De top 8 van beste boeken over zelfdoding (ook voor naasten) 2023
Zelfdoding heeft twee kanten, de gedachtes en de daad maar ook de rouwverwerking en het gevechten voor de partners, familie, vrienden en nabestaanden. Het thema zelfdoding komt steeds meer in de aandacht en er is tegenwoordig ook een is hulp bij zelfdoding een instantie die 24 uur per dag gereed staat, voor zowel de nabestaanden als mensen met de gedachtes aan zelfmoord. (Telefoonnummer 0800-0113)
Naast de website en de mogelijkheid om in contact te komen met deze instantie kun je ook kiezen voor boeken. Er zijn ook diverse boeken die over zelfdoding gaan. Voor deze pagina ben ik opzoek gegaan de 8 meest interessante boeken die ook nog eens heel leerzaam en informatief kunnen zijn. De boeken zijn heel divers ondanks hetzelfde onderwerp.
De boeken worden uitgebreid beschrijving en om je een goed beeld te geven heb ik er een link van Bol.com aan toegevoegd. Deze link geeft extra informatie over het boek, de auteur maar ook de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.
Leven met zelfdoding
Wat gebeurt er met je nadat je kind, je partner, je vader of moeder, een broer, zus of hele goede vriend zichzelf om het leven brengt? Hoe ziet je leven er na zo’n ingrijpende gebeurtenis uit? Dit boek hoopt antwoord te geven op die vragen.
Het bestaat uit zestig brieven van mannen en vrouwen die in het verleden met zelfdoding van een dierbare te maken hebben gehad. In hun brieven richten ze zich tot een – voor hen onbekende – lotgenoot. Iemand die onlangs hetzelfde heeft meegemaakt en die ze hopen te helpen door hun eigen ervaring te delen.
De brieven van de nabestaanden gaan over hun verdriet en liefde, woede en respect, wanhoop en hoop. Stuk voor stuk persoonlijk. Soms adembenemend, hartverscheurend, verschrikkelijk. Soms heel praktisch: met tips om het leven door te komen. Wij hopen dat heel veel mensen die nu met zelfdoding worden geconfronteerd er troost uit kunnen halen.
Voor professionals biedt dit boek een inzicht in het leven van iemand na de zelfdoding van een naaste.
Boom Hulpboek – Piekeren over zelfdoding
Iedereen denkt wel eens aan de dood in het algemeen. Bijvoorbeeld als er iemand is overleden of als er iemand in je omgeving ernstig ziek is. Dat is normaal en heeft verder geen gevolgen. Denken aan zelfdoding is anders.
Gedachten aan zelfdoding beginnen vaak als bescherming tegen het ergste wat je zou kunnen overkomen. Maar soms krijgen gedachten aan zelfdoding iets dwangmatigs en zijn ze moeilijk te onderdrukken of te stoppen. In dit boek wordt het denken aan zelfdoding benaderd als een bijzondere vorm van piekeren. Mogelijkheden om een emotionele crisis af te wenden worden met praktische tips beschreven. Je leert je gevoelens en dwangmatige gedachten over suïcide onder controle te krijgen.
Het boek is nuttig en nodig omdat veel mensen die met suïcidaliteit worstelen het moeilijk vinden erover te praten en niet naar de huisarts of hulpverlener gaan.
Over de auteur(s): Prof. dr. A.J.F.M. (Ad) Kerkhof schreef eerder het succesvolle Boom Hulpboek Piekeren (in het Engels vertaald en uitgegeven bij McGraw Hill als Stop Worrying). Bregje van Spijker promoveerde op het onderwerp ‘Leven onder controle – Een zelfhulpcursus voor het verminderen van gedachten aan zelfdoding’
Verder na zelfdoding
Een dierbare stapt uit het leven. Alles stopt even. Het lijkt alsof een storm alles rondom je veranderde of vernielde. Er ontstaat een breuklijn met je vroegere leven. Er is een periode voor de zelfdoding en een periode erna. Na die ongelooflijke schok keer je terug naar je leven en sta je voor de zware taak om te proberen het weer op te bouwen. Maar hoe begin je daaraan, op de ruïnes van je oude leven?
Dit boek is bedoeld als hulp voor alle nabestaanden na zelfdoding, zowel mensen die recentelijk een dierbare verloren zijn als mensen voor wie het al jaren geleden is. Het boek is er ook voor hun omgeving en betrokken hulpverleners, leerkrachten, artsen, politie … De auteurs schetsen op een begrijpbare manier hoe een rouwproces na zelfdoding eruitziet, en hoe je jezelf of anderen kunt helpen in het proces van heropbouw. Opdat er opnieuw een bloem kan bloeien, ook al ziet die er nooit meer uit als tevoren.
Lore Vonck is coördinator-voorzitter van Werkgroep Verder, het expertisecentrum inzake rouwen na zelfdoding en ondersteuning van nabestaanden na de zelfdoding van een dierbare. Lore, rouwtherapeute en sociaal agoog, wordt in Vlaanderen gezien als de Vlaamse expert in deze thematiek.
Daisy Buttiens is schoolpsychologe, ABFTtherapeut en traumatherapeut i.o. en werkt als preventieadviseur voor Mensura waar ze bedrijven bijstaat om er het psychosociaal welzijn te verbeteren. Van 2017 tot 2018 was zij tevens stafmedewerker van Werkgroep Verder na Zelfdoding. Ze is gespecialiseerd in hechting en werkt als zelfstandig psychologe met gezinnen.
Gevangen in verdriet na zelfdoding
Het ergste horrorscenario dat je maar kunt bedenken is gebeurd: je kind heeft zelfmoord gepleegd. Rian beschrijft de totale verwarring waar zij als moeder mee te maken kreeg. Je leest over haar worsteling tussen leven of er zelf ook een einde aan maken.
Over de strijd om haar verhaal te verdedigen tegen de ‘buitenwereld’, de mensen die zelfmoord veroordelen. Over het constante onbegrip, over hoe je de balans moet vinden om verder te leven, als dat ooit mogelijk is. Gelukkig was er ook troost en steun van lotgenoten. Rian was gevangen in haar verdriet na de zelfdoding van haar oudste dochter, en daaruit leek geen ontsnapping mogelijk…
Als jullie dit lezen ben ik dood
De agent pakt haar bij de schouders, kijkt haar indringend aan en zegt: ‘Er is iets heel ergs gebeurd. Koen is overleden. Hij heeft zelfmoord gepleegd.’ Met dit bericht begint voor Tamara Baars haar leven na Koen. Op 9 mei 2008 stapte haar broer op 30-jarige leeftijd volslagen onverwacht uit het leven.
Ondanks dat Tamara wist dat hij zich niet goed voelde, was die mogelijkheid nooit bij haar opgekomen. Opeens behoort ze tot de groep: nabestaanden van zelfdoding. Over hoe zij als zus dit immense en plotselinge verlies leerde dragen, gaat haar boek. Haar verhaal is een steuntje in de rug voor iedereen die in zijn of haar naaste omgeving te maken heeft met zelfdoding en herkenning zoekt.
Daarnaast hoopt Tamara door het delen van haar ervaringen bij te dragen aan het open en onbevooroordeelde gesprek over zelfdoding, depressie en angsten. Tegelijkertijd is het een klein monument voor haar broer; voor wie hij was en wat hij voor haar betekende.
Eerder publiceerde Tamara over hetzelfde thema in de NRC Next (september 2015) en Jan Magazine (december 2015). In maart 2017 won zij met haar verhaal over Koen en rouw na zelfdoding de publieksprijs van de debutantenschrijfwedstrijd van online schrijversacademie Editio. Ook was zij genomineerd voor de juryprijs. De juryleden, onder wie Auke Kok en Thomas Verbogt, over haar verhaal: ‘Een aangrijpende, zeer persoonlijke tekst. Gedurfd en authentiek.’
Kon je dan niet blijven voor mij?
Een boek voor en over gezinnen met kinderen en jongeren die geconfronteerd worden met zelfdoding. Veel van deze kinderen zijn KOPP-kinderen (kinderen van ouders met een psychiatrisch probleem) die al jarenlang de zorg dragen voor hun ouder(s) en/of de andere kinderen in het gezin.
Uit onderzoek blijkt dat deze kinderen een risicogroep vormen, zeker nadat een ouder door zelfdoding overleden is. Door preventie kan het hogere percentage zelfdodingen bij deze kinderen teruggedrongen worden.
Het boek is een handreiking voor met name ouders, maar ook voor leerkrachten en hulpverleners. Thema’s zijn onder andere: hoe informeer je kinderen over de gebeurtenissen, hoe zorg je dat hun vertrouwen niet geschaad wordt en hoe kun je hen ondersteunen?
Daarnaast bevat het boek veel praktische informatie en enkele helende verhalen.
Handboek suïcidaal gedrag bij jongeren
Jaarlijks sterven er gemiddeld tussen de 120 en 140 mensen onder de 25 jaar aan zelfdoding. Bovendien hebben zo’n 3000 jongeren medische hulp nodig na eenpoging tot zelfdoding. Hoeveel jongeren daarnaast vertwijfeld langs het spoor staan om ten slotte toch maar huiswaarts te keren, of eindeloos piekeren over zelfdoding, is onbekend. Duidelijk is dat (de dreiging van) suïcide een grote impact heeft op de jongeren zelf, hun ouders, familie, vrienden, klasgenoten en leerkrachten.
In het Handboek suïcidaal gedrag bij jongeren wordt helder uiteengezet hoe deze jongeren behandeld moeten worden. Daarbij steunt dit boek op twee belangrijke pijlers: kennis van de suïcidale ontwikkeling bij jongeren en de context van het gezin. In deze herziene editie gaan de auteurs uitgebreider in op specifieke groepen jongeren, namelijk die met autisme, jongeren uit de LHTBI-gemeenschap en minderbegaafde jongeren. Tevens is er aandacht voor de lastige diagnostiek van depressies op jonge leeftijd, de psychotherapie van suïcidale jongeren en de opvang na een suïcidepoging.
Het boek is toegankelijk geschreven en geschikt voor hulpverleners in alle geledingen: voor onderwijzers, studentpsychologen, POH’ers en huisartsen, medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming en jongerenwerkers van gemeenten.
Contact met dierbaren na zelfdoding
Het boek Contact met dierbaren na zelfdoding van Steffany Barton is een troostrijk boek voor nabestaanden en helpt nabestaanden zoeken naar antwoorden.
Contact met dierbaren na zelfdoding, een troostrijk boek voor nabestaanden van Steffany Barton helpt nabestaanden zoeken naar antwoorden. Nabestaanden blijven achter met een groot gemis en worstelen bijna altijd met de vraag of de dood voorkomen had kunnen worden en de ‘waarom’-vraag.
Door overleden dierbaren een stem te geven en te kunnen vertellen dat ze aan de andere kant van de dood rust en lichtheid gevonden hebben, biedt Barton nabestaanden troost en erkenning voor hun verdriet en verwarring.