|

De top 10 van de beste boeken over het rijksmuseum 2025

Het Rijksmuseum wordt door velen gezien als mooiste museum van Nederland. Het trekt dan ook niet alleen Nederlandse toeristen. Vele toeristen uit verschillende landen en werelddelen komen naar Amsterdam voor o.a. het Rijksmuseum.

De collectie van het Rijksmuseum bestaat uit o.a. de Nederlandse kunst en geschiedenis met o.a. werken van 17e-eeuwse kunstenaars, zoals Rembrandt en Vermeer. Het Rijksmuseum is niet alleen interessant om te bezoeken. er over lezen is bijna net zo leuk.

En dit hoeft geen enkel probleem te zijn omdat er vele boeken geschreven zijn met het onderwerp Rijksmuseum. De geschreven boeken zijn informatieve boeken, maar ook boeken met collecties in het Rijksmuseum. In de top 10 van beste boeken over het Rijksmuseum vind je zowel boeken voor volwassenen als kinderen.

Om je een goed beeld te geven van de boek heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. Deze link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waarderingen en de recensies van de lezers. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

Het grote Rijksmuseum voorleesboek

De beste kinderboekenschrijvers over de meesterwerken uit het Rijksmuseum

Kunst is er om naar te kijken. Natuurlijk is er bij elk schilderij een officieel – kunsthistorisch – verhaal. Zo’n verhaal kan je helpen een kunstwerk beter te begrijpen. Maar in goede kunst kun je vooral ook je eigen fantasie kwijt. Wat zie je zelf als je echt goed kijkt? Waar gaat dat jongetje dat door De Nachtwacht rent naartoe? Wat staat er in de brief die de Brieflezende vrouw van Vermeer aan het lezen is? Waarom is De bedreigde zwaan die Jan Asselijn schilderde zo boos? De beste kinderboekenschrijvers uit Nederland en Vlaanderen laten in Het grote Rijksmuseum voorleesboek hun fantasie de vrije loop en vertellen hun verhaal bij vijfentwintig beroemde meesterwerken uit het Rijksmuseum.


Vermeer Rijksmuseum

Officiële publicatie bij de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit Al eeuwenlang weet Johannes Vermeer telkens weer nieuwe generaties te fascineren. Met zijn wereldberoemde schilderijen, zoals Het melkmeisje en Het meisje met de parel, heeft hij een legendarische status verworven. Zijn intieme, introverte scènes binnenshuis worden dankzij het overtuigende illusionisme en het unieke gebruik van helder, kleurrijk licht tot de mooiste werken binnen de schilderkunst gerekend.

In de aanloop naar de tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum is door een internationaal team van Vermeer-kenners, onder leiding van Pieter Roelofs en Gregor J.M. Weber, uitgebreid onderzoek verricht naar het leven en kunstenaarschap van de zeventiende-eeuwse schilder. Dat heeft nieuwe inzichten opgeleverd over zijn maatschappelijke positie, huishouden, geloofsleven, techniek en de invloed van zijn omgeving op zijn schilderkunst. Door de nieuwe kennis over zijn persoonlijke leven te verbinden met zijn werk komen we nu dichter bij Vermeer dan ooit tevoren. Dit boek, ontworpen door Irma Boom, dompelt de lezer onder in de immens rijke picturale wereld van de Delftse meester.

Alle 37 aan hem toegeschreven werken zijn in deze publicatie opgenomen, en de vele details van de schilderijen doen ons steeds opnieuw in verwondering naar Vermeers kunst kijken. Onder redactie van Pieter Roelofs en Gregor J.M. Weber. Met bijdragen van Bart Cornelis, Bente Frissen, Sabine Pénot, Pieter Roelofs, Friederike Schütt, Christian Tico Seifert, Ariane van Suchtelen, Gregor J.M. Weber en Marjorie E. Wieseman. Officiële publicatie bij de indrukwekkende Vermeer-tentoonstelling in Rijksmuseum Amsterdam van 10 februari tot 4 juni 2023.


Rijksmuseum kookboek

Voor het Rijksmuseum kookboek is een lijst van vijftig Nederlandse ingrediënten opgesteld, bij de vijftig ingrediënten zijn klassieke Nederlandse recepten geschreven en vervolgens is aan 50 vooraanstaande koks en patissiers in Nederland gevraagd een recept met gebruik van dat ingrediënt te geven. Pas nadat alle teksten klaar waren zijn er kunstwerken uit het Rijksmuseum bij gezocht die passend waren bij de verhalen en recepten. Hierdoor is de enorme diversiteit aan kunst waar eten ook maar enigszins in verwerkt is op alle fronten aan bod gekomen.

Daarbij de natuurlijk voor de hand liggende Stillevens, de serviezen waar het Rijks een enorme collectie van in huis heeft maar ook tekeningen, foto’s, gebruiksvoorwerpen en natuurlijk de keuken van een poppenhuis. Uiteindelijk zijn er meer dan 900 afbeeldingen uit de collectie in het boek terecht gekomen. Daarbij meer dan 130 recepten met medewerking van beroemde koks als Robert Kranenborg, Jonnie Boer en Dick Soek. Maar ook jong aanstormend talent als


Liefde love schatten uit het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam beheert de grootste en meest diverse kunstcollectie van Nederland, een van de beroemdste collecties ter wereld. Dankzij een serie prachtig uitgevoerde boekjes wordt deze collectie nu ontsloten voor een breed publiek. Bij elk gekozen thema zijn 120 tot 150 van de mooiste kunstwerken gezocht: schilderijen, prenten, keramiek, beeldhouwkunst, zilverwerk, meubelen et cetera. Elk object wordt gepresenteerd op een spread, zowel in zijn geheel als en detail, met een korte omschrijving in het Nederlands en in het Engels.


Rijksmuseum – Wijnanda Deroo

Sinds 2004 heeft Nederlands/Amerikaanse fotograaf Wijnanda Deroo de renovatie en nieuwbouw van het Rijksmuseum gevolgd en gefotografeerd. Bij de heropening van het Rijksmuseum in 2013 verschijnt dit door Irma Boom ontworpen boek, waarin de beste foto’s bijeengebracht zijn.

Deroo maakte internationaal naam met haar intrigerende, zorgvuldige en van mensen verlaten foto’s van interieurs van kantoren, hotels, openbare gebouwen, restaurants en huizen. Voor het Rijksmuseum bouwde zij op dezelfde wijze in een periode van bijna tien jaar een indrukwekkend tijdsdocument op van het nieuwe Rijksmuseum in wording. De foto’s van het museum dat zijn heropening gestaag nadert dragen haar herkenbare stempel.

Het werk van Wijnanda Deroo (1955) bevindt zich in vooraanstaande collecties, waaronder het Museum of Modern Art (MoMA) in New York, het Centre Pompidou in Parijs en het Stedelijk Museum Amsterdam. Grafisch vormgeefster Irma Boom (1960) is internationaal vermaard en veelvuldig onderscheiden voor haar werk, dat wordt verzameld door Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en het MoMA in New York. Voor het Rijksmuseum ontwierp zij in 2012 de nieuwe huisstijl en het nieuwe logo.


Rijksmuseum in Detail

Bezoekers in het Rijksmuseum maken graag gebruik van de ‘inzoomers’: kaarten met meer informatie over geselecteerde kunstwerken die overal op zaal beschikbaar zijn. Deze inzoomers zijn nu verkrijgbaar in boekvorm. Dit boek biedt een verrassende kijk op 50 topstukken uit de collectie. Grote uitklapplaten geven een korte beschrijving en wijzen op belangrijke details. Een leuk souvenir of een toegankelijk naslagwerkje. De Rijksmuseum Reeks is een toegankelijke manier om meer te weten over de belangrijkste kunstwerken en historische thema’s in de collectie. De rijk geïllustreerde boekjes beschrijven een kunstwerk of thema en plaatsen het in breder (kunst)historisch kader. Ideaal voor wie meer wil weten van zijn favoriete kunstwerk in het Rijksmuseum, ook leuk als souvenir of cadeautje.


Denksport – Het Rijksmuseum puzzelboek

Puzzelen en kunst hebben meer gemeen dan je zou denken. Zo kan het ontrafelen van een raadsel achter een uniek object of de ontdekking van een subtiel detail net zoveel plezier en verwondering teweegbrengen als het oplossen van een uitdagende puzzel. Daarom bundelen Denksport en het Rijksmuseum hun krachten in dit bijzondere puzzelboek. We combineren kennis en kunst.

Het resultaat? 160 pagina’s vol prachtige beelden, puzzels, weetjes en quizvragen op élk niveau. Zie jij de verschillen tussen het werk van Monet en Manet? Wat weet je over De Nachtwacht? Wat betekent een omgevallen vaas op een schilderij? In vier bomvolle hoofdstukken nemen we je mee op reis door het Rijksmuseum. Van schilderijen tot beeldhouwwerken en van middeleeuws tot modern. Na het ontraadselen van de puzzels, die Denksport speciaal voor het Rijksmuseum heeft gemaakt, heb je puzzelen tot kunst verheven. Laat je uitdagen om met een nieuwe blik naar de kunstwerken in het Rijksmuseum te kijken.

Denksport is dé puzzelmaker van Nederland en België. Of het nu gaat om een sudoku, woordzoeker, kruiswoordraadsel of cryptogram; Denksport heeft het allemaal en op elk niveau. Ons gevarieerde puzzelaanbod is niet alleen ontspannend, maar ook nog eens goed voor het brein. Iedereen kan puzzelen met Denksport!


Vrouwen woman

Het Rijksmuseum in Amsterdam beheert de grootste en meest diverse kunstcollectie van Nederland, een van de beroemdste collecties ter wereld. Dankzij een serie prachtig uitgevoerde boekjes wordt deze collectie nu ontsloten voor een breed publiek. Bij elk gekozen thema zijn 120 tot 150 van de mooiste kunstwerken gezocht: schilderijen, prenten, keramiek, beeldhouwkunst, zilverwerk, meubelen et cetera. Elk object wordt gepresenteerd op een spread, zowel in zijn geheel als en detail, met een korte omschrijving in het Nederlands en in het Engels.


Rijksmuseum Amsterdam

Geen gebouw in Nederland heeft een zo onstuimige relatie met de Nederlandse identiteit als het Rijksmuseum. Dit boek volgt de geschiedenis van het ‘Nationale Project Rijksmuseum’. Van de totstandkoming van het gebouw onder Cuypers, de relatie tot de collectie, de situering in de stad en de maatschappelijke context, tot de formulering van de opgave voor de restauratie en de lange weg naar de succesvolle heropening in 2013.

Al vanaf de bouw in 1885 door architect P.J.H. Cuypers werd het gebouw gezien én bekritiseerd als nationaal symbool. De neogotische architectuur was te katholiek, het gebouw te groot en complex. Toch bleek het ‘Rijks’ een effectieve spiegel en uithangbord voor het zelfbeeld van de natie.

Uitvoerig documenteert een team van specialisten de ontwerpgeschiedenis van het gebouw en de transformatie tot museum van de eenentwintigste eeuw. De ontwerpen van architecten Cruz y Ortiz, Van Hoogevest en interieurarchitect Wilmotte worden belicht in relatie tot de visie van de museumdirectie en monumentenzorg, de rol van de Rijksbouwmeester en de betrokken ministeries bij de totstandkoming van de meest spraakmakende verbouwing van Nederland.


Aap en Mol in het Rijksmuseum

Aap en Mol komen per ongeluk in het Rijksmuseum terecht. Ze kijken hun ogen uit. In het verhaal worden allerlei kunstvoorwerpen getoond. Aap en Mol weten niets van kunst. Voor hen is bijvoorbeeld een mooie tulpenvaas een toren en zijn twee grote vazen ineens een heel goede verstopplek. Helaas vindt de bewaker het niet zo’n goed idee dat er twee dieren door het museum zwerven. Er ontstaat een wilde achtervolging.


Vergelijkbare berichten