|

De top 10 van de beste boeken over aardappelen 2023.

Hoewel een aardappel je aan Nederland en België doet denken is het van oorsprong een Zuid-Amerikaans product. In Nederland maar ook in België wordt de aardappel vaak gezien als maaltijd drager, terwijl het in andere landen vaak als een groente gezien wordt.

De aardappel is een plant die ondergronds groeit. De ondergrondse knollen die net zoals de plant aardappel genoemd wordt zit vol met zetmeel. De aardappel wordt gezien als eetbare stengelknol, en is na rijst, tarwe en mais één van de belangrijkste voedselgewassen.

Aardappels zijn een belangrijke bron van koolhydraten. Naast koolhydraten en vezels bevatten aardappels ook vitamine B6 en C.

In Nederland en België worden er 4 soorten aardappelen geteeld:

 • consumptieaardappelen die wij in de winkel of bij de boer kopen
 • processing aardappelen (fabrieksaardappel)
 • zetmeelaardappelen (fabrieksaardappel)
 • pootaardappelen.

Op deze pagina vind je de 10 beste boeken die met de aardappels te maken hebben. De boeken gaan over de aardappel zelf, maar ook over gerechten en recepten. Naast informatie kun je de boeken ook zien als kookboeken met de aardappel in de hoofdrol.

Voordat ik met de 10 beste en leukste boeken over aardappelen begin wil ik eerst nog iets vertellen over het bewaren van aardappelen.

Het Laatste Tafeltje

Hoe kun je het beste aardappelen bewaren?

Aardappelen zijn doorgaans 2 à 3 weken thuis goed te bewaren op een droge, koele, en donkere plek, haal de aardappelen wel uit het plastic. Na een aantal weken kan de kwaliteit van de aardappelen afnemen. Een donkere, droge en koele plek zonder plastic is erg aan te raden, de kans op uitlopers is hierdoor kleiner.

Bij invloed van licht kan de natuurlijke gifstof solanine gevormd worden. Hoewel niet iedereen even gevoelig is voor solanine is voorkomen het beste. Wat in grote hoeveelheden kan het giftig zijn voor mensen.

Solanine kan in kleine hoeveelheden in de schil van onrijpe aardappelen zitten. Maar Solanine kan ook in de kiemen (uitlopers) van de oudere aardappelen zitten. Te veel solanine kan de volgende symptomen veroorzaken:

 • Koorts
 • Slaperigheid
 • Lusteloosheid
 • Buikpijn
 • Diarree
 • Overgeven
 • Zwakheid
 • Depressie veroorzaken

Rauwe aardappelen invriezen

Onbewerkte aardappelen, ook wel rauwe aardappelen genoemd, bevatten veel vocht. Aardappelen die je rauw invriest komen er verschrompeld uit. (als een gerimpeld balletje). Het maakt niks uit of je ze met of zonder schil rauw invriest. Wanneer je ze met schil invriest zijn ze ook bijna niet meer te schillen. Naast dat ze rimpelig zijn, worden ze ook nog eens erg zacht. Rauwe Aardappelen invriezen in geen aanrader.

Gekookte aardappelen invriezen

Gekookte aardappelen kun je uitstekend bewaren in de diepvries, tot wel 12 maanden, hierna wordt de kwaliteit minder. Wel is het belangrijk dat je diepvries op minimaal -18 graden staat. Als je gekookte aardappelen over hebt of juist op deze manier wil bewaren, zorg dan dat je na het koken de aardappelen snel laat terugkoelen. Laat ze niet langer dan 2 uur op het aanrecht staan koelen i.v.m. de bacteriën.

Als het buiten of in de schuur koeler is kun je hier de aardappelen in de pan met een deksel erop sneller laten afkoelen. Ook kun je de aardappelen in een bakje met koud water laten afkoelen.

Als je de aardappelen in een afgesloten bak of diepvrieszakje doet kun je er het een datum op zetten wanneer deze zijn ingevroren dan weet je ook hoe lang ze nog houdbaar zijn.

Gebakken aardappelen invriezen

Gebakken aardappelen kun je ook goed invriezen, deze kun je ongeveer 3 maand bewaren in de diepvries. Wel moet je deze goed afsluiten dit kan in een bakje of zakje.

Als je de bevroren aardappelen wil bereiden kun je deze eerst laten ontdooien, maar ook bevroren bakken. Bak ze wel op een laag vuur warm.

Je kunt gebakken aardappelen die je over hebt invriezen maar ze ook eerst voorbakken. Beide methodes zijn goed om je aardappelen 3 maand te bewaren.

Aardappelsalade en aardappel gratin invriezen.

Aardappelsalade en aardappel gratin kun je invriezen voor maximaal 3 maanden. Zorg hiervoor wel dat je de salade of gratin in een afgesloten bakje of zak plaatst in de vriezer. Ga je het bewaren in een bakje zorg er dan wel voor dat er ruimte in het bakje zit in de diepvries zet het makkelijk nog iets uit.

Als de aardappelsalade de hele avond op tafel heeft gestaan kun je deze beter weggooien i.p.v. invriezen. De gratin moet eerst afgekoeld worden.

Zelfgemaakte patat / friet invriezen

Je kunt ook zelfgemaakte patat invriezen. Wij zelf doen dit het vaakst met aardappelen die op moeten. Schil de aardappelen, maak ze schoon en patat van. Zelf doen wij de patat minimaal een uur in een zoutbadje. We drogen de aardappelen en bakken ze ongeveer 5 minuten en laten ze afkoelen voordat we ze in zakjes in de vriezer doen.

Je kunt ze ook rauw in de vriezer doen, maar wij zelf vinden dit niet lekker en worden ze ook zeker niet mooier van. Het voorbakken heeft ook nog een voordeel, dat je de tweede keer niet zo lang hoeft te bakken en ze zo klaar zijn.

De 10 beste boeken over Aardappelen.

Naast een uitgebreide beschrijving hebben ik ook een foto en een link van Bol.com toegevoegd, zodat je een goed beeld krijgt van het boek. De link geeft namelijk ook extra informatie over het boek zoals de waardering van de lezers. Als je meer informatie wilt, zoals de recensie van de lezers kun je op de link klikken. Uiteraard kun je het boek ook eenvoudig bestellen via Bol.com.

Aardappel – De Nieuwe Keuken

In veel Nederlandse gezinnen is de aardappel onmisbaar en komt het vaakst op het bord. Statistieken wijzen het uit: de Hollandse combinatie aardappelen-vlees-groenten wint het nog steeds van pasta en rijst ondanks dat ze wel terrein verliezen.

In het boek Aardappel – de nieuwe keuken spelen aardappels de hoofdrol. Meer dan dertig gevarieerde recepten passeren de revue die allemaal het in teken staan van de Aardappel: van een gepofte aardappel gevuld met garnalen, aardappelsalade met spinazie, frietjes met tuinkruiden tot de klassieke aardappelgratin en variaties daarop.

Het boek staat vol informatie over allerlei aardappelrassen, hun specifieke eigenschappen van deze rassen , maar ook de verschillende kooktechnieken, handige tips en de seizoenen waarin de verschillende rassen verkrijgbaar zijn.

Een echt aardappelboek voor de aardappeleter.


Alles Over Aardappelen En Aardappelgerechten

Dit boek alles over aardappelen en aardappelgerechten is niet zomaar een boekje.

In dit boek wordt ruim aandacht besteed aan de historie van de aardappel, het zelf kweken, het schoonmaken, de verschillende kooktechnieken en het keukengereedschap die je het beste kunt gebruiken. Ook worden alle aardappelsoorten uitgebreid beschreven.


Het boek bevat heerlijke recepten van onder andere soepen, snacks, salades, brood en vlees– gevogelte- en vis, vegetarische gerechten. Allemaal hebben ze de aardappel als belangrijkste ingrediënt. Verrassende gerecht en niet alleen maar standaard gerecht zoals stamppot. Elk recept is duidelijk beschreven met mooie kleuren foto’s


Beste aardappelen/beste ierappels/beste eerpels

Een speciaal boek over de aardappel en de aardappelteelt in Fryslan.

Wanneer kwam de aardappel naar Nederland? Welke aardappel is het lekkerst? Naar wie werd het ras Bintje genoemd. Dit zijn elke vragen van de vele die Jantsje Post en Janneke Spoelstra voor jouw beantwoorden in dit boek.

Naast deze vragen krijg je nog veel meer te lezen in dit boek over de aardappelen in Friesland. zoals: recepten, gedichten, maar ook interviews met boeren, telers en handelaren. De bijdragen zijn afwisselend in het Nederlands, Fries en Bildts geschreven. ?Beste aardappelen? is een eerbetoon aan de voedzame en smakelijke knol.

Het leuke van dit boek is dat het ook een erg leuk cadeau is. Zowel voor een echte fries als voor iemand anders.


Onze aardappel – 300 recepten ter bereiding van aardappelen en aardappelresten

Het boek onze aardappel is aan de hand van Odilia Corver, auteur van Aaltje – Nieuw Nederlandsch kookboek. Het nieuwe Aaltje is het eerste moderne kookboek dat in Nederland verscheen. In Onze aardappel zijn 300 aardappelrecepten opgenomen.

Herdruk van de originele uitgave uit 1893.


Aardappelsignalen – praktijkgids voor een succesvolle aardappelteelt

De aardappelteelt is een kwestie van detail. De kleinste verschillen in teeltmanagement geven grote uitslagen te zien in opbrengsten. Details die niet allemaal afhankelijk zijn van weer en grondsoort en waar de akkerbouwer zelf veel aan kan bijsturen.

De beste telers weten de signalen die de aardappel afgeeft juist te interpreteren en daarnaar te handelen. Wie oog heeft voor de kleinste zaken realiseert uit eindelijk de hoogste opbrengst.


Aardappelsignalen richt zich vooral op telers van consumptieaardappelen, maar ook voor andere aardappeltelers staat het vol praktische handreikingen. Na het lezen van dit boek staan de antennes voor het opvangen van signalen weer op scherp.


Bier en Aardappel

Bier en Aardappel niet de combinatie waar je gelijk aan bedenkt.

JA, BIER EN AARDAPPEL! Aardappel? “Ik eet eigenlijk nooit aardappels” zei ze, terwijl ze nog een handje chips at. En bij doorvragen, “Ja, ik eet ze ook graag gefrituurd en als gebakken aardappels, ook zijn ze lekker uit de oven of van de barbecue. Oh ja, en natuurlijk in stamppot!!“ Velen weten niet dat je er ook fantastische salades, soepen en taarten mee kunt maken! Aardappel is zo veelzijdig.

Al deze gerechten vragen natuurlijk om een goed bieradvies van Internationaal Biersommelier Arvid Bergström. Arvid is bezig om een indrukwekkende serie neer te zetten, met steeds een ander ingrediënt of product naast zijn favoriete bier.

Welk bier proef je bij paprikachips, en welk bier bij aardappelsalade? Chef-kok Marko Teseling was wederom zijn compagnon. Hij is een echte aardappelliefhebber. Samen kwamen ze tot dit inspirerende boekje. Welk bier kies je bij jouw aardappelgerecht?

Proost en eet smakelijk!


Stamppotbijbel

Stamppotbijbel is het naslagwerk voor de stamppotliefhebber.

Dit prachtige boek bevat meer dan 200 recepten, handige tips en aanwijzingen. De schrijver van het boek Werner Drent geeft in de Stamppotbijbel de oneindige mogelijkheden stamppot weer. Aan de hand van heldere instructies en stap-voor-stapfotografie leer je alles over het maken van de lekkerste en verrassende stamppotten.

Van klassiekers als hutspot en boerenkool tot ‘moderne stamppotten’ als komkommer-muntstamppot met frambozen en stamppot met zeekraal en gamba’s.

Maar je kunt nog meer met stamppot: wat dacht je van een stamppotkroket of -wafel?

Kortom, Stamppotbijbel is voor zowel de beginnende als de ervaren kok een verrassend en leerzaam naslagwerk. Dit elke aardappel eter in huis moet hebben.


Aardappelen – Meer dan 70 recepten, van wonderlijke wafels tot fantastische frieten

In het boek aardappelen krijg je meer dan 70 recepten te zien. Van wonderbaarlijke wafels tot fantastische frieten. De aardappel – zonder twijfel de populairste groente ter wereld!

Friet, partjes, puree, rösti, gnocchi, gepofte aardappelen, aardappelkoekjes, gebakken aardappelen, gratis – geen enkele andere groente is zo veelzijdig aardappel. Daarnaast is de aardappel ook erg lekker en vullend.

Dit boek eert dit populaire ingrediënt in al zijn vormen en biedt geweldige nieuwe manieren om de aardappel te bereiden.

Het bevat een grote collectie gerechten van over de hele wereld, met gepofte-aardappelsoep met zure room en bieslook, pizza met vijgen, gorgonzola, aardappel en rozemarijn, souffléaardappelen piripiri en wraps met sesam-zoete-aardappelfalafel.

Maak uw aardappelen extra speciaal zodat ze de ster van de maaltijd zijn, en iedereen in het gezin weer van de aardappel gaat houden


Zoete aardappel

In Zoete aardappel staan meer dan 30 recepten met deze veelzijdige groente. Met verrassende gerechten, hartig én zoet dus voor iedereen een geschikt gerecht!

Hartig én zoet. De zoete aardappel is niet meer weg te denken. Een verrassende variatie op de bekende gewone aardappel.

Zoete aardappel kan in hartige én zoete recepten worden gebruikt. Wat dacht je van een zoete-aardappel-cheesecake of een pizza van zoete-aardappeldeeg? Het zou je verbazen wat je allemaal met de zoute aardappel kunt doen. In de ruim 30 gerechten komt de bijzondere smaak van de zoete aardappel goed naar boven.


Friet

Je zal denken dat je geen boek kunt maken over friet. Maar dit gaat je verrassen. Je vind hier vele variaties op friet en vele variaties met friet. De recepten en gerechten komen uit heel de wereld.

Uiteraard laat dit creatieve frietboek laat zien hoe je makkelijk zelf friet kunt maken en de daarbij behorende sauzen. Ook staat het vol met tips die je kunt gebruiken als het om friet gaat.

Na het lezen van dit boek is niet nooit meer gewoon friet, maar eet jij iets speciaals.


Het Laatste Tafeltje

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *