Een perforator kopen? Veel informatie en de beste modellen 2023

Een perforator is een hulpmiddel in huis of op kantoor dat onmisbaar kan zijn. Bijvoorbeeld met het archiveren van je boekhouding, voor het verwerken van belangrijke post, voor je huiswerk, een presentatie etc. De door verschillende perforators krijg je ook meer mogelijkheden.

Op deze pagina ga ik je meer over een perforator vertellen zoals de verschillen, waar je het beste op kunt letten bij het aankopen van een perforator en nog veel meer. Als bonus heb ik de beste perforators voor je op een rij gezet en uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven.

Wat is een perforator?

Een perforator is een hulpmiddel / apparaat waar je mee gaatjes kunt maken in papier, karton of kunststof folie. De meeste gebruikte en bekendste perforator is een apparaat waar je 2 of 4 gaatjes mee kunt maken.

De afstand van de gaatje is 8 centimeter van elkaar. Deze afstand is in Europa gestandaardiseerd en overal het zelfde. Dit is makkelijk en handig in het zakelijk gebruik van een perforator.

Wat is de beste perforator?

Wat de beste gaatjesmaker is, is moeilijk in één zin te vertellen. Dit is afhankelijk van het gebruik en wat je er mee wil doen. Als jij dagelijks gaatjes ponst in papier, karton of kunststof folie is een professionele perforator aanbevolen. Dit is niet nodig bij af en toe gebruik in huis. Ook de verschillende gaatjes bepalen welke perforator voor jou het meeste geschikt is.

Welke perforators zijn er te koop?

Je heb perforators met 1, 2, 4 en 23 gatenmakers te koop. Dit betekend dat het apparaat 1, 2, 4 of 23 gaatjes maakt in jou papier, karton of kunststof folie.

De meeste gaatjesmakers hebben een formaatmarkering, waarmee je elk formaat papier op de juiste gaatjes kan uitlijnen en instellen. Zodat er in elk papier het gaatje op de zelfde plek komt te zitten. Dit zorgt er voor dat de papier netjes in een ringband of map komt te zitten.

Waar kun je het beste opletten bij het aankopen van een gaatjesmaker?

Ik kan me voorstellen dat je in eerste instantie denkt een gaatjesmaker is een gaatjesmaker. Maar toch zit er veel verschil tussen de apparaten. De belangrijkste verschillen en kenmerken van de perforator heb ik hieronder voor je uitgebreid beschreven.

Hoeveel gaatjes

Het grote verschil zit het in het aantal gaatjes dat het hulpmiddel kan maken zoals je hierboven hebt gelezen kan je 1, 2, 4 of 23 gaatjes maken per keer. Verder op de pagina wordt meer uitleg over de verschillen gegeven, waarvoor ze het meest geschikt zijn en de beste modellen.

Kwaliteit

Je wilt zo makkelijk en snel gaatjes maken en het liefst jaren met de perforator aan het werk kunnen. Daarom is de kwaliteit belangrijk. Tegenwoordig worden er ook veel eendagsvliegen gemaakt, producten die je maar een paar keer goed kunt gebruiken en daarna de kwaliteit niet zo goed is of zelf niet meer te gebruiken is. Dit wil je uiteraard niet.

Kies daarom voor hoogwaardige materialen om langer de perforator te kunnen gebruiken. Ook belangrijk is dat de gaatjes mooi rond zijn, dit kan ook nog wel eens een probleem zijn bij de goedkopere perforators of dat het papier, karton vast gaat zitten.

Handvat

Het handvat is ook een belangrijk onderdeel en moet ook lekker in de hand liggen omdat je deze wellicht vaak gaat gebruiken. Wil jij de gaatjesmaker veel gebruiken kies dan voor een ergonomisch handvat die lekker ligt en je geen last krijgt van je handen als je deze vaak moet gebruiken.

Wist je dat hoe hoger de hefboom is hoe makkelijker er gaatjes in het karton, papier of folie komt?

Hoeveel papier per keer

Als jij veel vellen per keer wil voorzien van mooie ronde gaatjes, let dan op een perforator die meerder papieren of dikker karton kan verwerken. Als het elke keer om 1 blaadje zou gaan is dit minder belang.

Andere belangrijke zaken:

  • Kun je onderdelen vervangen? Bij een duurdere perforator is het vervangen van onderdelen mogelijk en hoeft je niet de gaatjes maker te vervangen.
  • Kan het afval bakjes met de gedrukte gaatjes makkelijk geleegd worden en kan er een grote hoeveel rondjes in? Dit kan handig als je de gaatjesmaker veel gebruikt.
  • Zit er een papier uitlijning op? Zodat je de gaatjes elke keer op de goede plek krijgt.

De beste perforators (Uitgebreide beschrijving)

Hieronder worden de verschillende perforators uitgebreid beschreven en de beste gaatjes makers worden op rij gezet. Voor extra informatie heb ik een link van Bol.com toegevoegd. Via de link kun je de perforators eenvoudig bestellen.

1 -gaats perforator

Wil jij snel 1 gaatje maken in papier bijvoorbeeld dan is de 1 gaats gaatjesmaker ideaal. De gaatjesmaker maakt een perfect rondje en is ook zeer handig tijdens het knutselen.

2-gaats perforator

In huis de meeste gebruikte perforator maar ook onmisbaar op kantoor. De meeste 2-gaats gaatjesmakers zijn ook geschikt voor meerdere vellen papier of voor karton dus multifunctioneel.

4- Gaats perforator

De 4-gaats perforator is ook zeer populair en zeer geschikt voor documenten omdat deze minder snel scheurt dan bijvoorbeeld documenten met 2 gaten.

De 4 gaats papieren zijn ook handig voor een ringband.

23-gaats perforator

Wil jij een ringband gebruik met 23 gaten dan is de gaatjesmaker van 23-gaats onmisbaar. Met de meeste 23-gaats perforators kun je meerdere vellen papier tegelijk ponsen. Het materiaal is van de 23-gaats is vaak van stevige materiaal voor het beste resultaat.


Vergelijkbare berichten