|

De 7 beste kookboeken met gerechten uit de Joodse keuken 2024

Bij de Joodse keuken wordt vaak gelijk gedacht aan koosjer eten, maar de Joodse keuken is veel meer dan alleen koosjer eten. Het verwijst naar de wereldwijde kooktradities van het Joodse Volk. De spijswetten zijn een belangrijk gegeven in deze keuken.

Bij de joodse bevolking speelt het eten een belangrijke rol en de vele feest- en treurdagen hebben ook hun eigen gerechten en recepten. Deze recepten en gerechten vind je met vele anderen in de Joodse kookboeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina.

De boeken worden uitgebreid beschreven, naast de boekomschrijving vind je ook een link van Bol.com. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waarderingen en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

KokenKoken

De Joodse keuken

Claudia Roden: de grande dame van de internationale culinaire wereld!

De naam Claudia Roden wordt met eerbied uitgesproken tot in de hoogste gastronomische kringen. Vele chef-koks en historici zijn aan haar schatplichtig. Roden legt mondeling doorgegeven recepten vast, traceert de herkomst ervan, ontrukt gerechten aan de vergetelheid en reconstrueert kooktradities van volkeren rondom de Middellandse Zee – Joden en Arabieren, Spanjaarden en Italianen.

De joodse keuken vertelt de geschiedenis van het joodse volk aan de hand van de joodse keuken. De achthonderd recepten in dit monumentale werk zijn de schatten die Claudia Roden verzamelde uit de diaspora, de verspreiding van de joodse gemeenschappen over de hele wereld. Ze reisde, proefde, keek toe, verzamelde recepten en sprak met koks, marktkooplieden en mensen die de gerechten uit de overlevering kennen. Het resultaat zijn de magnifieke verhalen, anekdotes en recepten in dit boek.

‘Zoals Roden schrijft over eten, is maar weinigen gegeven. Elk gerecht wordt zorgvuldig ingebed in de cultuur waaruit het is voortgekomen, elk recept voorzien van een persoonlijke inleiding plus praktische tips.’ Janneke Vreugdenhil in NRC.NEXT over De Joodse keuken

‘Roden is geweldig, meer dan wie ook heeft zij met respect voor de geschiedenis en de mensen de Arabische keuken op de kaart gezet.’ NRC

‘De boeken van Claudia Roden zijn standaardwerken met zoveel kennis, een rijkdom aan verhalen en prachtige recepten.’ Merijn Tol (kookboekenauteur en delicious.-redacteur)

Claudia Roden is de auteur van vele cultuur-historische kookboeken. Ze had een kookprogramma op de BBC, werd en wordt over de hele wereld uitgenodigd om te spreken over gastronomie en heeft allerlei onderscheidingen gekregen, in Nederland bijvoorbeeld de Prins Claus Prijs (1999) en de Johannes van Dam prijs (2012).


NOSH

‘Prachtig kookboek bomvol smaak.’ Miljuschka Witzenhausen

Jarenlang reisde Esther voor haar werk de hele wereld over en kwam zo in aanraking met de meest verrukkelijke verhalen en recepten uit landen als India, Ghana, Israël, Indonesië en Kameroen. Eenmaal thuis combineerde ze de buitenlandse smaken met de Nederlands-Joodse recepten en eettradities die ze van haar moeder leerde.

Spicy bloemkool met munt en tamarindesaus, Joodse ‘penicilline’ 2.0, zoete baba ganoush met dadels en noten, kugels en kigels voorbij de tradities, de magnifieke matseballen van Esthers moeder en Bashars engelenhaar; nosh viert de diversiteit van de moderne Joodse keuken en dient slechts één doel: de lezer totaal overrompelen met zinnenprikkelende gerechten.

‘Esther kookt met een oog voor het verleden een blik op de toekomst. Haar gerechten verbinden mensen en culturen en maken de wereld mooier, lekkerder!’ Naomi Keff, Boekhandel Duikelman

‘Esther bestiert haar Joodse vega keuken zoals een ander de liefde bedrijft: met passie en gulzigheid.’ Merijn Tol, kookboekenauteur

‘Esther is een van de grootste smullappen die ik ken.’ Jonneke de Zeeuw, Mooncake

‘Het doel van Esthers is om de lezer ’totaal te overrompelen met zinnenprikkelende gerechten’ en de veelzijdigheid van de Joodse keuken te laten zien. […] Wij hebben daar wel vertrouwen in!Het doel van Esthers is om de lezer ’totaal te overrompelen met zinnenprikkelende gerechten’ en de veelzijdigheid van de Joodse keuken te laten zien. […] Wij hebben daar wel vertrouwen in!’ – Foodies


De Joodse keuken

De Joodse keuken is een compleet naslagwerk, waarin zowel geschiedenis als recepten een rol hebben. De boeiende inleiding vertelt alles over het joodse volk, zijn geschiedenis, zijn feesten, en over de kookkunst die in het dagelijks leven zo’n belangrijke rol speelt. Een uitgebreid overzicht van Joodse voedingsmiddelen geeft informatie over de betekenis van de ingrediënten, en over de regels omtrent het gebruik hiervan.

Dit boek bevat meer dan 150 traditionele recepten van de vele diverse Joodse gemeenschappen uit de hele wereld, zoals Oost-Europa, de Verenigde Staten, Noord-Afrika en India. De Californische Marlena Spieler is een auteur van meer dan zeventig kookboeken. Daarnaast is ze columnist en werkt ze voor radio en televisie. Deze herdruk is verschenen in een geheel nieuwe uitvoering met een nieuw ISBN.


Opvallende smaken uit een joodse keuken

De kookstijl van MasterChef-finalist Emma Spitzer is ongecompliceerd, maar haalt het maximale aan smaken uit bescheiden én bijzondere ingrediënten, zonder dat u uren in de keuken hoeft te staan. Haar smeltkroes van inspiratiebronnen omvat Polen, Rusland, joodse recepten van haar moeder, haar eigen reizen door Israël, Egypte, Jordanië en Noord-Afrika, en Algerijnse recepten die haar schoonmoeder met haar heeft gedeeld.

Het uitbundige gebruik van specerijen geeft een extra touch aan al deze vrolijke gerechten die u kunt delen met uw tafelgenoten en die de ziel voeden.


Hoffy’s – dutch

Topgerechten, uit de joodse keuken Het traditionele joodse restaurant Hoffy’s is al meer dan dertig jaar een begrip in de gastronomie. Sinds het veelbesproken bezoek van tv-chef Jeroen Meus aan de broers Hoffman voor zijn televisieserie Goed volk en de passage over de Hoffy’s in Mazzeltov (2017) is het Antwerpse restaurant in heel Vlaanderen en Nederland bekend.

Het jodendom heeft vele tradities en rituelen, ook in de keuken. Het gebruik om koosjer te eten is alom bekend, maar dat bij elk van de vele joodse feesten telkens aparte gerechten horen, is minder wijdverbreid. De religieuze kalender bepaalt welke maaltijd op tafel komt. Zo zijn er de typische visballetjes op de wekelijkse sabbat, latkes of aardappelkoekjes tijdens Chanoeka en de gevulde kool, pepers en aubergines voor het Loofhuttenfeest. Voor dit boek duiken de broers Hoffman in de rijke geschiedenis van de joodse rituele feestmaaltijden en schrijven ze hun familierecepten voor deze gerechten neer, die van generatie op generatie werden overgedragen.

De recepten zijn ingedeeld in zes aparte hoofdstukken. Vijf ervan verwijzen naar joodse feesten: ‘Rosj Hasjana’ (Nieuwjaar), ‘Pesach’ (Pasen), ‘Soekot’ (het Loofhuttenfeest), ‘Chanoeka’ (het Lichtfeest) en de wekelijks terugkerende ‘Sjabbat’ (sabbat). Daarnaast vind je recepten uit de keuken van elke dag in het hoofdstuk ‘Dagelijkse kost’. Met verhelderende teksten van Marijke Libert en sfeervolle foto’s van Piet De Kersgieter.


Memmisj

De Joodse wereldkeuken volgens Jonah Freud

Hoe ziet een seideravond eruit in Australië en wat zetten ze op tafel in Zuid-Afrika? Wat wordt gegeten tijdens de sabbat in Rio, op de Antillen en in Rome? En niet te vergeten: hoe bereiden ze in alle uithoeken van de wereld hun kippensoep?

Met deze belangstelling ben ik gaan kijken naar de Joodse keuken wereldwijd; naar de zes continenten en wat de Joodse bevolking daar eet. Joden leven immers verspreid over de hele wereld, maar veel mensen weten niet dat in landen als Ethiopië, Suriname en Brazilië grote Joodse gemeenschappen leven, met elk hun eigen gerechten.


Minibijbel – Joodse keuken

Een interessante en boeiende inleiding vertelt alles over het joodse volk, zijn geschiedenis, zijn feesten, en over de kookkunst die in het dagelijks leven zo’n belangrijke rol speelt. Een uitgebreid overzicht van de joodse voedingsmiddelen geeft informatie over de betekenis van de ingrediënten, en over de regels omtrent het gebruik hiervan. Dit boek bevat meer dan 150 traditionele recepten van de vele diverse joodse gemeenschappen uit de hele wereld, zoals Oost-Europa, de Verenigde Staten, Noord Afrika en India.


KokenKoken

Vergelijkbare berichten