|

De top 10 van de beste boeken over Venetië 2023

Venetië is een wereldberoemde stad in het Noord-oosten van Italië. De stad is in de 5de eeuw gebouwd op 118 kleine eilanden. Het historische centrum met antieke gebouwen, brengen en kanalen is zeer geliefd bij de toerist en vakantieganger. Door de kanalen wordt dan ook veelvuldig gevaren met gondels. Venetië wordt ook gezien als één van de meest romantische steden in Europa. Sinds 1987 staat Venetië ook op de UNESCO werelderfgoedlijst.

De boeken die ik geselecteerd heb voor deze pagina zijn niet alleen de mooiste reisgidsen maar ook boeken die je meer over de geschiedenis en Venetië zelf vertellen. Om je een goed beeld te kunnen geven van de boeken. Heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst.

De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de recensies en de waarderingen van de lezers. Via de link kun je het boek over Venetië eenvoudig en snel bestellen.

De klank van de stad

Alle wegen leiden naar Venetië, de plek in het noorden van Italië waar alle bezoekers een stuk van hun hart achterlaten. Venetië is ook de zinkende stad, symbool voor een Europa dat in verwarring op zoek is naar zichzelf. Meer dan cijfers en begrotingen zijn het kunst en muziek die ons verbinden. Op weinig andere plaatsen ligt die gedeelde geschiedenis zo voor het grijpen. In dat levende geheugen van eeuwen Europese cultuurgeschiedenis gaan Eric Min en Gerrit Valckenaers op zoek naar de verhalen van componisten, schilders en schrijvers die onze verbeelding blijven prikkelen, van Monteverdi tot Proust, van Stravinsky tot Brodsky.

Eric Min (1959) studeerde letteren en wijsbegeerte (VUB). Als biograaf, essayist en criticus bericht hij over schilderkunst, fotografie en literatuur. Hij werkte voor De Morgen, Staalkaart en rekto:verso. Hij publiceerde biografieën van Henri Evenepoel, James Ensor en Rik Wouters. De eeuw van Brussel. Biografie van een wereldstad (1850-1914) werd in 2014 genomineerd voor de AKO-literatuurprijs. Gerrit Valckenaers (1960) studeerde muziekwetenschappen (KU Leuven). Hij is muzikant, radiomaker en leraar muziekgeschiedenis. Voor Klara stelt hij programma’s samen als Valckenaers & Vanhoudt, Late Night Lab en On the Road. Hij componeert geregeld voor theater en dans (Het Nieuwstedelijk, Elvis Peeters, Pascale Platel, Random Scream, Fabuleus, The Colorist).


Capitool reisgidsen – Venetië en Veneto

De Capitool Reisgids Venetië en Veneto helpt je bij het samenstellen van de perfecte reis.

Deze reisgids verdeelt Venetië en Veneto in 9 gebieden: San Marco, San Polo en Santa Croce, Castello, Dorsoduro, Cannaregio, Eilanden in de lagune, Venetovlakte, Verona en het Gardameer, Dolomieten. Grootse Romeinse ruïnes, romantische steden, avonturen aan het meer en een heerlijke cuisine; deze gids toont je de parels van Venetië.

 • Dankzij de prachtige fotografie waan je jezelf al op je bestemming
 • In het jaaroverzicht van Venetië vind je een selectie van festivals en evenementen door het jaar heen
 • Gedetailleerde plattegronden helpen je bij het vinden van de weg
 • Ontdek de beste restaurantsmooiste accommodaties en leukste winkels
 • Opengewerkte illustraties tonen het interieur van must sees, zoals Basilica di San Marco en Teatro Olimpico
 • Achter in de gids vind je onmisbare praktische informatie voor een ontspannen reis
 • Met uitneembare kaart

Met Capitool Reisgidsen ben je verzekerd van een reisgids boordevol informatie, met duidelijke plattegronden, prachtige foto’s en illustraties en handige tips. Met de Capitooltips geniet je van de mooiste uitzichten, maak je de beste vakantiefoto’s en ontdek je de bijzonderste plekjes. Jouw mooiste reis begint hier!


Ciao Bella – de smaak van Venetië

Venetië en haar culinaire rijkdom door de ogen van Tessa Kiros: een betoverend mooi kookboek:

 • Van cicchetti en antipasti tot secondi, dolci en alle gangen daaromheen: Tessa Kiros selecteerde de lekkerste authentiek Venetiaanse recepten.
 • Een boek om niet alleen uit te koken maar ook om bij weg te dromen.
 • Net als de voorgaande titels van Tessa Kiros is Ciao bella voorzien van prachtige sfeerfoto’s, persoonlijke notities en een bijzondere, stijlvolle vormgeving.
 • Schitterende uitvoering met fluwelen leeslint en goud op snee.
 • Een perfect cadeau voor Italië-liefhebbers en fans van de traditionele Italiaanse keuken.

De Zwarte Dood in Venetië

La serenissima wordt Venetië ook wel genoemd, de hoogst serene. Een naam die de stad te danken heeft aan haar welvaart en eeuwenlange onafhankelijke politieke positie. En aan haar schoonheid. Maar achter de voorspoed en kunst van de lagunestad schuilt weemoed. Thomas Mann schreef erover in De dood van Venetië.

De Zwarte Dood in Venetië vertelt over het andere Venetië, waar via de havens niet alleen rijkdom, maar ook nietsvermoedend de Zwarte Dood werd binnengehaald. Twee kort op elkaar volgende pestuitbraken eind zestiende en begin zeventiende eeuw eisten tienduizenden slachtoffers en ontvolkten de stad. Alleen het geloof kon het tij keren.

Met de gelofte nieuwe godshuizen te bouwen, hoopten de Venetianen de pandemie te bezweren. Vermaarde architecten, beeldhouwers en schilders – zoals Palladio, Tintoretto, Bellini, Titiaan en Veronese – werden uitgenodigd ontwerpen in te dienen voor kerk en interieur. Dankzij gulle schenkingen en aflaten konden de gebouwen snel verrijzen. Eind 1630 waren de Venetianen bevrijd van de pest en kreeg de stad met rijk gedecoreerde koepelkerken haar befaamde silhouet.


Venetië – de leeuw, de stad en het water

Je leert een stad pas echt kennen als je in de straten en stegen ervan verdwaalt. Venetië, met al haar verstopte hoeken en gesloten poorten, omringd door de ontelbare lagunes, is gemaakt om de weg in kwijt te raken. Maar, zo weet de echte reiziger: de weg kwijtraken betekent het vinden van het mooiste wat een plek te bieden heeft.

Cees Nooteboom is zo’n echte reiziger. Hij zoekt zijn weg langs gebeeldhouwde bogen en dobberende gondels en neemt de lezer mee achter het toeristische masker van de stad van het water. Vanaf de voorplecht van een vaporetto laat hij leven en kunst aan zich voorbijglijden.

Zijn eerste indruk van Venetië publiceerde Nooteboom begin jaren tachtig, vele mijmeringen volgden. Dit voorjaar bezocht hij zijn geliefde stad opnieuw en besefte eens te meer dat in Venetië de verhalen nooit ophouden


Polpo

Een culinaire reis naar de achterafstraatjes van Venetië. De 140 recepten in Polpo lijken op het oog ‘gewone’ Italiaanse gerechten, maar Russell Norman weet er een geheel nieuwe draai aan te geven. Zijn manier van koken is no-nonsense, innovatief, uitbundig en heerlijk!


Venezia – anekdotische reisgids voor Venetie

Waarom duurde de bouw van de Rialtobrug zo lang? Waarom is een van de steunende zuilen van het Palazzo Ducale dikker dan de andere? Wie is Rioba? Waar woonden Titiaan en Tintoretto? Waar vind je de oudste Venetiaanse tekst? Is het waar dat de doge van Venetië in het huwelijk trad met de zee? Waar komen de paarden op de San Marco vandaan? Hoe komt de Brug der Zuchten aan zijn naam? Waar ontstond de `carpaccio ? Wie antwoorden zoekt op deze en veel andere vragen heeft het juiste boek in handen. Behalve de mooiste stad ter wereld is Venetië een verzameling mythen, legenden, historische verhalen en anekdotes.

Beroemde mensen hebben er hun hart verloren of hebben zich door de stad laten inspireren, onder wie Lord Byron, Thomas Mann, Henry James en Ernest Hemingway, Richard Wagner, Igor Stravinsky, Claude Monet en John Singer Sargent. En dan hebben we het nog niet eens over beroemde Venetianen als Casanova, Antonio Vivaldi, Giovanni Bellini, Vittore Carpaccio, Jacopo Tintoretto of Canaletto. Wie het San Marcoplein en het Palazzo Ducale, het Canal Grande en de Rialtobrug met eigen ogen heeft gezien zal dat schouwspel nooit meer vergeten en Venetië nogmaals willen bezoeken.

In Venezia heeft Luc Verhuyck de mooiste en meest markante verhalen over de stad per locatie bijeengebracht. Zijn boek behandelt zowel de historisch belangrijke plaatsen als de plekken die nauwelijks bekend zijn en waar nog veel te ontdekken valt. Door de alfabetische rangschikking, de interne verwijzingen, een handig register en een nuttige plattegrond is Venezia onontbeerlijk voor wie naar de stad afreist.

Het boek, dat geïllustreerd is met een aantal verrassende foto s en afbeeldingen, brengt de stad tot leven en geeft Venetië de extra dimensie die in andere reisgidsen ontbreekt.


Venetië: Kleine atlas voor hedonisten

De magische kant van Venetië door de ogen van de beroemde fotograaf Guillaume Dutreix

De magische kant van Venetië door de ogen van de beroemde fotograaf Guillaume Dutreix Venetië- Kleine atlas voor hedonisten toont de bekende plekken, maar juist ook de verborgen kanten van de stad: ontdek de ziel van Venetië, gezien door de ogen van Philippe Starck. Bezoek Carlo Scarpa’s showroom van Olivetti op het San Marcoplein. Geniet van cicchetti in de bacari van de stad. Drink een bellini in Harry’s Bar. Bewonder de moderne kunst in het barokke paleis Ca’ Pesaro. Bezoek de eigentijdse architectuur op het eiland La Giudecca.

Lees meer over het verschijnsel aqua alta. Wandel door de verborgen tuinen van Venetië. Dit prachtige koffietafelboek toont de magische kanten van Venetië, dankzij de inspirerende fotografie. Geen kleine reisgids voor in je tas, maar een boek om heerlijk in je stoel bij weg te dromen over je toekomstige reis. Maar het is ook een praktisch reisboek. De auteur toont je, van het Piazzo San Marco tot aan het eiland Giudecca, de verborgen kanten en meer bekende plekken van de stad. Kaarten en lijstjes met hoogtepunten zorgen ervoor dat je niets mist tijdens je bezoek.


Decoratieve kunsten in Venetië

Decoratieve kunsten. Venetië heeft altijd kunnen bogen op betoverende schoonheid en exclusiviteit. De vaardige Venetiaanse vaklieden wisten van steen, hout, ijzerwerk, brons, goud, zilver, glas, keramiek, stucco, weefsel en leder ware meesterwerken te maken van unieke schoonheid en perfectie. Dit boek, is onderverdeeld in vier hoofdstukken waarin de gebruikte materialen centraal staan- solide materiaal, buigzaam, breekbaar en delicaat materiaal- is een toonkamer van de mooiste objecten. Vele ervan zijn nooit in het openbaar te zien geweest, omdat ze deel uitmaken van de aristocratische palazzi van Venetië.


ANWB Extra – Venetië

NWB Extra reisgids Venetië – Italië Ontdek Venetië met de compleet vernieuwde reisgids ANWB Extra Venetië! De combinatie van eeuwenoude kronkelstraatjes, de vele romantische pleinen en bruggen en het heerlijke eten, maakt Venetië een perfecte bestemming voor een leuke citytrip.

De compacte ANWB Extra reisgids Venetië biedt naast diverse routes door de stad en veel praktische tips over hotels en vervoer ook 15 inspirerende bezienswaardigheden die je tijdens je stedentrip niet mag missen. Wandel over het wereldberoemde San Marco plein, shop je portemonnee leeg in het chique Fondaco dei Tedeschi winkelcentrum en bekijk de moderne kunst in het Peggy Guggenheim museum.

Deze kleine reisgids past gemakkelijk in de handtas en heeft een handige uitneembare kaart met daarop de beste tips voor winkelen, eten en drinken en uitgaan.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *