De top 10 van de leukste spellen voor volwassenen 2023

Spellen spelen is weer helemaal hot! Spelletjes spelen met de kinderen is leuk, maar ook met volwassenen is een groot succes. Door het grote aanbod van spellen en genres is er voor elk gezelschap wel geschikt spel te vinden.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan na de leukste spellen als er vrienden of familie over de vloer komt. Veel spellen zijn ook geschikt om met je partner te spelen. De spellen worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven of het spel geschikt is voor jullie.

Bij de beschrijving heb ik een link toegevoegd van Bol.com. Deze link geeft veel extra informatie over het spel o.a. de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het spel ook eenvoudig en snel bestellen.

Ticket to Ride Europe

Reis het hele Europese continent over met bordspel Ticket to Ride Europe! Waag je een reis door de donkere tunnels in Zwitserland of aan boord van een veerboot op de Zwarte Zee? Of bouw je schitterende treinstations in de grote hoofdsteden van oude wereldrijken?

In Ticket to Ride Europe moeten de spelers de routes op hun bestemmingskaarten uitvoeren. Dit doe je door verbindingen tussen steden te claimen, die je mag bouwen als je de juiste kaartencombinaties in handen hebt. Heb jij aan het eind van het spel de meeste punten verzameld met je treinnetwerk? Dan ben jij de winnaar van het spel.

Het spel won in 2004 de Titel van spel van het jaar. Het spel is leuk om te spelen zowel met kinderen als alleen met volwassenen.


Keer op Keer

Keer op Keer is een dobbelspel voor 1 tot 6 personen geschikt voor spelers vanaf 8 jaar, het solo spel is leuk om te spelen, maar is wel iets aangepast ten opzichte van het spelen met 2 spelers of meer. Met het solo spel je met 4 dobbelstenen, met meerder spelers met 6 dobbelstenen.

Op de witte dobbelstenen staan kruisjes in de kleur rood, geel, groen, blauw en oranje. De zwarte dobbelstenen hebben de getallen 1 t/m 5 en een vraagteken. Bij het solo spel speel je met 2 witte en 2 zwarte dobbelstenen. Na het gooien kies je één kleur en één getal (de vraagteken is een joker). Deze streep je weg op het scoreblok.

Je begint altijd in de middelste rij. Kies je bijvoorbeeld een 2 en het rode kruis. Dan mag je 2 rode blokjes afstrepen die aan elkaar grenzen. Een van de rode blokjes moet in de middelste rij zitten. De andere mag je er links of recht naast leggen. De blokjes die je later afgestreept moet weer grenzen aan de blokjes die je al hebt afgestreept.

Het solo spel duurt 30 rondes, na 30 rondes tel je jouw score op deze manier probeer je steeds een hogere score te krijgen. Bij 2 of meer spelers speel je dus met 6 dobbelstenen en eindigt het spel wanneer iemand 2 kleuren helemaal vol heeft. De speler met de meeste punten heeft gewonnen.

Je scoort punten door de verticalen lijnen te vullen, door één kleur volledig weg te strepen, sterren weg te strepen (anders krijg je strafpunten) en door geen jokers te gebruiken (als je jokers over houdt krijg je per joker 1 punt extra).


Codenames 

Vijfentwintig spionnen liggen op tafel. Eén speler van elk team weet welke bij zijn team horen. Lukt het de speler aanwijzingen te geven van één woord, zodat zijn team de juiste aanwijzen en zij als eerste contact maken met al hun spionnen?

Beide teams gaan met elkaar de strijd aan en proberen als eerste contact te leggen met hun spionnen. Elk hoofd van de geheime dienst geeft aanwijzingen door één woord te noemen dat van betrekking is op meerdere worden op tafel. Zijn teamgenoten proberen de woorden van hun kleur te raden zonder daarbij spionnen van de tegenstander aan te wijzen. En natuurlijk wil iedereen wil uit de buurt van de huurmoordenaar blijven.

Een uniek woordspel, waarbij spelers associaties met woorden moeten zoeken. Probeer met één woord een aanwijzing te bedenken die op meerdere woorden op tafel slaat, zodat je medespelers snel veel punten kunnen scoren. Hoge herspeelbaarheid: 400 verschillende woorden waarvan er steeds slechts 25 in een spel worden gebruikt, waardoor de associaties die spelers kunnen maken steeds anders zullen zijn! Een spel voor twee teams (van onbeperkte grote), maar bevat ook regels voor 2 of 3 spelers.

Een echte Nederlandstalige versie! Geen 1-op-1 vertaling van de Internationale versie, maar….woorden die uniek zijn voor Nederland en België (plaatsnamen, cultuur, eten en drinken), woorden die in het Nederlands en Vlaams meerdere betekenissen hebben en woorden die in onze taal tot de verbeelding spreken of in verschillende categorieën passen.


Paleo

n het stenen tijdperk is het eten of gegeten worden en Paleo speelt zich af in deze tijd. In het spel proberen jullie samen als volksstam te overleven en voortdurend te streven naar vooruitgang. Maar dit gaat niet zonder slag op stoot, en het is altijd maar weer opletten, overal dreigt gevaar. Zoals wilde dieren, stormen en andere volksstammen etc. Lukt het jullie te overleven?

In Paleo speelt elke speler met een groep mensen uit de stam. Denk hierbij aan sterke vrouwelijke krijgers, handige uitvindsters en oplettende verkenners. De spelers vormen samen een volksstam en proberen de omgeving te verkennen. Dat leidt elke keer tot nieuwe avonturen. De avonturen kunnen goed volbracht wordt door samen te werken.

Elke speler krijgt een eigen stapel kaarten, die zowel de te verkennen omgeving als de daarvoor beschikbare tijd voorstellen. In Paleo draait alles om het ontdekken van nieuwe dingen en er komen voortdurend nieuwe uitdagingen!

Met tien verschillende modules die op verschillende manieren gecombineerd kunnen worden, is elk spel weer een nieuw verhaal en een nieuwe uitdaging. Zullen jullie er in slagen om te overleven en hiermee een stempel op de geschiedenis drukken?

Het spel is niet zomaar de winnaar geworden van Speelgoed van het Jaar Nederland 2021 en Gouden Publieksprijs gewonnen.


Catan

Dit is de vernieuwde editie van het bordspel de Kolonisten van Catan. Het spel is al even op de markt maar nog steeds populair. In 2000 werd dit populaire handelsspel tot Speelgoed van het Jaar verkozen. Het spel is voor iedereen leuk vanwege de interactie, het vleugje geluk en de tactische en strategische mogelijkheden.

Je begint met 2 dorpen die je zelf mag plaatsen op het speelgoed. Je kunt kiezen voor akkers, weiden, heuvels, bergen en bossen. Als je aan de beurt bent, gooi je met 2 dobbelstenen om te bepalen wie er welke grondstoffen krijgen. Dat is afhankelijk van de positie van je dorpen / steden. Daarna mag je handelen met de bank of met je medespelers. Je kunt nieuwe dorpen, straten en steden bouwen, ook heb je de mogelijkheid om ontwikkelingskaarten te kopen.

De struikrover, rooft de landschappen, pas hiervoor op dat hij jou niet leeg rooft. Op verschilende manieren kun jij punten verdienen door bijvoorbeeld de langste route of de grootste riddermacht etc. Wie het eerste 10 punten heft is de winnaar van het spel. Een echte aanrader voor het hele gezin en s’avonds met vrienden.


Regenwormen

Dit snelle dobbelspelletje kun je op elk moment en overal spelen. Het duurt niet langer dan een half uurtje en Iedereen die tot 36 kan tellen, kan meedoen! Als je aan de beurt bent, gooi je met 8 dobbelstenen. Je legt nu alle dobbelstenen met hetzelfde getal of met een worm opzij.

Daarna gooi je met de resterende dobbelstenen en legt nu alle dobbelstenen met een ander getal opzij. Als je totaal hoger is dan 20 en je hebt ten minste één worm gegooid, mag je de steen met het betreffende getal van tafel of zelfs van een andere speler pakken!

Maar neem je teveel risico en gooi je alleen maar getallen die je al eens hebt gepakt, dan ben je af en moet je juist een steen inleveren. Op elke steen staan een aantal regenwormen. Wie aan het einde van het spel de meeste regenwormen heeft, is de winnaar.


30 Seconds ®

Spectaculair partyspel voor teams. Fantastisch voor grote gezelschappen op feestjes en partijen. Je speelt in teams. Een van jullie probeert binnen 30 seconden zoveel mogelijk van de 5 begrippen op een kaartje te omschrijven. Hoe meer begrippen jullie raden, des te meer velden jullie op het speelbord vooruit mogen. Een dobbelsteenworp kan daar nog verandering in brengen. Welk team bereikt als eerste de finish?

30 SECONDS®, het uitdagende spel waarbij je snel moet denken en net zo snel moet praten, garandeert uren speelplezier met jouw familie en vrienden. Het wordt zeker supergezellig!


De Weerwolven van Wakkerdam

De Weerwolven van Wakkerdam is een Partyspel voor grote groepen. De vreedzame burgers gaan de strijd aan tegen de weerwolven in hun midden. Slagen de burgers er achter te komen wie, wie is. ontmaskeren ze de weerwolven of elimineren ze de onschuldige dorpsgenoten.

Het kaartspel wordt gestuurd door een spelleider. Naast gewone burgers, weerwolven zijn er meer rollen zoals de heks, een onschuldig meisje of de jager. Iedere speler krijgt een rol toebedeeld. Ieder karakter heeft een speciale vaardigheid.

De spelleider waar iedereen ’s nachts de ogen dicht te doen en roept steeds de karakters, de karakter mogen dan hun eigenschap uitvoeren. De weerwolven elimineren aan het einde van de nacht een burger. Tijdens de dag bespreken de burgers de gebeurtenissen van de afgelopen nacht en mogen ze proberen een weerwolf te elimineren. Tijdens de vergaderingen zijn ook de weerwolven aanwezig dus dit maakt het elimineren van de weerwolven niet makkelijker.

Het spel is ideaal voor vrienden groepen, kinderfeestjes, kampen, camping activiteiten, familie dagen, etc. Bijna ieder moment is geschikt om weerwolven te spelen als er maar voldoende deelnemers zijn.

Het spel is geschikt vanaf 8 tot 28 spelers, geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar. Het spel duurt ongeveer 40 minuten.


Carcassonne

In dit bekende leg / bordspel bouwen de spelers gezamenlijk de Franse stad Carcassonne op met al haar wegen, steden, kloosters en weiden. Door het inzetten van horigen scoren ze punten voor afgebouwde projecten. Elke beurt leg je één landtegel neer en mag je er één horige opzetten. Welke soort dat is, hangt van de tegel af. Zo zijn er tegels met wegdelen, kloosters, stadsdelen en/of stukken weide.

Het spel is afgelopen als alle tegels zijn gelegd. Wie de meeste punten heeft, wint. Carcassonne is zowel bij families als bij veelspelers geliefd, omdat het ondanks de eenvoudige spelregels voldoende diepgang heeft. Het vleugje geluk geeft iedereen de mogelijkheid om tot het einde om de winst mee te doen.


Exploding Kittens Originele Editie – Nederlandstalig 

Overleef de exploderende kittens en wordt de winnaar van Exploding Kittens! Dit tactische spel dat Russische roulette combineer met exploderende kittens is een spel voor mensen die van katten, explosies, laserstralen en soms ook van geiten houden.

Het spel is eigenlijk heel makkelijk te spelen en te begrijpen. Wanneer je aan de beurt bent, speel je één van de actiekaarten in je hand. Dit kunnen kaarten zijn zoals Ontmantel of Voorspel de Toekomst, welke je kan gebruiken om Exploding Kittens te ontlopen. De Ontmantel kaart zorgt ervoor dat jij je tegenstander vloert en met de Voorspel de Toekomst kaart kan je de aanval helemaal ontlopen.

Speel de juiste combinatie van kaarten en speel een aanval die in één keer meerdere van je tegenstanders uitschakeld! Overleef de aanvallen van de anderen, en win!

Kenmerken van Exploding Kittens

 • De box bevat 56 kaarten
 • Orginele editie
 • Nederlandse editie
 • Eenvoudig te leren
 • Deze box, zoals 99.99% van alle boxen, meowt niet
 • Dit familievriendelijke partyspel was het meest succesvolle project ooit op Kickstarter
 • Merk: Exploding Kittens
 •  Asmodee
 •  7 – 99 jaar
 •  2 tot 5 spelers
 •  15 minuten

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *