De top 10 van de beste boeken over Kwetsbaarheid 2024
Kwetsbaarheid is een universeel menselijk thema dat ons allemaal op verschillende manieren raakt. Het erkennen en omarmen van onze kwetsbaarheid kan leiden tot persoonlijke groei, veerkracht en diepere verbindingen met anderen. Een van de krachtigste manieren om dit onderwerp te verkennen en te begrijpen is door middel van het lezen van boeken.
Op deze pagina vind je de beste boeken over kwetsbaarheid, geschreven door getalenteerde auteurs die ons inspireren om eerlijk te zijn over onze eigen kwetsbaarheden en deze als een kracht te omarmen. Of je nu op zoek bent naar zelfhulpboeken, memoires of romans, deze top 10 lbiedt voor elk wat wils.
Om je een goed beeld te geven van de boek heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek. Via de link kun je het boek over kwetsbaarheid eenvoudig en snel bestellen.

De kracht van kwetsbaarheid

Brené Brown beschrijft in haar boek wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme en het nemen van risico’s zonder dat succes gegarandeerd is. Of het nu om werk, relaties of opvoeding gaat: het is eng en moeilijk om je kwetsbaar op te stellen, maar het is nog veel moeilijker om het niet te doen en jezelf af te blijven vragen: wat als ik het wel had geprobeerd?
We verwachten van onszelf en van anderen dat we elke dag de schijn ophouden om anderen te laten zien hoe goed we alles voor elkaar hebben. Kwetsbaarheid is een emotie waar bijna niemand zich prettig bij voelt. We associëren het met onzekerheid en risico’s. Toch zegt Brené Brown dat juist kwetsbaarheid de basis is van alle mooie dingen in het leven als liefde, vertrouwen en vreugde.
Ze moedigt de lezer in De kracht van kwetsbaarheid aan om perfectionisme te laten varen, kwetsbaarheid te omarmen en uitdagingen aan te gaan.
Goed leven

Wie leeft met kwetsbaarheid en beperking, heeft meer dan wie ook behoefte aan verbondenheid, aan een liefdevolle blik. Als we dát voor elkaar kunnen betekenen, kan leven met kwetsbaarheid en beperking ook goed leven worden.
Leven met een beperking of onomkeerbare ziekte is een voortdurende zoektocht. Als maatschappij moeten we daarvoor attent zijn en beperking in al haar vormen beter benaderen, zowel in een algemene visie op het omgaan met kwetsbaarheid en beperking als in nieuwe perspectieven op herstel.
In dit boek werpen Dirk De Wachter en Manu Keirse een unieke blik op kwetsbaarheid en beperking, en de rol die ze kunnen spelen in onze wereld. Van een brede visie rond inclusie en stereotypen, over concrete onderwerpen als slechtnieuwsgesprekken, dementie of euthanasie bij wilsonbekwaamheid, tot omgaan met een verlies dat nooit eindigt.
Met persoonlijke verhalen van de auteurs, van mensen met een beperking en van hun vrienden, familie- en gezinsleden.
Kwetsbaarheid omhelzen

Christa Anbeek nodigt uit om kwetsbaarheid te omarmen en verbindende gemeenschappen te creëren. Een diepgaande verkenning van ons veranderende wereldbeeld en hoe we daarin betekenisvol kunnen zijn.
‘Al veel langer pleit ik ervoor om de alomvattende kwetsbaarheid van het leven niet uit de weg te gaan, maar te omhelzen. Fragiliteit, onzekerheid, onvoorspelbaarheid, afhankelijkheid en aanraakbaarheid, hoe ongemakkelijk vaak ook, vormen een bron van diepe inzichten. Ontregelende ervaringen waarin kwetsbaarheid zich manifesteert, brengen ons in grensgebieden met nieuwe perspectieven en creativiteit.’
Ontregelende ervaringen slaan de grond onder je voeten vandaan. Wie ben je als niets meer is zoals het was? Wie zou je kunnen worden en wie kunnen daarbij helpen?
In een wereld met klimaatverandering, vluchtelingencrisis, groeiende ongelijkheid en oorlogen — een wereld waarin oude zekerheiden ophouden te bestaan en nieuwe nog niet zijn ontdekt — schetst Christa Anbeek de contouren voor gemeenschappen met een hart. Juist vanuit kwetsbaarheid kunnen we weer verbinding zoeken en vinden
Over eerder werk:
‘Voor Joseph en zijn broer’ is een intens persoonlijke én tegelijkertijd filosofische verkenning van het belang van spelen. – Juryrapport Beste Spirituele Boek
Gelukkig ben ik niet de enige

De zoektocht naar perfectie is vermoeiend en meedogenloos. We worden constant opgejaagd door sociale verwachtingen die ons leren dat imperfect zijn synoniem is aan niet goed genoeg zijn. Overal wordt ons verteld wie, wat en hoe we moeten zijn. Hierdoor laten we niet zien waar we mee worstelen en beschermen we onszelf tegen schaamte, oordelen, kritiek en verwijten door te doen alsof we het allemaal perfect voor elkaar hebben.
Op basis van haar jarenlange onderzoek en honderden interviews komt Brené Brown in Gelukkig ben ik niet de enige met een belangrijke waarheid: we zijn juist met elkaar verbonden door onze onvolmaaktheden. Kwetsbaarheid is geen zwakte, maar een reminder om ons hart en verstand open te houden voor de realiteit dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten.
De weg van zelfcompassie

Toegankelijk en praktisch basisboek voor mindfulnesslezers Zelfcompassie is een belangrijke peiler voor wie gelukkig wil leven. Wetenschappelijk onderzoek toont hoe zelfcompassie je veerkracht, optimisme, doorzettingsvermogen, welbevinden en empathie verhoogt en samengaat met een betere gezondheid.
In dit basisboek beschrijft mindfulnessexpert David Dewulf hoe je in acht stappen kan leren om vriendelijker te zijn voor jezelf, hoe je positieve emoties zoals moed, liefde, vreugde, empathie en vergevingsgezindheid meer ruimte kunt geven en hoe je waardegericht kunt leven. Hij nodigt je uit om een pad te bewandelen dat liefde en moed vergt, en je gaandeweg leert hoe je je kwetsbaarheid kan omarmen en volop ja kan zeggen tegen het leven.
Zo krijg je inzicht in:
- De drie emotieregulatiesystemen en hoe die je geluk beïnvloeden
- Hoe je diepe emotionele pijn kan verzachten
- De vier elementen van compassie, namelijk openheid, begrip, vriendelijkheid en daadkracht
- Je innerlijke criticus en je wijze stem
- Hoe je milder kan zijn voor jezelf en toch daadkrachtiger.
De berg van de ziel – een persoonlijk essay over kwetsbaar leven

Ada de Jong verloor haar man en haar drie kinderen bij een tragisch ongeval. Dit boek is haar zoektocht met de vraag: hoe nu verder?
Grensverleggend en indrukwekkend Als iemand weet wat kwetsbaar leven is, is het Ada de Jong wel. In de zomervakantie van 2008 verongelukten haar man en drie kinderen tijdens de afdaling van de Italiaanse berg Mt Dolent. Er volgden dagen, weken, maanden en jaren met voortdurend de vraag: hoe verder, nu alles volkomen anders is?
Ada kende niemand die een groot verlies had meegemaakt tot ze Christa Anbeek ontmoette, auteur van Overlevingskunst. Aanleiding voor dit boek vormde het plotselinge overlijden van Christa’s partner. Op jonge leeftijd verloor zij in één jaar haar ouders en broer.
De ervaringen van Christa en Ada vormen de basis van De berg van de ziel, waarin ze belangrijke levensvragen aftasten, zoals: hoe vind je een weg als alles afgebroken is? Hoe ontdek je jezelf opnieuw? Hoe stijgen we boven onszelf en ons verdriet uit? Welke verantwoordelijkheden dienen zich aan als je ervan doordrongen bent hoe kwetsbaar leven is? De auteurs ontlenen deze ‘oervragen’ aan de theologie, maar beantwoorden ze op hoogst persoonlijke wijze.
Hókúle’a

‘Hoe durf je voor jezelf te kiezen?’. In Hókúle’a gaat Lideweij op zoek naar het antwoord op deze belangrijke vraag. Hókúle’a is een boek dat inspireert, prikkelt en vragen stelt met als doel de lezer uit te dagen haar eigen weg te kiezen
Volgens Hawaïanen bestaan er negen waarden in het leven: veiligheid, vrijheid, avontuur, kracht, expressie, acceptatie, verandering, vriendschap en groei. Volgens Lideweij Bosman kun je door de drie te kiezen die jij het belangrijkste vindt en je keuzes hierop te baseren, doen je wat bij je past. Ze dienen als een kompas dat je leven richting geeft.
Aanleiding voor dit tweede boek van Lideweij is de publicatie van haar debuut Naupaka, waarin ze haar indringende liefdesverhaal vertelt. Ze doorbreekt daarin een groot taboe: het beëindigen van de relatie met haar zieke partner om te voorkomen dat ze er zelf aan onderdoor gaat. Een keuze die indruist tegen de maatschappelijke verwachting ’tot de dood ons scheidt’. De vraag die steeds weer klinkt is: ‘Hoe durf je voor jezelf te kiezen?’.
