|

De top 10 van boeken over klimmen en bergbeklimmen 2023

Helaas hebben wij geen echte bergen in Nederland en moeten het doen met heuvels. België en Duitsland daarin tegen hebben wel bergen, waar je goed kunt klimmen. Vooral Duitsland heeft nog hoge bergen zoals de Alpen. De hoogste berg in Duitsland is de Zugspitze met een hoogte van 2962 meter. Uiteraard is dit nog niet veel als je het bijvoorbeeld vergelijk met de Mount Everest. Maar voor velen al een behoorlijk uitdaging.

Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan naar de 10 beste boeken die met klimmen en berg beklimmen te maken heeft. De boeken hebben allemaal met klimmen te maken maar zijn wel heel divers en voegen allemaal iets toe.

De boeken worden uitgebreid beschreven en om je een goed beeld te geven heb ik een link van Bol.com toegevoegd aan de beschrijving. De link geeft veel extra informatie over het boek, zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.

Groot handboek bergsport

Het Groot handboek bergsport is een ambitieus en uitermate compleet werk voor iedereen die de rotsen en bergen van deze wereld wil trotseren, van de beginnende bergwandelaar tot de doorgewinterde alpinist. Werkelijk elk aspect van deze fantastische en tot de verbeelding sprekende sport komt in dit ultieme naslagwerk aan bod.

Waaronder:

 • Bergwandelen en trekking
 • De basics, van het op de juiste manier inpakken van de rugzak en het opzetten van de tent tot de weersomstandigheden in de bergen en kaartlezen
 • Rotsklimmen van veilige zekertechnieken tot big wall-klimmen
 • Winterklimmen van het voorspellen van sneeuwstormen tot het kiezen van de geschikte stijgijzers en ijsklimmen
 • Alpinisme van de etiquette in de berghut tot het belang van snel klimmen op langere routes
 • Toerskiën en sneeuwschoenwandelen – van het kiezen van de juiste ski’s tot het zoeken naar de beste sneeuw
 • Expedities naar afgelegen gebieden financiering en vergunningen, het selecteren van gidsen en dragers, en de talrijke uitdagingen onderweg.

Auteur en IFMGA-gids Alun Richardson bundelt in dit unieke werk meer dan twintig jaar aan kennis en ervaring en brengt deze schat aan informatie op een persoonlijke en vlot leesbare manier over. Dit alles wordt verduidelijkt aan de hand van meer dan 200 technische tekeningen en een reeks inspirerende foto’s van de meest indrukwekkende bergen ter wereld.


Extreme uitdagingen

Extreme uitdagingen verhaalt over drie zeer uiteenlopende expedities: de beklimming van de K2, de tocht op ski’s en met parasails over de ijskap van Antarctica en een reis naar de Muztagh Ata in China, de hoogste skiberg op aarde.

Op 22 mei 2011 overleed onverwacht beroepsavonturier en National Geographic-auteur Ronald Naar. Tijdens een expeditie naar de Cho Oyu in Tibet raakte hij onwel en stierf ter plekke. Ronald Naar was de bekendste bergbeklimmer van Nederland met een enorme lijst van beklimmingen.

Hij beklom alle Zwitserse vierduizenders en de hoogste toppen van ieder continent (de beroemde 7 summits). In de jaren zeventig bedwong hij als eerste Nederlander maar liefst twintig bergwanden waaronder de beruchte noordwand van de Eiger. In 1992 stond hij op de top van de Mount Everest en drie jaar later beklom hij de k2, zonder twijfel de moeilijkste berg ter wereld. Ook maakte hij skitochten over de ijskappen van Groenland en Antarctica.


Handboek oriëntatie

Voor de avontuurlijke reiziger Kaart, GPS, hoogtemeter en kompas Dit handboek geeft een helder en handzaam overzicht van het gebruik van de belangrijkste oriëntatiemiddelen die de buitensporter ter beschikking staan.

Alles wat nodig is voor het vinden van uw route komt aan bod, van de eenvoudigste kompastoepassing tot en met de finesses van satelliet navigatie.

Gebaseerd op een jarenlange ervaring bieden de auteurs een praktische, en door de vele tekeningen zeer leesbare handleiding voor oriëntatie in alle mogelijke omstandigheden en terreintypen.


Mount Everest

Op donderdag 23 mei 2019 05:40 staat Wilco Dekker op de top van de wereld. De Mount Everest. Zijn keel is gortdroog en hij hoest en rochelt dwars door zijn zuurstofmasker heen. Zijn zuurstoffles lekt. In zijn ogen huist een lichte bezorgdheid. Haalt hij het veilig terug naar het basecamp? De weersvoorspellingen zijn niet goed. Dekker heeft zijn ervaringen en observaties samengevoegd met interessante achtergrondinformatie. Een eerlijk verhaal dat leest als een spannend boek. Intrigerend en inspirerend tot de laatste bladzijde.

Dekker geeft een kijkje achter de schermen van het hedendaagse klimmen op de hoogste berg ter wereld. Met een kritische blik verhaalt hij hoe de veranderingen in de wereld hun weerslag hebben op de drukte op de berg. Dekker beschrijft wat de bergen hem brengen en wat hij van de bergen leert. Een helder geschreven boek dat de onbekende kant van het hedendaagse bergbeklimmen op de Mount Everest belicht.

Wilco Dekker beklom al eerder de Kilimanjaro (5895m), Mont Blanc, (4810m), Elbrus (5642m), Aconcagua (6962m), Denali (12 dagen vast op 4350m door slecht weer), Carstensz Pyramid (4884m) en vele andere toppen in de Alpen, Himalaya en de Andes. Hij koestert avontuur, vrijheid, eerlijkheid en respect en vindt dat in de bergen.


Overleven op de K2

Een op de vijf bergbeklimmers die de top van de K2 probeert te halen, overleeft dat avontuur niet. Toch probeerden zeventien klimmers uit verschillende internationale teams in augustus 2008 deze gevaarlijke berg te beklimmen.

Een team met daarin de Nederlandse Wilco van Rooijen en Cas van de Gevel behaalden de top, samen met expeditiegenoten Gerard McDonnell, een Ier, en Pemba Gyalje Sherpa, een Nepalees. Terwijl zij zich opmaakten voor de afdaling voltrok zich een ramp.

Expeditieleider Wilco van Rooijen vertelt in Overleven op de K2 het onwaarschijnlijke verhaal van deze rampzalige expeditie. Een ijslawine in de bottleneck sloeg de veiligheidslijnen weg en maakte daarmee een veilige afdaling onmogelijk. Een aantal uren later bleken elf klimmers de terugtocht niet te hebben overleefd, waaronder McDonnell uit Van Rooijens team.

Zelf overleefde Van Rooijen twee nachten op de berg zonder slaapzak, eten of drinken. In deze uitgebreide en herziene editie blikt Van Rooijen, vier jaar na dato, terug op zijn revalidatie, de nasleep en de impact van het drama dat zich op de top van de K2 voltrok. Maar hij kijkt ook vooruit, naar toekomstige expedities.


ANWB – Knopenboek

ANWB KNOPENBOEK

 • Bevat meer dan 100 knopen die betrouwbaar, veilig en effectief zijn.
 • Legt op een eenvoudige manier stap voor stap uit hoe elke knoop gelegd moet worden.
  Toegankelijk door logische indeling en symbolen die het gebruik van de verschillende knopen aangeven.
 • Met stopperknopen, knopen om lussen en bochten te maken, steken, knopen om vast en af te binden en decoratieve knopen.

Het Handboek Voor Klimmers

In dit boek vindt u tips om een betere klimmer te worden. Steve Long leert u nieuwe technieken en vergroot uw kennis en vaardigheden. Hiermee geeft hij u handvatten om uzelf te ontwikkelen. Dit boek bespreekt alle belangrijke onderwerpen van de klimsport. Bij de tekst vindt u ter ondersteuning meer dan 350 foto’s, tekeningen en diagrammen.

In dit boek vindt u ook tips van professionele klimmers en een beknopt overzicht van de geschiedenis van het rotsklimmen. Dit handzame boek past zowel in uw boekenkast als in uw klimtas.


De Alpen

Bergpassen verbinden, ontsluiten en maken bruikbaar wat anders niet bereikbaar of bruikbaar zou zijn. Wat we tegenwoordig schitterend natuurschoon vinden, was tot het einde van de achttiende eeuw vooral bedreigend en lastig. Wegen die de naam weg verdienden, waren er nog niet, hooguit slecht begaanbare bergpaden en duizelingwekkende bruggen.

Overal dreigden de risico’s van overstromende beken, aardverschuivingen, lawines en vallend gesteente. Dat is tegenwoordig gelukkig wel anders. De Alpen zijn een zeer populaire vakantiebestemming geworden met een prima infrastructuur van autowegen en wandelpaden.

De mooiste wegen door het hooggebergte van de Alpen worden in deze uitgave getoond aan de hand van vijftig voorgestelde routes met verwijzingen naar geologische, historische en kunsthistorische schatten. Ruim tweehonderd kleurenfoto’s getuigen van de enorme schoonheid die hier te ontdekken valt. Bij elke route is veel informatie opgenomen over wat er aan, langs en boven de weg de moeite waard is.

Bergen willen weloverwogen veroverd worden, en daarom moedigen tal van wandelingen de automobilist aan vooral ook de mogelijkheden van bergschoenen te verkennen. Al met al stelt dit boek iedereen in staat op een plezierige en tegelijk intensieve manier kennis te maken met het alpenlandschap tussen Wenen en Nice.


Over The Top

6 maanden lang al liftend de hoogste landpunten van Europa bereiken, waarvan sommige hoger liggen dan 5000 meter; daar moet je een beetje gek voor zijn. En toch is dat de uitdaging die avonturiers Andreas, Bertrand en Yannick zichzelf gesteld hadden.

Met de duim in de hoogte en een rugzak van jewelste baanden de drie zich een weg door 47 landen. Ze bonden de stijgijzers onder hun onervaren schoenen en temden zo de Alpen. Samen werden ze van hun sokken geblazen in Zweden, doorkruisten ze Turkije in volle revolutie en trotseerden ze hoogteziekte in een Russische sneeuwstorm.

Een odyssee waarmee ze niet alleen hun eigen fysieke grenzen aftastten, maar ook die van het Europese continent en haar bewoners.


Het Grote SAS Survival Handboek

Het SAS Survival Handboek van John Wisemen is nu verkrijgbaar in een luxe uitvoering. Boordevol onmisbare technieken om voedsel, water en onderdak te vinden, je aan te passen aan extreme omstandigheden en op natuurrampen te reageren.

Deze vuistdikke uitgave bevat de modernste technieken en is voorzien van honderden duidelijke afbeeldingen in kleur. De bijbel op het gebied van overleven in barre omstandigheden. Voor iedereen die zich bezighoudt met outdooractiviteiten, waar ook ter wereld.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *