Pen strepen en inkt verwijderen uit boeken of van papier

Zelf heb ik jaren tweedehands boeken en stripboeken verkocht. De waarde van de boeken daalde snel als er in geschreven was. Gelukkig kwam ik er al vrij snel achter dat er verschillende manieren zijn die je kunt proberen om het inkt van het papier te halen.

Dit kan natuurlijk bij tweedehands boeken, maar het kan ook op ander papier, zoals een oude aantekening, proefwerk etc.

Op deze pagina vertel ik je over de verschillende methodes hoe je inkt kunt verwijderen van papier Dit kan vaak met eenvoudig huishoudelijke producten. De techniek is vaak het belangrijkste en met een beetje oefenen moet het ook jou lukken.

Soms is het niet mogelijk of erg moeilijk om alle inktvlekken te verwijderen, in sommige gevallen kan een combinatie van de verschillende technieken helpen om te zorgen dat je papier weer mooi wit wordt.

De verschillende manieren om inkt te verwijderen van papier.

Hieronder vind je de 3 methodes die kunnen werken als het gaat om pennen strepen / inktvlekken te verwijderen van papier of uit boeken. Welke methode het beste werkt is ook afhankelijk van de inkt en het papier. In sommige gevallen kun je het beste meerdere methodes gebruiken voor een goed resultaat.

Inkt verwijderen met (huishoud)chemicaliën

Aceton

Voor deze methodes kun je gebruik maken van aceton. De meeste soorten nagellakverwijderaars hebben aceton als hoofd bestandsdeel. Je kunt ook nagellakverwijderaar gebruik als je geen pure aceton thuis hebt. Uiteraard wel een nagellakverwijderaar met aceton.

Je hebt maar een kleine hoeveelheid aceton nodig, breng een kleine hoeveelheid aceton aan op een wattenstaafje. Wrijf de wattenstaaf met aceton over de inkt die je wil verwijderen. Aceton werkt het beste bij een gewone balpen inkt en blauw verwijdert makkelijker dan zwarte inkt.

isopropylalcohol (pure alcohol)

Ook voor isopropylalcohol kun je het beste een wattenstaafje gebruiken. Je kunt de alcohol aanbrengen op elk soort papier waarvan je de inkt wil verwijderen. Wil je een groot gedeelte van de pagina inkt vrij maken dan kun je het ook weken in een ondiep bakje met isopropylalcohol.

Week het papier dan ongeveer 5 minuten. Je kunt in principe elk merk isopropylalcohol gebruiken, mits er geen geur of kleurstoffen in de alcohol zit.

Citroensap

Citroensap uit een flesje kun je ook gebruiken voor het verwijderen van inktvlekken op het papier. Dompel je wattenstaafje in het citroensap. Wrijf voorzichtig met het wattenstaafje over de inkt die je wil verwijderen. Zorg er wel voor dat je wattenstaafje goed nat is van de citroensap.

Wees wel voorzichtig met het wrijven, want het zuur lost niet alleen de inktvlek op, maar kan ook het papier oplossen. Kijk uit met dun papier. Stevig en dik papier is beter bestand tegen het zuur tijdens het verwijderingsproces.

Zuiveringszout

Zuiveringszout moet je wel bewerken voor je het kunt gebruiken om er inktvlekken mee van het papier te halen. Meng Zuiveringszout met water om er een dunne pasta van te maken. Je kunt het beste mengen in een schoon glazen kommetje. Gebruik voor het aanbrengen van de pasta een schone wikke katoenen doek.

Dep met de moet het papier waar de inkt op zit die je wil verwijderen. Een andere methode kan zijn met een tandenborstel als de horen nog niet helemaal versleten zijn.

Laat het papier goed drogen. Afspoelen van het papier is niet nodig. Het water gaat verdampen en het zuiveringszout kan van het papier gehaald worden, het valt er zo van af als je het papier gaat draaien.

Met wrijving het inkt van het papier verwijderen.

Een andere methode dan chemische middelen is het gebruik maken van wrijving. Wel moet je hier voor een voorwerp gebruiken. De voorwerpen hebben de meeste mensen wel in huis dus in veel gevallen kun je gelijk aan de slag.

Inkt gum

Je hebt speciale inkt gummen, veel mensen die veel gebruiken maken van potloden en pennen hebben deze gum wel in huis. Blauwe inkt kun je in veel gevallen voor een deel of helemaal verwijderen met de inkt gum. Je hebt ook pennen met een uitwisbare inkt deze bevatten vaak al een gummetje aan de bovenkant.

Wrijf voorzichtig met de gum over de inkt die je wil verwijderen druk niet te hard, ga een aantal keer over de inkt heen om te kijken of het een uitwisbare inkt is en makkelijk op deze manier te verwijderen is.

Als je te hard wrijft kan het papier schuren of beschadigen pas hier wel voor op.

Schuurpapier

Als je schuurpapier wil gebruiken kies dan wel voor een erg fijn schuurpapier met een korrelgrootte die wordt aangegeven door drie cijfers.

Als je het inkt wil verwijderen is het belangrijk dat je erg secuur werkt. Kijk op welke manier het schuren voor jou het beste werkt op een klein schuurblok, of met je vinger of iets anders. Wrijf zeer voorzichtig (zonder te veel druk) met kleine zijdelingse bewegingen over de inkt op het papier wat je wil verwijderen.

Blaas tijdens het wrijven de kleine korreltje, inkt deeltjes of stukjes papier weg. Op deze manier kun je zien of je al vorderingen maakt en als de inkt verwijderd is.

Inktvlekken bedekken.

De laatste methode is het bedekken van de inktvlek. Je verwijderd de inkt niet maar bedekt het, dit gebeurd vaak bij het maken van kleine foutjes. Vroeger werd dit vaak gebruikt bij typemachines.

Correctievloeistof

Correctievloeistof is beter bekend onder de naam Tipp-ex. Je brengt een vloeistof over de inkt heen, als de vloeistof droog is kun je er zelfs overheen schrijven. (wacht even tot het goed droog is voordat je er overheen wilt) Het potje heeft in de de meeste gevallen een kwastje deze gebruik je om de vloeistof aan te brengen.

Als de vloeistof te oud is kan het gaan uitdrogen, klonteren of schiften, gebruik alleen de vloeistif als deze in de juiste consistentie is.

Correctietape

I.p.v. een vloeistof kun je ook een correctietape gebruiken om de inkt te bedekken. De tape werkt in de vele gevallen beter dan de vloeistof. De ene kant van de tape kleeft en plak je op het papier de andere kant kun je over heen schrijven indien dit van toepassing is.

Correctietape is in veel gevallen wit, maar je kunt ze ook in andere kleuren kopen als je andere kleuren papier gebruikt. Correctietape kun je in de meeste gevallen als wel zien als je goed kijkt. Als je een vel papier met correctietape gaat scan of kopiëren en daarna gaat uitprinten is er een kans dat je de tape niet ziet.

Camoufleren

In sommige gevallen kan je de inkt op het papier camoufleren. Je kunt er bijvoorbeeld een papier of sticker over heen plakken als dit niet storend en opvallend is. Een sticker plakt van zich zelf. Papier zou je er op moeten plakken met lijm. Het voordeel van papier is dat je het zo wel precies op maat kan knippen.

Soms kun je de inkt ook verdoezelen door er een versiering of iets anders van te maken, dit is natuurlijk wel erg afhankelijk waar de inkt op terecht is gekomen.

Tips

Hieronder vind je nog een aantal tips en waarschuwingen als het gaat om inkt verwijderen van papier.

  • Als je niet wil dat je inkt van het papier verwijderd kan worden gebruik dan gelpennen. De inkt van gelpennen zijn niet tot nauwelijks te verwijderen, ook niet met de bovenstaande mogelijkheden. Bedekken is vaak de enige methode.
  • Als je een klein gedeelte van de inkt wil verwijderen en je bent bang dat je teveel aanraakt of verwijderd, dek dan het gedeelte af wat je niet wil verwijderen. Een goede manier om de inkt af te dekken zonder de inkt of het papier te beschadigden is met schilderstape. Deze kun je na gebruik ook eenvoudig verwijderen.
  • Als je inkt van bladzijdes wilt verwijderen is het verstandig eerst op een onopvallende plek je methode uit te proberen. Als je methode geen schade oplevert aan het papier en de andere zijde kun je het op een grotere plek of de juist plek gaan proberen.
Kantoor en schoolKantoor en school

Vergelijkbare berichten