Hoe kun je e-books (boeken) lezen op je laptop of computer?

E-books lezen op de e-reader gaat eenvoudig. Je hebt vaak verschillende apps op je e-reader staan waar je boeken mee kunt lezen. Of je kunt een app downloaden waarmee je e-books kunt lezen. Dit geld ook voor je smartphone en de tablets. Maar hoe werkt het op je laptop of computer?

Schrik niet ook boeken lezen op de laptop en computer is zeer eenvoudig. Stap voor stap lees je in deze blog hoe jij boeken kunt lezen op de laptop.

Verschillende soorten e-books.

Een e-book is een digitaal boek die je op een beeldscherm kunt lezen. De e-books zijn bestanden die je kunt downloaden en met een app / programma kan lezen. Naast boeken kunnen e-books uit ook bestaan uit: tijdschriften, documenten, handleidingen en folders. Het e-book is bedacht door Micheal Hart en was in 1971 de oprichter van e-book uitgever Project Gutenberg.

Het e-book kan uit verschillende bestanden bestaand. De uitgever van het e-book mag zelf kiezen voor wel bestandsformaat er wordt gekozen. Zo zijn er inmiddels al tientallen bestandsformaten gebruikt voor de e-books.

De meeste e-books die je bij een online boekenwinkel koopt zijn ePub bestanden, deze kun je gewoon met een boeken app lezen. Een ander veel voorkomende bestand is de PDF. Die zie je veel bij online cursussen en gratis e-books. Ook deze bestanden kun je doorgaans met alle boeken apps lezen.

Sommige webwinkels werken met een eigen bestand en een eigen app. De boeken die je hier koopt kun je alleen maar lezen met de app van de webwinkel Kindle (Amazon) en Kobo Plus (Kobo en Bol.com) zijn hier goede voorbeelden van.

De meeste e-books die je koopt bij online boekenwinkels zijn beveiligd tegen het kopiëren of zijn voorzien van een uniek watermerk. Als iemand het e-book verspreid met het watermerk kan de koper snel achterhaald worden.


Maar hoe kun je e-books lezen op je laptop en computer?

Als je een e-book gekocht hebt of al op je laptop hebt staan kun je deze gaan open met een boeken app. Er zijn verschillende boeken apps waar mee je e-books kunt openen en lezen. Met een Chromebook kun je in de Playstore verschillende apps downloaden zoals Google Play Books en EBook-Reader.

Heb je een laptop of computer, dan kun je op het internet verschillende programma’s downloaden waarmee epub en pdf boeken kunt lezen. Na het downloaden kun je het boek openen en het staat gereed om te lezen.

Hieronder heb ik 3 programma’s die eenvoudig werken en gratis zijn:

Adobe Digital Editons

Digital Editions van Adobe is één van de meest gebruikte software voor het openen en lezen van e-books. Met deze software kun je ook beveiligde e-books openen. Een andere mogelijkheid is het overzetten van e-books naar je e-reader met deze app. Zowel geschikt voor de pc / laptop als voor de Mac (Apple).

Calibre

Het programma Calibre is voor de laptop/pc als voor de Mac (Apple). Het is een uitgebreide software voor e-books van verschillende formaten. Met deze software kun je eenvoudig e-books overzetten naar je ereader. Ook je de bestanden omzetten naar andere formaten en je kunt metadata aanpassen. Metadata is zijn bepaalde gegevens zoals bijvoordeeld de auteur, de datum van schrijven, de uitgever, het aantal pagina’s en de taal van het boek.

FBReader

FBreader is ook te downloaden en te gebruiken op veschillende apparaten waaronder de Mac en de laptop. Je kunt zowel ePub als PDF bestanden openen en lezen met deze software. Uiteraard is deze ook helemaal gratis.

BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *