Hoe maak je een samenvatting van een boek / tekst of boekverslag?
Boekverslagen had ik zelf altijd een grote hekel aan. In mijn tijd was het internet nog niet zo bekend en heb ik wel eens een boekverslag van het internet gehaald en aangepast. Tegenwoordig wordt hier meer op gelet.
Een boekverslag maak je niet snel als je daar geen reden voor hebt, bijvoorbeeld een review op het internet of als examenopdracht of huiswerk, toch kan een samenvatting maken van een tekst kan erg handig zijn als je het nog een keer na wilt kijken of als je de belangrijkste punten nodig hebt voor een presentatie,
Om je te helpen heb ik hier de onmisbare tips voor hoe je het beste een samenvatting en of boekverslag kunt maken, die je weinig tijd kost en toch het beste resultaat oplevert.
Wat is een samenvatting?
Wat is een samenvatting eigenlijk. Een samenvatting vertelt je in het kort wat er gebeurt is of in de tekst staat. De hoofdzaken (belangrijkste punten), de rode draad van het verhaal is de samenvatting.
Een samenvatting kan jou helpen bij het begrijpen van een moeilijke tekst. Het helpt je ook om voor langere tijd informatie te onthouden.
Een samenvatting kan erg handig zijn voor een repetitie, spreekbeurt, voor een examen, en een presentatie. Een samenvatting kan ook gebruikt worden voor de basis van je boekverslag.
Hoe maak je een samenvatting?
Hieronder lees je stap voor stap hoe je het beste een samenvatting kan kijken.
Lees eerst de tekst aandachtig door. Zodat je goed begrijpt waar de tekst over gaat. Dit doe je eerst voor dat je met de samenvatting bezig gaat.
Schrijf pas na het aandachtig lezen de belangrijkste punten en boodschap. Het is belangrijk dat de samenvatting antwoord geeft op de vraag waar gaat de tekst over.
Als je een boek of een tekst van meerdere bladzijdes / blaadjes wilt samenvatten kun je het beste na elke pagina of hoofdstuk een samenvatting maken zo vergeet je ook geen belangrijke punten.
Je kunt naast het schrijven van een samenvatting ook eerst de belangrijkste zinnen en woorden markeren of onderstrepen. Op een uitprint papiertje kan dit goed werken in een goed kan het zonde zijn en in een leenboek mag het ook niet. Streep niet te veel aan anders moet je nog bijna de hele tekst nalezen. Daarom is vaak een samenvatting schrijven efficiënter.
Een ander groot voordeel van een samenvatting schrijven is dat je er actief mee bezig bent en dat je er over na moet denken, dit heeft als effect dat je het beter onthoudt. Zorg er wel voor dat het een goedlopend en logisch verhaal wordt met de belangrijkste punten dat je later ook nog weet waar je een samenvatting van gemaakt heb.
Als je klaar bent met de samenvatting lees deze dan aandachtig door en bedenk waar verbeterpunten nodig zijn zodat je samenvatting waardevol is en je er ook echt iets aan hebt.
Extra tips.
- Schrijf de tekst niet klakkeloos over maar maak je eigen verhaal er van. Hier leer je het meeste van.
- Als hulpmiddel kun je de 5 w-vragen gebruiken. Wie, Wat, Waarom, Wanneer en waar.
- Zorg voor een korte en pakkende samenvatting i.p.v. van een te lang en te langdradig je kunt hierdoor ook de concentratie verliezen bij het terug lezen van de samenvatting.
Het boekverslag
Een boek verslag wordt vaak gemaakt omdat het een verplichte opdracht is vanuit school. Maar een boekverslag kan ook erg handig voor je zelf zijn als je een lezing of presentatie moet geven over een bepaald boek. Je kunt het ook gebruiken als geheugen steuntje.
Zorg bij het maken van een boekverslag voor bijzondere elementen uit het boek die niet standaard in de boekverslagen staan die op internet te vinden zijn en geeft een jouw anlayse en bevindingen goed weer zodat er gezien kan worden dat je aandacht aan het boekverslag besteed hebt.
Waar moet een goed boekverslag aan voldoen?
De eisen van een boekverslag kan per school verschillen en er is een vaste of verplichte vorm. Hieronder vind je de onderdelen die in de meeste gevallen verplicht of zeer wenselijk zijn.
Informatie over het boek
Informatie over het boek zoals de auteur, de titel, uitgever, de plaats en het jaar van uitgave, hoeveelste druk, het aantal pagina’s en het genre van het boek.
De samenvatting
In de samenvatting vertel je over de belangrijkste hoofdpersonen, gebeurtenissen en ontwikkelingen in het boek. Schrijf de samenvatting in je eigen woorden en maak deze niet te lang. Kort en bondig.
Titelverklaring
Er wordt altijd met zorg en om een bepaalde reden voor de titel van het boek gekozen. Vertel waarom volgens jou is gekozen voor deze titel. Soms is dit duidelijk en eenvoudig in andere gevallen is er een betekenis achter.
Een schrijver kiest altijd bewust voor de titel van het boek. Soms is de titelverklaring eenvoudig en soms zit er een verborgen betekenis achter. Probeer goed na te denken over de titel en deze eventuele verborgen betekenis te ontcijferen.
Beschrijving van personages in het boek.
De belangrijkste personages van het boek staat vaak ook al kort en bondig in de samenvatting. Naast de hoofdpersonen zijn er ook andere personen in het boek die wel aandacht verdienen en een belangrijker rol spelen.
Alle personages met een belangrijker rol kun je kort beschrijven in dit onderdeel. De hoofdpersonen is ook meer over te vertellen en mag je gerust iets uitgebreider toelichten. Denk hierbij aan het gedrag en karaktereigenschappen.
Waar en wanneer?
Dit onderdeel wordt ook wel tijd en ruimte genoemd. Je schrijft in dit onderdeel over de tijd wanneer het verhaal zich afspeelt en waar op welke plekken. In sommige verhalen heb je ook flashbacks naar het verleden vermeld dit ook in dit onderdeel.
Om schrijf de plek en tijd zorgvuldig een klein verschil kan een hele andere sfeer oproepen. Zowel in tijd als de plek waar het afspeelt.
Vertelperspectief
De schrijver kiest altijd een bepaalde style hoe die het verhaal verteld die wordt ook wel vertelperspectief genoemd. De 3 meest voor komende mogelijkheden zijn:
- De Ik verteller: Je kijkt mee in het leven van een ik-figuur. alles wordt gezien vanuit dit personage.
- De personale verteller: Dit is van toepassing als het vanuit een derde persoon is. De derde persoon kan 1 persoon zijn maar ook in het boek verwisselen naar een ander derde persoon De wisseling zit van in een hij of zij.
- De alwetende verteller: Dit is een verteller buiten het verhaal. De verteller weet meer over personages dan dat zij zelf kunnen weten. Vandaar ook dat het de alwetende verteller wordt genoemd.
Schrijfstijl
Vertel over de schrijfstijl van de schrijver. De schrijf stijlen van de auteurs kunnen heel verschillend zijn. De ene mag graag in details treden terwijl de ander weer een grove woordkeuze heeft. Vertel vooral wat jou opvalt aan de schrijfstijl van de auteur.
Het thema en de motieven.
Het thema kun je zien als het hoofdonderwerp van het boek. Het motief kan meerder keren terug komen die kan een onderwerp zijn maar ook een gevoel of een gebeurtenis. Een motief heeft vaak een onderliggende betekenis of waarde.
Tips voor het boekverslag
Zorg voor een duidelijke mening in je boekverslag en onderbouw deze ook. Gebruik zoveel mogelijk je eigen woorden.
Maak per hoofdstuk een samenvatting, zodat je geen belangrijk details vergeet of overslaat. Later kun je de samenvatting makkelijk bundelen voor je boekverslag.
Zorg dat je ook enkele details in je verslag zet die je alleen kunt weten als je het boek gelezen hebt. Maak de samenvatting niet veel langer dan 500 woorden.
Met 500 woorden moet je het boek goed kunnen samenvatting en de belangrijkste zaken vermelden en er is ook nog plek voor enkel details.
Bij het geven van je mening kun je de volgende vragen gebruiken:
- Voldeed het boek aan jouw verwachtingen? Waarom wel of niet?
- Zou je het boek aan anderen aanraden? Waarom wel of niet?
- Heeft het boek je aan het denken gezet? Zo ja, waarover?
- Vind je de personages in het boek goed beschreven?
- Is het boek op de juiste manier opgebouwd?
Probeer je mening te geven in maximaal 250 waarden.
Zorg dat je verslag er verzorgd uit ziet en check het meerdere keren op taal- en grammatica fouten
Maak echt je eigen verslag kopieer deze niet. Het kan veel werk zijn maar een slecht cijfer is nog vervelender.