|

De top 10 van beste boeken over Motoren / motorrijden 2023

Zodra het voorjaar is en het wordt mooier weer zie je de eerste motorrijders weer massaal toertochten maken. Door de oldtimer en motor beurzen die ik gedraaid heb, ben ik er wel achter gekomen dat motorrijden veel meer is dan alleen een hobby. Het kan gerust gezien worden als een lifestyle en een beleving.

Dit zie je ook wel terug in de boeken over motor en alles wat er mee te maken heeft. Het aanbod van boeken over motoren is groot en heel divers. Voor deze pagina heb ik een top 10 samengesteld met de beste boeken over motoren en aanverwante onderwerpen.

Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast de officiële boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je ook eenvoudig het boek bestellen.

ANWB motorboek Nederland

ANWB Motorboek Nederland Nederland telt honderdduizenden motorrijders, maar het lijkt op het eerste gezicht geen motorland. Er zijn geen bergen, geen wildernissen en het ligt vol met snelwegen, bedrijfsterreinen en nieuwbouwwijken. Maar als je goed zoekt, komt er een geweldig motorland tevoorschijn. Niet alleen een land met prachtige wegen en vergezichten, maar ook een land met veel lagen en spannende verhalen.

Dat vind je terug in deze 30 bijzondere motorroutes. We rijden over wegen van de Romeinen, over een route van Napoleon of over een kaart uit 1816. We laten zien hoe de Atlantikwall de kust heeft veranderd. Of waar de allerstilste wegen liggen. We volgen het spoor van de wolf en rijden vlak over de grens naar een gat waarin dertien dorpen verdwenen. We gaan langs kloosters van gevluchte monniken, langs kastelen met boze geesten en maken een moordtocht langs plaatsen delict.

Kortom, we maken het spannend. En we willen je met andere ogen laten kijken naar het land dat wel degelijk een echt motorland blijkt te zijn.


Alle motoren 2022

Alle motoren 2022, het handzame boek met alle nieuwe modellen van 2022. Met de belangrijkste technische gegevens, prijs en een foto. Een hoofdstuk over elektrisch rijden, een verklaring van de technische gegevens en worden de Nederlandse distributeurs vermeld.


Visuele gids – Moto GP

Moto GP is het verhaal van het individu, de strijd tussen de individuen, de verschillende persoonlijkheiden, de mannen die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben: wereldkampioen worden.

FREDDIE SPENCER, DRIEVOUDIG WERELDKAMPIOEN


Hell’s Angel

De Hell’s Angels Motorcycle Club is by far de meest legendarische motorclub ter wereld. Ralph ‘Sonny’ Barger, een van de oorspronkelijke oprichters, schreef de fascinerende geschiedenis van deze club. Zijn verhaal, met tientallen anekdotes, sterke verhalen en unieke foto’s, leest als een spannend avonturenboek. The Times schreef erover: ‘dit is de overdonderende stem van de koning van de weg!’ Sonny Barger vertelt de geschiedenis vanaf het moment dat in 1948 de originele Oakland Hell’s Angels worden opgericht.

Hij legt uit hoe de Harley-Davidson motor zich ontwikkelde tot het stijl icoon van een wereldwijde motorrijdende broederschap en hoe de club in tientallen jaren uitgroeide tot een plek voor ongebonden geesten en vrijheidzoekers. Bargers boek staat vol verhalen over ronkende motoren, kleurrijke figuren en hoge snelheden. Hij schreef een unieke geschiedenis over loyaliteit en verraad, vriendschap en broederschap. Centraal staat de zucht van iedere Hell’s Angel naar de ultieme vrijheid.

Voor alle duizenden motor-enthousiasten is er nu, van binnenuit, de definitieve geschiedenis van de Hell’s Angels Sonny Barger (1938) groeide, net als de Hell’s Angels, uit tot een icoon. Hij woont vlakbij Phoenix, Arizona en is een member van de Cave Creek Chapter


Droommotoren 1001 Fotoboek

Meer dan enig ander vervoermiddel staat de motorfiets voor vrijheid. Twee wielen en een motor, wat een fantastisch idee! De motor begon als gebruiksvoorwerp, eind jaren zestig was hij een rebel en nu is hij een consumptieartikel. Maar het is en blijft een droommachine.

Tussen Brigitte Bardots Harley-Davidson en Valentino Rossi’s Grand Prix-Yamaha zit een groot scala aan merken: Honda, Yamaha, Kawasaki en Suzuki uit Japan, Ducati, Moto Guzzi, Benelli, MV Agusta, Aprilia, Laverda en Piaggio uit Italië, BMW uit Duitsland, KTM uit Oostenrijk, Triumph, Norton en BSA uit Engeland, en Harley-Davidson en Buell uit Amerika.

Ontdek ze allemaal in dit boek, aan de hand van maar liefst 1001 foto’s!


Reisboek – De man aan de overkant – Solo motorreis Nederland door Centraal Azië

Solo motorrijder Oskar Verkamman maakte een onvergetelijke reis vanuit Nederland door Centraal Azië om te eindigen in Bisjkek, de hoofdstad van Kirgizië. – Boeken top 10 mannen – motorreis – motorreizen -reisverhalen. Mooie reisverhalen.

Met zijn motor reed hij over bijna onbegaanbare wegen, over bergpassen op 4600 meter hoogte, langs woeste rivieren, de Afghaanse en Chineese grens en ruim drieduizend kilometer door een verzengend hete woestijn. Maar niet alleen die landschappen maken het reisverhaal, vooral ook de bijzondere ontmoetingen met andere reizigers en locals doen dat. In totaal legde Oskar Verkamman zo’n vijftienduizend kilometer af. Why? vroeg een Turkse man bij een pompstation. Ja, waarom?

Goede vraag….

“Alleen op een motor, de gastvrijheid die ik heb ervaren, de adembenemende uitzichten en de verbinding die ik voelde met locals en met de reizigers die ik onderweg ontmoette … Het maakte mijn reis van Nederland tot diep in Centraal Azië intens en speciaal. Zo speciaal dat ik je graag voorstel aan die man aan de overkant.”


100 Jaar Harley Davidson

100 jaar Harley-Davidson is een schitterend vormgegeven, royaal geïllustreerd boek vol historie, nostalgie en motors. Willie G. Davidson, de kleinzoon van een van de oprichters en vice-president van de afdeling Vormgeving, beschrijft de 100-jarige geschiedenis van Harley-Davidson. Van de bouw van de eerste motor in 1903 tot de turbulente geschiedenis van de afgelopen twintig jaar.

In hoofdstukken die steeds twee decennia beslaan beschrijft Willie G. de zakelijke ontwikkeling van het bedrijf en de technische evolutie van de Harley-Davidson-motor. Elke stap wordt hierbij rijk geïllustreerd met kleuren- en zwartwitfoto’s, velen afkomstig uit de persoonlijke collectie van Willie G. en de bedrijfsarchieven van Davison. Kortom, een boek dat in de boekenkast van geen enkele motorliefhebber mag ontbreken!


De mooiste roadtrips in Europa

De 24 zorgvuldig geselecteerde routes in dit boek voeren naar de culturele en Landschappelijke hoogtepunten van ons continent. Ontdek de Noordkaaproute in Noorwegen, volg in de voetsporen van de Hanze langs de Oostzee, trek over de Via Appia in Italië, maak een rondreis door Portugal, stuur over beroemde bergpassen in de Alpen of ga op pelgrimstocht naar Santiago de Compostella in Spanje.

Bezienswaardigheden en routes worden in detail beschreven, belangrijke metropolen worden behandeld op aparte pagina’s met stadsplattegronden. Op de routekaarten zijn niet alleen de trajecten te zien, maar worden ook de locaties van bezienswaardigheden getoond.

Bovendien worden talloze suggesties gedaan voor interessante, leuke en spannende omwegen. Meer dan vijfhonderd foto’s illustreren de indrukwekkendste Europese bestemmingen.


Man & Werkplaats

Laat je meenemen in de prachtige werkplaatsen van 30 mannen met twee rechterhanden en een grote passie voor vakmanschap, techniek en gereedschap. Mannen die antieke auto’s, fietsen, motoren en trekkers restaureren.

Maar ook creatievelingen die gereedschap smeden, hout bewerken, historische wapens reconstrueren, vliegtuigen bouwen of glassculpturen blazen. Wat gebeurt er in al die schuren, garages en loodsen? Of in die koeienstal of dat fort?

Je krijgt een unieke kans om wanden vol gereedschappen, historische of juist eigentijdse machines en kisten en lades vol onderdelen te bekijken. Dit zijn de verhalen over vakmanschap en liefde voor het ambacht. Het spat van elke foto af!


Ontdek het ultieme motorrijden

Hoe zou het voor je zijn als je leuker en vlotter kunt motorrijden en als dat bovendien ook nog eens veiliger is? Nadat je dit boek hebt gelezen, is dat het geval! Motorrijden is beleving en vrijheid. Die beleving en vrijheid kennen helaas ook een keerzijde. De kans op een dodelijke crash met de motor is in Nederland 25 keer groter dan met de auto. Dat moet anders!

De meeste motorrijders stappen niet op de motor met de gedachte dat er mogelijk iets verschrikkelijk kan misgaan. Toch is het verstandig om daarbij stil te staan. Je verwacht het misschien niet, maar motorrijden wordt zelfs leuker als je je bewust bent van de risico’s. Een ‘risicomijdende rijstijl’ scheelt niet alleen veel motorcrashes, het geeft ook nog eens een extra dimensie aan het motorrijden.

Dit is geen theorieboek over wat wel en niet mag, maar een boek dat enthousiasmeert om slimmer te rijden, waarbij je je eigen en andermans veiligheid vergroot. Zorg er als motorrijder voor dat je altijd de regie houdt over alles wat er om je heen in het verkeer gebeurt. Wees een regisseur in het verkeer, maak er een spel van om je elke keer af te vragen: ‘Waarom rij ik hier, in deze positie, met deze snelheid en wat betekent dit voor mij als het gaat om mogelijke risico’s?’ Wees net iets slimmer en tactvoller dan de andere verkeersdeelnemers om je heen, wees ze elke keer net een stap voor én vergeet daarbij vooral niet om te genieten!

Dit boek is voor iedere motorrijder, beginnend en (heel) gevorderd. Na het lezen pas je zeker je rijstijl aan. Zo wordt motorrijden nog leuker en veiliger! Dries Hop en Laurens Wisselink zijn beiden erg betrokken bij Veilig Motorrijden. Zij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk motorrijders zo veilig mogelijk rijden.

Dries is als tweewielerspecialist bij de Politieacademie betrokken geweest bij het analyseren en reconstrueren van veel crashes met motoren. Daarnaast was hij ruim 30 jaar VRO-kerndocent bij de KNMV.

Laurens is sinds 2003 professioneel motorinstructeur en -trainer. Als VRO-docent bij de KNMV en als On Road Veiligheidstrainer bij BMW Motorrad is het zijn dagelijkse werk om beginnende en ervaren motorrijders op te leiden tot veilige(r) verkeersdeelnemers.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *