|

Wat zijn luisterboeken? en de top 10 van de populairste luisterboeken.

Tegenwoordig heb je de mogelijkheid om naar boeken te luisteren in plaats van ze zelf te lezen. Zelf gebruik ik de luisterboeken in de auto en tijdens kleine werkzaamheden. Het aanbod wordt steeds groter en ook bekende boeken worden steeds vaker opgenomen en uitgebracht als luisterboek.

In deze blog lees je alles over de luisterboeken, de voordelen, de nadelen en de 10 populairste boeken.

Wat zijn luisterboeken?

Een luisterboek is een boek dat wordt voorgelezen door één of meerdere voorlezers. Dit kan de auteur zijn, maar ook iemand anders. Een boek of een verhaal wordt opgenomen zodat het beluisterd kan worden.

Om het verhaal extra dimensie te geven wordt vaak gebruik gemaakt van verschillende voorlezers. Zo krijgen bijvoorbeeld de hoofdrolspelers een eigen stem. Ook worden er vaak geluiden toegevoegd om het extra spannend of meelevend te maken.

Vroeger waren luisterboeken vooral voor slechtzienden en blinden, maar tegenwoordig worden ze ook bij het grote publiek steeds populairder. Er worden steeds meer bekende en onbekende boeken als luisterboek uitgebracht. In de meeste genres en soorten boeken zijn al luisterboeken uitgebracht. Zoals boeken voor volwassenen, kinderboeken, studieboeken, kookboeken, biografieën etc.

Je kan een luisterboek in cd-vorm kopen. Deze kan je bijvoorbeeld in de auto of thuis in je cd-speler afspelen. Maar de meeste luisterboeken worden gedownload. Hierdoor kan je hem heel makkelijk op je Ipod, telefoon, tablet of laptop afluisteren. De luisterboeken die je download zijn mp3 bestanden. Ook heb je verschillende apps waar mee je luisterboeken kunt afspelen.

Als je een luisterboek wilt aanschaffen kun je zien hoeveel luisterminuten het boek bevat. Hoe dikker het boek hoe meer luisterminuten. De prijs van een luisterboek ligt gemiddeld tussen de € 10,- en € 20,-. Je kunt ook kiezen voor een Kobo Plus abonnement dan kun je onbeperkt luisterboeken luisteren.

De voordelen van luisterboeken

De luisterboeken hebben verschillende voordelen hier onder lees je de voordelen:

  • Gemak. Het handige van een luisterboek is dat je hem overal kan afluisteren. Er zijn genoeg situaties te bedenken waarbij je geen boek kan lezen, maar er wel naar kunt luisteren. Denk bijvoorbeeld aan een autorit, op de fiets of tijdens je werkzaamheden of taken, tijdens het eten etc.
  • Luisterboeken nemen minder ruimte in. Wanneer je op vakantie gaat en je graag een boek leest, dan scheelt het aardig wat in ruimte als je een luisterboek meeneemt. Dit geld uiteraard ook voor de e-books. Normaal zit je koffer vol met zware boeken, Nu heb je alles op je telefoon, tablet of e-reader staan.
  • Gezelligheid. Met een luisterboek heb je de mogelijkheid om met meerdere mensen tegelijk te luisteren. Zo kan je met heel het gezin naar de luisterboeken luisteren. Ook ideaal voor het slapen gaan even samen met je kind naar een luisterboek te luisteren. De kinderverhalen worden vaak mooi verteld en met de extra geluiden wordt het verhaal nog leuker en spannender.
  • Studieboeken. Diverse studieboeken zijn ook verkrijgbaar als luisterboek. Zo kan je leren wanneer het jezelf uitkomt, zoals in de auto of op de fiets etc. Ook is het vaak prettiger om naar iemand te luisteren dan om droge / zware stof te lezen. Vooral met studieboeken waarmee je een taal wilt gaan leren is een luisterboek ideaal. Je hoort namelijk gelijk de goede uitspraak erbij.
  • De prijs. Luisterboeken zijn doorgaans een stuk goedkoper dan leesboeken. Zeker wanneer je ervoor kiest om een luisterboek te downloaden.

Nadelen van een luisterboek

Qua luisterboeken zijn er meer voordelen dan nadelen. Hieronder vind je de nadelen van luisterboeken.

  • De stem van de voorlezer. De stem van de voorlezer moet je aanspreken. Vaak worden er prettige stemmen gebruikt, maar wanneer je de stem niks vindt, dan kan het vervelend luisteren zijn. Vooral bij biografieën in een ik vorm vind ik het storend dat iemand anders het in heeft gesproken.
  • Er wordt minder gelezen. Naar een luisterboek hoef je alleen maar te luisteren, terwijl je van een boek lezen ook veel kan leren. Leesvaardigheid is belangrijk, omdat je er teksten door leert begrijpen. Maar door te lezen leer je ook nieuwe woorden en hoe je deze woorden schrijft. Dus vooral voor kinderen is het lezen heel belangrijk, maar je kunt gerust afwisselen met een keer een luisterboek.

De 10 populairste luisterboeken.

Hieronder vind je de 10 populairste luisterboeken van dit moment.


Vergelijkbare berichten