Wat kun je met oude boeken doen? De 7 beste tips
Oude boeken de meeste mensen hebben er nog wel een paar liggen. Als jij je ouders huis om welke reden ook moet leeg halen tref je vaak ook boeken. Maar wat kun je nu het beste doen met de oude boeken? Zijn ze geld waard? Kun je ze weg geven? of zijn er nog meer mogelijkheden. Mogelijkheden zijn er genoeg dus er zit vast een goede oplossing voor jou bij als het gaat om de oude boeken.
De 7 mogelijkheden voor je oude boeken
Voor je iets met je boeken gaat doen is het belangrijk dat je een selectie maakt. Het zou zonde zijn dat je de boeken met waarde weggeeft of gebruikt om iets anders van de te maken. Je kunt tegenwoordig makkelijk de waarde achterhalen van de tweedehands boeken. Via het boekwinkeltje, marktplaats en Google kun je zien hoeveel andere verkopers voor jouw boek vragen. Dit zijn niet altijd realistische prijzen een derde van de prijs en in sommige gevallen de helft is vaak een prijs die je er voor krijgt. Uiteraard zijn er uitzonderingen.
Als de boeken een waarde hebben kun je apart leggen en verkopen. Hebben ze geen waarde of te weinig waarde kun je er ook andere dingen mee doen.
Verkoop de boeken van waarde.
Je kunt de boeken van waarde gaan verkopen. Heb je veel boeken dan kun je ze op een rommelmarkt of boekenmarkt gaan verkopen hier zitten in veel gevallen wel kosten aan verbonden. Andere mogelijkheden zijn marktplaats, marketplace (Facebook) of andere verkoopplatformen zijn in de meeste gevallen gratis, dus kun je verkopen zonder kosten. Boekwinkeltje.nl is een optie.
Heb je boeken van een grote waarde dan kun je deze het beste aanbieden via Catawiki. Catawiki moet eerst je boek goed keuren, daarna wordt het geveild in een geschikte veiling. Je betaald een x percentage aan kosten. Je verstuurd op de kosten van de koper het boek en je krijgt na een dag of 14 jouw geld.
Bol.com is ook erg in trek bij het verkopen van boeken alleen de kosten zijn wel erg hoog die je moet betalen aan Bol.com hierdoor moet je het boek duur verkopen als je iets wil verdienen.
De Kringloop
Wil je alle boeken in 1 keer kwijt. Dan kun je ze naar de kringloop brengen. De meeste kringlopen hebben veel boeken in de zaak staan grote boekenafdelingen die ook nog eens goed bezocht worden. Het is wel zo dat niet alle boeken die jij naar de kringloop brengt ook in de schappen komen. De kringloop checkt tegenwoordig ook alles en verkopen duurdere producten ook steeds vaker via het internet. Ook zijn er kringlopen waar eerste handelaren de boeken mogen uitzoeken. Want ook een optie is dat ze oude en slechte boeken verzamelen voor het oud papier. Oud papier levert geld op. De prijzen zijn nu wel laag 3 à 4 cent per kilo.
Knutselen / Creatief zijn met boeken.
Als jij je niet kan vinden in de bovenstaande mogelijkheden of als jij heel creatief bent kun je ook gaan knutselen met je boeken. Hier zijn tegenwoordig al zoveel ideeën bedacht en uitgevoerd. Enkele voorbeelden zijn het boek als klok gebruiken, vogelhuis van boeken maken, een liggend boek als boeken planken. Een kluisje maken van boek.
Wil je nog ruim 125 leuke ideeën kijk dan eens hier!
Minibieb
Je hebt ze vast al wel eens gezien de minibiebs bij de mensen en zelfs bij bedrijven in de tuin. Je kunt hier jouw boeken ruilen tegen andere boeken. In middels heeft bijna ieder dorp en stad wel minimaal 1 bieb. Je kunt uiteraard ook zelf een bieb beginnen als jij nog geen minibieb in de buurt hebt staan. Als jij niet wil ruilen of geen leuk boek kan vinden kun je uiteraard wel een aantal boeken achterlaten.
Als cadeau of zomaar weggeven.
Als het nog nette goede boeken zijn en je weet dat je er iemand blij mee kunt maken, kun je het ook weg gaan geven. Je hebt vast wel een vriend of vriendin of een familielid die veel leest en altijd wel nieuwe boeken kan gebruiken. Je kunt de boeken zomaar geven, maar ook bij een speciale dag bijvoorbeeld de verjaardag of als opkikkertje. Jij bent weer een paar boeken kwijt en ze hebben een goed doel gekregen waar iemand anders weer van kan gaan genieten.
Doneer je boeken
Doneer je boeken aan een vereniging, kerk of stichting. Er zijn verschillende goede doelen en instanties die boeken verzamelen en later verkopen. Wellicht heb je hier wel eens van gehoord. Deze verkopen hadden vaak de naam Fancy Fair en zag je ook veel bij scholen.
Tegenwoordig zijn er nog veel verenigingen en instanties die 1 à 2 keer per jaar een grote verkoop hebben. Sommige kerken hebben een maandelijkse verkoop of een aantal keer per jaar. Google hier maar eens op in jouw omgeving en het zou je verbazen hou vaak die nog voorkomt. Ook zijn er verenigingen die boekenkasten bijvoorbeeld in een supermarkt of elders geplaatst hebben waar je voor een klein bedrag een boek mee kunt nemen. De voorganger van de minibieb.
Voor jouw zijn het misschien oude nutteloze boeken maar de vereniging is er blij mee, het zijn extra inkomsten die ze anders niet hadden gehad.
Boekenruilclub
Met de vele alternatieven van tegenwoordig zie je niet veel boekenruilclubs meer. In de Randstad zag ik dat er nog verschillende waren in de rest van het land een stuk minder. Als jij wel veel boeken hebt, maar geen boekenruilclub in de buurt kun je er ook altijd één beginnen. Je kunt op Social Media gaan adverteren voor jou boekenruilclub. De kans is groot dat jij gelijkgestemden vind.