Hoe kun je een e-book lezen en op je Ipad of Iphone zetten?
Welkom en bedankt voor je bezoek aan de blog over e-books lezen en op je Ipad en Iphone zetten. De Iphone en Ipad zijn gebruiksvriendelijk, maar soms is het even puzzelen of uitzoeken hoe iets werkt. Nu is het lezen en e-books op je Apple apparaten zetten niet zo lastig, maar je moet het even weten.
In deze blog vertel ik alles over de iphone en Ipad betreft het e-book wat je moet weten, zodat je aan het eind van de blog weet hoe je een e-book op je Iphone en Ipad zet en hoe je e-books kunt lezen op je Apple apparaten.
Wat zijn e-books?
Een E-book (ook E-boek genoemd) is een digitaal document die je kunt bekijken op een e-reader en op beeldschermen van een computer, laptop, telefoon, tablet etc. Het kunnen teksten en boeken zijn die ook verschenen zijn als fysieke boeken, maar ook alleen uitgebracht zijn als e-book. E-books zijn voor de rest te vergelijken met de fysieke boeken en hebben ook een hoofdstukindeling, teksten en afbeeldingen.
De bekendste e-book en tevens de meest gebruikte formaten zijn de PDF, en de ePub, sommige e-readers / apps / winkels hebben hun eigen format. E-pub e-books hebben een voordeel ten opzichte van de PDF boeken. De opmaak van de E-pub wordt aangepast aan het schermformaat en het gekozen lettertype. Dit kan wel inhouden dat het boek veel meer of juist minder pagina’s gaat tellen. Een groter lettertype leest makkelijk weg, maar je krijgt dan wel meer pagina’s. De PDF past zich niet aan waardoor het op kleinere schermen soms moeilijker te lezen is en dat je veel moet scrollen.
Steeds meer e-books hebben een DRM, in het volgende hoofdstuk leg ik uit wat een DRM is.
Wat is DRM?
Digital rights management, afgekort is het DRM. In het Nederlands wordt het ook wel digitale rechtenbeheer genoemd, er worden verschillende technieken gebruikt om rechten van makers of uitgevers digitaal te beheren.
Uitgevers maken vaak gebruik van een kopieerbeveiliging, de laatste tijd wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van digitale watermerken. Met een digitaal watermerk kun je probleemloos het boek kopiëren en/of uitwisselen. Via het digitale watermerk kan er altijd achterhaald worden wie de oorspronkelijke eigenaar is van het boek. Het uitlenen van het boek is geen probleem. Het verspreiden wat niet mag, zou op deze manier minder snel gebeuren omdat je makkelijk traceerbaar bent.
Per uitgever is het verschillend hoe streng ze DRM gebruiken. Vaak wordt er gekozen voor Adobe DRM. Apple en Amazon hebben zelf een kopieerbeveiliging ontwikkeld. Bij Apple en Amazon gaat het om een ePub-bestand met een extra beveiligingslaag. Het kan ook zijn dat je op een maximum aantal apparaten het boek kunt lezen. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat het boek op een grote schaal verspreid wordt.
Met welke apps kun je e-books lezen?
In de Applestore kun je verschillende apps downloaden waarop je e-books kunt gaan lezen. Veel winkels hebben een eigen app. Deze winkels en aanbieders hebben een eigen e-book formaat. Hierdoor kun je het boek alleen op bepaalde apparaten of in bepaalde apps lezen.
De meeste apps zijn gekoppeld aan een winkel. Bij verschillende apps kun je gekochte e-books downloaden verder op in de blog gaan we daar alles over uitleggen.
Welke e-book winkels heb je?
Het aanbod van E-book winkels met een eigen app of gekoppeld aan een app is groot. Je hebt de Apple e-book app, maar ook vele andere bedrijven bieden een app en mogelijkheden aan om de boeken erop te lezen. Naast winkels, heb je ook een mogelijkheid om e-books te lezen via de Nederlandse Bibliotheken. Je kunt bij veel bedrijven losse e-books kopen, maar er is bij vele aanbieders ook een mogelijkheid om een abonnement te nemen. De abonnementen verschillen nog wel eens van een aantal boeken tot onbeperkt.
Hieronder heb ik een overzicht van de bekendste en grootste aanbieders van e-books. Naast de aanbieder geef ik ook aan of je de boeken los kunt kopen zonder verplichtingen of via een abonnement.
- Apple Bookstore (losse verkoop van e-books)
- Amazon Kindle (losse verkoop)
- Bol.com Kobo plus (losse verkoop en een abonnementsvorm)
- Ebook.nl (losse verkoop)
- Storytel (abonnementsvorm, het grootste aanbod bestaat uit luisterboeken)
- Bruna (verkoop van losse boeken is sinds kort gestopt met de abonnementsvorm)
- Nederlandse Bibliotheek (goedkoop abonnement, maar wel een beperkt aantal boeken per 3 weken)
- Bookspot (je kunt de boeken per stuk kopen en bij bookspot zijn er ook abonnementen)
Het aanbod kan per aanbieder wel verschillen, ook de prijzen kunnen divers zijn, dit geld vooral voor abonnementen en boeken die niet een vaste verkoopprijs hebben. Het is vaak een kwestie van eigen wensen welke aanbieder je gebruikt en het prettigste vind. Zelf gebruik ik Kobo Plus en Storytel het meeste.
Hoe kun je e-books downloaden en op je apparaat zetten?
Je kunt het jezelf lastig maken door de boeken met een omweg via je desktop je op je Apple apparaat te zetten. Gelukkig kan het ook makkelijker. Je kunt namelijk via de ibooks-app van Apple rechtstreeks je boeken op je iPad of iPhone zetten. Dit kun je gewoon via je browser doen, safari bijvoorbeeld. Als je op de website een e-book tegen komt dat een e-pub bestand of PDF zonder DRM tegenkomt kunt je deze via je (deel)menu in het scherm meteen naar je boeken-app doorsturen.
Het boek wordt dan opgeslagen in jouw boeken bibliotheek. Als je icloud gebruikt en ook de boeken geselecteerd hebt kun je het boek ook meteen op de andere apparaten bekijken die gekoppeld zijn.
Het kan ook wezen dat je boeken via je e-mail ontvangt als bijlagen. Deze kun je vervolgens openen in de ibooks-app. Meestal gaat dit automatisch, anders kun je altijd nog kiezen om deze te openen in de iBook app.
Als je de boeken in je app hebt gezet kun je ze gaan lezen.