| |

De top 10 van de beste boeken over fotografie 2024

Duik in de fascinerende wereld van visuele verhalen en vastgelegde momenten met onze selectie van de beste boeken over fotografie. Deze literaire schatten belichten de kunst, techniek en creatieve visie achter de lens, en bieden lezers een diepgaand inzicht in de evolutie van fotografie als medium. Of je nu een aspirant-fotograaf bent, een kunstliefhebber of gewoon geïnteresseerd in het vastleggen van de menselijke ervaring, deze boeken vormen een onschatbare bron van inspiratie.

Op deze pagina vind je de 10 beste boeken over fotografie. Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen. Een goed alternatief voor Bol.com is Bookspot.nl

Je foto op canvas doek

Handboek natuurfotografie

Het Handboek Natuurfotografie is het bestverkochte standaardwerk over natuurfotografie. De praktische gids laat zien dat natuur dichtbij huis begint ook voor boeiende beelden kan zorgen. Je leert fotografen van landschaps- tot macrofotografie.

De opdrachten moedigen je aan om gelijk aan de slag te gaan. Het boek verteld je ook Welk apparatuur je nodig hebt? Hoe benut je de technische mogelijkheden? Hoe vind je fotogenieke dieren? Op welke manier kom je er dichtbij? Hoe kom je tot verdieping? En wat doe je met je foto’s? Kortom alles wat je wil en moet weten vind je in dit boek.

Uit de pers ‘Absoluut het standaardwerk voor iedereen die natuur fotografeert!’ ZOOM.nl ‘Verplichte kost voor iedereen die natuur met zijn camera vastlegt’ Camera Magazine ‘Handboek Natuurfotografie gaat verder waar andere fotografieboeken ophouden’ Fotografie.nl Over de auteurs Bart Siebelink en Edo van Uchelen zijn gedreven biologen en natuurfotografen. Samen hebben ze het Centrum voor Natuurfotografie opgericht, hét kennis- en educatieplatform voor alle natuurfotografen.


Praktisch handboek Fotografie – Technieken, tips en oefeningen om betere en originele foto’s te leren maken

Foto’s nemen kan iedereen, helemaal met de mogelijkheden van de digitale tijdperk. Achteraf zijn we vaak niet tevreden of balen we juist dat het resultaat niet voldoende is. Een foto die niet honderd procent scherp is of juist onderbelichte of overbelicht, een saaie foto van iets wat heel indrukwekkend is.

Met deze praktijkgerichte fotocursus overkomt jou dit niet meer. Je ontdekt hoe je met eenvoudige technieken je foto’s kan verbeteren. Je leert alle fijne kneepjes van het vak om aantrekkelijker en origineler foto’s te maken. Met zowel een compactcamera als een DSLR-toestel.

Het boek start met de basisinstellingen en -technieken, zoals de juiste compositie en belichting, hierdoor is het boek ook zeer geschikt voor de beginnende fotograaf. Daarna leer je aan de hand van 20 praktische oefeningen op een professionele manier verschillende soorten foto’s te maken, zoals een familieportret of natuurfoto. In de volgende hoofdstukken maak je kennis met de begrippen diafragma en sluitertijd en ontdekt je hoe je creatief gebruik kunt maken van licht. En tot worden ook de 10 handigste bewerkingen op de computer met Photoshop Elements beschreven.

Dit boek leert je beter en creatiever fotograferen, waarbij je al heel snel resultaat ziet.


Lees dit als je topfoto’s wilt maken

Fotografie is HOT. Nog nooit in de geschiedenis waren er zoveel actieve amateurfotografen: per minuut worden meer dan 200.000 foto’s op internet gezet. Of je nu fotografeert met een spiegelreflexcamera of met een smartphone, allemaal hebben we wel eens het gevoel: “dit kan en moet beter”. Als dit ook voor jou geld, dan is dit boek een uitkomst.

Geen intimiderende grafieken. Geen fotoclubjargon. Lees dit als je topfoto’s wilt maken voert je stap voor stap door de grondbeginselen van compositie, belichting, licht, lenzen en de uiterst belangrijke kunst van het kijken, zonder je te overspoelen met technische vaktaal.

Het boek staat boordevol praktische technieken en nuttige tips om je foto’s onmiddellijk een ander aanzien te geven. Het bevat ook tal van iconische foto’s van topfotografen, die je zullen inspireren om je camera te pakken en alles wat je hebt geleerd in de praktijk toe te passen.

50 topfotografen onder wie:
René Burri
Robert Capa
Henri Cartier-Bresson
Elaine Constantine
Elliot Erwitt
Robert Frank
Lee Friedlander
Dorothea Lange
Martin Parr
Alec Soth


Eerste Hulp Bij Fotograferen (educatief fotografieboek) – Een mooie foto in iedere situatie

Met dit boek ‘Eerste Hulp Bij Fotograferen’ maak jij in het vervolg altijd een goede foto in iedere situatie. Niets is vervelender dan hét moment missen of het moment vastleggen met de verkeerde instellingen, waardoor de foto alsnog mislukt. Met dit praktische fotografieboek maak jij voortaan goede foto’s in iedere situatie en geen missers meer.

Per onderwerp ontvang je advies over de instellingen en worden mogelijke problemen behandeld waar jij tegenaan kunt lopen. Dit boek onderscheidt zich door direct de oplossing te geven voor de mogelijke problemen.

Wil jij mooiere foto’s maken, met de juiste instellingen in de meest uiteenlopende situatie? Dan is dit boek echt iets voor jou!

Over de auteur
Mark de Rooij is stadsfotograaf en heeft al veel locaties over de hele wereld gefotografeerd. Als autodidact maakte hij in het verleden alle mogelijke fouten die je kunt maken. Dat heeft hem uiteindelijk geholpen bij het geven van fotografie cursussen. Problemen waar cursisten tegenaan lopen heeft hijzelf ook meegemaakt. Hierdoor weet hij zich goed in de cursist te verplaatsen en er een doelgerichte oplossing voor te geven. Met die insteek is ook dit boek geschreven. Zelfs zonder enige ervaring kan je aan de hand van dit boek beginnen met fotografie.


Picture perfect – fotograferen en nabewerken

Wil jij ook leren fotograferen? Fotografe Iep Bergsma geeft jou de beste tips om jou alles over de fotografie te leren.

In Picture Perfect geeft iep haar geheimen prijs voor het maken van de beste foto’s, reportages en Instafeeds. Iep is ervan overtuigd dat als je beelden kloppen met jouw verhaal / content en met wat jij wilt uitstralen, de impact ervan veel groter is van de foto.

In het boek leer je alles over flatlays, belichting, fotoshoots, lenzen en nabewerking. Zodat jij na het lezen van het boek ook veel impact kan maken met je foto’s.

Wacht niet langer, pak dit boek erbij en voor je het weet vertel je jouw verhaal in perfecte plaatjes.


De Portretbijbel – 101 Tips voor Perfecte Portretfoto’s

De Portretbijbel is een fotografie boek die je veel inspiratie geeft om de prachtigste portretfoto’s te maken. Niet met lange technische verhalen, maar met 101 praktische en eenvoudige voorbeelden, die je gelijk in de praktijk kunt brengen.

Het is niet eenvoudig om sprekende portretfoto’s te maken. Na een moeilijke fotosessie eindig je met onscherpe kiekjes en een model dat niet meer met je praat. Zo is het plezier in je fotografiehobby snel verdwenen. Onnodig, want een fotoshoot hoort een feestje te zijn.

Met meesterwerkjes die je nog jarenlang terugziet als profielfoto op hun Instagram pagina. In dit boek krijg je van portretfotograaf Elja Trum eenvoudige, praktische tips waardoor je perfecte portretfoto’s kunt maken onder alle omstandigheden.

Je leert bijvoorbeeld: – Hoe je portretfoto’s maakt van je kinderen, zonder dat ze hoeven te poseren. – Hoe je zorgt voor een ontspannen sfeer tijdens je fotoshoot, zodat iedereen een topdag heeft en goed meewerkt voor de juiste foto’s . – Hoe je perfecte portretfoto’s maakt, zelfs midden in het zonlicht. –

Creatieve tips waarmee je van een portretfoto een meesterwerkje maakt die je honderden likes op Instagram oplevert. – Hoe je overal een gave achtergrond vindt, ook als je niet op een mooie locatie bent. – Hoe je flitslicht kunt gebruiken om professionele portretfoto’s te maken, ook als je geen studio hebt.


De Fotografiebijbel – 105 Tips voor Flitsende Foto’s

Het is niet makkelijk om fascinerende foto’s te maken. In dit boek onthullen vijf fotografen hun geheimen in 105 praktische tips. De tips zijn voorzien van mooie voorbeeldfoto’s.

Het is niet eenvoudig om fascinerende foto’s te maken, er is zoveel waar je op moet letten. Ken je het gevoel dat je denkt mooie foto’s gemaakt te hebben, maar thuis zie je dat het eigenlijk tegenvalt? Na het lezen van de tips is dit niet meer mogelijk. Je krijgt de kennis en voorbeelden om de mooiste foto’s te maken, die je met trots kunt delen op Instagram en met je familie.

In dit boek krijg je van Elja, Nando, Johannes, Michelle en Johan over vijftien verschillende fotografieonderwerpen eenvoudige praktische tips waardoor je fascinerende foto’s kunt maken onder alle omstandigheden.

Je ontdekt bijvoorbeeld: – Hoe je jouw camera helemaal naar wens kunt instellen, zodat je volledige controle hebt over de foto’s die je maakt. – Hoe je prachtige landschappen kunt vastleggen, ook als het geen stralend weer is. – Hoe je indrukwekkende sterrenhemels op de foto kunt zetten, ook als je geen duizenden euro’s aan fotoapparatuur in huis hebt. – Praktische tips voor het bewerken van je foto’s, zodat het ware meesterwerkjes worden, of je nu werkt met Lightroom, Photoshop of Luminar.


Grip op creativiteit – Ontwikkel jouw eigen stijl als natuurfotograaf

Ben je op zoek naar verdieping in je fotografie? Dit is hét boek waar je naar op zoek bent. Geen boek over creatieve technieken en vaardigheden, maar een boek waarbij je een methodiek krijgt aangereikt om jouw unieke creatieve mogelijkheden te ontdekken.

Het boek leest leest makkelijk weg, maar de inhoud is niet bepaald eenvoudig. De weg die dit boek wijst is de weg naar binnen. Een weerbarstige route waarvoor je zelf de handen uit de mouwen zal moeten steken. Dit boek kun je beschouwen als een bewegwijzering voor jouw persoonlijke route.

Als jij dat knagende gevoel kent dat er meer uit je fotografie valt te halen, dat het spannender kan, persoonlijker, magischer… dan is dit boek bij jou in goede handen.

Weinig mensen kunnen zo raak feedback op foto’s verwoorden als Bart Siebelink. Hij zegt vaak net die dingen waarvan je een beetje baalt dat je ze zelf nog niet had gezien. Of exact datgene wat je bedoelt, maar nooit goed onder woorden wist te brengen.

Dat vermogen heeft hij ontwikkeld tijdens zijn docentschap aan de kunstacademie (Willem de Kooning-academie, Rotterdam). Afkomstig uit een onderwijsfamilie, geeft niets hem meer voldoening dan creativiteit bij anderen tot bloei te brengen. Daarom schreef hij hierbij het boek waar hij altijd naar heeft gezocht.


Photoshop Masters – Leer van ’s werelds beste Photoshop-artiesten

Photoshop Masters is hét Photoshop-boek dat auteur Rob de Winter graag zelf had willen kopen als het in de winkel had gelegen.

Een boek vol inspiratie en interviews met ‘s werelds beste Photoshop-artiesten, zoals Erik Johansson. Hoe bereiken zij hun magische resultaten, wat zijn hun favoriete Photoshop-tools en waar halen zij hun inspiratie vandaan? Als Adobe Certified Instructor en spreker op wereldwijde conferenties als Adobe MAX heeft Rob al duizenden mensen leren werken met Adobe Photoshop.

Maar steeds merkte hij dat gebruikers moeite hebben met het vinden van de unieke Photoshop-combinaties die van een gewone foto een uitzonderlijke maken. Dit boek staat vol lessen, interviews en verbluffende Photoshop-voorbeelden.

Je leest over de volgende onderwerpen:

 • De beste Photoshop-artiesten en fotografen: dit zijn de mensen die fotografie en illustratie tot een kunst verheven hebben, wereldwijde bekendheid hebben en het maximale uit Photoshop weten te halen.
 • Photoshop-composities: op welke manier combineren deze artiesten hun afbeeldingen in een tot de verbeelding sprekende compositie?
 • Inspiratie: waar halen ze hun inspiratie vandaan?
 • Technieken: welke technieken gebruiken ze om speciale foto-effecten te bereiken en wat zijn de geheimen die ervoor zorgen dat een foto de look en feel krijgt die je van tevoren bedacht had?
 • Tools: wat zijn hun favoriete en meest gebruikte Photoshop tools?
 • Tips: welke tips hadden ze zelf willen krijgen als beginner.
 • Voorbeelden: leer aan de hand van aansprekende voorbeelden en afbeeldingen van de artiesten zelf.
 • Aanvullende gereedschappen, tips en technieken: welke gereedschappen, zoals camera’s, tekentablets en plug-ins gebruiken ze ter ondersteuning van hun werk?

In Photoshop Masters leert Rob je alle belangrijke Photoshop-tools en combinaties die je nodig hebt om zelf het maximale uit Photoshop te halen.


Fotograferen met de iPhone

Stel je voor dat iemand dezelfde fotografische technieken, principes en gereedschappen gebruikt als professionele fotografen, maar dan met een iPhone als camera. Wat voor beelden je zou kunnen maken met die technische bagage, en met die camera? Gelukkig heeft iemand het al gedaan.

De bestverkopende auteur ter wereld over fotografische technieken breekt met alle regels en laat je zien hoe je dezelfde technieken kunt toepassen die de beste professionele fotografen van dit moment gebruiken om adembenemende foto’s te maken. Je leest hoe je deze technieken gebruikt om foto’s te maken waarvan mensen niet geloven dat je ze met een telefoon kunt maken (maar met de goede camera van de iPhone kan dat absoluut!).

Scott laat al het vakjargon achterwege en gaat het hele boek te werk alsof jij en hij samen op pad zijn met alleen jullie iPhones. Hij gebruikt zijn kenmerkende ongedwongen, begrijpelijke schrijfstijl om je te helpen de geweldige mogelijkheden van je iPhone te ontsluiten en het type foto’s te maken waarvan je nooit had gedacht dat je ze met een telefoon zou kunnen maken. Je komt te weten:

 • Welke middelen je gebruikt om bij alle lichtomstandigheden kwalitatief professionele portretten te maken.
 • Hoe je adembenemende landschapsfoto’s maakt waarvan mensen zullen zweren dat je ze met een dure digitale spiegelreflex- of systeemcamera hebt gemaakt.
 • Hoe je beproefde poseerhoudingen gebruikt die je onderwerp beter laten uitkomen en ervoor zorgen dat iedereen die je fotografeert er op elke foto er op zijn of haar best uitziet.
 • Hoe je je foto’s als een professional beheert en bewerkt.
 • De beste tips van de professionals voor het maken van geweldige foto’s: van bloemen tot productfoto’s, van voedselfotografie tot reisfoto’s en alles daartussenin.

Elke bladzijde behandelt één enkel concept, één enkel hulpmiddel of één truc om het niveau van je fotografie met je iPhone van snapshots naar foto’s te tillen, waarvan je vrienden en familie zullen zeggen: ‘Wacht eens even… heb jij die gemaakt?!’

De beste plekken voor landschapsfotografie, toplocaties voor de mooiste insecten en de beste hotspots voor dieren- en vogelfotografie. Betrouwbare informatie gebaseerd op de ervaring van collega-fotografen die deze gebieden op hun duimpje kennen.


Je foto op canvas doek

Vergelijkbare berichten