| |

De 8 beste boeken over de Nederlandse (voormalige) eilanden 2024

Als je het over Nederland en de eilanden hebt denk je snel aan de Waddeneilanden. Maar wist je dat er in Nederland nog veel meer eiland zijn. Zoals in het IJsselmeer (voormalig Zuiderzee), maar ook in Zuid-Holland, Noord-Holland en Zeeland. Dan heb ik het nog niet eens over de eilanden die officieel ook tot Caribisch Nederland behoren. Curaçao, Aruba, Sint-Maarten en Bonaire zijn hier de bekendste eilanden van. Maar ook hier zijn er meerdere.

Voor deze pagina heb ik boeken geselecteerd die gaan over de huidige Nederlandse eilanden, maar ook de voormalig Nederlandse eilanden zoals Urk en Schokland. De boeken zijn heel divers en worden uitgebreid beschreven.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

Omringd door water

Nederland telt een achttal echte eilanden, of negen als ‘Rottum’ (Rottumeroog en Rottumerplaat) voor twee wordt gerekend. Daarnaast zijn er zeventien voormalige eilanden, waar de sfeer van vroeger nog voelbaar is. Jan Bank en Doeko Bosscher, fervente eilandliefhebbers, onderzoeken de geschiedenis van alle 25 (ooit) geheel door water omringde stukjes Nederland en peilen ook het heden.

Welke invloed had het ‘omringd zijn door water’? Wat voor werk deden de inwoners, wat hield hen bezig, hoe gingen zij met elkaar om, hoe stonden zij in de wereld? En vooral: wat maakte het leven op een bepaald eiland anders dan op het vasteland of op andere eilanden? Zo komt een veelkleurig palet tot stand van deels convergerende en deels sterk uiteenlopende historische verhalen, verdeeld over vier regio’s: de Wadden, de voormalige Zuiderzee, het Zuid-Hollandse deel van de Delta en ten slotte de Zeeuwse archipel. Eigenlijk verdient elk eiland een compleet boek, maar de verzameling van alle eilanden geeft de mogelijkheid van een weidse visie.

De 25 hoofdstukken willen nieuwsgierigheid wekken en de lezer aanmoedigen de eilanden zelf te bezoeken om nog meer te ontdekken over de fascinerende diversiteit in hun geschiedenis. Jan Bank is emeritus hoogleraar vaderlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Doeko Bosscher is emeritus hoogleraar eigentijdse geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen.


61 eilanden in de Waddenzee

Evert Jan Prins brengt als eerste alle 61 bewoonde en onbewoonde Waddeneilanden in beeld met schitterende fotografie en unieke reisverhalen.

De Nederlandse, Duitse en Deense eilanden kennen landschappelijk en historisch veel overeenkomsten, maar de auteur laat ook feilloos het eigen karakter van ieder eiland zien. Hij neemt de tijd om de inwoners aan het woord te laten, heeft veel oog voor de cultuurhistorie en overal is de overweldigende natuur aanwezig.

Een schitterend cadeauboek met meer dan 500 foto’s en kaarten over dit geweldige gebied dat aangewezen is als Unesco Werelderfgoed.

Evert Jan Prins is kenner van het Waddengebied en heeft jarenlang rondgezworven om alle eilanden te kunnen bezoeken.


De ontdekking van Urk

De Belgische schrijver en journalist Matthias M.R. Declercq werd in 2009 een dag naar Urk gestuurd om verslag te doen van een moordzaak. Het dorp fascineerde hem zo, dat hij tien jaar later besluit op het voormalige eiland te gaan wonen, om te doen wat indertijd niet is gelukt: doordringen tot de kern van deze voor de buitenwereld zo onbekende gemeenschap.

Declercq woont als vreemdeling in het hart van het dorp en gaat mee vissen, bidden en drinken. Stap voor stap openbaart zich de werkelijkheid. Declercq observeert een minzaam en godvrezend volk, maar ontdekt ook een schimmige en tragische wereld, met jeugdige baldadigheid, visfraude en drugs. Een wereld waarin niks is wat het lijkt.
Declercq is er in deze persoonlijke queeste in geslaagd de identiteit bloot te leggen van ’s lands schijnbaar meest gesloten en onbegrepen gemeenschap.


ANWB Ontdek reisgids – Caribisch Nederland

Verken het Caribisch gebied op een andere manier met de uitgebreide ANWB Ontdek reisgids Caribisch Nederland! Natuurlijk mag je bezienswaardigheden zoals de bewegende brug op Curaçao en de goudmijnruïnes op Aruba niet missen, maar ga ook eens van de gebaande paden en geniet van de spectaculaire zonsondergang op Sint Maarten, ga duiken bij de Grand Canyon op Sint Eustatius, of wandel over het kalksteenplateau op Bonaire, met uitzicht op een zoutpan vol flamingo’s en een mangrove.

Deze reisgids Caribisch Nederland biedt naast praktische tips over routes, hotels en vervoer ook originele ontdekkingstochten over de eilanden. De auteur laat juist díe plekjes zien waar de andere toeristen aan voorbij lopen. Achter in de handzame gids zit een uitneembare kaart. Kortom: deze reisgids is een onmisbare reisgezel tijdens je rondreis door het Caribisch gebied.


Marken

Marken De geschiedenis van een eiland

‘Marken, wat weiland in zee,’ schreef Joost van den Vondel. Het plaatsje Marken leidt de toptien van typisch Oudhollandse plaatsen die elke buitenlander moet bezoeken. Dag na dag drentelen drommen toeristen over het eiland, zich vergapend aan de authentieke terpen en slootjes, de pittoreske straatjes met hun poppenhuizen en de mensen in hun klederdracht.

Marken heeft, met Spakenburg en Staphorst, de naam streng calvinistisch te zijn, en de associatie met begrippen als traditite, eenvoud en soberheid wordt snel gemaakt. Het verhaal van Marken – meer geboren uit een overwalse droom dan uit de eilandse werkelijkheid – is zo alom aanvaard, dat het eiland ten slotte zelf in zijn eigen beeldvorming is gaan geloven.

Dit boek beschrijft de ‘ontdekking’ van Marken, zoals het ooit was én zoals de beeldvorming het wil. Het gaat over de Marker mensen en hun samenleving, met name in de laatste eeuw van het zelfstandig bestaan, en de ontwikkeling van de beeldvorming, haar oorsprong en belang. Kortom, Marken handelt over kerktwisten en eilandstatus, over technische en economische ontwikkelingen en over middelen van bestaan voor en na de Afsluitdijk.

Aan de hand van mondeling overgeleverde verhalen, documenten, bevolkingsregisters, notulen van vergaderingen en uniek beeld, materiaal vertelt Marken. De geschiedenis van een eiland op sprekende wijze het verhaal van Marken en zijn mythe, van beeld en afgebeelde.


Het eiland Tiengemeten toen

Op 10 mei 2007 werd Tiengemeten officiëel geopend als natuureiland. Wie Tiengemeten voor het eerst bezoekt in de huidige vorm als natuureiland, zal zich moeilijk voor kunnen stellen dat het ooit anders is geweest.

Voor de huidige vorm was Tiengemeten een cultuureiland met vruchtbare akkers en inkomstenbron voor vele generaties boerengezinnen. In 1980/1981 heeft Gerard Kuster, als student fotografie, een documentaire gemaakt over dit unieke eiland in het Haringvliet. De vele bezoeken van Gerard aan het eiland leverden veel en uniek beeldmateriaal. Interviews op het eiland met de landbouwer Adrie Vos en zijn vrouw Geertje werden op band vastgelegd en waren de rode draad voor de documentaire.

Het eiland Tiengemeten zoals het toen was bestaat niet meer. Het eiland is omgevormd dot natuurgebied en in 2006 heeft het laatste agrarische bedrijf van de gebroeders Vos, zonen van Adrie en Geertje het eiland definitief verlaten.

Bij het boek wordt een extra kaart geleverd waarop de camera standpunten zijn aangegeven van de foto’s in het boek. De aangegeven locaties op deze kaart corresponderen met de paginanummers in het boek. Hierdoor krijg je een beter beeld van het eiland Tiengemeten in 1980/1981.


Biografie van de Zuiderzee

‘Biografie van de Zuiderzee’ vertelt de geschiedenis van de Zuiderzee aan de hand van 25 verhalen, waarin vaak mensen centraal staan.

De Allerheiligenvloed van 1170, 850 jaar geleden, leidde tot een open verbinding tussen het Almere en de Noordzee. Het zoute water dat naar binnen stroomde werd bepalend voor de omgeving – hele dorpen en kastelen werden opgeslokt – maar ook voor de geschiedenis van het gebied, en daarmee die van Nederland.

Arie Kok vertelt de geschiedenis van de Zuiderzee in 25 verhalen, waarin vaak mensen centraal staan. Van de watergeus die de Slag op de Zuiderzee (1573) overleeft tot de vroedvrouw van Schokland, van de haringvisserij tot de walvisvaart. Het boek eindigt met het sluiten van de Afsluitdijk in 1932.


De Bosatlas van de Wadden

Atlas over Nederlands eerste en enige natuurlijke werelderfgoed:

  • Ontdek de Wadden in al haar facetten
  • Prachtig vormgegeven met luchtfoto’s, infographics en vele honderden unieke Bosatlaskaarten
  • Van IJstijd tot zandsuppletie, van plankton tot zeehond, van priel tot kwelder, van eilanddynamiek tot terpen en wierden en van natuurherstel tot toerisme en internationale samenwerking.

Atlas over Nederlands eerste en enige natuurlijke werelderfgoed
De Bosatlas van de Wadden brengt dit bijzondere UNESCO Werelderfgoed, het enige natuurlijke Werelderfgoed dat Nederland rijk is, in al zijn facetten en in al zijn schoonheid over het voetlicht. Van IJstijd tot zandsuppletie, van plankton tot zeehond, van priel tot kwelder, van eilanddynamiek tot terpen en wierden en van natuurherstel tot toerisme en internationale samenwerking. Honderden kaarten, illustraties en foto’s – van luchtfotograaf Karel Tomeï en van de maker van de bioscoopfilm WAD, Ruben Smit – geven een samenhangend beeld van dit unieke stukje Nederland.

Nergens ter wereld is er zo’n diverse en dynamische kustzone die continue gevormd wordt door wind en getijden. De Wadden is één van ’s werelds belangrijkste ecosystemen. In 224 pagina’s wordt u meegenomen op ontdekkingsreis door dit natuurgebied. De kenmerkende kaarten in Bosatlasstijl laten zien waar wandelende eilanden, geulen, zandplaten, trekvogels, zeehonden, vissers, scheepswerven, dialecten, terpen, volksfeesten en nog heel veel meer zich bevinden. En de heldere infographics geven inzichten in eendenkooien en de bijzondere onderwaterwereld die niet alleen bestaat uit flora en fauna.

De Wadden op de kaart, vollediger dan ooit!


Vergelijkbare berichten