De 6 reden voor een notitieboek + de 10 beste notitieboeken!

Wist je dat veel succesvolle mensen een notitieboek gebruiken? Je hoeft niet een heel dagboek bij te houden een (klein) notitieboekje is voldoende. Enkele voorbeelden hiervan zijn o.a. Bill Gates en Oprah Winfrey. Een notitieboekje hoeft tegenwoordig niet meer alleen een fysiek boekje te zijn je kan ook een notitie maken op je smartphone of op je laptop, computer of tablet.

Een notitieboekje gebruiken kan veel voordelen hebben op deze pagina lees je de 6 redenen waarom een notitieboek heel verstandig voor je kan zijn. Als extra heb ik ook de 10 beste en leukste notitieboekjes voor je op een rij gezet en toegelicht.

De 6 voordelen van een notitieboek

Een notitieboek kan voor veel doeleinden gebruikt worden enkele voorbeelden hiervan zijn voor recepten, het doen van boodschappen, onthouden van wachtwoorden, bij het studeren of bij je werk.

Een notitieboek is niet alleen handig maar heeft ook voordelen, de 7 voordelen van een notitieboek lees je hieronder. De voordelen worden uitgebreid beschreven.

Je houd meer informatie vast

Op het moment dat je zaken gaat noteren kun je het beter onthouden. Uit verschillende onderzoekt blijkt ook nog eens als je notities schrijft op papier dat je het dan nog beter kan onthouden dan dat je het digitaal noteert. Om het moment dat je iets gaat schrijven in je eigen handschrift gebeurt er iets met je hersenen. Je eerste ingeving / idee noteren op papier is dus verstandig, je hebt het niet alleen zwart op wit staan de kans dat je het onthoudt is ook een stuk groter.


Vermindert stress

Het uiten van emoties helpt je bij het verwerken ervan. Moment dat jij je emoties en gedachtes opschrijft in een dagboek of in een notitie boek is dit goed voor je gezondheid. Doe je gedachten te noteren kun je jij gevoelens verhelderen er krijg je ook een beter kennis over je zelf, dit zorgt voor minder stress en kan ook voor meer zelfvertrouwen zorgen. Daarnaast is het ook goed om later de informatie je hebt op het geschreven nog eens te analyseren zodat jij je gedachten kunt reflecteren.


Vergroot je denkvermogen

Ondanks dat het lijkt dat we veel kunnen onthouden, staan de hersenen bedenken dat ze juist slecht zijn om alles goed te kunnen onthouden. Het grote geheel wordt goed onthouden maar de details vergeet je snel. Je weet bijvoorbeeld wel wie je gisteravond allemaal in de stad gezien hebt maar niet meer welke kleding ze droegen.

Daarom is het verstandig om een gewoonte te maken om belangrijke zaken te gaan noteren. Zie je notitie boekje als externe opslag voor belangrijke details, informatie, taken, afspraken, zaken die je nog moet doen, etc. Op het moment dat je hersenen alles moet onthouden is er ook geen of weinig ruimte voor creativiteit dus zorg dat jij alles op schrijft zodat je creatieve brein ook zijn werk kan doen.


Je raakt je gedachten / ideeën niet meer kwijt

Je hebt het vast wel eens mee gemaakt dat je een goed idee krijgt en dat je deze wil onthouden en dat je een tijdje later het goede idee niet meer weet. Dit kan voor veel ergernissen zorgen. Op het moment dat je een gedachte hebt of een idee schrijf deze dan op, dan weet je zeker dat je op een later moment het idee of de gedachte terug kan lezen en dat deze ook compleet is. Omdat je hersenen regelmatig de details vergeten. Het opschrijven van zaken zorgt er dus voor dat je het niet kwijt raakt en dat je het complete plaatje nog hebt.


Een idee zorgt vaak voor meer ideeën

Als je een goed idee hebt schrijf deze dan op, niet elk idee die je opschrijft is iets waar je mee kunt, maar het opschrijven van ideeën is zeker de moeite waard, want hoe meer ideeën je opschrijft hoe groter de kans is dat je met een goed idee komt.

Bovendien heeft het opschrijven en het lezen van ideeën nog een groot voordeel die brengt je vaak weer op nieuwe ideeën en gedachten. Hoe klein het idee ook is schrijft het op er bestaat altijd een kans dat je door dit idee het gouden idee vindt. Want door het opschrijven en het bezig zijn met de ideeën zorgt dit vaak voor een nieuw creatief proces.


Geen Afleiding

Het opschrijven van notities in een schrift of een notitieboek heeft nog een groot voordeel je kan niet afgeleid worden door appjes, e-mails notificaties en andere leuke dingen op je laptop, mobiel of tablet. Bij een smartphone of een ander digitaal apparaat ligt de afleiding altijd op de loer. De kans hierbij is groot dat je het vergeet wat je wil noteren en ook dit gaat ten koste van je creatieve brein en je productiviteit.

Als je jouw gedacht, taak of idee opschrijft in een notitieboek heb je een grote focus en ook de mogelijkheid op nieuwe ideeën en gedachten.


De 10 beste en leukste notitieboeken

Nu je weet waarom een notitieboek gebruiken een goede keuze kan zijn, daarom is het tijd voor de 10 leukste, handigste en beste notitieboeken. Omdat je veel verschillende soorten notitieboeken hebt denk hierbij aan kleine notitieboeken, A4 notitieboeken, met een ringband, gelinieerde, blanco etc. is de top 10 van notitieboeken ook erg divers.

Om je een goed beeld te geven van de notitieboekjes heb ik naast een beschrijving ook een link van Bol.com toegevoegd. De link geeft veel extra informatie zoals het formaat, de waardering en de recensies van de gebruikers. Via de link de kun je het notitieboek eenvoudig bestellen.

Notitieboek A5 zwart met harde kaft en elastiek

 • Notititieboek met harde kaft en sluitbaar met een elastiek.
 • 96 vellen
 • 80gram papier.
 • Gelinieerd crèmekleurig schrijfpapier.
 • Vervaardigd uit FSC-gecertificeerde grondstoffen.
 • Leverbaar in verschillende kleuren

Moleskine Classic Notitieboek – Large – Hardcover – Gelinieerd – Zwart

De large versie (13×21 cm) van de basic, maar toch klassiek hard cover notitieboek is een stijlvolle reisgenoot, perfect voor het schrijven van gedachtes, het maken van notities en is zeer geschikt voor het uitwisselen van gegevens.

Deze versie heeft een kartonnen harde kaft met ronde hoeken, zuurvrij papier, een bladwijzer, een elastieken sluiting en een uitbreidbaar binnenvak dat de geschiedenis van Moleskine bevat.

 • Afgeronde hoeken
 • Elastische sluiting
 • Ivoorkleurig Moleskine-papier
 • Bijpassend leeslint
 • Papier: 70 gsm, zuurvrij, ivoorkleurig, gelinieerd
 • Uitbreidbaar binnenvak op achterkaft
 • Herbruikbare papierband heeft B-kant met extra gedrukte hulpmiddelen
 • Platliggend, opent 180°

De geschiedenis van Moleskine staat binnenin beschreven. Moleskine S.p.A. maakt en verkoopt FSC®-gecertificeerde producten.


ATLANTA To do blok 

Al jarenlang een topper. Het Things to do Today-boek is een ideaal hulpmiddel bij de planning van elke werkdag. De bedrukking biedt ruimte voor werkzaamheden, afspraken en notities. Twee bladzijden per werkdag zorgen voor een goed overzicht. Het boek is onmisbaar voor efficiënt time management.

Spiraalblok 125vel.
Formaat formulier: 74x125mm.
Formaat blok: 297x140mm.
FSC-gecertificeerd.


Bambook Classic uitwisbaar notitieboek – Hardcover – A5 – Blanco & Gelinieerd

Bambook is het laatste notitieboek dat je nodig hebt. Kies jouw eigen uitvoering met de kaft, het formaat en de pagina’s. Alles voor jouw perfecte, uitwisbare schrift. Schrijf met de speciale marker op de whiteboard pagina’s, scan je aantekeningen met de Bambook App en wis je pagina’s schoon voor hergebruik.

Kies voor het klassieke softcover notitieboek met kartonnen kaft (FSC-gecertificeerd) bedrukt met een subtiel bamboe patroon. Of ga voor de luxe hardcover uitvoering met een harde bamboe kaft waarbij het Bambook-logo gegraveerd is op de voorkant. Kies daarnaast zelf welk formaat en binnenwerk past bij jouw werkwijze.

Elke Bambook bevat 20 uitwisbare vellen, 40 pagina’s in totaal.


Leuchtturm1917 Notitieboek Emerald

Het Leuchtturm1917 notitieboek bestaat uit 249 pagina’s gemaakt van zuurvrij 80gr papier.

Het medium notitieboek van Leuchtturm1917 meet 14.5x21cm en is verkrijgbaar met gelinieerd, geruit, puntjes en blanco papier. De Leuchtturm1917 medium notitieboekjes zijn verkrijgbaar in 17 kleuren.

De Leuchtturm1917 notitieboeken zijn zeer zorgvuldig ontworpen, tot in het kleinste detail. De pagina’s zijn genummerd en de Leuchtturm1917 notitieboeken hebben een inhoudsopgave zodat het makkelijker is om notities terug te vinden.

De laatste 8 pagina’s zijn geperforeerd en uitneemaar. Alle Leuchtturm1917 notitieboeken worden geleverd met een set zelfklevende etiketten om bij het archiveren te helpen.


Hieroglyphs Bullet Journal – A5 notitieboek

Een elastieken sluiting, opbergvak, drie bladwijzers, harde kaft en 100grams papier, zodat notities niet doordrukken, maken deze bullet journal prettig in gebruik. Door de speciale bindwijze opent het journal plat en is hij extra duurzaam.

Het Hieroglyphs Bullet Journal is een luxe notitieboek dat je helpt structuur aan te brengen in je dagelijkse leven. Met dit journal zet je je inspiratie om in concrete acties, zodat je je dromen waarmaakt.


Leitz Complete Notitieboek met Elastiek en Penhouder – A4 gelijnd met Harde Kaft – Zwart

Premiumkwaliteit notitieboek van Leitz in A4 formaat. Aantrekkelijke en aangenaam aanvoelende lederlook. Innovatieve functies zorgen voor een optimale indeling van je notities.

Eigenschappen

 • Elastiek met aantrekkelijk weefselpatroon houdt de bladzijden stevig bij elkaar
 • De penhouder zorgt ervoor dat u altijd een pen of potlood bij de hand heeft
 • Met 2 bladwijzers van textiel om snel belangrijke bladzijden te kunnen vinden en openen
 • De laatste 8 pagina’s zijn geperforeerd om kleine notities gemakkelijk van de pagina te kunnen losscheuren
 • 2 stapels plakbriefjes aan de binnenkant van de achterkaft om belangrijke inhoud te markeren
 • Vak aan de binnenkant van de voorkaft en achterkaft voor snelle toegang tot losse papieren en diversen
 • 80 vel hoogwaardig, FSC-gecertificeerd 96 grams ivoorpapier
 • Het volledige product is FSC-gecertificeerd
 • Past goed bij de andere producten van de Leitz Complete range

Oxford Floral – schrijfblok – B5 – Lijn – 120 pagina’s – hardcover notitieboek – turquoise

Oxford Floral: een fun en vrolijk notitieboek, met bloemmotieven die elk klaslokaal of meetingruimte tot leven brengen. Het 90g, extra witte, Oxford Optik paper zorgt ervoor dat je aantekeningen niet doordrukken. Daarnaast kun je met behulp van de SCRIBZEE app al je aantekeningen inscannen, opslaan en delen. Elke pagina is voorzien van 4 scanhoekjes, met behulp van de app op je telefoon kun je één of meerdere pagina’s inscannen. Zo raak je je aantekeningen nooit meer kwijt!


Grayham Notitieboek 100% Buffel Leer

Bewaar je herinneringen in deze prachtige, vintage bullet journal gemaakt van echt buffelleer en ecologisch katoenpapier.

Dit notitieblok is jouw nieuwe to-do-lijst, agenda, bucketlist, planner en dagboek in één. De blanco pagina’s zijn gemaakt van ecologisch katoenpapier, dat bekend staat om zijn zuiverheid, duurzaamheid en permanentie.


Fitly – To Do Notitieboek

Wil je productiever en met meer structuur jouw dagen organiseren, om zo met minder stress door het leven te gaan? Gebruik dan nu deze to do planner om je daarbij te helpen!

Stel een dagelijks doel: In dit to do notitieboek kan je dagelijks noteren wat jouw belangrijkste doel is. Op deze manier kan je jouw dagen met meer gerichte intentie organiseren.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *