoud van je gedicht en dat het een verhaal wordt.

7. Overdrijf / gebruik je verbeelding.

De lezer moet het voelen als jij over geurend rozen praat moet de lezer de geur ruiken. Als het een spannend gedicht is moet er kippenvel te voorschijn komen.

De gedichten moeten alle zintuigen aanspreken en tot leven komen. Omschrijf daarom de woorden goed. Je hebt het vast wel eens mee gemaakt als jij een verhaal leest of een gedicht dat jij het beeld krijgt wat er is gebeurt of het juist voelt. Dit moet jij ook gaan creëren in jouw gedichten.

8. Rijm voorzichtig

Bij veel Nederlandse nummers zie je al ver van te voren waar het rijmen heen gaat. Zorg daarom ook voor een afwisseling dit kun je al doen door een andere rijmschema te kiezen of een aantal woorden niet te laten rijmen.

Kies ook niet de hele tijd voor de logische rijmwoorden. Je kunt in plaats van rijmen kiezen voor alliteraties of voor een combinatie.

Vind je het lastig om de juiste rijmwoorden te vinden kies dan voor een rijm woordenboek. Hier staan naast de standaard woorden ook vaak leuke verfrissende mogelijkheden tussen waar je soms zelf niet aan denkt.

Hieronder vind je een aantal zeer goede rijmboeken.

9. Blijf schrijven aan je gedicht.

Als je jouw eerste versie van jouw gedicht af hebt ben je eigenlijk nog niet klaar. De basis (het geraamte) staat maar nu wordt het tijd om het gedicht perfect te maken. Wist je dat succesvolle gedichten soms wel 10 versies hebben gehad?

Als je gedicht klaar is laat deze even liggen en kijk een paar dagen later weer naar je gedicht. Vraag je dan af of het gedicht helemaal duidelijk is en of je alles snapt als je het gedicht de eerste keer zou lezen.

Moeten er details weg of juist aangevuld worden? Wees kritisch op jouw eigen gedicht en vraag eventueel andere ook kritisch te zijn bij een beoordeling.


Sinterklaas gedichten

De meesten mensen komen aan het dichten met Sinterklaas. Een surprise en cadeau mag en kan niet zonder gedicht.

Niet alleen de avond van het sinterklaas feest is een succes vaak zijn de vanavond dat de lootjes getrokken wordt minstens zo gezellig en spannend. Als jij een lootje getrokken hebt met een naam hou het geheim. Dit geld ook bij verengingen en op school.

Een sinterklaas gedicht hoeft niet ingewikkeld te zijn mag een makkelijk vorm van rijm hebben. probeer er wel verrassing en humor in te brengen dit hoort namelijk bij de sinterklaas gedichten. Een sinterklaas gedicht moet uiteraard wel netjes en leuk blijven maar mag wel een beetje schuren.

De minpunten van een persoon mogelijk wel in het gedicht en een beetje overdrijven mag ook. Maak het gedicht niet te ingewikkeld het moet voorgelezen worden. Zorg voor korte zinnen zonder moeilijke woorden.

Heb je ook na al deze tips nog moeite met een gedicht te maken op het internet zijn er veel hulpmiddelen te vinden die jouw kan helpen met een gedicht.

Bijvoorbeeld de sinterklaasgedichten generator van Sinterklaas.fm en sinterklaasgedichtenmaken.nl

BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten