|

De top 8 van de beste boeken over vliegtuigen (luchtvaart) 2024

Vliegtuig spotten is een serieuze hobby voor velen. Hetzelfde geldt voor de interesse in de luchtvaart en in de verschillende vliegtuigen. Niet alleen in de vliegtuigen van tegenwoordig maar ook in de historie, de vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

Boeken over de luchtvaart en vliegtuigen zin een goed medium voor meer informatie. Op deze pagina vind je de 8 beste boeken over de luchtvaart en vliegtuigen. Hoewel de boeken hetzelfde onderwerp hebben zijn ze heel divers.

De boeken worden uitgebreid beschreven en om je een goed beeld te geven heb ik er een link van Bol.com aan toegevoegd. Deze link geeft veel extra informatie over het boek zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je de boeken over de luchtvaart en vliegtuigen eenvoudig bestellen.

Tip: Bekijk onze blog over het luchtvaart museum Aviodrome Lelystad

Luchtvaart 2022

De belangrijkste gebeurtenissen van de burgerluchtvaart en de militaire luchtvaart gedurende het afgelopen jaar. Ontwikkelingen die plaatsvonden zowel in Nederland als in de rest van de westerse wereld. Het geheel wordt ondersteund met vele prachtige foto’s in kleur.

De onderwerpen die de revue passeren zijn:

  • Eerste vluchten nieuwe vliegtuigen
  • Grote luchtvaart
  • Zakelijke luchtvaart
  • Kleine luchtvaart
  • Helikopters Militaire luchtvaart
  • Elektrisch vliegen
  • Ontwikkelingen in Nederland
  • Overzichten orders / leveringen Luchtvaartregister Nederland

Het vliegtuigenboek

Maak kennis met de luchtvaart, kom te weten hoe je een vliegtuig bestuurt en ontdek welke geweldige toestellen en piloten de geschiedenis mee bepaalden.

Wist je dat:

  • een vliegtuig kan gieren, rollen en stampen?
  • vogels zweefpiloten weleens helpen?
  • sommige vliegtuigen niet op een radar te zien zijn?
  • kunstvliegen een heuse sport in de lucht is?
  • je als piloot je handen en voeten tegelijk gebruikt?

Een bijzonder boek voor iedereen die graag het luchtruim wil verkennen of naar een vliegbrevet verlangt.


Geillustreerde Encyclopedie van de Luchtvaart 1940-1945

De geïllustreerde encyclopedie van de luchtvaart 1939 – 1945 (deel 2) is een zeer belangrijk naslagwerk over de rol die luchtvaart speelde in de Tweede Wereldoorlog. Het boek staat vol belangwekkende militaire vliegtuigen, maar ook zeer kleurrijke karakters die aan de toestellen verbonden waren, uit deze belangrijke periode van wereldgeschiedenis en van ontwikkeling van de luchtvaart.

Luchtvaart was van groot belang in de Tweede wereldoorlog en groeide uit tot een wapen dat de oorlog besliste. Onlosmakelijk verbonden met deze grote rol waren de grote sprongen vooruit die gedaan werden op het gebied van aëronautiek en vliegtuigbouw ? de wereld van de luchtvaart zou na de Tweede Wereldoorlog voorgoed veranderd zijn.

In afzonderlijke paragrafen worden belangrijke toestellen uit deze belangrijke periode uitgelicht, geïllustreerd met prachtige tekeningen van John Batchelor, een van de meest vooraanstaande technische tekenaars ter wereld. De achtergrondinformatie is van de hand van de bekende luchtvaarthistoricus Malcolm V. Lowe.


Piloot

In tegenstelling tot de militaire luchtvaart is er nog geen boek verschenen dat op openhartige wijze het leven van een gemiddelde verkeersvlieger beschrijft tijdens de drie decennia van net na de oorlog tot half jaren tachtig. Dit is de opmerkelijke periode van de overgang van propeller- naar straalmachines.

Siem Nieuwenhuijse heeft deze periode uit eigen beleving beschreven en heeft daarbij de romantiek en de erotiek niet geschuwd. Een uniek kijkje in de cockpit en het soms sensationele tijdverdrijf in exotische oorden!


100 Jaar Luchtvaart

In 100 luchtvaart wordt – middels de persoonlijke geschiedenissen van personen die ieder op hun eigen manier door de luchtvaart werden bevangen – de geschiedenis van de luchtvaart beschreven. Honderd ‘vlieggekken’ zijn geportretteerd, waaronder Anthony Fokker, Neil Armstrong, Antoine de Saint-Exupéry en Charles Lindbergh.

Sommigen waren tijdens de twee wereldoorlogen meesters in het vluchtgevecht, anderen pioniers in de ruimtevaart. Er zitten uitvinders bij die in het prille beginstadium van de luchtvaart zich door niets lieten weerhouden, maar ook avonturiers die record na record wilden breken. In 100 jaar luchtvaart worden ze in de schijnwerpers gezet.


Vliegtuigen Uit de Tweede Wereldoorlog


Hoe word ik piloot

Piloot: een geweldig beroep! Vanaf het moment dat de eerste vliegtuigen de lucht in gingen, waren er jongens èn meisjes die dolgraag piloot wilden worden. Nog steeds! Hoewel er door corona op dit moment veel minder gevlogen wordt, en er dus ook minder piloten nodig zijn, zal de vraag naar piloten naar verwachting straks toch weer aantrekken.

Piloot worden: een jongens- en meisjesdroom.

Er komt echter nogal wat bij kijken voordat deze droom werkelijkheid wordt. Als je piloot wilt worden loop je tegen allerlei lastige vragen en keuzes aan. Kies je voor de burger- of de militaire luchtvaart? Of wil je liever sportvlieger worden? Weet je eigenlijk wel wat een piloot in een Dreamliner tijdens een trans Atlantische vlucht doet? Helikopter of vaste vleugel? Wat doet een politievlieger en hoe word je dat? Vliegen in een F-16 is prachtig, maar ben je bereid deel te nemen aan oorlogshandelingen? Hoe ziet de opleiding er uit? En aan welke medische eisen moet je voldoen?

Allemaal belangrijke vragen waarop je het antwoord niet zomaar gevonden hebt.

Hoe word ik piloot kan deze vragen uiteraard niet voor jou beantwoorden. Maar het kan je wel helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing.

Hoe word ik piloot beschrijft uitgebreid en systematisch de opleiding tot verkeersvlieger, luchtmacht- of marinevlieger en privévlieger: drie routes naar de cockpit.


Ik kan vliegen

Avonturier en ondernemer Jeroen Komen doet iets wat maar weinigen doen; met zijn eigen kleine vliegtuigje vliegt hij kriskras door Europa. Hij ontmoet bijzondere mensen op afgelegen plekken, ontsnapt aan vele gevaren, maakt duizenden (lucht)foto’s en zoekt letterlijk de grenzen van de vrijheid op. Ik kan vliegen is in woord en beeld hiervan de neerslag; spectaculaire luchtreizen in een prachtig beeldverhaal.

Zelfbouwvliegtuigjes vallen in de categorie Experimental. Dat betekent dat er redelijk soepel met richtlijnen en regels wordt omgegaan. Het uitgangspunt is: ‘Als je een vliegtuig kunt bouwen en je durft er ook nog mee te vliegen, dan wordt het vast niet veiliger van een heleboel regels en controles.’

In de amateurvliegtuigbouw is dit niet aan de orde. Er gelden slechts een paar voorwaarden. Het vliegtuig mag bijvoorbeeld niet verhuurd worden, zodat er geen commerciële druk ontstaat om toch te vliegen wanneer de omstandigheden eigenlijk niet optimaal zijn.

Ook dient de piloot elke passagier te wijzen op het feit dat hij in een bouwpakket vliegt, middels een verplichte waarschuwingssticker in de cockpit. Op de zijkant van het vliegtuig staat het woord ‘Experimental’ geschreven, zodat ook buitenstaanders weten dat een aantal regels niet geldt.


Vergelijkbare berichten