De top 6 van beste Engelse / Britse Schrijvers + leukste boeken.

Engeland kent veel bekende schrijvers die allemaal een vermelding verdienen in deze top 6, maar helaas is er maar plek voor 6 schrijvers / schrijfsters. Het was een lastige keuze, maar het is een prachtige lijst geworden. Dit komt mede doordat de auteurs uit verschillende genres komen.

Over 6 schrijvers / schrijfster vertel ik een korte biografie en deze wordt aangevuld met de leukste en beste belezen boeken van deze auteur. Zodat je een goed beeld krijgt over de auteur en de boeken van de schrijver.

Agatha Christie

Agatha Christie is 86 jaar geworden ze was een Britse schrijfster, die uitgroeide tot één van de meest succesvolle auteurs. Haar werk is minsten in 108 talen vertaald, en ruim 3 miljard keer zijn haar boeken over de toonbank gegaan.

In totaal zijn er meer dan 100 boeken uitgebracht, waarvan zeker 66 detectiveromans, maar ook korte verhalen, toneelstukken, normale romans en non-fictie boeken. Agatha is geboren op 15 september 1890 in het plaatsje Torquay. Torquay heeft tegenwoordig ook een museum, waar ze een galerij hebben die helemaal aan Agatha Christie is gewijd, er leuk voor de echte fans en alle liefhebbers van haar boeken.

Het werk van Agatha Christie is zo gewaardeerd dat er zelfs prijzen naar haar zijn vernoemd 2 in Amerika en ook 1 in België en Duitsland.

  • Agatha Award (VS)
  • Poirot Award (VS)
  • Hercule Poirotprijs (België)
  • Agatha Christie Krimipreis (Duitsland)

Hieronder vind je de 3 meeste aansprekende boeken van Agatha Christie:

Poirot – Moord in de Oriënt Expres

Als de  Belgische detective Hercule Poirot vanuit Istanbul met de Oriënt-Expres naar Engeland terugkeert, verwacht hij een rustige reis.

Maar rond middernacht strandt de trein in de sneeuw en de volgende ochtend blijkt één van de passagiers op een gruwelijke manier te zijn vermoord.

Poirot vindt bij het ondervragen van zijn medepassagiers zo veel tegenstrijdige aanwijzingen, dat hij al gauw vermoedt dat dit de meest wonderlijke moordzaak uit zijn carrière zal worden.


Agatha Christie – En toen waren er nog maar…

In een afgelegen huis op een eiland zijn tien mensen uitgenodigd door een mysterieuze gastheer die zelf niet verschijnt.

Ze zijn volkomen van de bewoonde wereld afgesloten en aangewezen op elkaars gezelschap.

De avond begint aangenaam, maar gaandeweg blijkt dat de gasten worden achtervolgd door schaduwen uit het verleden.

En dan wordt een van hen vermoord… En nog een.

De angst slaat toe en het leven van de achterblijvers wordt een hel.


Poirot – Het ABC Mysterie

Door een drietal moorden in korte tijd is het hele land in paniek. De dader lijkt zich van A tot Z door het alfabet heen te werken.

A is voor mevrouw Asher in Andover.

B is voor Betty Barnard in Bexhill.

C is voor Carmichael Clarke in Churston.

Wie is het volgende slachtoffer en waar zal de moord plaatsvinden?

Het zelfvertrouwen van de moordenaar kent geen grenzen, maar het opzettelijk achterlaten van aanwijzingen om detective Hercule Poirot te tarten zal zijn eerste en fatale fout blijken…


Charles Dickens

Charles Dickens is bij de meeste mensen wel bekend ook bij niet lezers, het is bijzonder dat een schrijver uit 1812 ook in 2021 nog steeds bekend is bij de mensen. Zijn bekende verhalen / boeken gaan over het klassieke kerstverhaal “A Christmas Carol”, zijn autobiografische roman “David Copperfield” en de Roman over Oliver Twist een weesjongetje. Dit boek is geschreven op Dougthe Street 48 in Londen. Tegenwoordig is dit huis een Museum het Dickens Museum. Is je dit te ver reizen? kun je ook na het Dickens Museum in Hattem of genieten van het Dickens Festijn tijdens de kerst in Deventer.

Hieronder de 3 meeste aansprekende boeken van Charles Dickens.

 Oliver Twist- Alleen in Londen

Stap met Oliver Twist in de onderwereld van Londen en leef met hem mee in dit spannende verhaal.

Deze avontuurlijke klassieker is herschreven en daardoor weer helemaal van deze tijd. Oliver heeft weinig geluk in zijn leven. Zijn ouders zijn dood en hij groeit op in een tehuis. Hij vlucht naar Londen.

Daar leert hij een vreemde jongen kennen die de Sluwe Vos wordt genoemd. De Vos neemt hem mee naar de doortrapte baas van een dievenbende.

Zal Oliver ooit nog uit de onderwereld kunnen ontsnappen?


Dickens’ Kerstverhaal

Op 24 december 1843 verscheen de allereerste druk van Dickens’ A Christmas Carol in Prose.

In totaal werden er en alle 6.000 exemplaren gemaakt en deze waren waren diezelfde avond nog uitverkocht.

Sinds die tijd is het spookverhaal over de gierige zakenman Ebenezer Scrooge altijd een klassieker gebleven.


Dickens’ Kerstverhaal maakt deel uit van de Blossom Books Wereldklassiekers en is herteld door Merel Leene en geïllustreerd door Sophie Pluim.


In Londen en Parijs

Op een November avond in 1775 rijdt de postkoets van Londen naar Dover over de heuvels, als zij wordt ingehaald door een bede te paard, die met de onbegrijpelijke boodschap “Tot het leven teruggeroepen” naar Londen terugkeert.

De betekenis van de boodschap wordt duidelijk als wij in Parijs, verborgen op een zolder, gevangen in verstandsverbijstering, dokter Manette vinden. Jarenlang is hij gevangene van de Bastille geweest; nu hij vrij gelaten is, leeft hij nog slechts als een wrak.

Door de trouwe zorg van zijn dochter Lucie wordt hij echter inderdaad tot het leven teruggeroepen; hij vestigt zich in Londen. Daar vatten zijn dochter en een jonge Fransman, Charles Darnay, liefde voor elkaar op. Darnay, van afkomst aristocraat, trekt in de Terreurdagen van de Franse Revolutie naar Parijs, wordt gevangen genomen, ten koste van eindeloze inspanningen vrijgesproken, doch opnieuw gegrepen en nu ter dood veroordeeld.

Dan ziet de stille verering van Sydney Carton, een vriend van Lucie, een uitweg voor zijn liefde, en 0eedding voor Charles Darnay.


William Shakespeare

William Shakespeare heeft lang geleden geleefd hij is geboren in 1564 en stierf in 1616 zijn de uitspraken nog steeds bekend en worden ook nog regelmatig gebruikt. De bekendste uitspraak is wellicht to be, or not to be: that is the question. een quote uit het bekende theaterstuk Hamlet.

William Shakespeare heeft naast Hamlet meer bekend toneelstukken geschreven en als ook de schrijver van Romeo & Julia en MacBeth. Deze toneelstukken zijn nog steeds bekend en hebben inmiddels vele versies.

Shakespeare is geboren in het Engelse Stratford-upon-Avon in dit stadje kun je zijn huis bezichtigen het stadje staat bekend als Shakespeare-stad’ en wordt zo niet voor niets genoemd zijn geboortehuis is nu ingericht als een museum.

Het is nu niet meer te bedenken maar de grote William Shakespeare is gestorven aan een (onschuldige) verkoudheid.

Hieronder de 3 mooiste boeken van William Shakespeare

Verzameld werk William Shakespeare

Weinig schrijvers hebben onze beschaving zo beïnvloed als William Shakespeare. Tot op vandaag zijn de theaterteksten van Shakespeare een zeldzaam literair hoogtepunt. Meer dan ooit worden zijn stukken over de hele wereld gelezen, opgevoerd, bewerkt en geciteerd.

Koning Lear, Hamlet, Een Mid-zomernachtdroom, of Richard III, de zevenendertig aan Shakespeare toegeschreven theaterteksten staan in ons geheugen gegrift. We kunnen eenvoudigweg niet zonder.

Hoe uniek is het niet dat een man dit magistrale oeuvre volledig in het Nederlands vertaald? Willy Courteaux heeft vele jaren lang een titanenstrijd geleverd met de bard van Stratford-upon-Avon en in 2007 verscheen de vrucht van zijn arbeid: het volledige verzamelde werk.

Intussen heeft de editie-Courteaux de eeuwigheidswaarde verdiend. Algemeen wordt Courteaux geprezen om de zuivere vertaling die hij, trouw aan de originele tekst van Shakespeare, heeft gemaakt. Deze referentievertaling blijft lezers bekoren.


Hamlet

Verstegen, die de Folioversie uit 1623 vertaalde, en de Quarto uit 1604 er tussen haken bijzette, heeft duidelijk lang over het dilemma van de vertaling nagedacht. In zijn voorwoord meldt hij met karakteristiek zelfvertrouwen dat hij heeft geprobeerd een balans te vinden tussen te veel en te weinig respect.

Dit is hem wonderlijk goed gelukt. Zijn vertaling is een triomf van rijpelijk inhoudelijk inzicht, stilistische souplesse en feilloos gevoel voor vorm, vers en klank.

Shakespeares ritme en timbre worden gevolgd: wie het origineel goed kent, hoort het oorspronkelijke Engels bij het lezen van de vertaling moeiteloos terug zonder dat de vergelijking pijn doet. Je leest welluidend en evocatief Nederlands.


Romeo en Julia

Romeo en Julia is een vroege tragedie van William Shakespeare over de onmogelijke liefde van Juliet Capulet en Romeo Montague, twee jongelingen uit elkaar vijandig gezinde families. Het verhaal is ontstaan door verschillende hervertellingen van een verhaal uit 1476 van Masuccio Salernitano, Mariotto en Gianozza.

De volledige titel van het toneelstuk is The Most Excellent and Lamentable Tragedy of Romeo and Juliet. Vanaf de eerste opvoering omstreeks 1596 en de vroegste edities (1597, 1599) is Romeo and Juliet on-verminderd populair gebleven bij het publiek doordat het gaat over een onderwerp van blijvend belang: romantische liefde.

Het stuk werd door Shakespeare waarschijnlijk ge-schreven in de periode 1594-96 en eerst gepubliceerd in een niet-geautoriseerde quarto-editie in 1597. Een geautoriseerde quarto verscheen in 1599 en die was aanzienlijk langer en betrouwbaarder dan de eerste. Een derde quarto, gebaseerd op de tweede, verscheen in 1599 en die werd door de uitgevers van de First Folio-editie van 1623 gebruikt.


J.K. Rowling

Joanne (Jo) Rowling is bekend van de Harry Potter serie. De Harry Potter serie bestaat uit 7 boeken.De boeken waar de basis voor de Harry Potter films en wonnen vele prijzen in totaal zijn er meer dan 500 miljoen exemplaren verkocht.

Joanne is geboren op 31 juli 1965 in het plaatsje Gloucestershire, Harry Potter schreef je in de The Conan Doyle in Edingburgh. Deze is tegenwoordig een plek waar veel fans van Harry Potter komen. In Engeland en Schotland zijn er veel locaties waar de films zijn opgenomen en veel van deze locaties worden samen met de pub bezocht door de fans. Denk hierbij aan perron 94 in Londen en het Glennfinnan viaduct waar de Hogwarts Express overheen rijdt.

Als het om J.K Rowling gaat wordt er wel veel gesproken over J voor Joanne of Jo maar niet over de K. De K staat voor de naam van haar oma Kathleen. De K is toegevoegd wat Joanne heeft geen tweede naam, Dit is gedaan omdat er wel gedacht dat jongens gen boeken zouden lezen die geschreven is door een vrouw. Daarom is alleen haar Initalen gebruik J.K.

1990 bedacht Rowling het verhaal van Harry Potter tijdens een vier uur vertraagde treinreis van Manchester naar Londen. Het eerste deel is door 12 uitgevers teruggestuurd en niet goed genoeg bevonden. en werd pas in 1997 door de uitgeverij Bloomsbury Publishing gepubliceerd

Hieronder 3 boeken van J.K. Rowling

Harry Potter 1 – Harry Potter en de steen der wijzen

Harry Potter en de Steen der Wijzen van J.K. Rowling verscheen in 1997 voor het eerst in Engeland en is het eerste deel van een zevendelige reeks.

Wereldwijd werden ruim 500.000.000 boeken verkocht in 69 verschillende talen en in 200 verschillende landen.

Met een speciale trein die vertrekt van perron 9¾ belandt Harry Potter op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters.

En uiteindelijk moet hij het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.


Fabeldieren – en waar ze te vinden

Het boek waarmee Newt Scamander naam maakte. Deze uitgave van de inmiddels vermaarde Scamander uit de schoolbibliotheek van Zweinstein is nu na lang uitverkocht te zijn geweest weer verkrijgbaar!

In een nieuwe uitvoering en met een voorwoord van J.K. Rowling.

In vrijwel ieder toverhuishouden is een exemplaar van Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden aanwezig.

Dus nu hebben ook dreuzels eindelijk de kans om erachter te komen waar de Quintaped leeft, wat de Pulkerik eet en waarom je geen schoteltje melk buiten moet zetten voor een Knarl.

Met illustraties van Olly Moss


Het kerstvarken

Een gloednieuw boek van ’s werelds bekendste kinderboekenschrijfster! Jack is dol op zijn speelgoedknuffel Ut Varken. UV is er altijd voor hem geweest, in goede en slechte tijden. Maar dit jaar is er op kerstavond iets vreselijks gebeurd: UV is zoek!

Gelukkig is kerstavond dé tijd van het jaar voor wonderen, een avond waarop alles tot leven kan komen… zelfs speelgoed. Samen met zijn nieuwe knuffel het Kerstvarken (de irritante vervanger van UV) gaat Jack naar het Land van Verlies. Met de hulp van een pratende Lunchtrommel, een dapper Kompas en de gevleugelde Hoop gaat hij op pad om de beste vriend die hij ooit gehad heeft te redden van de verschrikkelijke, allesverslindende Grote Verliezer…

Het Kerstvarken is geschreven door J.K. Rowling en geïllustreerd door Jim Field. Het werd vertaald door Harry Potter-vertaler Wiebe Buddingh’. Het is een hartverwarmend verhaal voor de koude dagen – voor jongere lezers of om voor te lezen – over hoe ver je wilt gaan om je knuffel terug te krijgen.


J. R. R. Tolkien

De Volledige naam van J.R.R. Tolkien is John Ronald Reuel Tolkien, geboren op 3 januari 1892 in Bournemouth.

Tolkien was niet alleen schrijver van boeken maar ook filoloog, dichter, theoloog en hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde. Het bekendste werk van Tolkien is de Silmarillion, De Hobbit en in de bang van de ring. Tolkien wordt gezien van de vader van de moderne Fantasy boeken.

Een leuk weetje is dat in 2012 bleek uit de archieven van de Nobelprijs dat Tolkien in 1961 is afgewezen voor de Nobelprijs voor Literatuur omdat ze zijn werk maar middelmatige vonden als het gaat om de vertelkunst en de proza mager vonden.

De lezers en fans genieten nog steeds van de boeken hieronder vind je de 3 beste boeken van Tolkien.

De hobbit – of daarheen en weer terug

Uiteraard is dit een uitgave van het hele verhaal, maar waar gaat de film verder?

Bilbo, Thorin en de rest van de dwergen zijn soort van heelhuids uit de Nevelbergen gekomen, maar nu moeten ze hun weg zien te vinden door het Deemsterwold… zonder de hulp van Gandalf.

Eenmaal in Meerstad aangekomen is het tijd voor Bilbo om zijn afspraak na te komen: ze moeten de Eenzame Berg beklimmen, op zoek naar de geheime deur die toegang geeft tot Smaugs leger.

En waar is Gandalf eigenlijk? Welke mysterieuze taak heeft hij te vervullen in het Zuiden?


De silmarillion

Waar In de ban van de ring de geschiedenis van de Derde Era beschreef, voert De Silmarillion de lezer mee naar het begin van de oudste tijden: de Eerste Era van Midden-aarde.

Het is de mythe van de schepping van de wereld en de grote oorlogen die werden gevoerd tussen de Elfen en de duistere Morgoth.

Ook wordt verhaald van de Silmarillen, drie edelstenen waarin Fëanor, een geniale Elf, het goddelijke licht weet te vangen.

Naast dit lange verhaal bevat dit boek een viertal kortere vertellingen: Ainulindalë, Valaquenta, Akallabêth (De ondergang van de Númenor) en Over de Ringen van Macht. 


In de ban van de ring – The Lord of the Rings

Tolkiens boeken zijn ware klassiekers die tot op de dag van vandaag worden gelezen.’ Trouw

In een rustig dorpje in de Gouw krijgt de jonge hobbit Frodo een immense taak.

Hij moet een gevaarlijke reis door Midden-aarde ondernemen naar de Doemberg om daar de Ene Ring te vernietigen.

Alleen op die manier kan hij voorkomen dat Sauron de Zwarte met zijn heerschappij de hele wereld zal overnemen.

Maar dat kan hij niet alleen…


Roald Dahl 

op 13 september 1916 is Roald Dahl geboren in Llandaff in Zuid-Wales. Roald stierf op 23 november 1990 in Oxford.

Dahl schreef zowel kinderboeken als boeken voor volwassenen, hij had een bijzondere schrijfstijl. De verhalen voor volwassen zijn over het algemeen kort, bizar en vaak met een verrassend eind. De kinderverhalen zijn ronduit grappig, vreemd, griezelig en onvoorspelbaar.

De tekeningeni n de kinderboeken werden gemaakt voor Quentik Blake. In Nederland zijn diverse kinderboeken bekroond met prijzen van de Griffeljury en de Kinderjury. Roald Dahl schreef ook 2 autobiografische boeken Boy en Solo.

Hieronder de 3 leukste boeken van Roald Dahl

De GVR

De GVR won in 1984 een Zilveren Griffel. Een bestseller van kinderboekenschrijver Roald Dahl, met prachtige tekeningen van bekroond illustrator Quentin Blake. The BFG werd al twee keer verfilmd, de laatste keer door Steven Spielberg.

Sofie ligt ’s nachts in bed, maar slaap is wel het laatste waar ze aan denkt. Voor haar raam staat een reus zo hoog als een huis, die haar uit bed plukt en ontvoert! Maar Sofie heeft geluk.

Deze Grote Vriendelijke Reus spreekt eigenaardig en gebruikt de raarste woorden, maar is wel heel aardig. Wat hij Sofie echter vertelt over de andere reuzen is vreselijk.

Sofie en de GVR bedenken een slim plan, waardoor alle kinderen weer veilig in hun bed kunnen liggen.


Autobiografie – Boy en Solo (1916 – 1941)

Autobiografie – Boy & Solo’ is een fantastisch kinderboek van en over bestsellerauteur Roald Dahl, met prachtige tekeningen van bekroond illustrator Quentin Blake.

Er zijn weinig schrijvers die zo’n boeiend leven hebben geleid als Roald Dahl.

Dat begon al in zijn schooltijd: hij was proefpersoon van chocoladerepen. Ongetwijfeld de inspiratiebron voor ‘Sjakie en de chocoladefabriek’!

De tijd dat Dahl in Oost-Afrika woonde was al net zo opwindend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vloog hij bij de Engelse luchtmacht.

In ‘Autobiografie – Boy & Solo (1916 – 1941)’ beschrijft Roald Dahl deze en andere indringende periodes uit zijn ongelooflijk avontuurlijke leven.

Het boek bevat daarnaast veel foto’s, brieven en dagboekfragmenten.

Roald Dahl schreef talloze fantastische en veel bekroonde boeken, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Zijn ‘Autobiografie’ geeft een uniek inkijkje in de jonge jaren van deze meesterverteller. ‘


Sjakie en de chocoladefabriek

De klassieker Sjakie en de chocoladefabriek is een bestseller van kinderboekenschrijver Roald Dahl, met prachtige tekeningen van bekroond illustrator Quentin Blake. Sjakie en de chocoladefabriek werd al twee keer verfilmd, onder meer door Tim Burton, met Johnny Depp in de rol van Willie Wonka.

Als Sjakie een Gouden Toegangskaart vindt in een reep chocola, gaat zijn diepste wens in vervulling: hij krijgt een rondleiding door de geheimzinnige chocoladefabriek van meneer Willie Wonka, de ongelofelijkste, geweldigste en verbazingwekkendste chocoladefabrikant ooit.

En wie zou niet willen rondwandelen op de plek waar ze opstijglimonade met prik, holle-kiezen-vullende karamels, aardbeiensap-waterpistolen of aflikbaar behang voor kinderkamers maken? Maar in de fabriek schuilen ook grote gevaren. Bijvoorbeeld voor Caspar Slok, die door een rivier van hete chocolade wordt meegesleurd…


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *