| |

De top 5 van beste boeken over zelf een podcast maken 2024

De podcast is een audio uitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds / een app. Steeds meer mensen maken gebruik van de podcast, je kunt het zien als het zelf bepalen wat je op de radio luistert. Niet alleen nieuwszenders, radio programma en andere media maken podcasts ook vele bedrijven om hun producten te promoten.

IMU is hier een goed voorbeeld van, een marketing bedrijf dat veel informatie geeft maar ook hun producten promoten op een leuke manier. Zelf kun je ook podcasts maken als jij een leuk idee hebt, iets unieks, wat te vertellen hebt of om je bedrijf te promoten. Je kunt kunt een podcast maken voor je plezier, maar er ook geld mee verdienen.

De 5 boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina gaan over het maken van een podcast, geven je veel tips en trucs, maar ook informatie over de podcast zelf. Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig bestellen / kopen.

De Podcastprofessor

Handig om te weten: van dit boek is een webversie beschikbaar. Als u zich registreert, krijgt u gratis toegang, plus relevante extra’s.

Podcasts staan aan het begin van een veelbelovende toekomst. In zijn boek De Podcastprofessor legt Peter de Ruiter zijn oor te luister bij luisteraars en makers. Wat boeit hen en hoe maken zij hun producties? En hoe vinden zij elkaar? Gaandeweg wordt de lezer instrumenten aangereikt om podcasts te maken van hoog niveau en luisteraars te vinden. De Ruiter ontfutselt makers hun geheimen, legt vele Nederlandse en Amerikaanse voorbeelden onder loep en put ruim uit zijn eigen praktijk.

De Podcastprofessor belicht het proces van a tot z, inclusief montage, marketing en financiële aspecten. Een aantal hoofdstukken bestaat ook in de vorm van een podcast.


Hoe maak ik een podcast?

In Hoe maak ik een podcast? laat Chris Bajema stap voor stap zien hoe een podcast wordt gemaakt. Van idee tot uitvoering, van apparatuur tot interviewtechniek. En ook waarom een ovenwant soms goed van pas komt.

Dit boekje is een absolute must voor wie een podcast wil maken of er gewoon meer over wil weten. Chris Bajema werkte jarenlang als documentaire- en hoorspelmaker in Hilversum (onder andere voor VPRO, KRO en NTR), voordat hij in 2015 zijn eigen podcast begon.

Inmiddels is Man met de microfoon uitgegroeid tot een van de meest succesvolle onafhankelijke podcasts van Nederland. Hoe maak ik een podcast? is vormgegeven door meesterontwerper Piet Schreuders en bevat illustraties van Suus van den Akker.


Zelf een podcast maken

Met dit boek willen podcastexperts Pieter Blomme en Eva Moeraert zorgen voor meer kwalitatieve podcasts op de Nederlandstalige markt. Stap voor stap bouwen ze samen met jou aan je eerste audioverhaal. Je leert uit hun successen en fouten en je krijgt een inkijk in hun workflow en die van collega’s.

Ontdek de schoonheid van geluid, de storytellingmogelijkheden van het medium en de emotionele impact die audio heeft op mensen. Want alleen zo maak je het verschil.

Deze praktische gids laat je nadenken over je doelgroep en jouw rol als presentator, leert je de beste audio-interviews afnemen en je podcast in de markt zetten.

Dit is een boek voor amateurs en professionals. Voor al wie wil gaan podcasten op een hoger niveau.


De kleine Podcasten voor Dummies

Podcasten is in Nederland in opmars en dat is niet voor niets. Een podcast
is goed in te zetten als creatief communicatie- of marketingmiddel. Het is
een ideaal medium om jouw verhaal te verspreiden of jouw dienstverlening
te promoten. Daarbij is het innovatief, on demand en laagdrempelig.
Redenen te over om zelf een podcast te starten. Hoe je dat praktisch en
professioneel aanpakt, lees je in De kleine Podcasten voor Dummies.

Richard den Haring is oprichter van Podcastluisteren.nl. Hij geeft training en
advies aan bedrijven en is co-host van de podcast MakersRadio


Podcasting

Podcasts zijn een soort radio-uitzendingen via internet. Een podcaster maakt een uitzending en een podcatcher ontvangt en beluistert ze. De term podcast is een samentrekking van iPod en broadcast. Hoewel de benaming gehandhaafd blijft, is een iPod niet vereist.

Het medialandschap is aan het veranderen: iedereen kan tegenwoordig met eenvoudige middelen content produceren. Maar hoe doe je dat? In dit boek wordt podcasting, radio maken via internet, op heldere wijze uiteengezet, en met de bijgeleverde software kan de lezer meteen zelf aan de slag. Ingewikkeld klinkende zaken zoals RSS met enclosures worden helder uitgelegd. Je leert werken met freewareprogramma’s als iPodder en iTunes. Ook de nieuwste ontwikkeling, het vodcasting – podcasting in de vorm van video on demand – komt ruimschoots aan bod.


Vergelijkbare berichten