Hoe kun je het beste je (school)boeken kaften? Tips en ideeën!

Wie heeft er geen hekel aan om boeken te kaften? Een tijdrovende klus die ook nog eens erg saai is, hoe kan het leuk gemaakt worden? Hoe moet je eigenlijk een boek kaften? Waarom kaften we eigenlijk? Ben je benieuwd naar de antwoorden van deze en nog meer vragen? Dan ben je op de goede pagina gekomen. Hier vertel ik je alles over het kaften van boeken en niet onbelangrijk hoe kun je het beste je boek kaften?

Waarom kaften we boeken?

Boeken worden gekaft ter bescherming. Door je boeken te kaften verlaag je het risico op beschadigingen. De boeken die voornamelijk gekaft worden zijn schoolboeken. Uiteraard kunnen ook andere boeken beschermd worden met een kaft. Dit gebeurt geregeld bij verzamelaars van (strip)boeken. Waarom schoolboeken worden gekaft is om de bescherming, vooral als het om huurboeken gaat. Die wil je aan het eind van het jaar weer in goede staat inleveren om je borg terug te krijgen of om een boete te voorkomen. \

Ook gekochte schoolboeken worden gekaft. Zodat deze ook niet beschadigd raken en nog goed verkocht kunnen worden aan het einde van je opleiding of schooljaar. Studieboeken zijn doorgaans goed te verkopen. Veel studenten zijn op zoek naar goedkope studieboeken, omdat de boeken een behoorlijke kostenpost kunnen zijn.


Welke soorten kaft papier zijn er te koop?

Kaftpapier heb je in vele soorten en uitvoeringen. Denk aan de simpele kleuren, maar er is ook kaftpapier te koop met printen, figuren, vrolijke kleuren.

Er zijn ook alternatieven voor het normale kaftpapier zo heb je naast het papier ook kaftfolie. Dit is zelfklevend en goed verwijderbaar. Kaftfolie heeft wel een aantal voordelen het is beschermend ook tegen vocht, het is doorgaans sterker dan kaftpapier, het is doorzichtig dus het boek is goed zichtbaar je hoeft niet met labels te werken. Ook is de folie bij het aanbrengen makkelijk te corrigeren.

Als laatste optie heb je nog rekbare boekkaften. Ook deze kaften hebben een groot aantal voordelen. De rekbare boekkaften zijn in de meeste gevallen van textiel gemaakt. Dit heeft als voordeel dat je ze kunt uitwassen en herbruikbaar. Het aanbrengen gaat ook een stuk eenvoudiger en sneller. Je vouwt in een paar seconden de kaft om de boeken heen. Het nadeel is wel dat de juiste maat kaft nodig hebt. Uiteraard zijn de rekbare kaften ook in verschillende kleuren en dessins leverbaar.


Hoe kun je het beste kaften?

Als je voor kaftpapier of kaftfolie kiest dan kun je het helaas niet voorkomen dat je moet gaan kaften, gelukkig is het eenvoudiger dan je misschien in eerste instantie zou verwachten. Om je te helpen (nee ik kom je niet fysiek helpen) heb ik de handleiding voor je toegevoegd aan deze blog.

Voordat ik met de handleiding begin vertel ik eerst welk benodigheden je nodig zult hebben. Misschien is het handig deze eerst klaar te leggen.

  • Kaftpapier of Kaftfolie
  • Labels (schooletiketten)
  • Schaar
  • Uiteraard je boeken
  • Eventueel Plakband (bij de folie is dit niet nodig dit is zelfklevend)
  • Pen (indien je met labels werkt dit is ook niet nodig bij de folie)

De stap voor stap handleiding / instructies.

  1. Knip het papier op maat: Leg je boek open gevouwen op het kaftpapier of folie. Zorg voordat je gaat knippen dat je ongeveer 5 centimeter aan ieder kant overhoudt. Knip nu het papier op maat.
  2. Randen Vouwen: Vouw nu de randen van het kaftpapier of folie aan de linker- en rechterkant om het boek heen. Klap (vouw) nu het boek voorzichtig dicht met het kaftpapier er omheen. Knip bij de rug van het boek een schuine inkeping tot aan de boekrand. Vouw het boek nu weer open, en vouw hierna de inkepingen bij de rug van het boek naar binnen.
  3. Flappen omvouwen: Vouw de hoeken van de flappen om en vouw de flappen vervolgens naar binnen. Plak de flappen vast met het plakband. Bij de zelfklevende folie hoeft die niet maar je kun het wel doen voor de versteviging. Plak je plakbank niet aan de binnen van het boek, maar plak enkel en alleen op het kaftpapier.
  4. Labels plakken: Als laatste kun je er voor kiezen om labels op je boeken te gaan plakken zodat je ze makkelijk herkent. Dit is een optie en hoeft uiteraard niet je kunt er ook voor kiezen om een andere versiering of stickers te gaan plakken. Bij folie is dit voor de herkenning niet nodig je kunt de titel van het boek zien omdat folie doorzichtig is.

Tip voor het versieren van je kaft kun je een thema gaan bedenken. Bijvoorbeeld bij aardrijkskundeboek een wereldkaart op de kaft te plakken. Bij Nederlands typische Nederlandse producten of elementen denk hierbij aan kaas of een molen, etc.


Hoe kun je het kaften van je boeken leuk maken?

Kaften is voor het behoud van je boeken. Dit voorkomt boetes als je de boeken huurt en bij gekochte boeken blijft de waarde hoger. Zodat je nog een leuk bedrag terug krijgt voor je boeken bij verkoop.

Maar hoe maak je het kaften van boeken nu leuk?

Je kunt samen met vrienden/ vriendinnen gaan kaften, dit is een stuk gezelliger dan allen. Uiteraard kun je ook je broertjes en zusjes vragen mee te helpen (als dit van toepassing is) je hebt alleen wel kans dat jij hun ook moet helpen de volgende keer.

Zelf hielp mijn moeder mij met kaften toen dit voor mij nog van toepassing was. Dit deden we samen meestal voor de televisie of de radio stond aan zo had je afleiding en ging het ook nog eens lekker snel. Hoewel de televisie en radio wel heel ouderwets zijn kun je ook kiezen voor je sociale media, streaming dienst, spotify of youtube.

Kantoor en schoolKantoor en school

Vergelijkbare berichten