De top 8 van de leukste boeken over de provincie Zeeland 2024
Zeeland is één van onze populairste provincies als het om vakanties gaat. De Noordzee en stranden maken de provincie erg aantrekkelijk, uiteraard heeft Zeeland nog veel meer te bieden. Zeeland heeft ook een rijke historie, denk hierbij aan de watersnoodramp in 1953, maar ook aan de Tweede Wereld Oorlog.
Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 8 allerbeste en leukste boeken over Zeeland. Dit zijn zowel reisgidsen, boeken over de geschiedenis en gebeurtenissen, maar ook een kookboek met de echte Zeeuwse gerechten en lekkernijen. Kortom veel Zeeland.
De boeken worden uitgebreid beschreven en om je een goed beeld te geven heb ik er een link van Bol.com aan toegevoegd. Deze link geeft veel extra informatie over het boek zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.
111 Plekken in Zeeland die je gezien moet hebben
Zeeland is meer dan duinen, mosselrestaurants en klederdracht. Wel eens aan de Rattekaai geweest of bij het Solexmuseum? Zeeuwse struisvogelolie geprobeerd? Wie kent de eskimo van Zierikzee of de plek waar je wijnstokken kunt leasen? Waar is het breedste strand van Nederland? Waar kun je slapen op het strand? En waar kun je zeehonden en bruinvissen spotten?
Jan Kuipers en Heleen Dekker wijzen de weg naar 111 bijzondere en onvermoede plekken. Ze bieden de beste insidertips en tonen Zeeland op zijn veelzijdigst. Zelfs voor doorgewinterde eilandbewoners vormen de 111 plekken een aangename ontdekkingsreis. Zeeland is meer!
Mijn Zeeland
In dit persoonlijk woordenboek heeft Kees Slager (Scherpenisse 1938) alle liefde voor maar ook kritiek op zijn geboorteland Zeeland en zijn mede-Zeeuwen samengebracht. Hij onderneemt zoektochten naar de ziel van de oorspronkelijke bewoners van het eilandenrijkje tussen Holland en Vlaanderen, zingt lofliederen op het landschap maar haalt ook uit naar hen die het de laatste decennia gedachteloos vernielden.
Flarden jeugdherinneringen borrelen boven tijdens actuele reportages en interviews, in anekdotes en bespiegelingen. In een bonte stoet passeren honderd alfabetisch gerangschikte onderwerpen, variërend van aardappelen tot zondagsrust, van Quade Saterdach tot imago, van zeekraal tot vazze, van de Brilletjesdijk tot de Krabbenkreek, van de mooiste dichtregels tot het mooiste dorpsplein
Historische Atlas van Zeeland
Meer dan van enig ander gewest, is de kaart van Zeeland er een van vele en ingrijpende veranderingen. Veel historie is uit het landschap van vandaag verdwenen. Maar gelukkig hebben we de oude kaarten nog. Vaak prachtige staaltjes van vakmanschap van landmeters en kaartmakers, maar bovenal heel informatief en mooi om naar te kijken.
Ze getuigen van de intensieve omgang met het water, ze tonen en verklaren de lijnen die in stad en dorp werden getrokken en ze brengen ons op het spoor van alles wat eigen is aan het Zeeuwse landschap: burgen en forten, boerderijen en buitenplaatsen, maar ook een vergeten rond vliegveldje en een verdwenen sluis.
In Historische atlas van Zeeland brengen 48 oude kaarten en begeleidende teksten het landschap van toen dichterbij de kijker van nu. Dit boek verscheen eerder als De oude kaarten van Zeeland, dat hiermee op veler verzoek opnieuw beschikbaar is.
Zeeuws geluk
‘Zeeuws geluk’ is een lofzang op de zonnigste provincie van ons land.
Op uitnodiging van een Zeeuwse zorgorganisatie schreef wereldreizigster Carolijn Visser ‘Zeeuws geluk’, een boek over Zeeland, het land van haar jeugd. Zij logeerde op Walcheren en Noord-Beveland in verblijven waar ouderen aan wie het heden ontglipt een thuis wordt geboden. Zij sprak met bewoners en hun familie, met zorgmedewerkers en vrijwilligers.
Over hoe het water kwam, over de zo geliefde klederdracht, de Duitse badgasten, de strenge kerk. Maar ook over de weidse landschappen, het silhouet van Veere en de levendige dorpscafés. De verhalen voerden haar terug naar haar eigen verleden, waarin ze op de fiets over Walcheren zwierf, ze hartsvriendinnen kreeg, ruzie maakte met een leraar en Zeeland uiteindelijk verliet.
Maar net als de mensen die zij ontmoette bleef het Zeeuwse landschap met zijn brede stranden en hoge dijken haar bekoren: ‘Zeeuws geluk’ is een lofzang op de zonnigste provincie van ons land.
Zeeuwse pot
Van mosselsoep en kaneelpape; Zeeuwse streekgerechten en wetenswaardigheden.
In dit boek staat een alfabetische selectie van Zeeuwse gerechten en lekkernijen als alikruiken, Cadzandse boerenpudding en reuzelbollen. In Zeeuwse pot worden de Zeeuwse keukengeheimen prijsgegeven.
Provinciewandelgids Zeeland
De 22 wandelroutes in dit boekje zijn zeer divers: van een struinroute aan de rand van Het Verdronken Land van Saeftinghe tot tochten langs de talrijke Zeeuwse kreken, en alles wat daartussen zit: duinen en strand, bloemrijke dijken, Zeeuwse wateren en meren, groene steden, vogelrijke polders en uitgestrekte akkerlanden.
Liefhebbers van absolute rust en stilte komen met de zes routes door Zeeuws-Vlaanderen volledig aan hun trekken. De stadswandelingen zijn geen toeristische sightseeings, de nadruk ligt op het stadsgroen en de rustigere stadsdelen.
(Wandel)Bart van der Schagt is de geestelijk vader van de zeer populaire wandelrouteserie ‘Groene Wissels’. Daarnaast is hij de bouwer van de internationale NS-wandelingen, producent van de NS-themawandelroutes en NS-wandelboekjes, wandeladviseur bij NS, Supporter van Bewegen en NS-wandelambassadeur.
Zeeuwse wijsheden
In dit boekje vindt u een keur aan Zeeuwse wijsheden en weerspreuken, verzameld door Marco Evenhuis en voorzien van illustraties van Will Berg. Bluuft er nie an trekke, ’t kom aol goed. Blijf er niet over tobben, het komt allemaal goed. Je moe nie overal leêuwn en beêrn zien. Je moet niet overal leeuwen en beren zien. D’r gae vee ‘aeringen in een tunne. Er gaan veel haringen in een ton.
Slag om de Schelde 1944
De Slag om de Schelde is één van de grootste militaire operaties uit de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied. Toch is deze slag relatief onbekend, vooral buiten Zeeland en West-Brabant. Op 4 september 1944 vallen de haveninstallaties van Antwerpen vrijwel onbeschadigd in geallieerde handen. Door grote logistieke problemen na de snelle opmars vanuit Normandië is dit voor de geallieerden een enorme meevaller. Maar zo lang Duitse kanonnen in de Scheldemonding de toegang tot de havenstad beheersen, hebben ze niets aan het bezit van de havens.
Hitler onderkent het strategisch belang en geeft zijn troepen bevel tot de laatste man stand te houden. Het 1e Canadese Leger krijgt opdracht de Duitsers uit de Scheldemonding te verdrijven. In het najaar van 1944 worden Zeeland en het westen van Noord-Brabant het toneel van een even heroïsche als bittere strijd, die op 8 november 1944 wordt beslecht met de capitulatie van Walcheren.
Als een paar weken later de mijnen in de Westerschelde zijn geruimd en de eerste konvooien de haven van Antwerpen bereiken, zijn de bevoorradingsproblemen voor de geallieerde strijdkrachten voorbij en is de Duitse nederlaag in West-Europa onvermijdelijk geworden. De gevolgen van het oorlogsgeweld zijn desastreus. Ruim vijfduizend soldaten en burgers overleven de Slag om de Schelde niet, duizenden raken gewond en hele dorpen en landschappen worden verwoest.
De Canadezen ervaren de gevechten in Zeeland en West-Brabant als de meest bloedige van hun veldtocht in West-Europa. Met dit uitstekend gedocumenteerde en fraai geïllustreerde boek geven auteurs Tobias van Gent en Hans Sakkers de Slag om de Schelde de plek in de geschiedenis die deze toekomt.
Deze groot formaat-uitgave (24 x 32 cm) is gebonden, prachtig vormgegeven en bevat ruim vijfhonderd foto’s en kaarten, waarvan vele in kleur.