De top 7 van de beste schaakklokken voor 2025

Schaken is één van de oudste strategie´s bordspellen. Het spel is eenvoudig te leren maar dan begin het pas, je kunt je met schaken eenvoudig verbeteren door veel te spelen of te gaan leren. Schaken is een denksport dat veel wordt beoefend maar niet aan de grote klok wordt gehangen. Er zijn veel meer mensen die schaken zonder dat je daar weet van hebt. Vraag eens een keer in je kennissen kring en het zou je verbazen.

Een potje schaken is leuk maar als iemand heel lang over elke zet doet kan het vervelend worden. Een klok kan je hier bij helpen. Bij schaken wordt niet een standaard klok gebruikt maar een schaakklok. Met de schaakklok kan je zelf bepalen hoelang jullie over een partij willen doen. Bijvoorbeeld 5 minuten per persoon of juist een uur en meer.

Op deze pagina lees je alles over de schaakklok en de verschillende tussen de mechanische schaakklok en de digitale schaakklok. Ook worden de 7 beste schaakklokken van dit moment uitgebreid beschreven. Deze schaakklok zijn zowel geschikt voor, scholen, verenigingen, en voor thuis.

Hoe werkt een schaakklok

De schaakklok is een klok met 2 uurwerken, waarvan er om de beurt eentje loopt. Voor de wedstrijd begint wordt de klok voor beide spelers ingesteld op en bepaalde tijd. Dit is wat je zelf af hebt gesproken of volgens de wedstrijd / toernooi.

Als de wedstrijd begint, gaat de tijd van de witte schaker lopen. Zodra er gezet is druk de speler op de klok en begint de tijd van de andere speler te lopen. Als de tijd van een speler op is, is de partij afgelopen en heeft degene waarvan de tijd op is verloren, ongeacht de stand op het bord.


De verschillende schaakkloken

Er zijn 2 verschillende soorten schaakklokken de analoge en de digitale schaakklok. Hieronder worden beiden uitgebreid beschreven zowel de voordelen als de nadelen komen aan bod.

De analoge schaakklok

De analoge schaakklok is een klok met 2 wijzerplaten en het lijkt er op dat er 2 normale klokken naast elkaar staan. Maar als je goed kijkt zie je ook een vlaggetje hangen vlak voor de twaalf. Op het moment als de (lange) minutenwijzer voorbij de 11 gaat begint, de minutenwijzer de vlag omhoog te duwen.Op het moment dat de vlag valt is de tijd op en heeft deze speler met de gevallen vlag verloren.

Je hebt de analoge schaakklok in een kunststof en een houten versie. De werking van de klok is met een ronde veer. Je zult de veer ook af en toe moeten opdraaien om te zorgen dat de klok gaat lopen. Voor een lange nieuwe partij is het raadzaam om te checken of er nog spanning op de veer staat of om deze op te draaien.


De digitale schaakklok

De digitale schaakklok heeft 2 display in beeld waarop de tijd staat gemeld, als de tijd langer is dan 20 minuten wordt aal de minuten getoond in het beeld. Staat de klok op 20 minuten of is er nog minder tijd dan worden ook de secondes weergegeven.

Het instellen van de digitale schaakklok gaat met knoppen onder de displays. In de meeste digitale schaakklokken staan de meeste gespeelde tijden al vaak ingesteld en kunnen ook makkelijk geselecteerd worden.

Het voordeel van de digitale schaakklok is dat er verschillende soorten tijden en spelvormen gespeeld kan worden. Verder op de pagina lees je de meeste voorkomende spelvormen op basis van tijd.

Andere voordelen zijn dat je bij de digitale klok dat je deze niet hoort tikken, zoals bij de analoge klok en dat je precies op de seconde weet hoeveel tijd je nog hebt. Dit is bij de analoog niet precies te zien en moet je een inschatting maken.

Belangrijke spelregels die gelden met het spelen van de schaakklok.

Bij het speler met een schaakklok zijn er een aantal regels verbonden, hieronder lees je de regels.

  • Je moet met de hand die een stuk verzet heeft ook de klok indrukken.
  • Je mag alleen de indrukken na je zet en niet voor die tijd.
  • Meestal bepaald de schaker met de zwarte stuken aan welke kant de klok staat. Bij toernooien en teammatches staan alle klokken vaak de zelfde kant op. Zo kan de wedstrijdleider / arbiter snel zien als er allemaal speelt
  • Als de speler zelf niet in staat in om de klok in te drukken kan hier assistentie voor gevraagd worden.

Schaak speeltempo´s

In principe kun je zelf bepalen in welk tempo jullie willen spelen, hieronder die je een aantal van de meest gebruikt speeltempo´s van dit moment. De tijden zijn per speler per partij.

  • Bullet: 1 of 2 minuten. Super snelle partijen erg populair op het internet en een specialisme. Kan zeer goed gespeeld worden met de muis.
  • Blitz: 5 of 10 minuten. Dit tempo wordt ook wel snelschaken genoemd en is populair bij toernooien. Er zijn diverse snelschaak toernooien.
  • Rapid: 15 tot 25 minuten. Deze vorm is populair bij toernooien die een dag duren. Je speelt dan bijvoorbeeld 7 ronde op een dag.
  • Langere tempo’s. Langere tempo’s worden gebruikt bij competities, (weekend)toernooien, en (team)matches. Ook op het internet is deze vorm populair, hier krijg je bijvoorbeeld 1 of 3 dagen de tijd om een zet te doen. Dit is vergelijkbaar met correspondentie schaken. Bij langere tempo´s wordt er vaak ook gebruikt gemaakt van de guillotine of fisher tempo’s.

Guillotine

Dit speel tempo houdt in dat je een x aantal zetten binnen een bepaalde tijd moet doen. Als je dit haalt krijg je nog extra tijd erbij. Een voorbeeld hiervan is dat je 2 uur de tijd krijgt voor 40 zetten en een half uur tijd erbij voor de rest van de match. Bij grootmeestertoernooien zijn er zelfs soms 2 guillontines bijvoorbeeld 2 uur voor 40 zetten en daarna 1 uur voor 20 zetten. Na de 60 zetten krijg je nog half uur extra. In totaal kan een partij dan ook 7 uur duren.

Als er binnen een bepaalde tijd niet een aantal zetten zijn gedaan valt de vlag en is de andere speler de winnaar. Bij digitale klokken kun je dit eenvoudig instellen en gaat dit meestal automatisch anders wordt er vaak en minnetje gezet als de eerste keer de vlag valt. Bij de analoge klok zal je zelf moeten terugdraaien dit doe je op het moment dat de eerste vlag valt. Dan krijgen beide spelers er een half uur bij.

Fisher tempo

Het Fisher tempo is bedacht door de bekende oud schaker en wereldkampioen Bobby Fischer. Het idee is dat je bij elke zet een bepaalde hoeveelheid tijd erbij krijgt. Dit kan 5 secondes, 10 of zelfs 30 secondes zijn. Je hebt dan bijvooreeld een tempo van 2 uur en 30 secondes per zet.

Dit kan uiteraard alleen met een digitale klok en dit is niet mogelijk met een analoge klok. Dus als jij ook volgens het Fisher Tempo wil spelen koop dan een digitale klok.

Het Fisher Tempo wordt ook wel eens gecombineerd met guilotine.

De 7 beste schaakklokken van dit moment.

Nu je mer weet over de schaakklokken, de verschillen en de diverse schaaktempo´s is het tijd voor de 7 beste schaakklokken van dit moment. Je vind in de top 7 van beste schaakklokken zowel digitale als analoge schaakklokken.

Om je een goed beeld te geven van de schaakklokken heb ik naast een uitgebreid beschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. Deze link geeft je extra informatie over de schaakklok. Via de link kun je de schaakklok ook eenvoudig bestellen.

Schaakklok DGT 1001 zwart/wit

De DGT 1001 schaakklok black is een universele schaakklok met name geschikt voor scholen (schoolschaak), schaakverenigingen en voor thuisschakers. Deze nieuwste schaakklok van Digital Game Technologie heeft een kristal helder display, is zeer eenvoudig in gebruik en is zeer aantrekkelijk geprijsd t.o.v. andere digitale schaakklokken.

De DGT 1001 is een eenvoudige schaakklok zonder speciale tijdinstellingen zoals bonus tijd (Fischer enz.) Daarentegen heeft de DGT 1001 een countdown en een up-count functie en heeft 2 grote buttons bovenop waarmee alle functie te bedienen zijn.


Philos schaakklok, Aradora hout mechanisch

Schaken is een van de oudste strategische bordspellen wereldwijd. Het is algemeen geaccepteerd dat het schaakspel 4000 jaar geleden zijn ontstaan kende in landen als Perzië en India. Het moderne schaakspel, zoals we dat heden ten dage kennen, is ongeveer 2000 jaar oud en is ontwikkeld tot een van de meest populaire spellen in de wereld. Schaken is een strategisch spel voor 2 spelers. Ondanks dat het een zeer ingewikkeld en geraffineerd spel is, kan het ook heel veel plezier brengen voor mensen die op een lager niveau willen spelen of simpelweg minder ervaring hebben. Een spel voor iedereen.


Schaakklok DGT Easy Zwart/Wit

De DGT Easy (Black Beyond) is de eerste digitale spel timer die geschikt isvoor iedereen en voor elk spel. Het combineert hoge kwaliteit met absolute eenvoud. Easy klokken zijn praktisch onbreekbaar en zeer geschikt voor kinderen, scholen, schaakclubs en thuisgebruik. Zeer gebruiksvriendelijk, eenvoudig in één keer te resetten, duidelijke grote display en optionele zoemer. Het menu van de digitale timer is in 6 talen.


Schaakklok | Analoog 

Bent u op zoek naar dé beste schaakklok op de markt? Wij hebben een kwalitatieve geweldige schaakklok voor een goedkope prijs. Deze klok is zowel voor volwassen als voor kinderen en voor vrouwen als mannen! Zin in een goede en snelle pot schaken? Bestel dan snel deze schaakklok!

Technische gegevens:

  • Materiaal: Plastic
  • Product breedte: 17 cm
  • Product hoogte: 6 cm
  • Product lengte: 11 cm
  • Gewicht: 270 gram

Schaakklok | Digitaal

Bent u op zoek naar dé beste schaakklok op de markt? Wij hebben een kwalitatieve geweldige schaakklok voor een goedkope prijs. Deze klok is zowel voor volwassen als voor kinderen en voor vrouwen als mannen! Zin in een goede en snelle pot schaken? Bestel dan snel deze schaakklok!

Technische gegevens

  • Materiaal: Rubber
  • Product breedte: 17 cm
  • Product hoogte: 6 cm
  • Product lengte: 11 cm
  • Gewicht: 270 gram
  • Vaatwasser veilig: Ja

DGT 3000

Schaakklok DGT 3000. Deze schaakklok heeft de volgende opties: TIME, Guillotine, Bronstein delay, Fischer, GO, Scrabble, Internet, Zandloper. 18mm cijferdisplay. Officiële FIDE klok. Afmetingen: 155x115x65mm.


Schaakklok Hout – Schaakklok Analoog 

Wil jij je schaakset compleet maken? Dan is deze analoge schaakklok de ideale optie om alles in huis te hebben om serieuze potjes schaken te kunnen spelen! Met de schaakklok kan je de tijd waarmee je speelt eenvoudig instellen. De analoge schaakklok is gemaakt van hout wat een authentieke uitstraling geeft.

De schaakklok

Deze schaakklok is van hoge kwaliteit. Je kan zelf instellen hoeveel minuten per speler hebt, middels de draaiknop aan de achterzijde van de schaakklok. Vervolgens moet de speler, na zijn beurt, op de knop drukken bovenop de schaakklok, zodat de tijd van de andere speler gaat lopen. Door de kleine rode flapper is er geen discussie mogelijk over of de tijd al is overschreden, wat ervoor zorgt dat je met deze schaakklok een professioneel potje schaken kan spelen!

Voordelen

  • Geen batterijen nodig
  • Eenvoudig te gebruiken
  • Zeer geluidsstil
  • Analoge klok wat zorgt voor een authentieke uitstraling
  • Inclusief handleiding

Vergelijkbare berichten