| |

De top 10 van beste boekverfilmingen ooit 2023

Door de jaren heen zijn er ontelbaar veel boeken verfilmd, diverse boekverfilmingen zijn geflopt. Gelukkig zijn er ook diverse boekverfilming een groot succes geworden. Ben jij op zoek naar een goede boekverfilming? Dan ben je hier op de juiste pagina terecht gekomen. Voor deze pagina ben ik op zoek gegaan na de 10 allerbeste boekverfilmingen ooit gemaakt.

De boekverfilming worden uitgebreid beschreven, om je een goed beeld te geven heb ik een Bol.com link van het boek en de film voor je toegevoegd. Deze link geeft extra informatie over het boek en de film, o.a. de recensies en de waardering van de lezers van het boek en kijkers van de film. Via de link kun je het boek of de film ook eenvoudig bestellen.

Harry Potter en de steen der wijzen

Harry Potter mag niet ontbreken in de lijst met beste boekverfilmingen. De eerste film heeft heel veel weg van het eerste boek, de latere films en boeken wijken wel af van elkaar. Bij de eerste film weet de regisseur Chris Columbus de sfeer perfect neer te zetten, vanaf het begin voel je de magie die je ook bij het lezen van het boek voelt.

Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en barbaarse oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap. Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harry’s hele leven: hij wordt gered door Hagrid, een woeste figuur op een vliegende motorfiets. Met een speciale trein die vertrekt van perron 9¾, belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters.

Ook komt Harry erachter dat zijn ouders tovenaars waren en dat hij wereldberoemd is. Toen hij een baby was, heeft hij een moordaanslag overleefd van de meest gevreesde magiër Voldemort. Sterker nog: door Harry’s toedoen is er nooit meer iets vernomen van Voldemort. De grote vraag is of Voldemort nog leeft? Als zijn aartsvijand leeft, zal Harry het opnieuw tegen hem moeten opnemen.


The Hunger Games

De schrijfster Suzanne Collins schreef de The Hunger Games trilogie. Met het schrijven van dit Young Adult boek werd ze wereldberoemd. Niet alleen het boek is een groot succes dit geldt ook zeker voor de film. Bij de verfilming is het verhaal intact beleven. De personage Katniss Everdeen wordt uitstekend neer gezet door Jennifer Lawrence.

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekendstond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. En dit jaar wordt Prim uitgeloot…

Katniss weet dat de Hongerspelen een doodvonnis voor haar jonge zusje betekenen en besluit haar plek in te nemen. Onder het oog van de hele bevolking van Panem, die de strijd als bron van vermaak volgt, begeeft ze zich in de arena. Gevangen in een meedogenloos web van bruut geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici komt Katniss voor de keus staan: hoe ver zal ze gaan om te overleven?


Fight Club

Fight Club is een film gebaseerd op de debuutroman van Chuck Palahniuk. De film met Brad Pritt en Edward Norton in de hoofdrol scoort goed en is zelfs genomineerd geweest voor een Oscar. De film wordt geregisseerd door David Fincher, regisseur onder andere bekend van Seven.

Jack (Edward Norton)- een verzekeringsinspecteur die aan chronische slapeloosheid lijdt, probeert wanhopig uit zijn supersaaie bestaan te ontsnappen. Bij toeval ontmoet hij Tyler Durden (Brad Pitt), een charismatische zeep verkoper met een bizarre levensfilosofie.

Tyler gelooft namelijk dat ‘zelfverbetering’ enkel voor de zwakken is, het is ‘zelfvernieling ‘ dat het leven meer waarde geeft. Samen met Tyler organiseert Jack de ultieme vorm van ontspanning:’ Fight Clubs, waar gewone jonge mannen het beest in zichzelf loslaten in blote vuistgevechten. Het bevrijdend effect op de deelnemende mannen doet een vreemd soort kameraad-schap ontstaan, die al snel gevaarlijke vormen aanneemt.


Komt een vrouw bij de dokter

Raymond van de Klundert (Kluun) schreef de autobiografie van zijn leven wat hij mee heeft gemaakt met zijn vrouw. Het boek er komt een vrouw bij de dokter was Kluun zijn debuut en werd meteen een bestseller. Niet alleen het boek was een groot succes dit geldt ook voor de film.

De Film was een regiedebuut van Reinout Oerlemans in de hoofdrollen speelden Carice van Houten, Barry Atsma en Anna Drijver.

Stijn en Carmen behoren tot de hip, healthy and wealthy. Ze hebben beiden een eigen bedrijf en zijn de trotse ouders van de eenjarige Luna. Aan geld en vrienden geen gebrek. Ze leven als God in Amsterdam. Totdat bij de mooie en optimistische Carmen borstkanker wordt geconstateerd. Op slag verandert hun wereld in een rollercoaster-rit langs artsen en ziekenhuizen. De hedonistische Stijn gaat trouw mee naar Carmens chemokuren en bestralingen, maar stort zich ’s avonds in het nachtleven en op de vrouwen Amsterdam, Miami en Breda.

Zowel de film als het boek is een echte tranentrekker.


American Psycho

Het boek American Psycho van Bret Easton Ellis gaat over een moordende yuppie werd berucht vanwege de vele bloederige passages. De film was al even controversieel. Christian Bale speelt de hoofdpersonage Mary Harron.

Patrick Bateman is het prototype snelle Wall Street jongen die het helemaal heeft gemaakt. Zijn uiterlijk is tot in het extreme geperfectioneerd. Hij maakt zich dan ook drukker om zijn visitekaartjes dan om de mensen die hij regelmatig en meestal zonder reden afslacht. Moorden doet hij bij voorkeur thuis, ondertussen zijn favoriete popmuziek draaiend en daar glimlachend over filosoferend. Patrick Bateman is een monster, maar zit daar zelf niet mee. De samenleving ogenschijnlijk ook niet, want met de politie krijgt hij geen moment te maken. Wel met een nieuwsgierige detective…


Forrest Gump

De film Forrest Gump is gebaseerd op het gelijknamige boek Forrest Gump van Winston Groom. De film Forrest Gump heeft maar liefst 6 Oscars gewonnen. Ton Hanks speelt de hoofdpersonage weergaloos. Het boek is helaas noot in de Nederlandse taal uitgebracht.

Forrest Gump is niet alleen de titel van het boek en de film maar ook de naam van de hoofdpersoon in het verhaal. Drie turbulente decennia lang overkomt Forrest een stroom van gebeurtenissen, die hem meevoeren van football-held tot Vietnam-veteraan en garnalen-magnaat, van de hoogste onderscheiding van het Witte Huis tot in de armen van zijn grote liefde.


The Godfather

De Godfather behoort tot de betere films de ooit zijn uitgebracht. Dit heeft ook mede te maken met de acteurs die speelden in de film. De film is een boekverfilming van de roman van Mario Puzo. Het boek is leuk om te lezen maar in dat geval is de film nog leuker. De film over de maffiafamilie won 3 Oscars.

The Godfather is een portret van de strijd van de Siciliaanse familie Corleone om aan de macht te blijven in het naoorlogse Amerika vol corruptie, bedrog en verraad. Er wordt Meesterlijk balancerend tussen het veilige familieleven en het smerige misdaadwereldje. De film is ook een echte aanrader en moet je zeker zien als je deze nog niet bekeken hebt.


Lord of the Rings

Lord of the Rings is ook een goed voorbeeld van een zeer goede boekverfilming. J.R.R. Tolkien heeft met Lord of the Rings een meesterwerk geschreven. De trilogie is complex en het was ook een hele uitdaging om hier een film van te maken. Het is Filmmaker Peter Jackson goed gelukt.

Ondanks dat er wel verschillen zijn tussen de film en het boek. Peter Jackson kon niet alles van het boek verwerken in de film. Zo is bijvoorbeeld het karakter Tom Bombadil niet meegenomen in de film. Ondanks dit blijft het de moeite waard en hebben de 3 films ook niet voor niets 17 Oscars gewonnen.

In een rustig dorpje in de Gouw krijgt een jonge hobbit een immense taak. Hij moet een gevaarlijke reis door Midden-aarde ondernemen naar de Doemberg om daar de Ene Ring te vernietigen. Alleen op die manier kan hij voorkomen dat Sauron de Zwarte met zijn heerschappij de hele wereld zal overmeesteren.


Jurassic Park

In 1993 bracht Steven Spielberg de film Jurassic Park uit. De Film heeft veel impact gehad en gemaakt want 2022 zijn de dinosaurussen en Jurassic park niet meer weg te denken. Na de eerste film zijn er nog vele films uitgekomen maar ook computer spellen, bordspellen en veel merchandise. De animaties in de film waren geweldig vooral voor die tijd. De inspiratie voor de film kwam van het boek Jurassic Park van schrijver Michael Crichton.

Het verhaal gaat over de schatrijke, excentrieke John Hammond, eigenaar van de in biogenetica gespecialiseerde multinational InGen, heeft voor de kust van Costa Rica een bijzonder themapark ingericht: Jurassic Park. De wereldberoemde paleontoloog Alan Grant, bezig met een onderzoek naar dinosaurussen, wordt uitgenodigd het park te bezichtigen voor de officiële opening. ‘Ook de kleinkinderen van John Hammond gaan mee ‘op deze rondleiding, maar wat een leuk uitstapje had moeten worden, mondt uit in een verbijsterend gevecht op leven en dood…


Turks Fruit

Turks Fruit is een Nederlandse Film uitgebracht in 1973 door regisseur Paul Verhoeven. In de hoofdrol spelen Rutger Hauer, Monique van de Ven. Een film met erotische beelden en veel bloot gebaseerd op het boek van Jan Wolkers die hij uit heeft gebracht in 1969.

Turks Fruit gaat over de heftige liefde tussen de jonge beeldhouwer Erik en zijn grote liefde Olga. Ze beleven een grandioze, romantische zomer en besluiten te trouwen, tegen de zin van Olga’s rijke ouders. Totdat Olga zich vreemd begint te gedragen, abrupt breekt met Erik en terug gaat naar haar ouders.

De hoofdpersoon, jonge beeldhouwer Erik, heeft een turbulent liefdesleven tot hij zijn grote liefde Olga ontmoet. Zij trouwen tegen de zin van Olga’s rijke ouders. Totaal verliefd trekken zij zich niets aan van alle tegenwerking en beleven een fantastische, romantische zomer.

Opeens begint Olga zich zeer vreemd te gedragen. Ze breekt abrupt met Erik en gaat weer terug naar haar ouders. Erik wil Olga terug halen, maar wordt geconfronteerd met haar louche nieuwe vriend, die hem hardhandig de deur wijst. Dan wordt Olga opeens in het ziekenhuis opgenomen. Haar neurochirurg vertelt Erik de vreselijke waarheid: een kankergezwel in Olga’s hoofd is de verklaring voor haar plotselinge vreemde gedrag. Ze zal binnenkort sterven, want het gezwel is niet meer te behandelen. Het snoepgoed dat Erik voor Olga meebrengt naar het is ziekenhuis is het souvenir van een grote liefde: Turks Fruit.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *