|

De top 10 van de beste boeken over survival 2023

Survivallen is het overleven in de natuur. Omdat je in Nederland niet mag wildkamperen is een echte survivaltocht in Nederland lastig. Uiteraard zijn er nog veel mogelijkheden en kun je wel veel ervaring opdoen in Nederland voordat je een echte survivaltocht maakt.

Als je gaat survivallen of er meer over te weten wilt komen kun je het allerbeste kiezen voor de survivalboeken. Wereldwijd zijn er ontelbaar veel boeken over survivallen uitgebracht, helaas niet zoveel in de Nederlandse taal.

Voor deze blog ben ik op zoek gegaan naar de 10 beste boeken die direct en indirect over survivallen gegaan of er mee te maken hebben. Denk hierbij aan de eetbare planten, gebruik van het zakmes, wildkamperen, eten koken in de natuur etc.

De top 10 van boeken die gaan over survivallen worden uitgebreid beschreven en om je een goed beeld te geven heb ik er ook een link van Bol.com aan de beschrijving toegevoegd. Deze link geeft naast veel extra informatie ook de waardering en de recensies van de lezers weer. Via de link kun je het boek ook eenvoudig bestellen.

Totle

Het SAS Survival handboek

Alle vele jaren is ‘Het SAS Survival Handboek’ dé gids voor iedereen die onder moeilijke omstandigheden wil kunnen overleven in de wildernis, de stad of op zee. Geschreven door John Wiseman.

‘Het SAS Survival Handboek’ is wereldwijd dé gids om te overleven in elke denkbare omgeving. De voormalige Britse SAS-commando John ‘Lofty’ Wiseman heeft alle technieken in dit boek ontelbare malen in de harde praktijk getest.

De survivalgids is een onmisbare hulp in de wildernis: ter land, ter zee of in de stad, voor hikers, kampeerders in het wild, survivalspecialisten en zeilers. Onmisbaar voor iedereen die zich bezighoudt met outdoor activiteiten.


Bushcraft Handboek

Het eerste Nederlandstalige ‘Bushcraft Handboek’ is zowel geschikt voor beginners als ervaren buitenmensen. Dit handzame werk bespreekt alle basisvaardigheden: vuur maken, een onderkomen bouwen, water zuiveren, maar ook bruikbare informatie over welke planten eetbaar zijn en waar je deze nog meer voor kunt gebruiken.

De auteurs beantwoorden tal van uiteenlopende vragen, zoals wat zijn handige knopen, hoe maak ik buiten lijm, is er een paddenstoel die ik als pleister kan gebruiken, et cetera.

René en Beke, eigenaren van EXTRA bushcraft, geven al decennia lang lessen in al deze vaardigheden. Hun motto is ‘Maak buiten je thuis’. Zij delen hun rijke kennis en ervaringen in dit handboek, dat veel heldere tekeningen en kleurenfoto’s bevat voor nog betere inzichten.


Eetbare wilde planten, 200 soorten herkennen en gebruiken

Het meest complete, overzichtelijke eetbare wilde plantenboek in handzaam formaat. Onmisbaar voor tijdens je survivaltocht. Ook goed te gebruiken als jij thuis wil koken met wilde eetbare planten.

Deze complete gids heeft een duidelijk overzicht en geeft je ook veel informatie over de eetbare wilde planten.


Wildkamperen

Verken je wilde kant – of je nu in een busje gaat kamperen met de kinderen, gaat rotsklimmen met vrienden of in je eentje de wildernis intrekt – en zie hoe er altijd iets te ontdekken valt. Wildkamperen wisselt ervaringen met kampeerders, avonturiers en alpinisten af met fijne kampeerhacks.

Van het kiezen van een tent tot koffiezetten. Hoe kun je koken zonder water of vuur? Hoe houd je je bepakking licht? Droom weg bij de honderden fantastische foto’s en rol daarna zelfs ook eens je slaapzak uit op een afgelegen plek. Ervaar het gevoel van vrijheid, zelfs al blijf je dicht bij huis.


Outdoor

Overleven in het bos. Wie kan dat nog?

Hoe maak je een schuilplaats om de nacht door te brengen? Weet jij Hoe je vuur maakt? Hoe maak je water drinkbaar met een tampon? In dit survivalboek vind je alle outdoortips voor een tocht in de wildernis.

Met prachtige illustraties, duidelijke stap-voor-stap-tekeningen en dé ultieme survivaltips voor verwende stadscowboys. Laat het avontuur beginnen!


De Natuur als Kompas

Stel: je bent bezig met een wandeltocht door de wildernis, maar je verdwaalt en de batterij van je telefoon is leeg en je hebt geen GPS bij je. Wat nu? Geen paniek! Gebruik de zon, maan, sterren, wolken, wind, bomen en vogels als je trouwe bondgenoten om erachter te komen waar je bent en welke kant je op moet. Het kan, blijkt uit het boek: De natuur als kompas van de Britse wandelaar en navigatie-expert Tristan Gooley.

Bij natuurlijke navigatie draait het met name om de juiste richting te kiezen, zonder gebruik te maken van technische hulpmiddelen of instrumenten. Je gebruikt alleen natuurlijke wegwijzers zoals de zon, de maand, de sterren, het landschap, de zee, het weer, de planten en de dieren. In dit boek leer je waarom sommige bomen groeien zoals ze groeien en hoe ze jou de weg kunnen wijzen in het landschap. Je ontdekt hoe je natuurlijke herkenningspunten kunt gebruiken om te navigeren, zowel op de oceaan als midden in de stad.

‘Natuurlijk navigeren’ gaat trouwens niet alleen over het vinden van de weg. Het is ook een aansporing om je omgeving goed in je op te nemen. Het boek ‘De natuur als kompas’ staat boordevol weetjes en geweldige verhalen en laat je op een verrassende manier zien hoe je de natuur als kompas kunt gebruiken. ‘

Het perfecte boek voor het begin van je eigen avontuur’- Ranulph Fiennes ‘Dit boek biedt ons de kans om op een vanzelfsprekende manier de band met de natuur om ons heen te hernieuwen. Een geweldig boek!’- Bear Grylls.

Tristan Gooley is auteur, wandelaar, oceaanzeiler, piloot en navigatie-expert. Hij houdt zich al jaren bezig met aanwijzingen in de natuur en wordt ook ‘Sherlock Holmes van de natuur’ genoemd. In 2008 startte hij zijn eigen school voor natuurlijk navigeren en schreef meerdere boeken over dit onderwerp.


Zó doe je dat, Survival.

172 essentiële, originele en soms totaal bizarre dingen die je echt moet kunnen om te overleven stap voor stap uitgelegd.

Mééstal heb je alles onder controle, maar er komt een moment waarbij je je wellicht afvraagt: hoe doe je dat!?

Denk maar eens aan: veilig over straat lopen, een EHBO-koffer inpakken, botbreuken herkennen, een vastgevroren tong loskrijgen, je hond beademen, water koken in een boomstronk, je verdedigen tegen een poema, je auto zombie-proof maken Zó doe je dat!


Mini Expedities

Avontuurlijk wandelen, fietsen, kanoën en kamperen in Nederland… ‘Mini Expedities’ is het ideale inspiratieboek voor het hele gezin, voor liefhebbers van actieve vakanties en het buitenleven. – Beschrijft 30 avontuurlijke weekendtochten dichtbij huis. – Boordevol inspiratie met foto’s, routesuggesties en tips voor groot en klein. – Leuk voor families met kinderen én voor iedereen die houdt van stoere buitenactiviteiten.

Als je dit leest, kun je moeilijk thuisblijven!

Claar Talsma is werkzaam bij de gemeente Utrecht, auteur van reisverhalen. Ze maakt graag anderen enthousiast voor actieve vakanties en het buitenleven.

Joanne Wissink is skileraar, auteur van blogs over winter- en bergsport en organisator van outdoor events. kamperen, wandelen, fietsen, buitenspelen, zwemmen, varen, klimmen, avontuur, survival, outdoor, scouting, tochten, wildkamperen, actieve vakanties, buitenleven, vakantieactiviteiten, buitenactiviteiten, strandjutten, wadlopen, klauteren, langlaufen, hiken, mountainbiken, kanoën, packcraften, ontdekkingstochten, woeste tochten, seizoenen


Het Grote SAS Survival Handboek

Het SAS Survival Handboek van John Wisemen is nu verkrijgbaar in een luxe uitvoering. Boordevol onmisbare technieken om voedsel, water en onderdak te vinden, je aan te passen aan extreme omstandigheden en op natuurrampen te reageren.

Deze vuistdikke uitgave bevat de modernste technieken en is voorzien van honderden duidelijke afbeeldingen in kleur. De bijbel op het gebied van overleven in barre omstandigheden. Voor iedereen die zich bezighoudt met outdoor activiteiten, waar ook ter wereld.


Het grote natuur survivalboek voor kinderen

Wil je de wildernis verkennen en spannende avonturen beleven in de natuur? Sla dan snel dit boek open en kom te weten hoe je een echte survivalexpert wordt! Je ontdekt alles over de vele vaardigheden die een avonturier moet hebben, zoals…

  • een schuilplaats bouwen
  • een vuurtje maken zonder lucifers
  • wonden verzorgen
  • water en voedsel vinden
  • het weer voorspellen
  • een kompas gebruiken
  • … en nog veel meer!

Waar wacht je nog op? Pak je survivalkit en trek de vrije natuur in!


Totle

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *