De 10 onmisbare tips voor het maken van de mooiste fotoboeken

Tegenwoordig worden de meeste foto´s digitaal gemaakt, dit kan met een smartphone of een fotocamera. De kwaliteit van de smartphone als het om foto´s maken gaat word steeds beter en zijn zeker goed genoeg om hier een prachtig fotoboek of fotoalbum van te maken. Het voordeel van een smartphone is dat wij deze tegenwoordig altijd bij ons hebben en hierdoor ook altijd mooie foto´s kunnen maken.

Als je prachtige foto´s hebt gemaakt wil je ze ook graag afdrukken, dit kan tegenwoordig zelf, maar ook eenvoudig via het internet of bij diverse winkels en fotografen. Een foto afdruk is mooi, maar een fotoalbum of boek nog veel mooier. Misschien heb je al wel eens een fotoboek online gemaakt? Dit is heel eenvoudig, maar wordt het fotoboek wel zo mooi als je in je gedachten had?

Om je hierbij te helpen heb ik 10 gouden tips voor je om te zorgen dat de fotoboeken die je vanaf nu gaat maken mooi en er goed uit komen te zien. De tips worden uitgebreid beschreven .


Zet alle foto’s in een aparte map en gebruik alleen goede kwaliteit foto´s

Het is handig voordat je een foto album wil gaan maken dat je de foto´s die je eventueel wil gaan gebruiken in een map zet. Geef deze map een toepasselijke naam en dit geldt ook voor de foto´s zodat je alles makkelijk en snel terug kan vinden.

Bekijk de foto´s kritisch en plaats alleen scherpe mooie foto´s van een goede kwaliteit. Gebruik geen onscherpe, te donkere foto´s of foto´s met een drukke achtergrond of wat niet helemaal duidelijk is wat het moet voorstellen of wat het is.

Als je meerdere foto´s of een serie hebt kies dan alleen de goede foto´s die je wilt gaan gebruiken.


Doe inspiratie op

Ook als je al een goed idee hebt kan het verstandig en waardevol zijn om inspiratie op te doen. Pinterest is een goed plek om inspiratie op te doen. Je hebt hier veel voorbeeld van fotoboeken, ook krijg je een goed beeld van de verschillende lay-outs en alle mogelijkheden.


Begin met de cover

Kies voor de cover van het boek je allermooiste foto, een foto die meteen ook iets verteld over de inhoud van het fotoboek. Je kunt er voor kiezen om een tekst te plaatsten op de cover. Kies hiervoor een passende tekst die verteld waar het boek over gaat. Simpel is wel aan te raden als het om de cover gaat, maar als jij iets anders mooier vind moet je hier voor kiezen.

Ik begin eigenlijk altijd met de cover en die hou ik vaak simpel. Ik zoek de mooiste foto uit en zet daar een tekst overheen. Niks mis mee, maar het is ook leuk om verschillende foto’s te gebruiken. Of zet er niet zomaar een tekst overheen, maar maak er echt een mooie titel van.


Zorg voor een aantal vaste indelingen

Als je eenheid wil in je fotoboek kun je het beste kiezen voor een aantal vaste indelingen. Afhankelijk van de hoeveelheid foto´s kun je vaak meerder indelingen kiezen, wissel af met de indelingen dit geeft vaak al een mooie geheel.


Gebruik foto’s over de gehele pagina

Als jij meerdere prachtige foto´s hebt kun je er ook voor kiezen om 1 of een paar foto´s in de spotlight te zetten. Kies er dan voor om de gehele te gebruiken voor 1 foto of maak het nog iets bonter en kiest zelfs voor 2 pagina´s voor 1 foto. Pas dan wel goed op dat de foto er niet minder mooi op wordt door de vouw in de pagina.


Bewerk je foto´s op dezelfde manier

Consistentie is belangrijk, vooral als het om het bewerken van de foto´s gaat. Met de indeling kun je spelen maar de bewerking van de foto´s is het aan te raden om dit niet te doen. Veel fotografen gebruiken een soort filter, dit kun je ook goed gebruiken maar kies dan wel de zelfde filter. Dit draagt bij aan de eenheid van je fotoboek!


Teksten

Hoewel foto´s meer kunnen zeggen dan woorden, kan het waardevol zijn om teksten of quotes toe te voegen. Dit is wel afhankelijk van het soort boek wat je maakt. Denk hierbij aan data, extra informatie, namen bij groepsfoto´s, locatie, bezienswaardigheden, speciale gebeurtenissen etc.

Wel heel belangrijk is dat jij en eventueel ook nog iemand anders de tekst controleert voordat jij je online fotoboek besteld. Een kleine fout kan al heel storend zijn en een typ foutje is snel gemaakt.


Laat ruimte over om later nog wat in te plakken

Als je een online fotoboek maakt kun je bijvoorbeeld geen geboorte kaartje, (vlieg)tickets, een gekregen kaart of brief, etc. toevoegen. Laat daarom ruimte over op de plekken waar je dit of iets anders later wil toevoegen. Ook als jij bijvoorbeeld nog niet alle foto´s hebt kun je extra pagina’s leeg houden voor extra foto die je zelf later kan toevoegen in je fotoboek.


Wees creatief

Het voordeel van een online fotoboek maken is dat je creatief kunt zijn en ook gelijk het resultaat ziet, als het niet naar wens is kun je het makkelijk aanpassen zonder problemen. Ga lekker bezig met iconen, uitsnede, achtergronden, lettertypes etc. Ook kun je eenvoudig illustraties van het internet of bijvoorbeeld Google Maps toevoegen.


Albelli

Wil jij eenvoudig een fotoboek maken met diverse mogelijkheden? Een uitstekende kwaliteit en niet te veel betalen? Kijk dan eens bij Albelli! Je krijgt een aantrekkelijk korting bij het maken van van een fotoboek. Naast fotoboeken heeft Albelli nog veel meer producten die met foto´s te maken hebben.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *