|

De top 10 van de beste boeken over zwemmen 2024

Zwemmen wordt als sport regelmatig onderschat, het recreatief zwemmen wordt vaak niet eens gezien als zwemmen. In Nederland wordt er veel gezwommen, zowel in zwembaden als in open water. Sinds de corona pandemie is het zwemmen in open water erg populair geworden, zelfs in het najaar en in de winter.

Tegenwoordig kunnen bijna alle oudere kinderen en jongeren in Nederland zwemmen, dit was vroeger wel anders. Diverse boeken gaan ook over het leren zwemmen, je kunt er veel over lezen, maar bij zwemmen heb je ook echt de praktijk nodig. De 10 beste boeken die ik kon vinden gaan niet alleen over het leren zwemmen, maar ook over wedstrijd zwemmen, zwemmen in het open water en nog veel meer.

De boeken over de zwemsport worden uitgebreid beschreven en om je een goed beeld te geven heb ik er ook een link van Bol.com aan toegevoegd. Deze link geeft veel extra informatie over het boek, zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.

Buiten zwemmen

Zwemmen in natuurwater is dé trend van 2021. In Buiten zwemmen laat Susan Houbraken zien hoe iedereen een ware buitenzwemmer kan worden!

In Buiten zwemmen – een frisse duik in natuurwater, illustreert Susan Houbraken, bekend van zwemconcept FrisseDuik, dat het heel gezond het is om in natuurwater te zwemmen – zelfs in de winter. Ze heeft de helende kracht van het (koude) water immers in levende lijve ondervonden.

In Buiten zwemmen – een frisse duik in natuurwater geeft Susan Houbraken de handvatten om een ware buitenzwemmer te worden. Aan de hand van persoonlijke verhalen en heel veel praktische tips illustreert ze welke methodieken er zijn, hoe je je het beste kunt voorbereiden, waar je kunt zwemmen en hoe je omgaat met je weerstand. En ook hoe leuk het is om het samen te doen, met vrienden en met kinderen.

Na het lezen van dit boek wil iedereen buitenzwemmer worden!


Zwem

Of je nu twaalf jaar oud bent, tegen de zeventig loopt, een beginner of juist gevorderde bent: dit boek is als de personal coach die je wegwijs maakt in de zwemsport en die je leert beter, sneller en efficiënter te zwemmen.

Zwemmen is een van de beste manieren om af te vallen, aan je conditie te werken, blessures te verlichten en tot rust te komen. En zwemmen is vooral heel erg leuk. Suzanne Brummel, voormalig Nederlands kampioen Open Water Zwemmen en sportblogger, leert je met dit boek hoe je een betere zwemmer wordt.

Leer de basis van de borstcrawltechniek, manieren om efficiënter te trainen en wat je het beste kunt eten voor en na het zwemmen. Ook is er een speciaal hoofdstuk over openwaterzwemmen. Het boek voor iedere sporter en bankhanger die graag in beweging wil komen.

Dit boek bevat:

  • Do’s & Dont’s
  • Borstcrawl voor beginners
  • Tips van pro’s
  • Bijdrage van Maarten van der Weijden
  • Recepten
  • Openwaterkatern

Suzanne Brummel is voormalig Nederlands kampioen Open Water Zwemmen, studeerde Economie, Bestuur & Management en heeft haar eigen bedrijf en website www.suzannebrummel.com. Naast zwemmen is ze ook fervent hardloper. Door Women’s Health werd ze genomineerd als Fitfluencer van het jaar. Haar motte: beleef, beweeg, bereik.


Wildzwemmen

In Wildzwemmen vertellen Anna Deacon en Vicky Allan hoe helend een duik in de natuur kan zijn, en waarom we het allemaal vaker zouden moeten doen om gelukkiger, gezonder en vitaler te leven.

In Wildzwemmen vertellen Anna Deacon en Vicky Allan hoe helend een duik in de natuur kan zijn, en waarom we het allemaal vaker zouden moeten doen om gelukkiger, gezonder en vitaler te leven.

Een duik in natuurwater biedt het gevoel van ultieme vrijheid. Zwemmen in de buitenlucht is goed voor het uithoudingsvermogen, geeft plezier, is avontuurlijk en, misschien wel het allermooist, je kunt het samen doen.

Het helpt daarnaast bij het omgaan met stress, verdriet, pijn en verveling. In dit boek ontdek je hoe helend en gezond zwemmen in het wild is, wat je nodig hebt en waar je op moet letten. Wildzwemmen is populairder dan ooit en met dit boek is er geen reden meer om aan de kant te blijven staan.


Duik erin. Zwemmen voor meer rust, vrijheid en energie

‘Ik wilde in het water duiken zoals ik ook het leven in wil duiken: vervuld van blijdschap, nieuwsgierigheid en de kennis dat mogelijke gevaren niet afschrikwekkend genoeg zijn om het te laten. Het enige wat ik moest doen was leren zwemmen.’ – Alexandra Heminsley

Alexandra Heminsley dacht dat ze kon zwemmen. Tot ze op een dag de zee in dook, en erachter kwam dat ze het niet écht kon. Haar watervrees ging ze te lijf en ze doorstond de schaamte van het aantrekken van een wetsuit.

Tijdens een zware periode van ivf-behandelingen behaalde Alexandra een persoonlijke triomf door als een eigentijdse Odysseus in de Ionische Zee naar Ithaka te zwemmen. Ondertussen probeerde ze haar lichaam te accepteren zoals het is en haar geest tot rust te brengen.


Kinderen Leren Zwemmen

Van watergewenning tot de juiste zwemslagen.

In dit boek maak je kennis met een methode om jouw kind op een plezierige manier te leren omgaan met water. Je krijgt antwoord op alle vragen die ouders zich stellen over zwemmen en de veiligheid van kinderen in het water. Je kunt jouw baby of peuter eerst thuis in bad en later in het zwembad aan het water laten wennen door middel van spelletjes. Dankzij een juiste aanpak kunnen kleine kinderen gemakkelijk leren hoe ze in het water moeten drijven, uitademen en zich verplaatsen. Zo raakt jouw kind vertrouwd met het gevoel van water.

Op de leeftijd van vier tot zes jaar kun je jouw kind leren zwemmen. Om je daarbij te helpen, krijg je in dit boek een duidelijk, geïllustreerd overzicht van de verschillende zwemtechnieken en hoe je ze stapsgewijs moet aanleren. Jouw kind leert in zijn eigen ritme de juiste arm- en beenbewegingen en ademtechnieken van schoolslag, rugslag en crawl. In het laatste hoofdstuk worden verschillende manieren uitgelegd om te leren duiken, iets waar ook veel volwassenen problemen mee hebben.

Kortom, met dit boek leren zowel jij als jouw kind dat samen in het water bewegen leuk en ontspannend is en geen bron van angst hoeft te zijn. Veel waterpret en zwemplezier!an watergewenning tot de juiste zwemslagen.

In dit boek maak je kennis met een methode om jouw kind op een plezierige manier te leren omgaan met water. Je krijgt antwoord op alle vragen die ouders zich stellen over zwemmen en de veiligheid van kinderen in het water. Je kunt uw baby of peuter eerst thuis in bad en later in het zwembad aan het water laten wennen door middel van spelletjes.

Dankzij een juiste aanpak kunnen kleine kinderen gemakkelijk leren hoe ze in het water moeten drijven, uitademen en zich verplaatsen. Zo raakt jouw kind vertrouwd met het gevoel van water. Op de leeftijd van vier tot zes jaar kun je jouw kind leren zwemmen. Om je daarbij te helpen, krijg je in dit boek een duidelijk, geïllustreerd overzicht van de verschillende zwemtechnieken en hoe je ze stapsgewijs moet aanleren.

Jouw kind leert in zijn eigen ritme de juiste arm- en beenbewegingen en ademtechnieken van schoolslag, rugslag en crawl. In het laatste hoofdstuk worden verschillende manieren uitgelegd om te leren duiken, iets waar ook veel volwassenen problemen mee hebben. Kortom, met dit boek leren zowel jij als jouw kind dat samen in het water bewegen leuk en ontspannend is en geen bron van angst hoeft te zijn. Veel waterpret en zwemplezier!


Open water zwemmen

Het kan zo mooi zijn. Dat open water zwemmen. Geen keerpunten. Ellenlange meters maken en genieten van de omgeving. Sommige zwemmers zweren erbij. Anderen willen er niets van weten. Iedere goed getrainde zwemmer kan prima in open water zwemmen. Toch vergt open water zwemmen iets meer voorbereiding en kennis.

Dit ebook richt zich daarom volledig op open waterzwemmen, voor (beginnende) open water zwemmers of triatleten. Of voor iedereen die graag meer kennis opdoet. Je wordt meegenomen in alles wat erbij komt kijken, de uitdagingen, de uitrusting en techniek tips and tricks. Tot aan zwemtechniek en hoe word ik een betere open water zwemmer en tips voor wedstrijden of zwemtochten.

Het is lekker praktisch. Staat vol verwijzingen naar websites voor zwemlocaties, watertemperatuur, veel gestelde vragen en andere handige tips die je in de dagelijkse praktijk kunnen helpen, zodat ook jij een (betere) open water zwemmer kunt worden. .


Winterzwemmen

Contact met koud water, elk moment van het jaar, draagt bij aan je gezondheid en je geluk. Het geeft een boost aan je dagelijkse leven. Natuurlijk gaat het in eerste instantie om doorzettingsvermogen, zelfbeheersing en de innerlijke rust die je ervaart in het water. Maar winterzwemmen is niet alleen goed voor de geest, het is ook goed voor het lichaam: je hart, longen en huid, maar ook je immuunsysteem, je bloedcirculatie en stofwisseling profiteren ervan.

Dus ga naar zee of een meer in de buurt en ga zwemmen, bij voorkeur om de andere dag en in de koude maanden van het jaar. Het enige wat je nodig hebt, is de vastberadenheid om het koude water in te gaan en er vervolgens in te blijven.

In Winterzwemmen leert de Deense wetenschapper Susanna Søberg je om op een verantwoorde manier voor de allereerste keer het koude water in te gaan.


Zwemmen in de natuur

Er wordt in Nederland steeds meer en vaker in open water gezwommen. Het hele jaar door. Het water wordt een ontmoetingsplek van zwemmers en natuurliefhebbers. Elke plek heeft zijn unieke uitzicht, condities en genietmomentjes. In deze gids laat Marjon Huibers je 52 van de mooiste Nederlandse zwemplekjes ontdekken.

Elke week één keer ergens in Nederland het water in, 52 keer genieten van weer een te gekke zwemplek. Ontdek ze allemaal. Je kunt er dippen, tot 1 km zwemmen of trainen, een lange afstand zwemmen of op expeditie.

  • Een heel jaar zwemmen: elke week een andere mooie plek in Nederland
  • Praktische informatie over alle 52 zwemlocaties • Leuke weetjes over de omgeving
  • Tips voor zowel beginners als gevorderden
  • Een fijn boek voor elke zwemmer: of je nu liever dipt of een flinke tocht zwemt

Over de auteur Marjon Huibers is openwaterzwemmer in hart en nieren. Marjon Huibers is Total Immersion Master Coach en oprichter en eigenaar van Swimfantastic. Zwemschool Swimfantastic traint volwassenen die voor het eerst naar de overkant van het zwembad willen of zwemmers die de Straat van Gibraltar willen overzwemmen, Marjon helpt ze op weg. Daarnaast werkt ze als freelance trainer en examinator voor Reddingsbrigade Nederland. Zij is mede-organisator van het Rondje Pampus en de Amsterdam Zwemloop. In 2021 schreef ze het boek Zwem je mentaal sterk over mentale flexibiliteit en zwemmen.


Water pakken

Dit eerste Nederlandse literaire zwemboek is een persoonlijke zwembiografie, een ode aan het water én een verkenning van de culturele betekenis van zwemmen in binnen- en buitenwater.

‘Water pakken’ van Kirsten van Santen is een persoonlijke zwembiografie, een verkenning van de Nederlandse natte wildernis, maar ook een literaire ode aan het water en het eerste Nederlandse ‘zwemboek’ dat de ziel van een volk van zwemmers tracht te doorgronden. Wie zwemt, bevrijdt zich van de dagelijkse beslommeringen. In die zin is zwemmen een ontsnapping en zijn zwemmers vrije geesten die zich in een betoverend en bij vlagen angstaanjagend parallel universum begeven waarin alles vloeibaar wordt.

In Water pakken zwemt kunstjournalist en cultureel antropoloog Kirsten van Santen kriskras door Nederland, van chloorbaden, via rivieren en plassen naar de open zee, op zoek naar badgasten, waterwezens en vergeten zwemhelden. Ze verkent de culturele betekenis van zwemmen in een land dat voor een groot deel onder de zeespiegel ligt. Tijdens haar zoektocht treft ze gelijkgestemden, van Amsterdamse wedstrijdzwemmers tot Zeeuwse wildzwemmers, poedelnaakte dichters en bijna verdronken schrijvers die over hun relatie met het water vertellen.


Zwemmersgeluk

Of je nu gewoon je baantjes in een zwembad trekt of soms een duik neemt in een van de vaarten, meren of vennetjes in de buurt: zwemmen kan altijd én overal en is goed voor zowel lichaam als geest. In dit toegankelijke boek vind je tips, adviezen en de wetenschap achter die frisse duik.
Topwetenschappers geven antwoord op vragen over conditie, techniek, voeding en beloning, en prominente zwemmers vertellen over hun liefde voor deze sport. Bovendien tonen auteurs Jim Jansen en Kjeld de Ruyter je de beste zwemplekken, van Den Helder tot Maastricht en van Groningen tot Zeeland.

– met een voorwoord van olympisch zwemmer Pieter van den Hoogenband
– bjijrdagen van sportarts Frank Backx, hoogleraar Maria Hopman en neuropsycholoog Erik Scherder
– persoonlijke verhalen van o.a. zanger Huub van der Lubbe, hoogleraar Andrea Maier en Ionica Smeets

‘Zwemmersgeluk is omringd worden door water en je volledig vrij voelen. Zodra ik het water raak, voel ik een vrijheid die je op het land nooit kan evenaren.’ – zwemcoach Jacco Verhaeren

‘Prachtige ode aan Hollands zwemwater.’ Noord-Hollands Dagblad


Vergelijkbare berichten