De Keer op Keer spellen! Speluitleg, Scoreblokken, Tips om te winnen etc.

Keer op Keer is één van de populairste dobbelspellen van dit moment. De spelregels zijn simpel en snel aan te leren. Ondanks het simpele spel, is het een zeer leuk en snel spel. Je kunt het spel spelen in je eentje, maar ook met z´n zessen.

Inmiddels zijn er 3 versies van Keer op Keer op de markt en verschillende scoreblokken. De versies en de scoreblokken worden op de pagina uitgebreid beschreven. Ook vind je hier tips hoe je het spel kunt winnen, de speluitleg en een uitgebreide review van de spellen. Dit allemaal om je een goed beeld te geven.

De Keer op Keer versie + Speluitleg

Keer op keer is een dobbel en puzzelspel ontworpen door Inka & Markus Brand en wordt uitgegeven door 999 games. Het basisspel ook wel versie 1 genoemd is al sinds 2016 op de markt en anno 2022 nog steeds populair. Inmiddels zijn er ook wel uitbreidingen bij gekomen die zorgen er voor dat het spel en de spellen ook extra leuk blijven. Denk hierbij aan de kinderversie voor de jongere spelers en Keer op Keer 2. Maar ook de scoreblokken met verschillende niveau´s zijn een leuke uitbreiding.

Hieronder worden de 3 versies uitgebreid besproken en ook de korte speluitleg heb ik toegevoegd om je een goed beeld te geven. De link van Bol.com geeft nog extra informatie zoals de waardering en de recensies van de spelers.

Keer op Keer

Keer op Keer is een dobbelspel voor 1 tot 6 personen geschikt voor spelers vanaf 8 jaar, het solo spel is leuk om te spelen, maar is wel iets aangepast ten opzichte van het spelen met 2 spelers of meer. Met het solo spel je met 4 dobbelstenen, met meerder spelers met 6 dobbelstenen.

Op de witte dobbelstenen staan kruisjes in de kleur rood, geel, groen, blauw en oranje. De zwarte dobbelstenen hebben de getallen 1 t/m 5 en een vraagteken. Bij het solo spel speel je met 2 witte en 2 zwarte dobbelstenen. Na het gooien kies je één kleur en één getal (de vraagteken is een joker). Deze streep je weg op het scoreblok.

Je begint altijd in de middelste rij. Kies je bijvoorbeeld een 2 en het rode kruis. Dan mag je 2 rode blokjes afstrepen die aan elkaar grenzen. Een van de rode blokjes moet in de middelste rij zitten. De andere mag je er links of recht naast leggen. De blokjes die je later afgestreept moet weer grenzen aan de blokjes die je al hebt afgestreept.

Het solo spel duurt 30 rondes, na 30 rondes tel je jouw score op deze manier probeer je steeds een hogere score te krijgen. Bij 2 of meer spelers speel je dus met 6 dobbelstenen en eindigt het spel wanneer iemand 2 kleuren helemaal vol heeft. De speler met de meeste punten heeft gewonnen.

Je scoort punten door de verticalen lijnen te vullen, door één kleur volledig weg te strepen, sterren weg te strepen (anders krijg je strafpunten) en door geen jokers te gebruiken (als je jokers over houdt krijg je per joker 1 punt extra).


Keer op Keer 2 

Keer op Keer 2 is een vervolg op het populaire en verslavende dobbelspel. De regels zijn in de basis hetzelfde als bij het basisspel. Je gooit nu niet met 6 dobbelstenen bij 2 spelers of meer maar met 7. Een extra dobbelstenen, dit is een actie dobbelsteen met een bom, een hart en andere afbeeldingen. Elke afbeelding is een andere actie bijvoorbeeld extra punten bij het voltooide kolom, of kruis 4 vakjes op je kaart aan, etc.

De horizontale lijnen leveren nu ook extra punten op als je de hele lijn gevuld hebt. Voor de rest zijn er niet veel verschillen ten opzichte van het eerste Keer op Keer spel. Met deze versie kun je wel makkelijker meer punten halen.


Keer op Keer Kids

Drukte in de dierentuin! Er zijn vandaag zoveel bezoekers dat de spelers de verzorgers moeten helpen met het voederen van de dieren. De spelers hebben als opdracht gekregen te helpen met het voederen door met hun dobbelstenen de juiste kleuren te dobbelen om daarmee de dierenverblijven op hun speelvel zo snel mogelijk aan te kruisen en waardevolle punten te scoren.

Wie het betreffende dierenverblijf als eerste vol heeft, scoort de meeste punten. Kleurrijk, vrolijk en snel dobbelspel waarbij iedereen tegelijk speelt. Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar en voor alle kinderen met weinig geduld. Geschikt voor 2 of meer spelers.


Scoreblokken

Bij het eerste Keer op Keer spel heb je in totaal 7 verschillende scoreblokken. De 7 verschillende blokken hebben allemaal een eigen moeilijkheidsgraad. De standaard mee geleverde score blok wordt gezien als level 1. De level 1 scoreblokken zijn los te koop maar ook de andere moeilijksheid graden zijn te koop. Je koopt dan per 3 moeilijkheidsgraden De scoreblokken voor level 2,3 en 4 en de scoreblokken voor level 5, 6 en 7.

Voor de kids keer op keer en Keer op Keer 2 zijn alleen de standaard scoreblokken te koop. Hieronder vind je de scoreblokken.

In de app is er ook een Keer op Keer App. Bij deze app heb je een aantal scoreblokken voor standaard keer op keer spel. Je hebt verschillende levels, je verbruikt zo geen scoreblok blaadjes en de score is ook gelijk zichtbaar. Zelf gebruik ik deze bij solo spellen met meerdere spelers vind k de apps niet zo leuk spelen.

Scoreblokken Keer op Keer drie stuks Level 1 

Extra aanvullende scoreblokken voor fanatieke Keer op Keer-spelers. In de doos zitten drie blokken van ”Level 1” die identiek zijn aan die in het basisspel.


Scoreblokken Keer op Keer drie stuks Level 2, 3 en 4

Drie scoreblokken voor de fanatieke Keer op Keer spelers met drie verschillende levels voor nog meer uitdagingen!


Scoreblokken Keer op Keer drie stuks Level 5, 6 en 7

Drie scoreblokken voor de fanatieke spelers met drie verschillende levels voor nog meer uitdagingen!


Scoreblokken Keer op Keer 2 drie stuks Level 1

Zoveel Keer op Keer 2 gespeeld dat je scoreblok bijna leeg is? Geen nood, met deze extra scoreblokken kun je weer een tijd vooruit!


Scoreblokken Keer op Keer Kids

Zijn de kids zo fan van het spel, dat de scorevellen keer op keer opraken? Geen probleem! Met deze twee nieuwe scoreblokken voor Keer Op Keer Kids kunnen jullie voorlopig weer vooruit!


Tips om Keer op Keer te winnen

Je wint het spel als je de hoogste score hebt gehaald. Je kunt op verschillende manieren punten scoren of zorgen dat je geen of zo min mogelijk strafpunten krijgt (de sterretjes op je speelkaart).

Hieronder vind je een aantal tips die jou kan helpen bij een hoge score en de mogelijke winst. De meeste tips zijn voor alle versies van Keer op Keer en te gebruiken bij alle levels. Als de tip voor een bepaald level is of voor een bepaalde versie wordt dit duidelijk aan gegeven.

Snel richting buitenkant

De meeste punten liggen aan de zijkanten van je score blok. De kolommen A en O zijn 5 punten waard en de kolommen er voor 3 punten. Terwijl H de startlijn maar 1 punt waard is. Daarom kan het verstandig zijn om zo snel mogelijk na 1 van de zijkanten te gaan.

Houd zoveel mogelijk opties open.

Je wilt elke beurt graag een kruisje zetten, en het liefst zoveel mogelijk. Het is aantrekkelijk in het begin de grote getallen te kiezen zoals de 4 en de 5. Hiermee loop je wel een risico dat je verder op in het spel geen 4 en 5 vakjes meer kunt invullen, waardoor je moet passen of een joker in moet zetten.

Kies voor vakjes waardoor je meer mogelijkheden krijgt.

Als je kunt kiezen wel vakjes je kan invullen, kijk dan ook na de mogelijkheden die jij vrij maakt bij het invullen van de vakjes. Als jij een vakje in kunt vullen die de volgende beurt meer mogelijkheden geeft kan dit aantrekkelijk zijn. Dit bied je de volgende beurten meer opties waardoor de kans kleiner is dat je moet passen of een joker in moet zetten.

Focus (eerst) op één zijde

Spreiden is goed dit geeft je vaak meer mogelijkheden. Maar je scoort pas punten bij het vol maken van kolommen. Hiervoor moet je verschillende vakjes vullen. Als jij veel punten wil scoren kun jij je het beste eerst focussen op één zijde. Als je geen mogelijkheden meer hebt kun je langzaam beginnen aan de andere kant er naar toe werken.

Vul zo snel mogelijk kolommen en kleuren.

Als je als eerst een kolom vult krijg je de volle buit punten, die geldt ook voor de kleuren. Als jij als tweede of derde de kolom of kleur in vult krijg je minder punten.

Kijk welke kant je het snelste kan vullen.

Bij Keer op Keer standaard versie level 1 kun je de rechter kant sneller vullen dan de linker kant. Je hebt minimaal 15 worpen nodig voor de rechterkant en 19 voor de linkerkant. Dit is bij elke level verschillend. Veel vakjes met lage cijfers betekend dat je vaker moet gooien om alle vakjes te vullen.

Joker gebruiken of niet.

Een joker gebruiken kost je 1 punt. Dit kan een reden zijn om geen joker te gebruiken. Toch kan het verstandig zijn om jokers te gebruiken. Bijvoorbeeld om je extra mogelijkheden te geven, het spel te eindigen of punten te pakken. Punten pakken wordt extra aantrekkelijk als je als eerst de punten kan pakken.

Eindig niet zomaar het spel

Als je 2 kleuren vol hebt wil niet zeggen dat je ook gaat winnen. Houdt tijdens het spelen altijd je tegenspelers in de gaten zodat je de exacte punten of ongeveer de punten weet die je tegenstander heeft. Als je minder punten heb kun je nog beter even doorspelen i.p.v. het spel te eindigen.

Passen

Je mag passen, dit hoeft uiteraard niet mag kan wel verstandig zijn. Als het ongunstig uit komt kan passen verstandig zijn. Als je de vakjes moet gaan scheiden en je extra beurten nodig hebt om de vakjes nog te kunnen vullen is het verstandig te passen. kun je op een normale manier vakjes kunt aan kruizen moet je dat zeker doen, elk afgestreept vakje is en vakje dichterbij de overwinning.

Tip keer op keer 2: maak gebruik van de speciale dobbelsteen.

De speciale dobbelsteen kan je veel gemak opleveren, het hartje kan je veel extra bonuspunten opleveren. Als je de mogelijkheid om een hartje te gaan gebruiken zou ik dit zeker in het begin van het spel gaan doen.

Tip keer op keer 2: vergeet de horizontale rijen niet.

Voor de horizontale lijnen moet je wel meer spreiden maar dit kan zeker aantrekkelijk zijn. Als je als eerste de rij vult krijg je extra punten. Dit kan net het verschil maken als de punten worden geteld om te kijken wie de winnaar is.

Review Keer op Keer (wat er zo leuk aan is).

De eerste keer dat ik Keer op Keer speelde is al een tijdje geleden, maar het spel wordt nog steeds wekelijks gespeeld. Ik speel het spel solo als met mijn vrouw en / of met onze dochter. Het spel is leuk zowel solo als met meerdere spelers. Dat je solo kan spelen is een groot voordeel, en het solo spel blijft ook leuk omdat je graag je high score wil verbeteren.

Persoonlijk vind ik de eerste versie de leukste, Keer op Keer 2 geeft je wel meer mogelijkheden en je kunt ook meer punten halen. Het halen van de punten is ook makkelijker, zowel voor jou als voor jouw tegenstander. Ik vind de simpelheid van de standard versie juist zo leuk. Het is een makkelijk spelletje waar je niet te veel bij hoeft na te denken. Bij Keer op Keer 2 moet je op meer zaken letten zoals de extra dobbelsteen en de horizontale lijnen.

De kinderversie is leuk maar wel echt voor de jongere kinderen. Vanaf 6 à 7 kan met de eerste versie al mee gespeeld worden. In het begin hebben ze misschien een beetje hulp nodig maar na een aantal potjes lukt het de meeste kinderen goed. Een groot voordeel van de kinderversie is dat de spelletjes korte duren bij de Keer op Keer volwassen versie kan het voor de kinderen soms net te lang duren.

Vaak is het met dobbelsteen spelletjes dat er geluk bij komt kijken of dat je moet gaan gokken. Door de vele mogelijkheden komt er ook een strategie en een tactiek bij kijken. Uiteraard ben je wel afhankelijk van de dobbelstenen, dus het spel is niet helemaal zonder geluk. Bij de versie Keer op Keer 2 speelt geluk een minder grote rol.

Als je met meerdere spelers speelt kun je de tegenstander ook dwars liggen vooral als je zijn of haar scoreblok in de gaten houdt of onthoud wat er allemaal gebeurd. Dit maakt het spelen met meerder spelers ook leuk, Een ander voordeel is dat je bij je eigen beurt elke keer mag kiezen uit 6 dobbelstenen i.p.v. 4 dobbelstenen zoals in de solo versie. Als je tegenstander gooit moet je na de derde beurt wel uit 4 dobbelstenen kiezen.

Een ander groot pluspunt van het spel is dat geen enkel spel hetzelfde is. Ook je tegenstander heeft nooit dezelfde zetten. vanaf de vier beurt begint het spel pas echt omdat je de eerste 3 beurten allemaal uit de 6 dobbelstenen mag kiezen. Als een speler erg goed is kun je deze ook een moeilijker speelkaart geven. Dit doen wij ook altijd als er kinderen mee doen. Dan pakken de volwassenen een hoger level.

Het spel kan gespeeld worden met maximaal 6 spelers (de volwassen versies) en duurt tussen de 20 à 30 minuten. De solo spellen gaan vaak iets sneller.


Vergelijkbare berichten