De 25 tips om het beste te leren voor je examen of toetsen

In mei worden de centrale examens voor het VMBO, HAVO en het VWO afgenomen. Dit levert vaak veel stress op, vooral het alles moeten leren. Dit geldt niet alleen voor het centrale examen ook voor tentamens, toetsen moet vaak geleerd worden. De ene leerling en student leert makkelijker dan de andere.

Helaas valt daar niet veel aan te doen, waar ik je wel mee kan helpen is de 25 tips, de tips die je kunnen helpen bij het leren en de voorbereiding voor de toets, tentamen of het examen. De tips zijn er voordat jij fris en fruitig voor de dag komt en goed hebt geleerd, maar ook hoe je makkelijk de lesstof tot je kan nemen.

Om een goed beeld te geven van de tips worden de tips uitgebreid beschreven, zodat jij ook echt iets met de tips kunt doen. De meeste tips zijn makkelijk en snel in de praktijk te gebruiken. Met het doel dat jij feest kan vieren i.p.v. nog een keer in de boeken te moeten duiken.

Kantoor en schoolKantoor en school

Tip 1: Rustige Plek

Als je wil gaan leren zorg dan dat je op een rustige plek gaat zitten. Dit kan voor iedereen verschillend zijn ligt ook aan de woonsituatie en je mogelijkheden. Dit kan je eigen kamer zijn, buiten in de tuin, in de bibliotheek.


Tip 2: Leg de afleidingen aan de kant.

Zorg dat je zo min mogelijk en liever nog helemaal geen afleidingen bij je in de buurt hebt. Denk hierbij aan je mobiele telefoon maar ook aan een opgeruimde werkplek. Leg alleen de spullen neer die je nodig hebt bij het leren, en leg alles weg wat je niet nodig hebt bij de leerstof. Alles wat er overbodig ligt of rondslingerend kan voor afleiding zorgen en dat is net wat je niet wil en moet hebben.


Tip 3: Maak een planning

Meestal weet je al een tijd van te voren wanneer jij een tentamen, examens of toetsen hebt. Dit kan in dezelfde week of periode zijn maak ook op verschillende momenten. Zorg dat je dit in kaart hebt, dan kun je een overzichtelijke planning maken en de uren goed verdelen over een langere tijd zodat je niet alles in de laatste uren en dagen moet doen. Dit zorgt voor meer rust.

Zorg bij de planning niet alleen wat je wil gaan leren maar ook hoe en eventueel hoeveel. Moet specifieke je planning is hoe beter deze uit te voeren en te hanteren is. Als je eventueel lesstof of materialen moet aanschaffen of lenen is dit ook belangrijk mee te nemen in de planning zodat je op tijd je lesstof op orde hebt.


Tip 4: Neem een pauze

Als je een uur geconcentreerd gewerkt hebt dan is het een goed moment voor een kleine pauze. Strek even je benen, haal iets te drinken of te eten of doe even iets anders. Neem na een uur geconcentreerd werken ongeveer 5 of 10 minuten pauze.

Na het volgende uur neem je een iets langere pauze bijvoorbeeld 10 of 20 minuten ook afhankelijk van je eerste pauze. Na 3 x een uur hard en je focus op je lesstof te hebben gehad is het tijd je te belonen met een langere pauze van een half uur. Zorg in de pauze ook echt dat je los komt van je werk / lesstof.

Om te zorgen dat je een uur werkt zet voor de zekerheid een alarm zodat je niet te lang doorgaat. Als je langer doorgaat kan je concentratie zakken en de prestatie minder worden. Tien minuten pauze kan je aan het eind veel tijd besparen. Dit komt omdat je Brein tijdens je pauze de geleerde stof op een onbewuste manier verwerkt, waardoor je daarna weer verder kunt met nieuwe stof.


Tip 5: Oefen op het tijdstip van het examen.

Als je met oefen examens of toetsen bezig gaat, oefenen dan zoveel mogelijk op het tijdstip van het examen. Bijvoorbeeld als jij een examen hebt om 14.50 uur probeer de dagen dat je de oefen examens gaat maken ook rond 14.50 uur te maken. Bij het examen met je presteren en als jij op hetzelfde tijdstip je zelf al uitdaagt wen je aan het tijdstip dit kan onbewust veel effect hebben.


Tip 6: Maak oefen examen in de zelfde tijdsduur.

Niet alleen het tijdstip kan je helpen maar met het oefenen, maar oefen ook met de oefenen toetsen of examen in de tijd dat je voor je examens hebt. Zo heb je ook een idee hoelang je werkelijk hebt voor het examen en hoelang je aan een vraag en antwoorden mag en kan besteden. Dit kan al veel stress schelen omdat je weet hoelang je hebt en hoelang je over alles kunt en mag doen.


Tip 7: Bespreek de lesstof met andere wat je lastig vind.

Bespreek de lesstof waar jij moeite mee hebt met je mede studenten / leerlingen. De kans is groot dat iemand anders jou lesstof wel begrijpt en jou het kan uitleggen of leren hoe je dit het beste kunt doen. Jij kunt en andere op deze manier ook weer helpen. Zo kun je elkaar helpen!


Tip 8: Lichte spanning is gezond

Het is helemaal niet erg om licht gespannen te zijn voor een toets, een opdracht of een examen. Het kan juist erg goed zijn (als het niet in extreme gevallen is). Licht spanning zorgt voor extra focus en concentratie en die kun je juist goed gebruiken voor je toets of examen


Tip 9: Eet een warme of zware maaltijd na het leren

Een stukje fruit eten in de pauze heeft geen negatief effect op je prestatie het kan juist zorgen voor een betere concentratie een kleine pauze met een klein hapje of iets drinken. Een warme maaltijd of een zware maaltijd kan het leren wel beïnvloeden. Het kan er zelf voor zorgen dat het leren een stuk lastiger gaat. Als jij hier gevoelig voor bent zorg dan dat je klaar bent met de lesstof en beloon je na die tijd met een lekkere maaltijd. Deze zou nu extra lekker smaken.


Tip 10: Zorg voor voldoende nachtrust

Het is belangrijk dat je uitgerust voor de dag komt. Als je ´s morgens vroeg een examen hebt laat je dat voor de zekerheid ook door een andere wekken, dit kan voor veel rust zorgen dat je ook makkelijk in slaap valt en rustiger slaapt. Pak ook voldoende nachtrust ga op tijd naar bed als je er vroeg uit moet. probeer minimaal 7 à 8 uur te slapen. (de ene persoon heeft meer slaap nodig dan iemand anders houdt hier rekening mee voor je zelf)


Tip 11: Eet voedzaam

Zorg dat je de dag van je examen goed begint met een voedzaam ontbijt. Dit zorgt dat je lichaam goed geactiveerd wordt en dat je er helemaal klaar voor bent. Voeding is net zo belangrijk als slaap maar wordt vaak onderschat.


Tip 12: zorg dat je alles gereed hebt voor je examen

Bij een aantal toetsen of examens mag je gebruik maken van een woordenboek, rekenmachine, etc. Het is belangrijk dat je dit niet vergeet, zorg van te voren dat je in kaart hebt welke spullen je nodig hebt voor het examen en maak een dag van te voren of de ochtend als je ´s middags pas je examen hebt al gereed. Zodat je hier geen stress van hebt en ook zeker weet dat je alles meeneemt en niet op het laatst alles nog moet regelen.


Tip 13: Vermijd stress vlak voor het examen

Vermijd stress en zoveel mogelijk drukte vlak voor het examen. Vaak heb je wel opgewonden personen en groepjes die alles aan andere vraagt of verteld over het examen soms zelfs nog in de examen of toetsruimte. Dit kan voor jou veel stress, paniek en onzekerheid veroorzaken dus sluit je hier voor af en vermijd deze situatie zoveel mogelijk. Je kunt ook een koptelefoon / oorkappen gebruiken vlak voor het examen zodat je geen of weinig prikkels kan opvangen.


Tip 14: Neem de toets eerst door voordat je begint

Als jij de toets of het examen in handen krijg, kijk dan eerst hoeveel vragen of bladzijde de toets bevat. Zo weet je ook hoeveel bladzijdes je moet maken en dat je niet de laatste bladzijde vergeet. Je weet zo ook hoeveel vragen je hebt en hoeveel tijd je hebt voor de toets en hoeveel tijd je per vraag mag gebruiken.


Tip 15 Maak eerst de vragen die je weet

Maak eerste de vragen die je weet en waar je punten mee kan scoren, als je deze gemaakt hebt kies dan voor de lastigere vragen. Hier gaat vaak meer tijd in zitten, en je hebt in ieder geval de vragen beantwoord die je makkelijk vond en wist. Als je dan nog tijd over hebt kun je altijd een antwoord opgaan schrijven bij de vragen die je echt niet weet. Geen antwoordt is van te voren al fout.


Tip 16: Controleer je examen goed voordat je deze in gaat leveren.

Controleer niet alleen of je geen vragen over hebt geslagen maar ook de belangrijke informatie zoals je naam / nummer, datum en andere zaken goed genoteerd hebt. Het zou jammer zijn dat je iets vergeet of vergeet hebt in gevuld en je dit punten gaat kosten.


Tip 17: ga ook zeker oefenen

Je moet je lesstof begrijpen en beheersen, als je dit onder de knie hebt ga dan zeker oefenen met oude examens en opdrachten. Van het oefenen leer je namelijk het meeste. Je kunt bijvoorbeeld examenbundels gaan gebruiken. Je krijgt zo ook een goed beeld hoe de vragen worden gesteld, om welke niveau het gaat en welke vragen je eventueel kunt verwachten.


Tip 18: Maak gebruik van video´s

De meeste lesstof wordt nog steeds aangeboden in boek vorm. Maar wist je dat op YouTube veel dingen ook met filmpjes uit wordt gelegd, dit geldt voor vele examenvakken en andere huiswerk. Je leert vaak sneller en beter van video´s je krijgt dan een combinatie van woorden en beeld, dit wordt beter opgeslagen en je onthoudt het vaak ook beter dan van een platte tekst.


Tip 19: Schrijf duidelijk en leesbaar

Niet iedereen heeft een schoonschrift, maar het is wel handig als de persoon die het examen beoordeeld en nakijkt het kan lezen. Zorg ervoor dat je een pen meeneemt waar je goed mee kan schrijven en blijft tot het laatst zo netjes mogelijk schrijven. Je wil niet het juiste antwoordt geven die onleesbaar is en daardoor niet goed gekeurd worden.


Tip 20: Blijf er niet te lang in hangen als je gevoel niet goed is

Als het examen of toets moeilijk was, of tegen viel, kun je het gevoel hebben dat je het verprutst hebt. Dit is erg vervelend maar zorg er wel voor dat je er niet te lang in blijft hangen. Dit gaat ook ten kosten van de andere toetsen en examens. Probeer het slechte en negatieve gevoel zo snel mogelijk om te buigen na iets positiefs of leuks. Zorg voor een goede afleiding tussen de examens en toetsen.


Tip 21: Kauwgom

Tijdens de les, toets, examens mag niet gegeten worden, kauwgom wordt soms wel gedoogd. Als dit niet mag kun je ook altijd kauwgom gebruiken voor tijdens het studeren. Uit onderzoek blijft dat het kauwen van kauwgom een stimulerend effect zou hebben op de hersenen. Dit moet er voor zorgen dat jij je beter kunt concentreren, dat weer kan zorgen voor een beter prestatie.

In de les mag je ze vaak niet eten maar tijdens het studeren kunnen ze echt verhelderend werken: kauwgom. Er wordt gezegd dat het kauwen van kauwgom een stimulerend effect op de hersenen zou hebben. Waardoor je je beter kunt concentreren en betere prestaties zult leveren.


Tip 22: Pas op met suikers

Wil jij iets eten tijdens je het studeren of de pauzes kies dan door en gezonde en goede voeding. Suikers en fastfood bijvoorbeeld zorgen tijdens het voor een goed gevoel, maar kort erna belang je in een soort dip. Je hersenen zijn dan minder actief en kunnen moeilijker nieuwe dingen opnemen en verwerken.

Ga dus niet een zak snoep leeg eten tijdens het studeren. Je mag je uiteraard wel belonen met een lekker snoepje, chocolade of iets anders. Maar doe dit met mate en beleid.


Tip 23: Pas op met energiedrankjes

Soms kan en energieboost nodig zijn, veel studenten en leerlingen kiezen dan voor een energiedrankje. De drankjes zorgen er voor dat je een boost aan energie krijgt die kan een positief effect hebben op je prestatie. Maar de drankjes kunnen er ook voor zorgen dat je ´s avonds niet meer goed kan slapen.

Niet iedereen kan even goed tegen de energiedrankjes en reageren er ook anders op. Een energiedrankje kan je helpen maar kijk er wel mee uit dat het geen negatief effect oplevert zoals moeilijk slapen of hoofdpijn bijvoorbeeld.


Tip 24 Blijf altijd rustig

Als het studeren niet zo goed ging als je wou, tijdens de toets omdat je een aantal vragen niet weet, of omdat de tijd wel heel snel gaat. Dit geldt ook voor na de toets als je deze niet na wens gemaakt hebt. Blijft rustig en ga niet stressen die kan een negatief effect hebben op de toets, en de volgende toetsen. Probeer dus altijd stress en frustraties te vermijden tijdens de toetsen en examens. Dit geldt ook voor de tijd er tussen.


Tip 25 Extra ontspanning

Zorg voor extra ontspanning voor je examens. Hoe iemand goed kan ontspannen is voor iedereen anders. Voor de één is het een boek lezen, een ander doet aan yoga. Er is ook rustgevende thee. Zoek voor je zelf uit waar jij ontspannen en rustig van wordt en gebruik dit voor en tussen je examens zodat je rustig en geconcentreerd voor de dag komt!


StudieboekenStudieboeken

Vergelijkbare berichten