De top 10 van boeken over het hart, hartkwalen en hartfalen 2024
Het hart is de grootste en meest belangrijke spier van het menselijk lichaam. Het hart pompt continue bloed naar alle cellen in ons lichaam. Wanneer het hart stopt met pompen, krijgen de lichaamscellen geen zuurstof en voedingsstoffen meer en vallen lichaamsfuncties snel uit.
Dat je hart bloed pompt is voor een gezond iemand de normaalste zaak van de wereld. Wanneer je hartfalen hebt werkt het hart minder goed en kunnen er vele symptomen en klachten ontstaan, waaronder vermoeidheid of en kortademigheid. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden en technieken in de gezondheidszorg erg goed dat er veel klachten en symptomen verholpen of behandeld kunnen worden.
Als je te maken hebt met hartfalen of interesse hebt in de werking van het hart, kan het interessant zijn hier over boeken te lezen. Er zijn diverse boeken die gaat over het hart en alles wat er te maken heeft. Om je te helpen met de beste boeken, heb ik een top 10 samen gesteld met de beste boeken over het hart en hartfalen / hartkwalen.
Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl
Het hart
Als cardioloog Sandeep Jauhar zich op een dag bij het beklimmen van de trap benauwd voelt, laat hij voor de zekerheid zijn hart onderzoeken. Hij is gewaarschuwd: vijftien jaar voor zijn geboorte overleed zijn grootvader aan een hartaanval en zo groeide Jauhar op met de angst voor hartfalen. Als zijn arts hem vertelt dat ook hij gevaar loopt, besluit hij niet alleen alles te doen voor zijn eigen herstel, ook duikt hij in de geschiedenis van de heelmeesters die hem voorgingen.
In Het hart verweeft Sandeep Jauhar deze verhalen met zijn persoonlijke geschiedenis en de ervaringen van zijn eigen patiënten. Het fascinerende verhaal van een zoektocht naar het kloppende deel van ons lichaam.
Hart voor vrouwen
Hart- en vaatziekten zijn al vele jaren wereldwijd doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Nog elke dag wordt de vrouwelijke hartpatiënt langs de mannelijke meetlat gelegd, wat tot verwarring, onduidelijke diagnoses en vaak verkeerde behandeling leidt. Vrouwen verschillen tot in elke cel van het lichaam van de man en dat heeft ook gevolgen voor gezondheid en ziekte.
Binnen de geneeskunde is de cardiologie het meest aansprekende voorbeeld van een vakgebied waarin man-vrouwverschillen ertoe doen. Zo is de manier waarop hart en bloedvaten verouderen bij vrouwen wezenlijk anders dan bij mannen.
Maas vertelt onder meer over de risicofactoren op een hartinfarct bij vrouwen, over de menopauze en andere vrouwspecifieke risicovariabelen, een falende hartspier en versleten hartkleppen, hartschade bij borstkanker en hartritmestoornissen.
Hart voor vrouwen vormt het resultaat van tientallen jaren onderzoek, het is een urgent en belangwekkend boek van een pionier in de zorg voor het vrouwenhart.
Per verkocht boek gaat €2,- naar wetenschappelijk onderzoek.
Hart- en vaatziekten?
Nederland telt zo’n 1,4 miljoen hart- en vaatpatiënten. Dagelijks: – sterven 106 mensen aan een hart- of vaatziekte: meer vrouwen dan mannen – worden zo’n 750 mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege een hart- of vaatziekte Het boek Hart- en vaatziekten?
Maak jezelf beter is geschreven voor mensen die last hebben van een hart- of vaatziekte of behoren tot een risicogroep. Door middel van veranderingen in leefstijl en voeding kunnen de risico’s aanzienlijk verkleind worden. Vaak zorgen kleine aanpassingen al voor een groot resultaat.
Hanno Pijl en Karine Hoenderdos geven een zeer praktisch stappenplan waarmee deze veranderingen voor een ieder haalbaar zijn.
Het gezonde hartboek
Het gezonde hartboek van dr. Joel J. Kahn: een mustread om hart- en vaatziekten te voorkomen en om voor je hele gezondheid te zorgen!
Hart- en vaatziekten komen veel voor in de westerse wereld. Een hartinfarct, hartfalen of aderverkalking zijn voorbeelden van deze ziekten. In Het gezonde hartboek, hoe zorg je zo goed mogelijk voor je belangrijkste orgaan? van Joel K. Kahn legt deze gerenommeerde cardioloog uit hoe je hart- en vaatziekten kunt voorkomen. Want wie goed voor zijn belangrijkste orgaan zorgt, kan veel ellende voor zijn!
Joel K. Kahn beschrijft in Het gezonde hartboek zijn holistische visie op (hart)gezondheid. Hij wijst reguliere behandelingen zoals deze door het ziekenhuis worden voorgeschreven niet af, maar vult ze juist aan met heldere en toepasbare adviezen op het gebied van emoties, ontspanning, voeding, leefomgeving, sport, beweging en supplementen.
Een must-read voor iedereen die helaas al met hart- en vaatziekten in aanraking is gekomen, maar zeker ook voor mensen die het willen voorkomen!
Het vrouwenhart
Het vrouwenhart wordt weliswaar begeerd, maar ook ernstig miskend. Cardioloog dr. Janneke Wittekoek heeft als missie om het vrouwenhart op de kaart te zetten, zodat minder vrouwen zullen sterven aan hart- en vaatziekten; daar sterven in Nederland elke dag 57 vrouwen aan.
Mannen hebben vaak een krampende of drukkende pijn op de borst, vrouwen krijgen klachten als vermoeidheid, kortademigheid en rugpijn. Lange tijd werden deze klachten bij vrouwen niet direct gekoppeld aan hartklachten. Wittekoek gaat in Het vrouwenhart in op het ontstaan van dit verschil en legt het ontstaan van deze symptomen bij vrouwen uit. In 80% van de gevallen kunnen hartklachten voorkomen worden door verandering in leefstijl. Naast een populair-wetenschappelijke uitleg over het hart en hartklachten geeft zij eveneens goede tips en ideeën om beter voor je hart te zorgen.
Janneke Wittekoek voltooide haar specialisatie tot cardioloog in 2008 en begon vervolgens een carrière als ondernemer in de zorg. In 2013 opende ze de HeartLife Klinieken in Utrecht; een expertisecentrum voor hart en gezondheid, gespecialiseerd in zowel behandeling als preventie van hart- en vaatziekten, met daarbij speciale aandacht voor vrouwen.
Het gestreste hart
Ons hart klopt in de loop van ons leven maar liefst drie miljard keer – soms snel, soms langzaam, dan struikelend en dan weer ritmisch duurzaam. Wat kunnen we doen om deze motor te onderhouden en te versterken? Cardiologen zijn gespecialiseerd in het opsporen, diagnosticeren en behandelen van problemen en ziekten rondom het hart. Maar wat gebeurt er vóórdat het hart te maken krijgt met een infarct?
Negentig procent van alle hartaanvallen is gerelateerd aan onze levensstijl en dat betekent dat we de kans erop kunnen verkleinen. Onderzoeksresultaten uit de moderne natuurgeneeskunde laten zien dat dit niet zo moeilijk is. Er zijn effectieve methoden om onze levensstijl te veranderen.
Internist en hoogleraar natuurgeneeskunde Gustav Dobos heeft een 8 weken-programma ontwikkeld, waarmee de resultaten zonder grote aanpassingen in het dagelijks leven kunnen worden geïntegreerd.
Healthy heart
Een op de drie vrouwen overlijdt aan de gevolgen van een hart- of vaatziekte. Hart- en vaatziekten vormen daarmee het grootste gezondsheidsrisico voor vrouwen. Meer dan 80% van deze ziekten zijn te voorkomen door onze leefstijl te veranderen. In dit boek staat alles op een rij over hoe je gezonder kunt gaan leven en je weer de regie krijgt over je eigen hartgezondheid. Wat is gezonde voeding, wat zijn de risicofactoren en welke getallen moet je van jezelf kennen?
Dit boek geeft je een overzichtelijk en duidelijk antwoord op alle vragen omtrent de stappen die je kunt nemen om je gezonder en fitter te voelen. Meer dan 50 recepten voor ontbijt, lunch en diner helpen je hierbij. Met veel tips voor beweging, ontspanning en achtergrondinformatie over je hart, gezondheid, voeding en leefstijl.
Janneke Wittekoek houdt zich als cardioloog al meer dan 15 jaar bezig met het vrouwenhart. Ze is bekend van de tv-programma’s Hoe word ik 100? en Je Lijf Je Leven en is auteur van onder andere Het Vrouwenhart en Het Vrouwenhart begeerd maar miskend.
Prins Marcia van den Bergh is bekend van 24Kitchen, is mede-auteur van de bestseller Hoe word je 100?
Levens redden
In de operatiekamer is geen ruimte voor twijfel. Een mindere dag kan grote gevolgen hebben. Het leven van een patiënt ligt in handen van de chirurg. Stephen Westaby is een van de meest vooraanstaande hartspecialisten en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de moderne hartchirurgie.
Honderden levens heeft hij gered gedurende zijn 35-jarige carrière. In zijn indrukwekkende verhalen laat hij de lezer getuige zijn van een reeks opmerkelijke gevallen, zoals een baby van zes maanden met een aantal hartaanvallen en een vrouw met het locked-in-syndroom. Dit indringende boek geeft een unieke inkijk in de vaak hoopgevende, soms tragische wereld van de hartchirurgie.
Zorg rondom hartfalen
Dit is het eerste naslagwerk dat op een overzichtelijke manier aspecten die belangrijk zijn in de zorg aan patiënten met hartfalen beschrijft. Naast het beschrijven van de zorg, worden onderliggende oorzaken en behandelingsmogelijkheden van hartfalen op een toegankelijke manier beschreven. Het boek geeft veel praktische handvatten voor de dagelijkse praktijk.
Chronisch hartfalen is een groot gezondheidsprobleem, met een grote impact op het leven van de patiënt en zijn of haar omgeving. De levensverwachting van de patiënt met hartfalen is beperkt en de aandoening brengt een aantal voorschriften en leefregels met zich mee.
Verpleegkundigen kunnen in toenemende mate te maken krijgen met patiënten met hartfalen en een goede bron waarin ‘evidence based’ zorg is samengevat is daarom onmisbaar.
Bij de diagnostiek, behandeling en zorg rondom de patiënt met hartfalen zijn diverse professionals betrokken. De inzichten van deze verschillende professionals zijn in dit boek samengebracht.
In deze tweede druk is een hoofdstuk over palliatieve zorg en de rol van de mantelzorger toegevoegd. Daarnaast zijn verpleegkundige en medische inzichten geactualiseerd naar de meest recente richtlijnen.
Zorg rondom hartfalen is primair bestemd voor gespecialiseerde hartfalenverpleegkundigen, verpleegkundigen (intra-, extra- en transmuraal), verpleegkundig specialisten en praktijkverpleegkundigen. Daarnaast is het boek ook voor medici en paramedici een interessant naslagwerk.
Handboek Hartfalen
Naar schatting één op de twintig Nederlanders van 65 jaar en ouder lijdt aan hartfalen. Boven de 85 jaar is dit gestegen tot één op de tien. De prevalentie van hartfalen zal de komende 20 jaar nog meer stijgen.Huisartsen zijn in verschillende stadia betrokken bij patiënten met hartfalen. De huisarts draagt zorg voor deze patiënten samen met de cardioloog en de verpleegkundig specialist hartfalen.
Binnen de eerstelijn zijn ook de apotheker, de diëtiste en de fysiotherapeut betrokken. Hartfalen is een ziekte waarbij shared care optimaal tot zijn recht kan komen. In Handboek hartfalen komen alle betrokken (para)medici aan het woord. Het wordt reeds bij het doorbladeren duidelijk dat er veel van elkaar te leren is.
Het is een praktisch boek met snel te scannen hoofdstukken die ook apart gelezen kunnen worden. De ontwikkelingen bij de diagnostiek van hartfalen, medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandelingen gaan razend snel. In dit boek wordt een overzicht gegeven van deze nieuwe ontwikkelingen. Dit gebeurt na een gedegen inleiding over de pathofysiologie, het lichamelijk en het aanvullend onderzoek.
De ontwikkelingen bij de diagnostiek van hartfalen, medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandelingen gaan razend snel. In dit boek wordt een overzicht gegeven van deze nieuwe ontwikkelingen. Dit gebeurt na een gedegen inleiding over de pathofysiologie, het lichamelijk en het aanvullend onderzoek.De enorme toename van het aantal zorgvragen bij hartfalen de komende jaren en zullen een zwaar beslag leggen op de zorgprofessionals zowel in het ziekenhuis als in de eerstelijn.
Dit vraagt om een optimale samenwerking waarbij de zorg voor de patiënt zoveel mogelijk in zijn directe leefomgeving gegeven kan worden zonder de patiënt de zegeningen van de moderne diagnostiek en behandeling door de specialist te moeten onthouden.