|

De top 10 van de beste boeken over het Universum 2024

Het universum is een enorm en onbegrijpelijk concept dat alles omvat wat we kunnen waarnemen en zelfs buiten ons bereik reikt. Het universum omvat per definitie alle materie, energie en het gehele tijd-ruimte continuüm waarin we bestaan ​. Er zijn echter delen van het universum die buiten onze waarneming vallen, zoals zwarte gaten, omdat informatie uit deze mysterieuze omgevingen ons nooit kan bereiken. Het universum bevat een groot aantal objecten, waaronder planeten, sterren, sterrenstelsels en clusters.

Meer over het universum lees je in boeken op deze pagina. Voor deze pagina heb ik namelijk de top 10 van de beste en meest interessante boeken over het Universum op een rij gezet. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek en via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

BoekenBoeken

Tekens van het universum

‘Tekens van het universum’ van Denise Linn is een krachtige gids om beter te begrijpen wat het universum je te vertellen heeft.

De gids Tekens van het universum van Denise Linn gaat over de rijke symboliek van tekens en is een krachtige en eenvoudig te gebruiken met het uitgebreidste woordenboek van tekens van het universum dat ooit is samengesteld.

Vraag je je af wat toevalligheden, voorgevoelens, synchroniciteit en andere tekens je te vertellen hebben? Zie je bijvoorbeeld opvallend vaak dubbele getallen, of denk je al heel lang aan iets en opeens ‘overkomt’ het je? De natuur is rijk aan tekens en (dieren)symboliek. Leer tekens herkennen en in te zetten als krachtige wegwijzers voor je persoonlijke ontwikkeling.

Aan de hand van waargebeurde verhalen en oeroude wijsheid helpt Denise Linn je om je aangeboren vermogen om naar het universum te luisteren te stimuleren, en om gebruik te maken van de tekens die elke dag tot je komen. Stap voor stap laat ze je zien hoe je een teken kunt oproepen, hoe je de omstandigheden kunt creëren waarin je tekens kunt krijgen, en hoe je tekens kunt interpreteren. Voor dit laatste heb je het meest uitgebreide woordenboek tot je beschikking dat ooit is samengesteld. Dit woordenboek is zo opgezet dat het je helpt om je eigen interpretatievermogen te ontwikkelen. De trefwoorden zijn een beginpunt om inzicht te krijgen in wat de tekens je proberen te vertellen.

Bijvoorbeeld:

  • Een vlinder is een krachtig teken van een nieuw begin op een hoger niveau.
  • Een storm kan wijzen op een innerlijk conflict. Een storm kan ook aangeven dat met betrekking tot een bepaalde situatie in je leven de lucht opklaart.
  • Een kruising van wegen geeft aan dat je straks voor een beslissing komt te staan. Neem je tijd en raadpleeg je intuïtie voordat je je weg kiest.

Met deze eenvoudig te gebruiken gids helpt Denise Linn je om je opnieuw te verbinden met de magie van je innerlijke zelf, zodat je in je leven de juiste keuzes kunt maken.


Het ontstaan van de tijd

De radicale kijk van Thomas Hertog en Stephen Hawking op ons heelal – NEW SCIENTIST BOEK VAN DE MAAND

‘Een diepgaand en prettig duizelingwekkend boek.’ New Scientist, boek van de maand

Hoe komt het dat uit de oerknal een heelal is ontstaan waarin als bij wonder leven mogelijk is? Dit is misschien wel de grootste vraag waarover Stephen Hawking zich het hoofd heeft gebogen tijdens zijn buitengewone leven.

Twintig jaar lang werkten Hawking en Thomas Hertog zij aan zij aan een nieuwe theorie van de oerknal die dit raadselachtig leefbare karakter van het heelal kon verklaren. Zij ontdekten een diepere laag van evolutie, verscholen in de prille beginfase van het universum, waarin de natuurwetten zelf leken te veranderen. Materie, krachten en de tijd verdwijnen bij de oerknal. Dit bracht hen op een revolutionair idee: wat als de wetten van de fysica niet in steen gebeiteld staan maar geboren worden, en samen met het jonge heelal mee evolueren?

Hertog neemt de lezer mee op een wervelende ruimtereis langs zwarte gaten, kosmische hologrammen en ver terug in de tijd, naar onze allerdiepste wortels. Kort voor Hawkings overlijden publiceerden de twee kosmologen hun theorie, waarin ze een radicaal vernieuwend, darwiniaans perspectief op de oorsprong van ons heelal voorstellen. Een theorie die de manier waarop we naar de kosmos kijken op losse schroeven zet.

Dit boek gunt je een blik achter de schermen van het baanbrekende onderzoek door twee topwetenschappers, van wie de vriendschap en passie voor het vak leidden tot een geheel nieuwe visie op de kosmos. De nieuwe theorie van Hawking en Hertog verweeft de oerknal dieper dan ooit tevoren met ons menselijk bestaan en geeft zo een nieuwe kijk op onze plaats in dit onmetelijk grote heelal.

‘Een prikkelend en prachtig geschreven relaas van zowel de natuurkunde als de mensen die betrokken waren bij Hawkings visionaire strijd om de kosmos te begrijpen.’ dr. Neil Turok, auteur van The Universe Within

‘Zijn jarenlange samenwerking met Stephen Hawking laat Hertog toe om vanuit een bevoorrecht standpunt te beschrijven hoe Hawkings fysiek gevangen geest ook in zijn latere jaren verbazingwekkende inzichten produceerde.’ dr. Martin Rees, auteur van Our Cosmic Habitat

‘Dit boek is niet alleen een inleiding tot Hawkings laatste theorie, maar biedt ook een blik op nog grotere theorieën in de toekomst.’ dr. Sean Carroll, auteur van The Biggest Ideas in the Universe: Space, Time, and Motion


De antwoorden op de grote vragen

Stephen Hawkings briljante laatste boek – meer dan 200.000 exemplaren verkocht!

De wereldberoemde wetenschapper en bestsellerauteur Stephen Hawking laat ons zijn laatste ideeën over de grootste vragen van het universum na in dit briljante, postuum uitgegeven werk.

  • Bestaat er een God?
  • Hoe is alles begonnen?
  • Is er intelligent leven elders in het heelal?
  • Kunnen we de toekomst voorspellen?
  • Wat zit er in een zwart gat?
  • Zijn tijdreizen mogelijk?
  • Zullen we overleven op aarde?
  • Moeten we ruimte koloniseren?
  • Zal kunstmatige intelligentie slimmer worden dan wij?
  • Hoe geven wij de toekomst vorm?

Een breed scala aan onderwerpen, intellectueel stimulerend, enthousiast beargumenteerd en doordrenkt met zijn karakteristieke gevoel voor humor – De antwoorden op de grote vragen is een persoonlijke kijk op de uitdagingen waar we als mensheid voor staan en op de vraag wat de volgende bestemming van onze planeet zal zijn.

De pers over Antwoorden op de grote vragen:


‘Heel bijzonder.’ – DWDD

‘Het boek biedt een handzaam en toegankelijk overzicht van het denken van de Britse fysicus die beroemd werd met zijn onderzoek aan zwarte gaten.’ – Trouw

‘Door Hawkings nuchtere toon, zijn enthousiasme en niet te vergeten zijn typisch Britse humor houd je de draad van zijn betoog probleemloos vast.’ – Managementboek


Licht in de duisternis

Het was sensationeel wereldnieuws: op 10 april 2019 presenteerde Heino Falcke de allereerste foto ooit gemaakt van een zwart gat – een keerpunt in de sterrenkunde.

In Licht in de duisternis vertelt Falcke hoe wij als mensheid zover zijn gekomen: van de allereerste blik van de oermens naar de hemel tot de moderne astrofysica, het onderzoek naar zwarte gaten en de nog niet onthulde geheimen van het heelal; en wat dat voor hem en voor ons allemaal betekent.

Hij beschrijft hoe hij in een ongekende internationale samenwerking met zijn collega’s de gehele wereld in een enorme telescoop veranderde om zo het grootste raadsel van het universum in de ogen te kijken: een zwart gat. Niets kan uit een zwart gat ontsnappen, zelfs licht niet. Toch is het Falcke en zijn team gelukt er een foto van te maken.

Wat betekent dit voor de toekomst van de astrofysica? Welke rol kan de mens in het heelal spelen? En wat kunnen we uit de ruimte leren over de wereld, en over onszelf, en misschien zelfs over God? Heino Falcke, internationaal wetenschapper en in zijn vrije tijd lekenpredikant, neemt ons mee op een buitengewone, fascinerende en onderhoudende reis tot aan de horizon van ruimte en tijd. Licht in de duisternis is een pleidooi voor deemoed en nieuwsgierigheid.

Heino Falcke (1966) is hoogleraar astrofysica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In 2011 ontving hij de Spinozapremie, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.


Intentie – Het Veld

Het Veld is het verslag van een speurtocht van wetenschappers naar de universele kracht en hun succesvolle pogingen een nieuw wetenschappelijk paradigma te formuleren.

Wetenschapsjournaliste Lynne McTaggart beschrijft het verhaal van een groep wetenschappers die per ongeluk het Zero Point Field (nulpuntveld) ontdekten, een oceaan van microscopische vibraties die alles met alles in het universum blijken te verbinden als een soort onzichtbaar netwerk. Het Veld gaat verder dan het werk van Fritjof Capra en stelt een plausibele wetenschappelijke theorie voor die alles verklaart, van de werking van DNA en communicatie tussen cellen tot homeopathie en ESP.

Het Veld is het buitengewoon leesbare verslag van een speurtocht van verschillende wetenschappers van naam naar de universele kracht en hun succesvolle pogingen een nieuw wetenschappelijk paradigma te formuleren, dat een revolutie in ons wereldbeeld teweeg zal brengen. Een baanbrekende en inspirerende wetenschappelijke visie op mens en kosmos. Bekend van Dan Browns bestseller: Het verloren symbool


Sterrenstof

Neil deGrasse Tyson plaatst de hedendaagse wereld in een nieuw, buitenaards perspectief

In zijn nieuwe boek geeft de wereldberoemde astrofysicus Neil deGrasse Tyson een kosmische kijk op de problemen op onze planeet. Oorlog, discriminatie, verdeeldheid – DeGrasse Tyson bekijkt deze en andere symptomen van onze tijd vanuit wetenschappelijk oogpunt en helpt ons daarmee op een nieuwe, rationele manier naar de wereld te kijken.

In zijn kenmerkende en toegankelijke stijl laat DeGrasse Tyson zien hoe kennis over onze rol en plaats in het universum leidt tot verrassende, briljante en waardevolle inzichten over onze maatschappij. Van oplossingen voor wereldwijde conflicten tot de kostbaarheid van ons bestaan: DeGrasse Tyson is onze gids op deze excursie vanuit de ruimte en toont hoe een kosmisch perspectief leidt tot een fundamenteler wereldbeeld dan ooit tevoren.

Neil deGrasse Tyson is een Amerikaanse astrofysicus. Hij studeerde aan Harvard en Princeton, en werd in 1996 directeur van het Hayden Planetarium. Neil is een graag geziene gast bij verschillende Amerikaanse talkshows, geeft lezingen op universiteiten, heeft een eigen podcast en presenteerde de tv-serie Cosmos: A Spacetime Odyssey. Hij heeft meer dan 14,5 miljoen Twitter-volgers.

Over Sterrenkunde voor mensen met haast:
‘Dit boek blijft fascineren met beknopte en levendige verklaringen voor een breed scala aan astronomische onderwerpen. Een mustread voor astronomieliefhebbers.’ David J. Eicher, Astronomy


Pocket Science 15 – Het multiversum

Is ons heelal er slechts eentje in een enorme verzameling parallelle universa? Ans Hekkenberg bespreekt in dit boek hoe verschillende wetenschappelijke theorieën de deuren naar het multiversum openen.

Is ons heelal het enige? Of is het er slechts eentje in een enorme verzameling van parallelle universa? En stel dat het er meer zijn, waar houden al die geheimzinnige soortgenoten van ons heelal zich dan schuil?

In Het multiversum nodigt Ans Hekkenberg je uit om over de grenzen van onze werkelijkheid heen te kijken. Ze bespreekt hoe verschillende wetenschappelijke theorieën de deuren naar het multiversum openen. Zo dicteert de kansrekening dat iedereen, in een oneindig groot heelal, oneindig veel dubbelgangers heeft. Uit de vreemde wetten van de quantummechanica volgt dat de werkelijkheid zich met elke keuze die je maakt opsplitst. En de snaartheorie zegt dat er talloze andere dimensies zijn, waar de natuurwetten heel anders zijn dan bij ons. Van de allesomvattende oerknal tot het moeras van de snaartheorie, in dit boekje staat je een onvoorstelbare reis tot ver buiten je dagelijkse realiteit te wachten.

‘Het multiversum is fantastisch geschreven, heeft veel diepgang en laat je veel zelf nadenken. De grapjes erin maken het licht, zodat je in één stuk door wilt blijven lezen.’ – Jury Cosmos Boekenprijs 2022.


We hebben geen idee?!

Wat we nog niet weten van het universum

In We hebben geen idee?! behandelen Whiteson en Cham op humoristische wijze alle grote wetenschappelijke vragen waarvan je zou verwachten dat we ze nu onderhand wel beantwoord hebben, maar waar we eigenlijk niets vanaf weten. Ze leggen uit wat de grootste ‘unknowns’ in het universum zijn, waarom deze zaken nog steeds een raadsel zijn en wat er op dit moment aan wordt gedaan om ze op te lossen. Denk hierbij aan vragen als:

  • Waar bestaat 95% van het universum uit?
  • Wat is tijd?
  • Waarom heeft tijd slechts één richting?

Aan het einde van het boek wordt duidelijk hoe bijzonder het is dat de mens überhaupt enig idee heeft hoe het universum werkt. Het belangrijkste punt is echter dat je niet depressief moet worden van wat we niet weten, maar dat je enthousiast moet worden van waar we in de toekomst nog achter kunnen komen. Bovendien heeft alles een positieve kant: na het lezen van dit boek weet je tenminste waaróm we geen idee hebben.


Op zoek naar het recept van het universum

De bekende astrofysicus en wetenschapspionier Carl Sagan stelde al in de jaren tachtig: ‘Om te begrijpen hoe je een appeltaart bakt, moet je eerst het heelal uitvinden.’ Geïnspireerd door die legendarische woorden gaat de Britse natuurkundige Harry Cliff op zoek naar de fundamentele materie waaruit het heelal bestaat. Cliff vertelt over kosmische ovens van biljoenen graden, een bereidingstijd van 13,8 miljard jaar en een allesverzengende hitte die het universum op raadselachtige wijze heeft overleefd.

In opmerkelijk heldere bewoordingen onthult Harry Cliff de meest actuele inzichten over het ontstaan van het heelal, het mysterieuze verschijnsel van antimaterie en spookachtige deeltjes als de neutrino. Hij neemt ons mee op een van de meest uitdagende ontdekkingstochten die de mens ooit heeft ondernomen: die naar de bron van ons bestaan.


Het universum in een doos

Hoe de meest bijzondere kosmologische fenomenen, zoals zwarte gaten of botsende sterrenstelsels, gesimuleerd kunnen worden aan de hand van supercomputers.

Simulaties en de zoektocht naar de broncode van de kosmos Kosmologie is een lastige wetenschap. Niemand kan immers zijn eigen sterren, planeten of sterrenstelsels maken om zijn theorieën te testen. Maar de afgelopen decennia is er een nieuw soort natuurkunde ontstaan om de kloof tussen theorie en experiment te dichten.

Door gebruik te maken van de kracht van moderne supercomputers, hebben kosmologen simulaties gebouwd die nieuwe inzichten bieden in de diepe geschiedenis van ons universum, waardoor eeuwenoude ideeën voor het eerst kunnen worden getest. In Het universum in een doos legt kosmoloog Andrew Pontzen uit hoe wetenschappers de meest bijzondere fenomenen van het universum modelleren, van zwarte gaten en botsende sterrenstelsels tot donkere materie en kwantumverstrengeling – en zo een nieuw licht kunnen werpen op onze realiteit.


BoekenBoeken

Vergelijkbare berichten