|

De 10 boeken die je moet lezen als je slimmer wilt worden 2023

Van lezen wordt je slimmer, dit wordt vaak gezegd, maar het is nog waar ook. Naast dat lezen je slimmer kan maken, heeft lezen meer voordelen. Hieronder lees je de 3 voordelen van lezen voordat we de 10 boeken laten waar je in ieder geval slimmer van kan worden.

Wist je dat het concentratievermogen een spier is? Zoals elke spier kun je ook deze spier trainen. Hoe langer jij langdurig ergens mee bezig bent, hoe beter je concentratievermogen wordt. Lezen is een goed middel om dit concentratievermogen te verhogen. Ga je lezen zorg dan wel dat je zo min mogelijk afleiding hebt of krijgt, zodat jij ook kan focussen op het lezen.

Bij het lezen doe je kennis op, dit is natuurlijk afhankelijk van het boek wat je leest, van het ene boek leer je uiteraard meer dan van andere boeken. Waar je veel van kunt leren zijn o.a.

Veel lezen is een goede manier om te ontspannen, zelfs bij een half uur lezen heb je al veel voordelen en kan het al stress verlagend zijn. Uit onderzoek blijkt dat je bloeddruk en je hartslag omlaag gaat bij het lezen. (Moet je natuurlijk geen spannende thriller of horror gaan lezen)

Nu je weet welke voordelen lezen je kan geven ben je ook vast benieuwd van welke 10 boeken je nu echt een beetje slimmer wordt. De boeken worden uitgebreid beschreven en om je een goed beeld te geven heb ik een link van Bol.com toegevoegd aan de beschrijving. De link geeft veel extra informatie, zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.

De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

Rust vinden in een drukke wereld.

De Koreaanse boeddhistische monnik Sunim geeft les over verschillende levenskwesties, van liefde en vriendschap tot werk, levensdoelen en spiritualiteit. Zijn inzichten en adviezen helpen om in het moderne, drukke leven te zoeken naar rustpunten. Zo legt hij bijvoorbeeld uit hoe je mindful kunt omgaan met negatieve emoties als woede en jaloezie. Haemin Sunim laat het belang zien van sterke relaties met anderen en benadrukt dat je vergevingsgezind en mild moet zijn tegenover jezelf.

De prachtige, kleurrijke illustraties fungeren als kalmerende visuele pauzes die ons aansporen rustig aan te doen. Want als jij rustig bent, zal de wereld ook rustig worden.


De jongen, de mol, de vos en het paard

Wat wil jij worden als je groot bent?’ vroeg de mol. ‘Lief,’ zei de jongen. ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy is een moderne fabel voor jong en oud. De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen de jongen en de drie dieren. De universele lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden.

De Nederlandse editie van ‘The Boy, the Mole, the Fox and the Horse’ is prachtig vertaald door Arthur Japin, waardoor de teksten nog dichterbij komen. Een moderne klassieker, die je kijk op het leven verandert.


De meeste mensen deugen

De mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst, zeiden de boekhouders. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens.

Maar wat als we het al die tijd mis hadden?

In dit boek verweeft Rutger Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie. Hij neemt ons mee op een reis door de geschiedenis en geeft nieuwe antwoorden op oude vragen. Waarom veroverde juist onze soort de aarde? Hoe verklaren we onze grootste misdaden? En zijn we diep vanbinnen geneigd tot het kwade of het goede?
Adembenemend, weids en revolutionair .

De meeste mensen deugen herschrijft niet alleen de geschiedenis, maar werpt ook nieuw licht op onze toekomst.


Wij zijn ons brein

Het verhaal van je leven is het verhaal van je brein. Dick Swaab volgt de mens, en dan vooral zijn hersenen, vanaf de conceptie tot en met de dood. Alles komt voorbij in ‘Wij zijn ons brein’: puberteit, seksualiteit, anorexia, alzheimer, medicatie, criminaliteit, geloof, hersenbeschadiging, psychische problemen en bijna-doodervaringen. Na lezing van dit boek zal je beter begrijpen waarom je bent wie je bent.


Elon Musk

Elon Musk is misschien wel de opvallendste en meest gedreven zakenman van dit moment – een eigentijdse mix van Thomas Edison, Henry Ford, Howard Hughes en Steve Jobs. Musk valt op door zijn dynamiek en visie in een wereld waar bedrijven vooral zekerheid zoeken. Met zijn bedrijven PayPal, Tesla Motors, SpaceX en Solar City verandert hij bedrijfstakken en de wereld door op het allerhoogste niveau te innoveren.

In dit boek biedt journalist Ashlee Vance voor het eerst een inkijkje in het buitengewone leven van de meest gedurfde ondernemer van Silicon Valley. Geschreven op basis van exclusieve gesprekken met Musk, zijn familie en vrienden, volgt het boek zijn reis tot nu toe: van een ruwe opvoeding in Zuid-Afrika tot aan de top van de internationale zakenwereld.


Rijke pa arme pa

Of je uit de schulden wilt komen, of aan het eind van de maand geld wilt overhouden, of bijzonder welvarend wilt worden, dit boek is een must read’. Op een prettig leesbare manier leert Robert Kiyosaki jou onder meer hoe geld verdiend wordt en hoe je jouw inkomen kunt laten toenemen, hoe je niet alleen meer geld kunt verdienen, maar vooral hoe je het kan behouden en voor je kunt laten werken en wat de beste manier is om financieel voor jezelf te zorgen.

In ‘Rijke pa, arme pa’:

 • Ontkracht Robert Kiyosaki het fabeltje dat je een hoog inkomen moet hebben om rijk te worden.
 • Betwist hij de overtuiging dat jouw huis tot de activa behoort;
 • Laat hij ouders zien waarom ze niet op het schoolsysteem kunnen vertrouwen als het om onderricht over geld gaat;
 • Stelt hij voor nu en altijd vast wat activa en passiva zijn;
 • Leert hij je wat jij jouw kinderen over geld zou moeten leren als je hun een gezonde financiële toekomst wilt geven.

De antwoorden op de grote vragen

De wereldberoemde wetenschapper en bestsellerauteur Stephen Hawking laat ons zijn laatste ideeën over de grootste vragen van het universum na in dit briljante, postuum uitgegeven werk.

 • Bestaat er een God?
 • Hoe is alles begonnen?
 • Is er intelligent leven elders in het heelal?
 • Kunnen we de toekomst voorspellen?
 • Wat zit er in een zwart gat?
 • Zijn tijdreizen mogelijk?
 • Zullen we overleven op aarde?
 • Moeten we ruimte koloniseren?
 • Zal kunstmatige intelligentie slimmer worden dan wij?
 • Hoe geven wij de toekomst vorm?

Een breed scala aan onderwerpen, intellectueel stimulerend, enthousiast beargumenteerd en doordrenkt met zijn karakteristieke gevoel voor humor – De antwoorden op de grote vragen is een persoonlijke kijk op de uitdagingen waar we als mensheid voor staan en op de vraag wat de volgende bestemming van onze planeet zal zijn.


100 dingen die je eerder had willen weten

In 100 dingen die je eerder had willen weten legt Inger Strietman uit wat er écht toe doet in het leven. Van jongs af aan krijgen we van onze ouders, leraren en anderen te horen hoe we ons moeten gedragen en wat belangrijk is in het leven. Om er vervolgens achter te komen dat deze ‘leefregels’ vaak totaal niet kloppen, en ook niet echt gelukkiger maken. Je verstand gebruiken? Dat blijkt vaak compleet ineffectief. Je altijd keurig aan je afspraken houden? Daar bereik je uiteindelijk niets mee. Maar hoe werkt het leven dan wel? Wat is echt belangrijk? 100 dingen die je eerder had willen weten is een boek vol inzichten, tips en levenslessen waar je echt wat aan hebt. Kort en bondig en bovenal verfrissend scherp.


Ontketen je brein

Een absolute mustread voor iedereen die meer uit zijn brein wil halen!
Altijd online en bereikbaar zijn, multitasken, negatieve stress, slaapgebrek, open kantoren waar iedereen elkaar kan horen… Ons denkende brein staat meer dan ooit onder druk, met nefaste gevolgen voor onze productiviteit, creativiteit en gezondheid.

Doordat ze hun brein onvoldoende kennen, doen slimme mensen domme dingen, zo stelt neuropsychiater Theo Compernolle. In dit baanbrekende boek ontsluit hij in zijn bekende glasheldere stijl de recentste kennis over ons denkende brein en toont hij aan welke breinboeien onze hersenen vandaag in een verstikkende klemgreep houden.

Maar hij laat ook zien hoe we ze kunnen ontketenen, en reikt concrete tools en tips aan om het beste uit ons brein te halen. Zijn vurige pleidooi voor meer ‘slow thinking’ in een digitale wereld zal niemand onberoerd laten.


Think and Grow Rich (Denk groot & word rijk)

ZO WERKT DE MIND VAN EEN MILJONAIR
Think and Grow Rich is de klassieker der klassiekers op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en succes. De waarheden en wijsheden die Napoleon Hill beschrijft zijn tijdloos, de wetten en regels zijn universeel. Dit boek neemt je stapsgewijs mee in de strategie die miljoenen mensen een fortuin heeft opgeleverd, maar die bovenal de formule is voor een succesvol en voldaan leven.

MEER DAN 70 MILJOEN EXEMPLAREN VERKOCHT
Tijdens het lezen van dit boek zul je regelmatig worden verbaasd over de gelijkenis tussen de wereldwijde economie van tachtig jaar geleden en die van vandaag. Ook de mentaliteit van de samenleving kent opmerkelijke overeenkomsten. Daarom is dit boek nog even actueel als op de dag van publicatie in 1937. Deze nieuwe Nederlandse vertaling is een hedendaagse bewerking van de originele tekst. Uitgevoerd in een mooie vormgeving. Bestudeer dit boek en ontdek de denkwijze die je leven zal veranderen.


Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *