|

Hoe kun jij het beste je (oude) boeken bewaren? Onmisbare tips!

Boeken zijn een mooi bezit en je kunt er ook nooit genoeg van hebben. Toch komt er een moment dat je moet gaan bedenken hoe jij je boeken gaat bewaren. Dit geldt zowel voor je nieuwe boeken als voor je bijzondere en oude exemplaren. Je wilt namelijk niet dat ze geel worden, vies worden of ezelsoren gaan krijgen.

Op deze pagina lees jij alles over het bewaren het organiseren, schoonmaken en het verzorgen van je boeken, zodat jij vanaf nu ook je boeken op de beste wijze bewaard en de manier die het beste uitkomt voor jouw vandaar dat je meerdere mogelijkheden vind in deze blog.

De beste methodes hoe jij je boeken kunt beschermen en bewaren.

Het laatste wat je wil is dat je boeken, geel worden, beschadigd raken, nat worden, visite krijgen van boekenwurmen etc. Daarom is het beschermen van je boeken en het bewaren erg belangrijk.

Er zijn verschillende manieren en methodes de beste en meeste gebruiken bespreken we hier onder.

Boeken bewaren in plastic bakken

Als je meer boeken hebt dan je in je boekenkast kwijt kunt, kan het opslaan in plastic bakken een zeer goede oplossing zijn. Plastic bakken helpen je boeken te beschermen tegen zonlicht, vocht, knaagdieren en andere omstandigheden. Je kunt de bakken in de meeste gevallen eenvoudig stapelen en zo op een klein oppervlakte veel boeken kwijt.

Het beste kun je de boeken bewaren op een koele plek, nog belangrijker is dat de temperatuur consistent is. Zolders en garages zijn geschikte plekken. Maar ook onder het bed, achter in een grote kast zijn ook goede alternatieven. Als je veel boeken hebt en weinig plek kun je ook kiezen voor een opslagruimte. Tegenwoordig heeft elke stad en veel dorpen wel een bedrijf die opslagruimtes aanbied.

Het nadeel van bakken / kisten met boeken zijn dat ze erg zwaar kunnen worden, vooral als je er veel boeken in pakt. Het beste kun je niet te grote bakken / kisten gebruiken.

Dozen kunnen ook een optie zijn, niet alle dozen, zoals bananen dozen (die veel gebruikt worden) zijn dicht, ongedierte kan hier makkelijk door. Ook is het niet waterbestendig. De dozen scheuren doorgaans ook sneller dan dat de bakken of kisten kapot gaan.

Boekenkasten

Boekenkasten zijn gemaakt om boeken te bewaren, afhankelijk van de grootte van de boekenkast kun je doorgaans veel boeken kwijt in een boekenkast. Als je de boeken rechtop zet met de titel naar voren kun je ook eenvoudig een boek uitzoeken en vinden.

Zorg er wel voor dat de boekenkast niet tegen een vochtige muur zet en dat je boekenkast niet in de volle zon staat, hierdoor verkleuren de boeken snel. Ook is de temperatuur van de kamer belangrijk, niet te vochtig of te warm.

Hieronder een paar bijzondere boekenkasten van Bol.com

Hoe kun je boeken beste bewaren?

Je kunt de boeken het beste bewaren door ze rechtop te zetten of plat neer te leggen. Boeken zijn gemaakt om recht op te zetten en kunnen dus op deze manier ook zeer goed op deze manier bewaard worden.

Bewaar nooit boeken met de binding of de ruggen na boven. De binding / kaft kan zo eenvoudig beschadigd raken en kan zelfs op de lange termijn gaan breken. De levensduur van het boek is veel korter. Ook kunnen de bladzijdes beschadigen en ezelsoren ontstaan.

Zorg ook altijd dat er nooit te veel gewicht op de boeken komt en als je ze in dozen, bakken of kisten pakt dat de volgende doos, kist of bak niet op de boeken leunt.

Boeken beschermen tegen boekenwurmen

Bepaalde soorten lijm, papier en boekenbinding zijn een lekkernij voor bepaalde diertjes zoals kakkerlakken, kevers, zilvervisjes en andere insecten.

Over het algemeen hoef jij je geen tot weinig zorgen te maken over de boekenwurmen. Als jij de boeken goed bewaard, bijvoorbeeld in kisten of bakken dan ben je al goed beschermd. Voorkom broodkruimels en andere lekkernijen in de buurt van je boeken, want de insecten zijn hier ook gek op.

Mocht je al last hebben van de boekenwurmen kun je het beste de boeken plaatsen in een plastic zak en deze voor een aantal uur in de vriezer plaatsen. Na het koude avontuur het boek goed schoonmaken.

Kaften en hoezen

Wil jij helemaal geen risico lopen op boekenwurmen, licht, vocht, etc. kan kun je ook kiezen voor plastic hoezen of de boeken te gaan kaften. Dit kan uiteraard met speciaal kaftpapier, maar ook met plastic. Tegenwoordig heb je ook rekbare kaften voor je boeken. Dit werkt een stuk eenvoudiger en beschermt je boeken ook nog eens erg goed.

Naast plastic hoezen kun je ook voor plastic zakjes kiezen. Dit zie je ook veel bij stripboek verzamelaars.

Hieronder een paar voorbeelden.

Hoe kun je het beste documenten bewaren en opbergen?

Boeken kun je wel goed in plastic hoezen bewaren, dit geldt niet voor papierdocumenten. Deze zijn gevoelig voor de weekmakers die in de plastic hoezen kunnen zitten. Ook kartonnen mappen en dozijn zijn geen goede hoezen voor documenten. Je hebt dan te maken met zuren of lignine (houtslijp).

Verwijder ook altijd nietjes en paperclips naast beschadigingen aan het papier kunnen deze ook gaan roesten en het papier aantasten.

Kies voor speciale documenten mappen met vervaardigde materialen die je documenten niet beschadigen.

Hieronder een aantal voorbeelden:

Ga met oude boeken voorzichtig en zorgvuldig om

Oude boeken zijn helaas een stuk kwetsbaarder dan nieuwe boeken. Gebruik nooit kracht om het boek te openen als deze niet vanzelf openvalt. Bij oude boeken is het aan te raden om 2 opgerolde theedoeken te gebruiken en deze onder het open geslagen boek te leggen voor de bescherming van het boek. Klap eerst het boek in het midden open en ga dan pas naar de gewenste pagina toe.

Trek het boek ook niet aan de kaft uit de boekenkast of kist. Pak het boek goed stevig vast en trek en duw het boek voorzichtig los, zo is de kans op beschadigingen het kleinst.

Wat kan ik het beste met mijn oude boeken doen als ik ze niet meer wil bewaren?

Voor deze vraag heb ik al eens een blog gemaakt wat je het beste kunt doen met je tweedehands boeken. Boeken van waarde kun je uiteraard het beste verkopen. Je kunt ze aan een antiquair aanbieden, jongere boeken kun je ook verkopen op het internet, rommelmarkten en boekenmarkten. Tegenwoordig zie je ook veel bieb’s bij mensen in de tuin, hier kun je ook boeken ruilen.

BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten