|

De 7 beste boeken om portretten te leren teken en schilderen 2024

Tekenen en schilderen is een prachtige hobby en bezigheid, de verschillende mogelijkheden en technieken maken het ook minstens zo interessant. Daarnaast is het tekenen en schilderen van landschappen en portretten zeer geliefd, maar het kan ook erg lastig zijn, vooral als je niet weet hoe je moet beginnen.

Gelukkig zijn er vele hulpmiddelen om mooie en goed uitziende portretten te maken, de 5 boeken op deze pagina vertellen je ook alles over hoe je het beste portretten kunt tekenen en schilderen. Stap voor stap wordt je meegenomen en aan het einde van het boek kun jij jouw geliefde op het doek tekenen of schilderen.

Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, denk hierbij o.a. aan de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

Hobbymax.nl

Portretten tekenen in 15 minuten

Jazeker, ook u kunt goede portretten tekenen! En deze gids laat u zien hoe dat moet. Wanneer u dit boek doorwerkt, leert u alle vaardigheden die u nodig heeft om verbluffend gelijkende portretten te schetsen.

Kunstenaar en tekenexpert Jake Spicer leidt u door een reeks zorgvuldig opgezette lessen, van hoe u een basisportret opzet tot hoe u portretten uitwerkt en ze nóg mooier maakt. Van het begrijpen en opbouwen van het hoofd en het vormen van het haar tot aan het controleren van de onderlinge relaties tussen belangrijke kenmerken, zodat u een levensecht, gelijkend portret kunt maken: elk aspect van het portret tekenen wordt onderzocht.

Daarnaast krijgt u advies over materiaalgebruik en tips om modellen te vinden.

  • Een beproefde methode van een professioneel tekenaar
  • Prachtig geïllustreerde hoofdstukken met stap-voor-stapinstructies maken het gemakkelijk om een gelijkend portret te tekenen
  • Geschikt voor beginnende én gevorderderde tekenaars

Gezichten tekenen en schilderen

In Gezichten – tekenen en schilderen deelt Amarilys Henderson, kunstenaar en populaire onlinedocent, haar aansprekende, eenvoudige technieken voor het tekenen en schilderen van mensen en portretten en leidt je stap voor stap door het proces.

Materialen verzamelen – Ontdek de creatieve mogelijkheden van aquarelverf, inkt en markers en stel een handige set voor onderweg samen, zodat je overal gezichten en gelaatsuitdrukkingen kunt vastleggen.

Gezichten vereenvoudigen en verhoudingen vaststellen – Gebruik foto’s om de karakteristieke kenmerken van een gezicht te bepalen en de verhoudingen en de plaatsing van de verschillende elementen te bestuderen. Daarna werk je deze concepten in verschillende toonwaarden van een kleur uit.

Gelaatsvormen en invulling – Leer de vijf basisgelaatsvormen herkennen en de kin, de oren en de haarlijn aan te passen. Daarna ga je monden, ogen en neuzen tekenen en oefen je met subtiele variaties om de unieke persoonlijkheid weer te geven.

Kleuren mengen – Ontdek de pigmenten om realistische huidtinten, schaduwen en gelaatsuitdrukkingen neer te zetten.

Gezichten tot leven brengen – Volg het proces van begin tot eind, leer hoe je details kunt aanbrengen om verschillende genders en etniciteiten weer te geven en ontwikkel je persoonlijke stijl.

Projectideeën – Laat je inspireren en bekijk allerlei leuke toepassingen voor je nieuw verworven vaardigheden: stadstaferelen, gepersonaliseerde kaarten en cadeautjes, herhaalde patronen en veel meer.


Portretten schilderen

Suzanne Brooker verzamelde de beste tips om te leren portretschilderen in olieverf. Doe er je voordeel mee!

Leer de technieken van bekende meesters met Portretten schilderen van Suzanne Brooker. In dit complete handboek staan alle facetten van het portretschilderen in olieverf. Aan de hand van oude, bekende meesters zoals Van Gogh en Millet, leer je alle benodigde stappen. Van het bestuderen van het gezicht tot het schilderen van details, zoals het mengen van de juiste kleurtonen om een realistische huidkleur te krijgen. Voor de gevorderde amateurschilder


De kunst van – Portrettekenen

Heb je altijd al willen leren portret tekenen? Grootmeester Giovanni Civardi legt het stap voor stap uit aan de hand van prachtige voorbeelden.

Met De kunst van portrettekenen van Giovanni Civardi leer je stap voor stap de handigheid van het portrettekenen. Civardi zet de basislijnen uiteen en laat vele voorbeelden zien van schetsen en portretten. Zet iedereen die je maar wilt op papier! Een waardevol naslagwerk die een bijdrage levert aan de technische ontwikkeling van elke tekenaar, zowel amateur als professional. Giovanni Civardi is een Italiaanse kunstenaar en docent geneeskunde. Uniek is dat hij in zijn lessen aan de faculteit van geneeskunde in Milaan combineert met zijn tekenkunst.


Leer portretten tekenen

Ook jij kunt gezichten tekenen! En Jake Spicer laat je zien hoe je dat doet. Dit boek is voor iedereen die trefzeker gezichten wil leren tekenen, of je nu een beginner bent of al wat ervaring hebt. Van de basisstructuren van het gezicht tot fijnere details, dit boek brengt je de basiskennis van portrettekenen bij en biedt je ruimte op de bladzijden om te oefenen.

Hier leer je: – hoe je de anatomie en vorm weergeeft

  • Hoe je licht en schaduw gebruikt
  • Hoe je een gezicht schetst van voren en van opzij gezien
  • Op welke manier je details tekent zoals haar en rimpels
  • Hoe je gelijkenis en uitdrukkingen treft.

JAKE SPICER is als kunstenaar en tekendocent gevestigd in het Engelse Brighton. Hij is hoofddocent aan de onafhankelijke tekenschool Draw en mededirecteur van het Drawing Circus en geeft regelmatig cursussen in portret- en modeltekenen voor het Camden Arts Centre en de National Portrait Gallery.


Portretschilderen

Zo leer je portretschilderen met olieverf

Portretschilder Liesbeth van Keulen van Portretschool Amsterdam maakte een handboek voor iedereen die klassieke en moderne technieken van het portretschilderen met olieverf in de vingers wil krijgen. Van beginner tot gevorderde, en zelfs professionals: iedereen bouwt met dit boek een gedegen schildertechniek op hoog niveau op.

Liesbeth deelt oude én nieuwe technieken op een toegankelijke manier. Met haar kennis en ervaring loodst ze je van een leeg doek naar een mooi afgewerkt portret. Je leert over het gebruik van onderschilderingen, het werken in lagen, wat kleur in een portret doet, hoe je een rijke verfbehandeling kan creëren en nog veel meer. In duidelijke stap-voor-staplessen met grote foto’s krijg je telkens een specifieke techniek of vaardigheid onder de knie.

Je kunt alle portretschildertechnieken na elkaar oefenen, maar je kunt er ook eentje uitkiezen om je eens helemaal in vast te bijten. Als je de lessen van dit boek hebt gevolgd zijn er heel wat schildersgeheimen voor je ontrafeld!

Een zeer praktisch boek, ook voor professionele kunstenaars en docenten tekenen en schilderen.

Liesbeth van Keulen is portretschilder, docent en auteur. Ze heeft in Amsterdam de Portretschool Amsterdam opgericht en is een autoriteit in het ‘leren portretschilderen’. Dit najaar bestaat haar school 10 jaar en de verschijning van het boek valt samen met de jubileumfestiviteiten. Liesbeth was meermaals te zien op televisie in programma’s over schilderen, onder andere in Sterren op het doek in 2007.


Portretschilderen in olieverf

Het startersboek Portretschilderen in olieverf van Liesbeth van Keulen is voor iedereen die wil leren portretschilderen, maar niet weet hoe te beginnen. Met behulp van dit boek gaat het zeker lukken! Liesbeth van Keulen is docente aan de Portretschool in Amsterdam en weet als geen ander wat de valkuilen zijn bij het schilderen. In stap-voor-stapoefeningen komen alle stappen aan bod voor het schilderen van een portret in olieverf. Van uitleg over schildermateriaal tot diverse schildertechnieken die nodig zijn. Liesbeth enthousiasmeert iedereen om te leren portretschilderen; van beginners tot gevorderden die hun vaardigheden verder willen ontwikkelen.


Hobbymax.nl

Vergelijkbare berichten